"Onze" ruime Voordelta....

Voor alles wat niet in een van onderstaande rubrieken past
Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

"Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Dre Frijters »

Als ik me niet vergis, gaat er de komende jaren (sneller dan we denken) aardig wat beslag gelegd worden op de ruimte in de Voordelta. Ik heb het dan niet over Natura 2000, bestaande en komende windmolenparken.

Uit de berichten op visserijnieuws.(punt).nl valt op te maken, dat enkele mosselconsortiums uit het zeeuwse, vergunning hebben aangevraagd om te gaan experimenteren met mosselkweek- en invanginstallaties in de Voordelta en willen daarmee met een 180 hectare al in 2012 aan de slag. Zij hebben zeven gebieden op het oog met een (voorlopige) omvang van 4000 hectare. En als die experimenten gaan lukken gaan er ongetwijfeld nog meer gegadigden komen.... De vergunningverlener heeft aangegeven er "transparant" mee om te zullen gaan.

Via longlines e.d. wil men buiten de vaarroutes op een minimale diepte van 10 meter en minimaal 1 mijl uit de kust die "obstakels" aanbrengen, waar uit de extperimenten blijkt, dat er sprake is van gunstige omstandigheden (golven, stroming), val van mosselzaad etc.
Op zich volgens mij goed voor een rijkere diversiteit, want (rond-)vis vindt ook hier een " tafeltje-dek-je". :D , wat bijv. de staandwant vissers niet zal ontgaan.... :(

Maar nergens valt voorlopig te lezen WAAR PRECIES die 7 gebieden komen te liggen. Het is een bekend gegeven, dat tot ruime afstand van die gebieden niet mag worden geankerd, gevist etc etc....

Wellicht dat SN en de Federatie Zuid West Nederland al meer weten en of we ons zorgen moeten maken over gebieden, die voor ons ook interessant zijn :?:

Groet,
Dre.

Koen De Bièvre
Beheerder
Berichten: 598
Lid geworden op: do sep 20, 2007 12:23 pm

Re: "Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Koen De Bièvre »

Dré,

Over welk bericht gaat dit precies?
Ik heb de indruk dat het om een oud bericht gaat wat achterhaald is. Eerdere proeven in de voordelta hebben niet zo gunstig uitgepakt, vandaar.
Het kan natuurlijk altijd dat er nieuwe plannen gemaakt worden...

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: "Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Dre Frijters »

Koen, het gaat om de volgende 3 berichten van eind april dit jaar.
Dat het inmiddels niet door zou gaan heb ik nog nergens gelezen.
IMARES is er in in ieder geval nadrukkelijk bij betrokken en er wordt volgens mij flink gang in gezet...
En als het om beschutting tussen de zandbanken gaat, dan is er niet veel verbeeldingskracht nodig om te denken dat het wel eens om het Meerkerk - ZBJ gebied, Westgat, de Hammen en/of aansluitende gebieden zou kunnen gaan.....
Ik had me al voorgenomen om het aan de orde te stellen op de komende bijeenkomst Wouse tol.
Mosselkweek/-invang op de Noordzee?
Mossel......Visserij | 01 Mei 2011 | 12:46:46

Mosselkweek/-invang op de Noordzee?
Verslag Workshop d.d. 19 april 2011

Op 19 april jl vond de workshop ‘Mosselinvang en of –kweek op de Noordzee’ plaats, onder voorzitterschap van Hein Sas. (Zie onder voor de lijst van deelnemers ) Doel van de workshop: bespreken welke vragen dienen te worden beantwoord voor de realisatie van mosselzaadinvang en/of kweek op het Nederlands deel van de Noordzee en welke vervolgstappen genomen moeten worden om tot de verdere implementatie te komen.
Na de opening door de voorzitter werden vier presentaties gehouden.
Pauline Kamermans van onderzoeksinstituut IMARES presenteerde de resultaten van een deskstudie naar (perspectiefrijke) experimenten elders in de wereld met invang dan wel kweek van mosselen in open zee.

Enkele kernpunten:
• de meest succesvolle offshore wijze van mosselteelt op open zee vormen ondergedompelde longlines, opdat golfwerking geen vat heeft op de installaties;
• voor de Noordzee betekent dat, dat de longlines op ca. 10 meter diepte moeten liggen;
• er moet dus mosselzaadval zijn op die diepte;
• de constructie moet voldoende stevig zijn met variabel drijfvermogen;
• een betrouwbare oogstmethode is essentieel; dit is maatwerk (per locatie verschillend);
• in diverse landen (Nieuw Zeeland, China, VS) zijn praktijkervaringen met mosselteelt op open zee;
• onderzoek aan boeien op de Noordzee wijst uit dat er per locatie grote verschillen zijn in de zaadval en de groei; daar waar mosselen op open zee groeien, zijn ze in het algemeen gezond en zijn er weinig parasieten of predatoren.
Een pilot is nodig om inzicht te geven in de biologische, fysische en economische factoren op diverse locaties.
Kris van Nieuwenhove van het Belgische onderzoeksinstituut ILVO schetste de (historische) ervaringen met mosselkweek (met kooien) aan de Belgische kust met inbegrip van de biologische, ecologische, technische en economische aspecten. De gebruikte installaties (kooien met touwen eromheen) bleken onvoldoende praktisch (oogst te onhandig), en daardoor te duur.
Ook bleek dat locaties met diepten groter dan 10 m nodig zijn. Die zijn voor de Belgische kust echter niet voorhanden. Voor de toekomst wordt gedacht aan ondergedompelde longlines en/of de kweek van andere schelpdoersoorten dan mosselen. Voor de kust van Duinkerken werken
Franse mosselkwekers al met invang door middel van longlines; contact daarmee is echter moeilijk te leggen.
John Holmyard (Offshore Shellfish Ltd) vertelde over zijn ervaring met de opzet van een grootschalige teeltinstallatie aan de Engelse kust. Hij heeft overal ter wereld naar de ervaringen op open zee gekeken en geconcludeerd dat ondergedompelde longlines de beste methode vormen. Een belangrijke factor bij het bepalen van het type constructie en de locatie (o.a groeifactoren) is continuïteit van levering (dit vraagt de markt). Mede daarom heeft hij een snel oogst- en onderhoudsschip ontworpen en laten bouwen. Hij heeft veel problemen gehad met het verkrijgen van de benodigde vergunningen (is 4 jaar bezig geweest). Binnenkort gaan de eerste lijnen het water in.
John Bonardelli (“musselconsultant”) gaf aan dat een goed management en monitoring syteem cruciaal is voor een succesvolle mosselcultuur op open zee. Voorts wees hij op het belang van een realistische planning bij de opzet van een pilot, waarbij voldoende mogelijkheden zijn voor aanpassingen (“trial and error”). Gezien de zware condities is het essentieel dat onderhoud en oogst snel, eenvoudig en veilig uit te voeren is. Dat vergt veel denkwerk vooraf en fine tuning tijdens het bedrijven van de installaties.
De voorzitter vatte de presentaties als volgt samen: de omstandigheden op open zee zijn zeer zwaar. Dat maakt dat installaties en oogstmethoden zeer robuust èn eenvoudig te bedienen moeten zijn. Dat, op zijn beurt, maakt dat de benodigde investeringkosten en bedrijfskosten hoog zullen zijn. Daar staat aan de positieve kant tegenover dat, op de goede plekken, invang en groei zeer voorspoedig zijn, met waarschijnlijk geringe predatie. Hoe die positieve en negatieve factoren op de economische balans uitpakken zal van locatie tot locatie verschillen en voorts van de inventiviteit van de initiatiefnemer afhangen.
Na de pauze vertelde Ronald de Vos (Prins & Dingemanse) dat een consortium bestaande uit Prins & Dingemanse, Roem van Yerseke, Schot en Padmos op 15 april een plan bij het Ministerie van EL&I heeft ingediend voor een toestemming/ontheffing voor pilots met mosselproductie op de Noordzee.
Hij gaf aan dat zij voor aanvang van de experimenten duidelijkheid willen hebben wat na afloop van een (succesvolle) afronding van de experimenten gaat gebeuren. Meer concreet of er meer permanente vergunningverlening mogelijk is ten behoeve van commerciële opschaling en wat de condities zijn voor initiatieven van andere partijen. Het consortium staat open voor samenwerking.
Job Schipper gaf aan dat het consortium Hortimare toestemming heeft gekregen van Rijkswaterstaat voor een offshore pilot met een ‘agribedrijf’. Algenkweek staat voorop, maar men wil graag ook andere teelten, zoals mosselen, uitproberen. Men wil ook graag samenwerken met andere initiatiefnemers.
Daarna vond een discussie plaats over de aspecten die een rol spelen bij de realisatie van mosselinvang- en of kweek op de Noordzee.
Er is overeenstemming dat diverse locaties moeten worden onderzocht, op onder andere (onder water) mosselzaadval en –groei, de geschiktheid voor diverse typen installaties en oogstmethoden. Bevestiging aan bestaande structuren, zoals afgedankte olie/gaswinningsplatforms wordt niet praktisch gevonden. Wel te onderzoeken: mogelijkheden van combinatie van functies, bijvoorbeeld met windfarms. Ervaringen tot op heden daarmee zijn niet gunstig, maar mogelijk geven nieuwe initiatiefnemers van windfarms meer ruimte.
Vertegenwoordigers van I&M/Rijkswaterstaat gaven aan dat rekening gehouden moet worden met de aanwezigheid van andere gebruiksfuncties o.a. waterwegen (Waterwet). Volgens Stefan Morel is voor drijvende installaties onder de Waterwet alleen nog maar een vergunning nodig vanuit het oogpunt van veiligheid en geen Milieu Effectrapportage (MER) . Bij I&M wordt dit nader uitgezocht.
Vertegenwoordigers van het ministerie van El&I gaven aan dat bij het ‘vergunnen’ van ruimte op zee openheid en transparantie van (groot) belang zijn (bijv. door een open inschrijving).
De ministeries van EL&I en I&M zijn nu aan zet om helderheid te verschaffen over de (beleids)kaders waarbinnen experimenten (incl. een mogelijke opschaling en toetreding van andere partijen) kunnen plaatsvinden. Vooralsnog zijn de contactpersonen:
• EL&I: Wilbert Schermer Voest
• I&M: Chris Dijkshoorn.

Wilbert Schermer Voest en Hein Sas
29-04-2011

Mosselsector gaat Noordzee op voor productie
Mossel......Visserij | 20 April 2011 | 21:20:14

Mosselsector gaat Noordzee op voor productie

YERSEKE - Vier bedrijven, BRU 40 BV, Viskwekerij Neeltje Jans BV, Prins & Dingemanse Aquacultuur en Roem van Yerseke, beginnen een consortium om gezamenlijk op de Noordzee commerciële mosselproductie te exploiteren.
Het gaat om een proefproject van drie jaar, dat een miljoen euro kost.

Het consortium heeft daarvoor deze week bij de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI) een ontheffingsvergunning aangevraagd. De vier bedrijven hopen in 2012 van start te kunnen gaan met het project en hebben de minister verzocht om vóór oktober van dit jaar helderheid van zaken te geven.

"Dit is volledig nieuw, er bestaan nog geen regels voor. We krijgen te maken met onbekende risico's, dat is ook de reden van de samenwerking", zegt adviseur en oud-gedeputeerde Wouter van Zandbrink, die is ingehuurd door de vier bedrijven als onafhankelijk coördinator van het project. "We hopen dat andere bedrijven óók dergelijke initiatieven zullen beginnen."

Het consortium heeft zes gebieden in de Noordzee voor de Zeeuwse kust voor ogen, die een gezamenlijk oppervlak hebben van 4000 hectare. "Daarbinnen willen we 180 hectare echt gaan gebruiken¨, zegt Van Zandbrink. "Die zijn geschikt wat betreft diepte en ligging. Ze liggen buiten de 1 mijlzone, zijn niet vanaf het strand zichtbaar en zijn ver genoeg verwijderd van geulen voor de scheepvaart."
Samenwerking vier Zeeuwse bedrijven
Aanvraag mosselinvang Noordzee
zaterdag, 23 april 2011
YERSEKE – De mosselzaadinvangbedrijven BRU 40 B.V., Viskwekerij Neeltje Jans B.V., Prins & Dingemanse Aquacultuur B.V. en Roem van Yerseke B.V., hebben bij het ministerie van EL&I collectief een vergunning aangevraagd om op de Noordzee mosselzaad in te gaan vangen.
De vier Zeeuwse bedrijven hebben een consortium opgericht om te komen tot een gezamenlijke commerciële exploitatie van mosselproductie op de Noordzee. Het consortium dringt er bij de minister van EL&I op aan om voorafgaand aan het invangseizoen 2012 de noodzakelijke ontheffing te verlenen, zodat volgend jaar ook daadwerkelijk buitengaats gestart kan worden.
Woordvoerder Wouter van Zandbrink van Bureau Wouter van Zandbrink in het Zeeuwse Aagtekerke legt namens de ondernemers uit dat er moverende redenen zijn om de invangkansen op de Noordzee snel in gang te zetten: ,,Voor deze bedrijven is er in de kustwateren onvoldoende ruimte om commercieel verantwoord door te groeien. Het wordt een hele klus en er zijn veel risico´s en onzekerheden aan verbonden. Het vraagt maatwerk. De grootste kunst is om uit te zoeken wat het juiste invangsysteem is voor een bepaalde plek. Die moeten bij elkaar passen.´´
Mossel(zaad)productie op de Noordzee is (voor Nederlandse begrippen) nieuw en kent daarmee te verwachten, maar zeker ook onbekende risico’s. Ondernemers op de Vlaamse kust hebben daarmee reeds forse tegenvallers opgelopen, zo vertelde ook ILVO-onderzoeker Chris van Nieuwenhoven afgelopen dinsdag tijdens een workshop onder leiding van Hein Sas in Den Haag. In de Voordelta bijvoorbeeld zijn dergelijke tegenvallers ook niet uitgesloten.
Om de risico’s te beheersen worden verschillende fasen van investeringen onderscheiden: In de eerste fasen wordt een zevental gebieden in de zuidelijke Noordzee op geschiktheid onderzocht. Tegelijkertijd worden bijpassende invang-, kweek- en oogstsystemen ontwikkeld. Daarna vindt (volgens opgave en plan) opschaling plaats.

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: "Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Dre Frijters »

Het is dus zeker, dat er ook in de Voordelta wat gaat gebeuren.
Mosselproductie op de Noordzee
Ministerie wil mosselexperimenten op Noordzee

Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) roept ondernemers op zich in te schrijven voor experimenten op de Noordzee op het gebied van mosselproductie.

De mosselsector heeft in 2008 afgesproken de visserij op bodemzaad geleidelijk te vervangen door andere methoden om aan mosselzaad te komen. De experimenten richten zich op die alternatieven.

Mosselzaadinvanginstallaties
Op dit moment is het belangrijkste alternatief voor de traditionele bodemberoerende mosselvisserij, de zogeheten mosselzaad-invanginstallaties (MZI’s). Die bevinden zich vooral in de Waddenzee, de Oosterschelde en de Voordelta.

De sector wil niet afhankelijk zijn van alleen deze estuaria, daarom is het nodig om te onderzoeken of het mogelijk is om mosselen te produceren op de Noordzee.

Maar de turbulente Noordzee stelt hoge technische eisen aan de installaties, de oogstmethoden en het onderhoud. De experimenten moeten uitwijzen wat hiervan het gevolg is voor de economische haalbaarheid.

Experimenten
Er komen maximaal 5 kleinschalige experimenten, waarin aangepaste technieken op nieuwe, onbeschutte plekken in de praktijk getoetst kunnen worden. Daarnaast wordt onderzocht waar de beste condities heersen voor mosselzaadval en –groei.

De experimenten gaan vooralsnog 3 jaar duren. Als de experimenten succesvol blijken te zijn, dan komt commerciële toepassing in beeld. Ondernemers kunnen zich in het najaar inschrijven, de experimenten moeten in 2012 van start gaan.
Nieuwsbericht | 21-03-2011 Bron: Rijksoverheid

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: "Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Dre Frijters »

Naast de toekomstige commerciële claims van ruimte op zee ten behoeve van mosselculturen zoals hierboven al geschetst, speelt er m.i. nog een belangrijke ontwikkeling, namelijk: WINDMOLENPARKEN
Onvoorstelbaar als je ziet hoeveel gebieden op zee al in beslag zijn genomen of gepland staan om te worden “ ingenomen” t.b.v. de energie multinationals. Nu zult u misschien denken “Ja, en wat heeft dat met onze sportvisserij te maken” ?

Volgens mij heel veel, maar in de praktijk helaas voor de sportvisserij tot op heden nog weinig. Er is vanuit de sectoren beroepsvisserij, watersport/recreatievaart, milieubescherming etc. een serieuze discussie gaande over de gebruikersrechten en het mee profiteren van de positieve ontwikkelingen in deze gebieden. Want in feite ontstaan er onder water plots een hele serie KUNSTMATIGE RIFFEN. En dat dit gunstig gevolg heeft voor de visstand en diversiteit wordt steeds nadrukkelijker vastgesteld. En dus worden deze gebieden aantrekkelijk voor diverse vormen van visserij en maricultuur
Echter in België, Nederland en Duitsland is het tot op heden zo, dat deze gebieden inclusief een strook van 500 meter er om heen als verboden gebied wordt aangemerkt. Tijdens de bouw van deze parken kan ik me daar iets bij voorstellen, maar als ze eenmaal gereed zijn ?? Het kan niet zo zijn, dat we als belastingbetaler flink mee mogen betalen aan de te verlenen subsidies, krom mogen liggen voor de hoge energierekeningen, maar niet daar waar mogelijk van de voordelen mogen profiteren !!

Een aantal van die gebieden ( vanaf 12 a 20 mijl) zijn voor ons, maar ook voor opstap- en huurboten makkelijk bereikbaar en worden nu en in de toekomst alleen maar interessanter. En Joost mag weten hoeveel van die parken er nog bij gaan komen. Om een beeld te vormen over de positieve effecten op de visstand, de (on-)mogelijkheden van zo’n gebied, de discussie die gaande is over de wens om die gebieden open te stellen etc, kan ik bijv. aanbevelen:
Haalbaarheidstudie “ MARIPAS” d.d. 29 april 2011 van het ILVO (Belgie), onderwerp : Passieve visserij en Maricultuur binnen de Vlaamse Windmolenparken ?
Een interessant en heel overzichtelijk, makkelijk leesbaar rapport, waar ook de situatie in Nederland uitgebreid in beeld komt. En vooral: wie (van die passieve visserij) geïnteresseerd zijn en aan bod komen: Maricultuur (kweek van vis, algen, schelpdieren, kreeft etc.), Handlijnvissers (beroeps zeebaars), Pottenvissers (kreeft- en krabvissers), Longline- en staandwantvissers, trawlervisserij etc.

En dan voel je hem al aankomen: Over de sportvisserij (die als sector toch wordt verondersteld jaarlijks miljoenen in het laadje van de overheid te brengen) wordt met geen woord gerept ! In België wordt die sector kennelijk helaas genegeerd, maar ook in Nederland hoor of lees ik nauwelijks iets over het opkomen voor de belangen van de sportvisserij in dit verband…..

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: "Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Dre Frijters »

Verzet aanwijzing Vlakte van Raan als Natura 2000
Allerlei.....Visserij | 08 Augustus 2011 | 09:26:40


Verzet aanwijzing Vlakte van Raan als Natura 2000

Jaap Hennekeij bij opening 58ste Visserijfeesten Breskens

BRESKENS - De bestuurders van de visserijsector gaan zich de komende tijd inzetten om natuurbeschermingsmaatregelen op de Vlakte van Raan te beperken.
Het visgebied op de Noordzee voor de noord-Vlaamse kust is vooral voor de kleinere vissersschepen van groot belang.
Waarnemend voorzitter Jaap Hennekeij van vissersvereniging Ons Belang in Breskens zei dat bij de opening van de Visserijfeesten. Net als andere gebieden rond het Westerschelde-estuarium staat de Vlakte van Raan op de nominatie aangewezen te worden als Natura 2000-gebied en dat legt de zeevisserij beperkingen op.

Hennekeij: "Het is een gebied waar al meer dan 100 jaar de visserij in al zijn vormen wordt uitgeoefend. Het heeft nu kennelijk zoveel waarden dat het is aangemerkt als natuurgebied met in de toekomst beperkingen voor de visserij tot gevolg."

Hennekeij beloofde dat de visserijbestuurders alle middelen zullen inzetten om de gevolgen voor de visserij tot een minimum te beperken.

Hij wees fijntjes op het verschil in aanpak van de Nederlandse en Vlaamse overheid.

"Opvallend is dat de Vlakte voor een groot deel tot het Belgische grondgebied behoort en België kennelijk een heel andere kijk op de natuurwaarden van het visgebied heeft dan Nederland.” Bron: PZC


Ik mag hopen dat in de strijd tussen de grootmachten Vlaanderen, Nederland en beroepsvisserij door SN in ieder geval de belangen van de (Nederlandse) sportvisserij in dit gebied worden behartigd en open blijft voor ons......

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: "Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Dre Frijters »

Windmolenpark op Noordzee gunstig voor fauna
Allerlei.....Visserij | 08 Augustus 2011 | 11:28:57

Windmolenpark op Noordzee gunstig voor faunaOnderzoek Imares in opdracht van NoordzeeWind

Een windmolenpark op de Noordzee heeft nauwelijks negatieve effecten op de fauna. Hooguit mijden sommige vogelsoorten zo'n park. Een windmolenpark blijkt bovendien een nieuw natuurlijk leefgebied te vormen voor bodemdieren zoals mosselen, anemonen en krabben en leidt daarmee tot een hogere biodiversiteit.

Voor vissen en zeezoogdieren is het een oase van rust in een relatief druk kustgebied, aldus onderzoeker prof. Han Lindeboom van IMARES, onderdeel van Wageningen UR, en enkele van zijn collega's en vakgenoten van Bureau Waardenburg en Koninklijk NIOZ.

Het onderzoeksteam richtte zich op de ecologische effecten op korte termijn van een windmolenpark in de Noordzee. Daarvoor onderzochten zij de effecten van het Offshore Windmolenpark bij Egmond aan Zee (OWEZ) op bodemdieren, vissen, vogels en zeezoogdieren. De onderzoekers hebben hun bevindingen neergelegd in een artikel dat afgelopen weekend is verschenen op de wetenschappelijke website, Environmental Research Letters online], waarin zij de uitkomsten van de eerste twee jaren onderzoek hebben samengevat.

Toename biodiversiteit

Uit het onderzoek in het OWEZ windpark blijkt er de eerste jaren na de oprichting weinig effect op de bodemdieren in de zandgebieden tussen de windmolens op zee. Nieuwe soorten vestigen zich en faunagemeenschappen ontstaan op de windmolenpalen en op de stenen die rond de palen gestort zijn. Dit leidt tot een lokale toename van de biodiversiteit.

De visfauna blijkt erg variabel en tot nu toe zijn kleine positieve effecten gevonden. Zo lijkt het windmolenpark te dienen als vluchtplaats voor kabeljauw. In het windpark werden verder meer geluiden van bruinvissenwaargenomen dan er buiten.

Opmerkelijk is bovendien dat diverse vogelsoorten, waaronder de jan-van-gent, het park mijden, terwijl andere, zoals meeuwen, zich niets van de windmolens aantrekken. Aalscholvers worden zelfs in hogere aantallen gesignaleerd. Aalscholvers worden zelfs in hogere aantallen gesignaleerd. Het aantal vogels dat in aanvaring komt met de turbines is niet gemeten, maar is op grond van waarnemingen en modelberekeningen als laag ingeschat.

Na aanleg van een windmolenpark, waarbij met name het heien van de funderingen verstorend kan werken, werden mogelijke effecten verwacht van de aanwezigheid van nieuw hard substraat, d.w.z. de palen en stenen bescherming. Ook zouden effecten kunnen ontstaan door de aanwezigheid van draaiende windmolenbladen, van het mogelijke geluid onder water en van de afwezigheid van ander menselijk gebruik zoals visserij.

Over het geheel genomen functioneert het OWEZ windpark als een nieuw type habitat met meer soorten bodemdieren, een mogelijk toegenomen gebruik van het gebied door vissen, zeezoogdieren en sommige vogelsoorten, terwijl het gebruik door andere vogelsoorten afgenomen is.

In een vergelijking met resultaten elders concluderen de wetenschappers dat de effecten, die een windpark kan hebben, afhankelijk zijn van de locatie van het park en van de diepte van de zee ter plekke. De locatie van het OWEZ windpark is gunstig door de relatief lage aantallen vogels die op die afstand van de kust vliegen.

Ook de al aanwezige habitattypen en de intensiteit van andere gebruikers in het gebied spelen een rol. In ons drukke kustgebied lijkt het windpark een relatieve oase van rust, aldus de onderzoekers. In het Antropoceen, de huidige tijd waarin de mens vrijwel alles op aarde beïnvloed, hebben hoge visserijdruk, vervuiling, gas- olie- en zandwinning en de intensieve scheepvaart al tot een veranderd ecosysteem geleid.

In zo'n gebied kan een windpark bijdragen aan habitatverrijking en zelfs natuurherstel. Maar de draaiende wieken kunnen ook een belangrijk verstorend effect op sommige vogelsoorten hebben. De onderzoekers doen daarom de suggestie om voor de energiewinning zoals windmolens speciale energiegebieden op zee aan te wijzen en te ontwikkelen. Daar worden onvermijdelijke effecten geaccepteerd, zoals vogels die wegblijven. Door de plaats goed te kiezen kun je die effecten zo klein mogelijk houden, stellen zij.

Het onderzoek is gedaan in opdracht van NoordzeeWind, een joint venture van Nuon en Shell Wind Energy, door een consortium bestaande uit IMARES, Koninklijk NIOZ en Bureau Waardenburg.
Vraag blijft nog steeds of SN participeert in het overleg over het gebruik van de ruimte in deze parken en toegankelijkheid daarvan voor de sportvisserij....

Frans Salvo
Berichten: 553
Lid geworden op: vr okt 26, 2007 8:08 am

Re: "Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Frans Salvo »

Wat er zal gebeuren, volgens mij, is dat dit gebied niet zal toegankelijk zijn voor de sportvisserij, maar dat een of andere beroepsvisser er wel gaat in slagen om een "vergunning" te bekomen om daar te mogen vissen; warrelnetten ? beroeps-handlijnvissers ?
Zou me dus niet verbazen als er geld voor gevraagd gaat worden om daar te mogen vissen...
en ten voordele van wie ?

Wat mij betreft mogen ze al die gebieden rond die windmolens volledig beschouwen als reservaat en mag er niemand komen; gaat wel "pikken" want ik ben er zeker van dat dit een heel mooi zeebaarsgebied gaat worden !

Koen De Bièvre
Beheerder
Berichten: 598
Lid geworden op: do sep 20, 2007 12:23 pm

Re: "Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Koen De Bièvre »

Ja, SN zit mee aan tafel. Maar zoals steeds is ook dit weer een traject van de hele lange adem, waarvan de uitkomst lang niet zeker is.

Momenteel is men er nog niet over uit of we er in mogen of niet.
Er zijn stemmen die de hele pleziervaart er door willen laten varen om ze uit de drukke scheepvaartroutes te houden. Er zijn ook stemmen die alles en iedereen er uit willen houden.
Die parken die komen er... De ruimtelijke aanslag is en zal nog verder gepleegd worden, dat is een feit. De vraag blijft hoe je er optimaal mee omgaat. Doe je dat door die dingen helemaal dicht te spijkeren en er een soort van reservaat van te maken, waardoor er ook in de omgving na verloop van tijd een toename aan leven onstaat, of laat je kleinschalige activiteiten toe waardoor je enige bijkomende economie kan genereren op kortere termijn? Er zijn veel opties en mogelijkheden. Wie wel, wie niet? Wanneer wel, wanneer niet? Wat wel, wat niet?

Het antwoord zal nog niet voor morgen zijn.

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: "Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Dre Frijters »

Dat is dan in ieder geval een goede zaak Koen.
Kan niet zo zijn, dat sommige "groene" en milieuvriendelijke beroepsvisserij wel kansen krijgen en de sportvisserij niet. Het kan de Zeevispas alleen maar meer inhoud geven....

Ben Biondina
Berichten: 108
Lid geworden op: vr okt 26, 2007 3:06 pm

Re: "Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Ben Biondina »

Hallo Dré,

In december 2008 is door Minister Verburg dit gebied aangemeld in het kader van Natura 2000. Op 6 mei 2010 zijn de instandhoudingsdoelen vastgesteld. Daarna wordt bekeken of en zo ja, er beroepsvisserij kan plaatsvinden. Als er beroepsvisserij wordt toegelaten, dan heb je altijd tevens de sportvisserij. Anderzijds: als de beroepsvisserij niet wordt toegelaten, dan wil dat nog niet zeggen dat de sportvisserij niet wordt toegelaten. Het gaat er om: welke effecten heeft een bepaald gebruik op de instandhoudingsdoelen. Bij instandhoudingsdoelen moet je denken aan het beschermen van vissoorten of bepaalde vogelsoorten. M.a.w. woorden: het slepen met de boomkor is van een heel andere orde, dan het vissen met drie haakjes en een stuk lood.

T.z.t. zullen wij zien welk gebruik wordt toegelaten en wie er wat mag doen.

Vriendelijke groet,

Ben
Delta 72

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: "Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Dre Frijters »

Er wordt inderdaad gesproken over het evt. toelaten van milieuvriendelijke vormen van beroepsvisserij. Sportvisserij wordt echter niet of nauwelijks genoemd, ook een "groene" en onschadelijke vorm vinden wijzelf, toch? Vandaar mijn zorg.
Bedankt voor je toelichting Ben.

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: "Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Dre Frijters »

Mosselconsortium wacht op vergunning
Mossel......Visserij | 11 Augustus 2011 | 19:12:34

Mosselconsortium wacht op vergunning
Proefproject van drie jaar

YERSEKE - Het consortium van vier bedrijven dat in de Noordzee commerciële mosselproductie wil exploïteren wacht nog op een visvergunning van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

"Een natuur- en een watervergunning zijn inmiddels verstrekt", meldt adviseur en oud-gedeputeerde Wouter van Zandbrink. "Maar de juristen van het departement kijken al maanden naar de juridische grondslag van de visvergunning en komen er vooralsnog niet uit."
Desondanks wil het consortium al in september een begin maken met de vervaardiging van de nodige installaties. "Als we ze in maart te water willen laten, kunnen we niet al te lang meer wachten."

Het consortium bestaat uit de bedrijven BRU 40 BV, Prins & Dingemanse Aquacultuur, Viskwekerij Neeltje Jans BV en Roem van Yerseke.

De vier ondernemingen hebben zes gebieden in de Noordzee voor ogen met een oppervlak van in totaal 4000 hectare. Daarvan willen ze 180 hectare echt gebruiken. Het gaat om een proefproject van drie jaar, dat een miljoen euro kost. Bron: PZC
Het gaat hier ongetwijfeld ook om voor ons bereikbare "vrije" gebieden in de Voordelta, ook van belang voor andere beroepsvisserij die in hun bewegingen zullen worden beperkt.
Vreemd dat deze gebieden nog steeds angstvallig niet worden benoemd....... 8)
Overheid is hier kennelijk mede-initiatiefnemer en subsidieverstrekker (zie eerdere berichten) Is er dan niet zoiets als openbaarheid van bestuur, transparantie, inspraakmogelijkheid overige gebruikers? Ver gezocht misschien, maar staan/worden deze gebieden (ook) gepland in windpark- en/of Natura 2000 gebied...? Of nog dichter bij huis: Pal voor de Neeltje Jans in de Oosterscheldemonding?

Ben Biondina
Berichten: 108
Lid geworden op: vr okt 26, 2007 3:06 pm

Re: "Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Ben Biondina »

Hallo Dré,

Er wordt inderdaad een poging gedaan bij ELI om op termijn 4000 ha (!) binnen te slepen. Eerst met een proeftraject van 120 ha en als dat lukt een veel groter gebied. Ik heb één en ander aangekaart bij Sportvisserij Nederland, die dit heeft bevestigd. Een slechte ontwikkeling! Natuurlijk gun ik iedereen zijn brood, maar het "claimen" van zo'n grote oppervlakte (ongeveer 8000 voetbalvelden) is buiten iedere proportie. Ik heb inmiddels ook contact gelegd met de voorzitter van het Nationaal Platvorm Waterrecreatie, omdat ook zeilers, motorboten, beroepsvaart, kotters etc. etc. hiermee te maken kunnen krijgen.

Alles is bij ELI nog in behandeling en er zijn natuurlijk diverse vergunningen nodig. Ik vind dat wij hieraan niet moeten meewerken. Op zijn minst dient dan -op nationaal vlak- een discussie plaats te vinden, wie er waar mag "pachten" c.q. een ruimtebeslag kan leggen.

De poging van de schelpdiersector zal mijn inziens dan ook op veel weerstand kunnen rekenen.

Vriendelijke groet,

Ben

Koen De Bièvre
Beheerder
Berichten: 598
Lid geworden op: do sep 20, 2007 12:23 pm

Re: "Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Koen De Bièvre »

Wat ik zo bizar vind aan heel deze toestand, is dat er blijkbaar eerst vergunning aangevraagd wordt en eventueel verleend en dan pas de inspraakrondes opgestart worden. Dat is toch de omgekeerde wereld?!

Het moet me van het hart, maar ik vind dat de mosselboeren in deze gruwelijk onbeschoft te werk gaan. Toen de haak in de keel zat en ze op de Oosterschelde aan de slag moesten om mosselzaad in te vangen, wisten ze ons wél wonen. Wij hebben toen naar best vermogen, met in acht name van hun en onze belangen, hun plannen bestudeerd en daar de nodige aan- en opmerkingen bij gemaakt. In goed overleg is daar een zéér eerbaar compromis uitgekomen. Ook bij de aanpassing van de invanginstallaties bij Neeltje Jans een jaar later, hebben we in goed overleg meegewerkt met een voor alle partijen zeer werkbaar resultaat. Als dank voor de goede samenwerking, wordt nu zonder boe of bah een nieuwe aanslag aangekondigd (en nog niet zo'n kleintje ook niet) en vergunningen aangevraagd, waarbij de helft van de vergunningen blijkbaar al binnen is.

De ruimtelijke aanslagen nemen hand over hand toe.
- windmolenparken
- natuurreservaten,
- gaswinning
- scheidingsstelsels/vaarwateren
- MZI's
- Maasvlakte 2
- vaste vistuigen
- enz...

Eneuh... De Voordelta is Natura 2000 gebied. Als ze daar toelating voor krijgen, zullen die dan weer gecompenseerd moeten worden?!!! Als dat zo is, betekent dat 40.000 (veertigduizend) hectaren ofte een lap van 20 x 20 km!!! (± van Neeltje Jans tot Westkapelle en dat nog een keer die afstand tot in het Middendiep voorbij de Steenbanken, zo'n vierkant ongeveer) ruimtelijke aanslag extra er bij!!! Ik mag hopen van niet!!

Ik wil eerst nog wel eens zien of ze die dingen daar mogen wegleggen, zelfs kleinschalig, alleen al vanuit veiligheidsoogpunt... Stel dat zo'n apparaat aan de wandel gaat en er komt schade of erger een dodelijk ongeval van...

Ben Biondina
Berichten: 108
Lid geworden op: vr okt 26, 2007 3:06 pm

Re: "Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Ben Biondina »

Koen,

Ik spreek in mijn stukje over 8000 voetbalvelden = ongeveer 4000 ha. (bijvoorbeeld een voetbal veld van 90x70) Is nog altijd een grote lap, maar minder dan 40.000 ha :wink:

vriendelijke groet,

Ben

Koen De Bièvre
Beheerder
Berichten: 598
Lid geworden op: do sep 20, 2007 12:23 pm

Re: "Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Koen De Bièvre »

Opnieuw lezen Ben...
Ik heb het over de natuurcompensatie.

Als
de mosselboeren 4000 hectaren toegewezen krijgen om hun ding te doen in Natura 2000 gebied, zal dat vast "gecompenseerd" moeten worden. Je weet zelf ook hoe dat werkt. Elk stukje wat verloren gaat voor de natuur, moet 100% gecompenseerd worden. Als men een gebied beschermt, gaat de natuur er 10% op vooruit is de regel. Dus voor 1 hectare die verloren gaat, moeten er 10 beschermd worden om aan 100% te komen... Ik herhaal 4.000 hectaren x 10 = 40.000 hectaren = een lap van 20 bij 20 km... Bovenop de 4.000 waar ze dan al mee weg zijn.

Dit is uiteraard het "worst case scenario", en ik zeg niet dat het zo zal zijn, maar het is theoretisch perfect mogelijk. Zoals ook in mijn vorig stukje stond, ik moet eerst nog zien dat ze die dingen buiten mogen neerleggen.

Ander voorbeeld. Een paar zandruggen in de Westerschelde die opgeruimd moeten worden. Die dingen steken meer dan 15 meter diep en worden nu nog wat dieper gemaakt. Al gezien hoe groot de Hedwigepolder is die ter compensatie van God weet wat nu getijdengebied moet worden?

Nog eentje
2400 hectaren Maasvlakte 2
Natuurcompensatie = 24.000 hectaren tussen de Maasvlakte en de kop van Schouwen.

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: "Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Dre Frijters »

De vraag is of voor dergelijke mosselculturen natuurcompensatie wel noodzakelijk wordt geacht. Het wordt m.i. beschouwd als een groen gelabelde vorm van visserij. Er komen misschien wat extra gele boeien voor de gebiedsaanduiding ( verbod te bevaren/ankeren) te liggen, maar de longlines verdwijnen onder water, ongeveer 10 meter diep. Het zal dus zeker niet gaan lijken op de hangculturen met een massa aan blauwe vaten. En ook die visserijvorm “past” zelfs in Nationaal Park de Oosterschelde. Het opvissen van de mossels gebeurt dan ook niet meer met korren die door de bodem worden geramd. Niet voor niets doet de overheid, ook de provincie Zeeland, er van alles aan om “het wilde Westen” uit te pionieren, het moet alleen ook nog juridisch “verkocht en geslikt” kunnen worden.

En zoals ik al eerder opmerkte, je zult er niet onderuit kunnen, dat deze vorm van mosselvisserij (obstakels) tot een verrijking van het onderwaterleven kan/zal leiden, waarbij de bodem onberoerd blijft en meeprofiteert. Maar verboden gebied voor ons om te vissen, varen en/of ankeren.

En dan nog iets, wat maar weinig aandacht krijgt en waar de gevolgen ervan angstvallig worden verzwegen c.q. onderkent. De Oosterschelde holt op alle gebied (ook als natuurgebied) met grote sprongen achteruit. Hoofdoorzaak: de directe en indirecte gevolgen van de Deltawerken. Geen slipafzetting meer, voedselarm water, geen natuurlijke overgang meer naar zoet water. Tot overmaat van ramp verdwijnt het beetje voedsel wat er nog is in de bek van de oprukkende wilde Japanse oester. En op dieper water vreten de zeesterren alles weg. Als dit zeemosselproject ook in de praktijk kans van slagen heeft, dan is het hek (beter gezegd de zeegatkering) van de dam. Gevolgd door oestermandkwekerijen, viskwekerijen etc. etc.
Ook buitengaats, dus in de Voordelta, zijn de gevolgen al onmiskenbaar: Verwoestijning van de zeebodem door het maar opspuiten van de stranden. Goed voor de veiligheid, leuk voor de strandrecreatie, maar desastreus voor de diversiteit en dus voor de visstand. Waar zijn de steile kleiranden en diepere putten (ook bijv. de tong) gebleven ? Steeds maar verder weg varen om vis te kunnen vangen? Tja gelukkig hebben we de schar nog, zolang de beroepsvisserij en/of de natuur het toelaat...
Wat is de compensatie voor de sportvisserij voor deze biotoopvernietiging, verlies aan ruimte en alle gevolgen daarvan? Nul-komma-nul, alleen maar gebied- en vismogelijkheden inleveren en als het nog erger wordt: vangstbeperkingen ondergaan.
Het wordt tijd dat de SPORTVISSERIJ ( en haar impuls voor de economie) wordt gecompenseerd en ook bewust gebied en groengelabelde voorzieningen gaat realiseren :

KUNSTMATIGE RIFFEN, BLOKKENDAMMEN en dergelijke projecten, waar zowel de natuur als de kant- en bootvisserij van kan profiteren.
Al vaak door ons geopperd. Door overheid, RWS etc. als nutteloos, niet realiseerbaar etc. net zo snel weer aan de kant geschoven.

Een voorzetje voor SN:
1. Wat jaartjes geleden werden voor de Hollandse kust proefstortingen door RWS gedaan, waarvan de resultaten / ontwikkelingen op de voet zouden worden gevolgd en waarover we zouden worden geïnformeerd. Letterlijk of figuurlijk “ verzand” zeker ? En als het 1e het geval is, dan weet men toch hoe het anders/beter kan? Ook van de funderingen en steenstort in de windmolenparken heeft men hoge verwachtingen…..
2. In de Grevelingen werden ook op enkele plaatsen kunstmatige riffen gestort, speciaal met gaten voor het dierlijk leven. De duikers spreken er met lof over. Is het dan niet zinvol om hier wetenschappelijk onderzoek van boven water te krijgen ?
3. Wij, De Oosterschelde en Voordelta zitten er om te springen….

Groet,
Dre.

Ron Hermse
Berichten: 154
Lid geworden op: do okt 25, 2007 7:10 am

Re: "Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Ron Hermse »

" Het zal dus zeker niet gaan lijken op de hangculturen met een massa aan blauwe vaten. "

Nee klopt Dre ze zijn dan zwart! :wink:

Ben Biondina
Berichten: 108
Lid geworden op: vr okt 26, 2007 3:06 pm

Re: "Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Ben Biondina »

Hoi Koen,

Het project van de mosselsector heeft m.i. niets te maken met enige compensatie. Tenzij men dit zou beschouwen als een zelfde soort activiteit als de Maasvlakte. Ik denk meer dat het hier dus gaat om een vorm van visserij (schelpdierenvisserij) met het oogmerk om dit winstgevend te exploiteren. Dus die 40.000 ha zie ik nog niet.

Maar ook de 4.000 ha wordt een groot ruimtebeslag, waarvoor de Voordelta m.i. niet is bedoeld. Op de Oosterschelde begrijp ik het wel. Dat is van ouds her een bestaand gebruik. Als "iedereen" maar gaat claimen, dan lijkt het einde in zicht.

Ik ben van mening dat wij voldoende medewerking hebben verleend met de MZI's, omdat daar -zoals er werd gezegd- een acuut probleem was.

Wat mij opvalt is, dat er veel in de krant staat, over de zeesterren, die veel mosselzaad zouden opvreten. Volgens mij is dat publiciteit om later gedaan te krijgen dat er weer meer nieuwe MZI's zouden mogen komen.

Hoe dan ook: de Voordelta moeten wij zo zien te houden. Dus geen extra activiteiten, maar juist minder activiteiten.

Vriendelijke groet,

Ben
Delta 72

Koen De Bièvre
Beheerder
Berichten: 598
Lid geworden op: do sep 20, 2007 12:23 pm

Re: "Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Koen De Bièvre »

Ben,

Ik hoop dat je gelijk hebt met wat betreft die natuurcompensatie.
En voor de rest ben ik het er uiteraard helemaal mee eens dat de ruimtelijke claims op de Voordelta helemaal achterwege moeten blijven.

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: "Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Dre Frijters »

Mosselsector maakt zich zorgen om toekomst
Mossel......Visserij | 22 Augustus 2011 | 09:00:45

Mosselsector maakt zich zorgen om toekomst
Zeeuwse mosselen kleiner dan gewoonlijk

De Zeeuwse mossel maakt moeilijke tijden door. Voor het tweede opeenvolgende jaar kampt de mossel van onze noorderburen met zware tegenslagen. Met kleinere mosselen als resultaat.

Op de jaarlijkse mosseldag in het Zeeuws-Vlaamse Yerseke sprak de voorzitter van de Producentenorganisatie Mosselcultuur zijn grote bezorgdheid uit over de toekomst van de Zeeuwse mosselsector.

'Wij zijn als sector volledig afhankelijk van de natuur', legt Hans Van Geesbergen van Mosselcultuur uit. 'En die werkt al voor het tweede jaar op rij tegen.'

Een van de grootste zorgen is dat net als in 2010 geen nieuw mosselzaad is gevonden in de Oosterschelde. Met daar bovenop de tegenslag dat zeesterren zich te goed hebben gedaan aan babymosseltjes. 'Dat zal gevolgen hebben voor de oogsten van 2012 en 2013.'

Ook de grootte van de mosselen valt dit jaar tegen. 'Terwijl de mosselen in de Oosterschelde vorig jaar mooi vlezig en groot waren, doordat er veel voedsel in het water zat', zegt Van Geesbergen. 'De kleinere mosselen nu, betekenen minder geld voor de kwekers.'

Met als dieptepunt een prijs van 65 eurocent per kilo deze week.

Door de problemen is er minder werk in de mosselsector. 'We zullen het wel overleven, maar de economische tegenslag van dit jaar, zal het voor de sector de komende jaren moeilijk maken', zegt Van Geensbergen nog. 'En de consument zal dat op den duur ook op de markt beginnen te voelen.'

Op 13 juli dit jaar werd het Zeeuwse mosselseizoen geopend. Een week later dan gepland, omdat de mosselen nog niet 'van voldoende kwaliteit' waren. Het mosselseizoen loopt van juli tot maart. Bron: Nieuwsblad.be
De belabberde mosselprijs voor de visser zal toch niet gelogen zijn. Ook de kwaliteit in de winkel, ondanks hoge prijzen, niet. Heb ze in augustus een keer gekocht, maar echt geen tweede keer meer, wat een gemixed zootje voor een veel te hoge(re) winkelprijs en er dan nog buikpijn aan overhouden ook..... maar dat terzijde.

Het gaat in ieder geval niet goed in de Oosterschelde, trouwens ook in de Westerscheldemonding lijkt het tij sneller te keren. En dat terwijl de beroepsvisserij maar roept, dat we "over de schol naar Engeland kunnen lopen". Wat moeten we op dit moment geloven? Imares en andere twijfelachtige onderzoekers dan, of weten die het ook niet meer?
Niks maar afwachten, er moet gewoon openheid van zaken komen, transparantie van bestuur. En bovenal betrouwbare, onafhankelijke onderzoekgegevens van de wetenschappers. Dat geloven in de kerk en een betere toekomst valt de laatste jaren ook steeds meer tegen....

Groet,
Dre.

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: "Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Dre Frijters »

Nee klopt Dre ze zijn dan zwart!
Maakt niet uit hoor Ron, door de meeuwen, aalscholvers en andere drijfsijsen worden ze vanzelf vuil-wit.... :wink:

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: "Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Dre Frijters »

Ondanks eerdere mislukte experimenten trekken ook de Belgische mosselvissers nu met longlines naar zee.
Dhr. Peeters weet zogezegd alleen nog niet waar......
Toch nog toekomst voor Belgische mosselen
Belgische Visserij | 07 Oktober 2011 | 16:11:35

Toch nog toekomst voor Belgische mosselen

OOSTENDE - Niettegenstaande de Belgische mosselproductie zo goed als stil ligt, bestaan er toch nog mogelijkheden om mosselen te kweken. Dat zegt Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V).

Johan Verstreken (CD&V) haalde de mosselkwestie aan in het Vlaams Parlement. 'Ik blijf geloven in een toekomst om mosselen te kweken in de Noordzee. Vlaanderen kan een ondersteunende rol spelen voor reders die investeren.'

Kris Peeters zegt dat er nieuwe technieken zijn: 'Ondergedompelde langllijnsystemen met puntverankeringen en dempers op de ankertouwen, bieden mogelijkheden. Maar voor we de techniek kunnen toepassen, moet er een aanduiding zijn van de gebieden waar dat kan. Er moet ook een kosten-batenanalyse gebeuren.'

Mosselkooien
Peeters verwijst daarmee naar de twee projecten van de Vlaamse mosselkweek die niet meteen een succes waren. De Stichting Duurzame Visserijontwikkeling, die werkte met mosselkooien en onder de naam Flanders Queen Mussel produceerde, stopte het project. En ook de pontons van Reynaert-Versluys (Belgicamossel) zijn voorlopig uit het water gehaald.

Reder Willy Versluys staat positief tegenover het idee van Peeters: 'We werken verder met pontons en gaan na of ze te herstellen zijn. Maar de nieuwe techniek van langlijnsystemen is waardevol en realistisch. We onderzoeken momenteel nieuwe technieken en combineren Noorse, Schotse en Franse kennis om nieuwe technieken voor mosselkweek uit te testen. De mosselkweek in de Noordzee is verre van dood.’ Bron: Nieuwsblad.be

Frans Salvo
Berichten: 553
Lid geworden op: vr okt 26, 2007 8:08 am

Re: "Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Frans Salvo »

"ze" gaan zonder twijfel terug starten met een project van zodra er een pak subsidies is ontvangen... eens dat geld is opgesoupeerd sterft ook dit project weer een heel stille dood; net zoals die mosselkooien die nu in de haven liggen te stinken
ik geraak er meer en meer van overtuigd dat die ganse beroeps-visserij-sector alleen maar in leven wordt gehouden door een gigantische hoop subsidies
of die subsidies nu rechtstreeks ten goede komen van de beroeps-visserman, is nog wel iets anders ... daar vrees is voor
maar, zeg nu zelf, het staat toch fantastisch om als politieker lintjes door te knippen en met (gemeenschaps)geld te staan zwaaien

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: "Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Dre Frijters »

De gedachte dat het wel over zal waaien moeten we maar vergeten, er gaat gewoon eea gebeuren:
Subsidie voor mosselteelt Noordzee
Mossel Visserij | 09 November 2011 | 16:04:19

Subsidie voor mosselteelt Noordzee
YERSEKE - De provincie geeft een subsidie van maximaal 52.000 euro voor een proef met commerciële mosselproductie op de Noordzee.
Dat hebben Gedeputeerde Staten gisteren besloten.

Zo hopen ze de mosselsector, die in zwaar weer zit doordat twee jaar achtereen de mosselzaadproductie is uitgebleven, te ondersteunen.

"De druk op de traditionele mosselproductiegebieden in de Waddenzee en de Oosterschelde neemt toe. Er is een noodzaak om alternatieve teeltmethoden, zoals mosselzaadinvanginstallaties, uit te breiden", zo lichten GS toe.
Bron: PZC

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: "Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Dre Frijters »

Innovatief windmolenpark in Noordzee
Allerlei.....Visserij | 08 November 2011 | 10:08:44

Innovatief windmolenpark in Noordzee
Alle beschikbare subsidie voor wind op zee verstrekt
Energiebedrijf Eneco krijgt over een periode van vijftien jaar bijna een miljard euro voor de aanleg van een windenergiepark in de Noordzee. Dat schrijft minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) aan de Tweede Kamer.
Voorwaarde is dat in het windpark innovatieve technieken worden gedemonstreerd die de hoge kostprijs van wind op zee verlagen.

Vernieuwende technieken
Windparken op zee zijn vanwege de hoge kosten nog geen serieus alternatief voor fossiele energiebronnen. 'De bouw van dit demonstratiepark met vernieuwende technieken is een stap om de kostprijs van windenergie op zee te verlagen,' aldus minister Verhagen.

Nederlandse bedrijven kunnen de kennis en ervaring die met de bouw van het windpark wordt opgedaan, bovendien exporteren. In snel groeiende markten zoals China bestaat veel belangstelling voor dergelijke expertise.

135.000 huishoudens
Het windenergiepark Q10 wordt 23 kilometer uit de kust van Zuid-Holland gebouwd. Naar verwachting krijgt het energiepark een capaciteit van ministens 130 Mw. Hiermee kunnen ongeveer 135 duizend huishoudens van stroom worden voorzien.
De verleende subsidie is een maximum.
De daadwerkelijke hoogte van de subsidie is afhankelijk van de toekomstige productie en elektriciteitsprijs. Daarmee is alle beschikbare subsidie voor wind op zee verstrekt. Nieuwsbericht | 04-11-2011 Rijksoverheid.nl
Hier komen dus aardig wat "onderwaterobstakels" met positief gevolg voor de visstand en met 23 km gemakkelijk bereikbaar voor de sportvisserij. Vooral voor onze collega's daar. Vraag blijft nog of ze er ook mogen blijven vissen...

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: "Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Dre Frijters »

Windturbinepark en visserij kan samengaan
Belgische Visserij | 02 Juli 2011 | 09:07:45

Windturbinepark en visserij kan samengaan
Visserij en maricultuur binnen Vlaamse windmolenparken?

OOSTENDE - In een rapport dat donderdag werd voorgesteld, brengt het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek concrete oplossingen om de visserij ook in de zones met windmolenparken nieuwe kansen te geven. Gemakkelijk zal het echter niet worden

In het Belgisch deel van de Noordzee zijn er vijf gebieden met een totaal van 120 vierkante kilometer afgebakend voor de realisatie van windmolenparken. Daarmee wordt een flink deel – ruim zes procent – van de beschikbare visgronden ingepalmd. Dat is niet naar de zin van de visserijsector.

In afwachting van een definitief Koninklijk Besluit met veiligheidsvoorschriften, is het nog steeds voor alle reguliere scheepvaart – dus ook voor vissersboten – verboden om binnen een zone van 500 meter rond de windmolenconcessies te varen.

Kunstmatig rif
Het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) stelde donderdag een lijvig wetenschappelijk rapport voor met een resem voorstellen om tegemoet te komen aan de vissers, rekening houdend met de noden en wensen van de parkuitbaters.

‘De kustvissers zijn vragende partij om de zones in windmolenparken te gebruiken en er zijn wel degelijk mogelijkheden voor het vangen en het kweken van vis- en schelpdieren', legt Hans Polet van het ILVO uit. ‘In onze studie wegen wij de kansen en gevaren af van een scenario waarin bepaalde zachte vormen van visserij mogelijk zouden zijn.

Recente observaties tonen aan dat windmolenparken dienst doen als een soort kunstmatig rif, dat druk bevolkt is door een aantal vissoorten. Vooral zeebaars, Noordzeekrab en kreeft gedijen er opvallend goed.
Boomkorvisserij moet er uit den boze zijn, maar bepaalde duurzame methodes zoals het vissen met potten, longlines en hengels behoren zeker tot de mogelijkheden. Windmolenparken mogen en moeten geen vijanden zijn van de visserij. Dat is overigens al in andere landen bewezen.'

‘Er zijn bovendien heel wat kansen op het vlak van aquacultuur, dus voor het kweken van vis en schelpdieren', voegt Daan Delbare eraan toe. ‘Dat kan onder meer via viskweek in kooien, de kweek van mosselen en andere schelpdieren via langlijnsystemen of het uitzetten van vis, bijvoorbeeld in zogenaamde open visboerderijen. Dit zijn plaatsen die geschikt zijn voor de verdere groei en ontwikkeling van de vis', zegt Delbare nog.

Dat zoiets nog niet voor morgen is, bleek eveneens duidelijk tijdens de voorstelling van het rapport. Er is nog heel wat onderzoek nodig. Ook de projectontwikkelaars maakten duidelijk dat, zolang er windmolens onder constructie zijn, er geen andere activiteiten kunnen plaatsvinden.

‘Dat zal tot na 2014 zijn,' zegt Raoul Van Lambalgen, manager van Electrawinds.

‘Grondig onderzoek en duidelijke afspraken over zaken zoals vismethodes, noodprocedures, aard van de vaartuigen en mogelijke risico's zullen meer dan nodig zijn. Men mag bovendien niet vergeten dat er niet alleen windturbines worden geplaatst, maar dat ook wordt geëxperimenteerd met andere methodes om groene energie op te wekken.’
Bron: Nieuwsblad.be


Ook hier wordt met geen woord gerept over het toestaan van en mogelijkheden voor de sportvisserij, een toch "zachte en duurzame vorm van visserij met een behoorlijke impuls voor de economie". Alleen onderzoek voor mogelijkheden van compensatie en gebiedsclaim voor het beroeps en andere vormen van exploitatie, waarmee sportvisserij niet samengaat.

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: "Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Dre Frijters »

Rectificatie:
"Hengels" wordt wel vermeld, er is nog hoop dat er enige ruimte voor ons overblijft. :)

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: "Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Dre Frijters »

Koen, ik kwam nota bene op de site van het Min. van LNV nog het navolgende bericht tegen en kan het niet nalaten het ook hier op te nemen, want
Hoezo “ in een open planproces”…..?
:shock:

Mosselvisserij: nu en in de toekomst
Video | 08-10-2009
Het definitieve beleid voor de opschaling van mosselzaadinvanginstallatie's (MZI's) ligt bij de Tweede Kamer. Het gaat om beleid voor de periode 2010 tot en met 2013. Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bood het 8 oktober 2009 aan.
Voor dit opschalingsbeleid heeft het ministerie van LNV in een zogenoemd open planproces bekeken waar en hoe deze MZI's ingezet kunnen worden. Dit deed LNV samen met belanghebbenden, zoals de visserij- en recreatiesector, natuurorganisaties en bestuurders in de regio's.

Mosselzaadinvanginstallaties
MZI's zijn drijvende systemen die de zeebodem sparen, wanneer de mossels geoogst worden. Het mosselzaad hecht zich aan net- of touwconstructies, voordat het zich op de bodem van de Waddenzee vestigt. Met de MZI's wordt het zaad gevangen. Vervolgens wordt het overgebracht naar mosselkweekpercelen. De afgelopen jaren zijn experimenten met MZI's uitgevoerd. Daaruit is gebleken dat zij zowel economisch als ecologisch een goed perspectief bieden. In 2020 moet de traditionele manier van mosselvissen volledig vervangen zijn door het vissen met MZI's.
Video: nu en in de toekomst
In de video 'Mosselvisserij: nu en in de toekomst' zien we mosselvisser en experimenteerder Marinus Padmos aan het werk. Hij oogst mosselzaad op de Oosterschelde. Verburg is blij met de nieuwe methode: "We hebben goed voor onze natuur te zorgen. Of dat nu op het land is of in de zee. Met de nieuwe methode beroer je de bodem niet, omdat de mosselen zich niet op de bodem bevinden. Ze hechten zich vast aan touwen waar ze ook een goed leven hebben. Zo laat je de bodem met rust en laat je de natuur zijn gang gaan."

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: "Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Dre Frijters »

Ook in het noorden des lands wordt serieus nagedacht/plannen gemaakt, getuige het ingezonden stuk van dhr G. Lont op Visserijnieuws.punt.nl. Beroepsvissers willen dezelfde rechten/mogelijkheden als "windboeren".
Visakkers op zee
Ingezonden. | 04 December 2011 | 13:09:28

Visakkers op zee
Een andere manier om brood uit het water te halen

Als het getij verloopt moet men de bakens verzetten. De boomkorvisserij heeft het moeilijk vanwege hoge energieprijzen, negatieve NGO s publiciteit en een Overheid die onwettige pulsvisserij promoot en misschien? gedoogt.

De garnalenvisserij heeft het moeilijk door NMA macht(wellust) en VIBEG voorstellen voor Natura 2000 gebieden van Overheid en NGO s, die je zonder compensatie van je traditionele visgrond willen verdrijven.

Los van het feit dat de boomkor door de hoge brandstof prijs moeilijk rendabel te maken is, net zoals stoomtrawlers en haringdrijfnetvisserij die na vele succesvolle jaren economisch het loodje moesten leggen, schijnt de zon, groeit er plankton en vis in zee en hebben mensen eten nodig.

Misschien is dit de tijd om een andere richting in te slaan en om op een energiezuinige manier voedsel uit zee te produceren.

Ik denk daarbij aan te pachten of exclusief vergunde gebieden waar de bestaande visserij vis/schelpdieren/krabbe/kreeften/zeewier kan produceren. Vanuit de vrije mosselvisserij historie en de huidige praktijk van mosselpercelen pacht en windmolen pacht en vergunningen en concessies die als precedenten dienen denk ik dat mogelijk moet zijn.
Ik denk aan verankerde boeien waaraan mosselen en zeewier kan groeien en waartussen en eromheen vis zwemt en krabben en kreeften kunnen leven die makkelijk gevangen kunnen worden.

Nu het Productschap Vis rechtszaken verliest om windparken tegen te houden en de Overheid de vissers nog steeds zonder compensatie van hun visgronden verjaagt/wil verjagen wil ik net als windparken die opgezet worden om fossiele brandstof te sparen een visakkersysteem introduceren gebaseerd op dezelfde fossiele brandstof sparende principes.

Wat een windhandelaar van de wet en Overheid mag moet een visserijbedrijf in een rechtstaat ook mogen.

Mijn plan om te beginnen is om 4 gebieden van 150 ha te pachten om met groepen van ongeveer 10 vissers per gebied gezamenlijk en geleidelijk een systeem op te bouwen tot het rendabel is en dat mosselen en zeewier kweekt en waarin vis en krabben/kreeften gevangen kunnen worden. Ik heb in de tropen met visaantrekkingsboeien gevist (FAD s)
De voorgestelde gebieden liggen: ten Noorden van Schiermonnikoog, NW van Vlieland, west van Callantsoog en west van Goeree in de Kom. Alle gebieden dieper dan 20 meter en buiten de driemijls zone all

Nu worden er plannen gemaakt voor mosselkweek in de voordelta en windparken en natura2000 gebieden en mosselkweek in de Voordelta zonder dat de bestaande visserij als historische rechthebbende beschouwd wordt.
Vanuit mijn rechtsgevoel klopt dit niet, maar door hetzelfde te doen en klein te beginnen kun je toch een nieuwe manier van vissen en leven van de zee opbouwen.

De Overheid wil nog niet erg en moet via politiek en rechtbank overtuigd worden.
Ik ben daar tot nu toe als eenling mee bezig, hoewel ik onze visserijorganisaties van elke stap op de hoogte houd.

Op 19 januari 2012 om 13.30 bij de bestuursrechter in Alkmaar kan de Overheid aan de rechter duidelijk maken waarom ze deze ontwikkeling probeert tegen te houden, terwijl ze wel de visserij zonder vergoeding van de traditioneel visgronden wil verdrijven voor windhandel en met VIBEGplannen in natura2000 gebieden.
Het gerechtsgebouw staat in Alkmaar, Kruseman van Eltenweg 2.

Denk er eens over na en praat er met collega s over. Ook welkom in de rechtszaal.
Voor meer info zie mijn adres en telefoonnummer.

Met vriendelijke groet.

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: "Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Dre Frijters »

14 dec. 2011 werd bekend dat uiteindelijk het VIBEG-akkoord is ondertekend door staatssecretaris Bleker, de Visserijsector en de Natuurbewegingen. Dit houdt in dat de komende jaren de beroepsvisserij met de boomkor (ook de garnalenvisserij) in de Natura 2000 gebieden en Noordzeekustzone behoorlijk beperkt zal worden.
In het Deltagebied zal dit gaan gelden voor de Vlakte van de Raan, gelegen voor de Westerscheldemonding.

Hopelijk heeft dit op termijn voor ons een positieve uitwerking voor wat betreft de armzalige kabeljouw, tong en schol bestanden in "onze" Delta...... :)

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: "Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Dre Frijters »

Mosselinvang en -kweek op de Noordzee
Mossel......Visserij | 14 December 2011 | 17:03:55


Mosselinvang en -kweek op de Noordzee
Experimenten gevraagd voor mosselproductie op Noordzee

Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) roept ondernemers op zich in te schrijven voor experimenten op de Noordzee op het gebied van mosselproductie. De mosselsector heeft in 2008 afgesproken de visserij op bodemzaad geleidelijk te vervangen door andere methoden om aan mosselzaad te komen. De experimenten richten zich op die alternatieven.

Op dit moment is het belangrijkste alternatief voor de traditionele bodemberoerende mosselvisserij, de zogeheten mosselzaad-invanginstallaties (MZI's). Die bevinden zich vooral in de Waddenzee, de Oosterschelde en de Voordelta. De sector wil niet afhankelijk zijn van alleen deze estuaria, daarom is het nodig om te onderzoeken of het mogelijk is om mosselen te produceren op de Noordzee. Maar de turbulente Noordzee stelt hoge technische eisen aan de installaties, de oogstmethoden en het onderhoud. De experimenten moeten uitwijzen wat hiervan het gevolg is voor de economische haalbaarheid. Criteria voor verlening van een ontheffing

De Noordzee stelt door zijn turbulentie (golfslag, stroming) hoge eisen aan zowel de installaties zelf, maar ook aan de oogstmethoden en het onderhoud. De vraag is wat dit betekent voor de technische inrichting en de bijbehorende bedrijfsvoering. Bovendien is op voorhand niet duidelijk waar de beste condities heersen voor mosselzaadval en -groei. Het experiment, waarvoor een ontheffing wordt verleend moet in ieder geval op zijn gericht op beantwoording van deze vragen.

Een adviescommissie toetst de binnengekomen aanvragen aan de volgende criteria:

1- relevantie van de onderzoeksvragen voor mosselinvang en -kweek op de Noordzee

2- de mate waarin efficiënt wordt omgegaan met de voor het experiment benodigde ruimte

3- de geschiktheid van de voorgestelde locatie

4- de inhoudelijke onderbouwing van de aanvragen

5- de mate waarin samenwerking plaatsvindt tussen verschillende bedrijven.


Staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie bepaalt of een ontheffing kan worden verleend voor het aangevraagde experiment. Als er meer dan vijf aanvragen zijn ingediend, worden die aanvragen die voldoen aan de meeste criteria toegelaten.

Er komen maximaal vijf kleinschalige experimenten, waarin aangepaste technieken op nieuwe, onbeschutte plekken in de praktijk getoetst kunnen worden. Daarnaast wordt onderzocht waar de beste condities heersen voor mosselzaadval en -groei. De experimenten gaan vooralsnog drie jaar duren. Als de experimenten succesvol blijken te zijn, dan komt commerciële toepassing in beeld.

Ondernemers kunnen zich vanaf 16 december aanstaande inschrijven, de inschrijfduur loopt tot 16 januari. De experimenten moeten in 2012 van start gaan. Via Nieuwsbank


Eerder dachten we al dat er in de Voordelta toch wel duistere zaken spelen met dat mosselgedoe.
Is hier nu sprake van bestuurlijk geklungel of spelen er veel ernstiger "duistere zaakjes"?
Wie weet waar er in de Voordelta al een werkende MZI zou zijn ??
En waarvoor de Provincie Zeeland al een subsidie heeft gegund en verstrekt voor een bedrijf ?

Terwijl EL&I eerst nog nader wil onderzoeken, inschrijvingen inventariseren, keuze maken uit de belangstellenden etc. WAARNA Henk Bleker pas ontheffing zal/kan verlenen als voldaan zal worden aan voorwaarden etc. :shock:

Schiet mij maar in zo'n rubber dingetje...... :o

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: "Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Dre Frijters »

Weer een stapje verder ( of van huis), zie Visserijnieuws:
Ministerie biedt vijf ontheffingen aan
Mosselinvang op Noordzee

vrijdag, 30 december 2011
DEN HAAG – Het ministerie van EL&I biedt vijf ondernemers de mogelijkheid om een ontheffing aan te vragen voor het winnen van mosselzaad of het kweken van mosselen in onbeschutte gebieden op de Noordzee. Per bedrijf gaat het om maximaal drie hectare effectief te benutten ruimte.
Deze mededeling van het ministerie sluit aan op een vooraankondiging die reeds in mei werd gepubliceerd. ,,Het ministerie ziet graag innovaties op de Noordzee, maar gaat niet meteen gigantische oppervlakten uitgeven. Je moet dit zien als proeven op experimentele basis in open zee´´, zegt beleidsmedewerker Wilbert Schermer Voest.
Aanvragen dienen te voorzien in:
1) de onderzoeksvragen die met het beoogde experiment worden onderzocht,
2) een omschrijving van de te beproeven methoden of technieken,
3) de beoogde onbeschutte locaties (in coördinaten met bijbehorend coördinatenstelsel en oppervlak),
4) de onderbouwing van het – voor het beproeven van technische haalbaarheid – benodigde oppervlak (maximaal 3 hectare),
5) de duur van de uit te voeren experimenten (indien minder dan 3 jaar),
6) een omschrijving van de wijze waarop de projectactiviteiten worden uitgevoerd,
7)een planning voor de projectactiviteiten en
8) de wijze waarop de monitoring/rapportage plaatsvindt.

Overige vergunningen
Ook op grond van de Waterwet en de Natuurbeschermingswet 1998 zijn, afhankelijk van de locatie en de uitvoering van een dergelijk experiment, mogelijk vergunningen vereist. Daarnaast wordt door het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf een huurovereenkomst afgesloten met de initiatiefnemer. Een aanvraag voor de benodigde overige vergunningen kan, met de bijbehorende documentatie, gelijktijdig met een ontheffingsaanvraag op grond van de Visserijwet 1963 worden ingediend op het bovengenoemde adres.
Effectief te benutten ruimten:
Dus 5 gebieden van max. 3 hectare. VOORLOPIG totaal 15 hectare bedrijfsgebied. Valt best mee zal je denken.
Maar hoe groot is elk gebied, dat effectief gesloten wordt voor andere “gebruikers” ?
En als die kweek aanslaat, hoe giganties groot mogen die gesloten gebieden volgend de spreker later dan wel dan groeien? En hoeveel huurders/vergunningen mogen er bij komen ?

Onbeschutte gebieden Noordzee:
Wat wordt hier met “onbeschut” bedoeld en waar ligt zo’n gebied dan? Buiten de stroomgeulen en zandbankgebieden van de Voordelta, dus eigenlijk buiten de Natura 2000 gebieden??

Overige vergunningen o.a.:
- Natuurbeschermingswet 1998: hetgeen toch wel eens zou kunnen betekenen dat die gebieden weer wel binnen de Natura 2000 gebieden komen te liggen. Waarmee ik dan de zorgen van Koen zeker deel….. :?
En aangezien een dergelijke vergunning ook meteen kan worden aangevraagd EN de hele papierhandel kennelijk vlotjes afgezegend wordt met een huurcontract, blijft er m.i. weinig over van dat zogenaamde “open planproces” van (ex-)minister Verburg en Bleker.

En van de door Ben verwachte grote weerstand voor de schelpdiersector bij de discussie/inspraak, wie waar hoeveel mag pachten, valt nog niet veel te bespeuren. Wanneer/waar heeft EL& I die inspraakronde eigenlijk in gedachte? Zal toch niet na Pasen zijn?… :o

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: "Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Dre Frijters »

Aqua-Cultuur. | 13 Februari 2012 | 17:06:13

ATO neemt zitting in bestuur Noordzeeboerderij
Ontwikkeling van zeewierteelt in Nederland

Ecofys, Hortimare en ATO hebben de Stichting Noordzeeboerderij opgericht. De Stichting Noordzeeboerderij zet zich in voor de ontwikkeling van zeewierteelt in Nederland.
De stichting heeft ten doel het tot stand brengen van een proefboerderij op de Noordzee, die zal worden ingezet voor het onderzoeken, ontwikkelen, testen en demonstreren van concepten voor:
[b]- Teelt van zeewier, vissen, schelpdieren en andere flora en fauna
- Durzame energieopwekking op zee
- Duurzame bodemexploitatie
[/b]


De combinatie van zeewierkweek (bedoeld voor farmaceutische doeleinden en veevoeder) met aquacultuur (met een recyclemechanisme voor de nutriënten), visserij en mogelijk het ruimtegebruik met bijvoorbeeld windparken. Een duurzaam en innovatief concept, dat past bij de Noordzee.

De stichting werkt hierin nauw samen met een reeks van onderzoekspartners en overheidsinstanties en sluit zo veel mogelijk aan bij de lopende onderzoeksprojecten op het gebied van zeewierteelt. Bron: ATO Noord Holland

Voor meer informatie over de Noordzeeboerderij bezoek de website www.noordzeeboerderij.nl


Een reactie hierop van dhr. Gert Lont:
Zeeboerderijen kunnen een nieuwe uitdaging en mogelijkheid zijn voor de bestaande visserij. Zie mijn eerdere bijdrage op deze website "Visakkers op zee".
Zeeboerderijen kunnen een nieuwe bedreiging vormen voor de bestaande visserij als de benodigde oppervlakten toegewezen worden aan derden en ten koste gaan van bestaande visgronden, zoals nu met windparken en uitvoering van Natura 2000 plannen gaat.
Als men zegt zeewier te willen telen dan heeft men geen visvergunning van MinEL&I nodig en kan men toch niet verhinderen dat er vis en mosselen gaan groeien.
De keuze voor de rechtspersoon "stichting" door de oprichters, betekent dat men geen winstdoelstelling heeft. Aangezien de deelnemende partijen geen filantropische ondernemingen zijn maar uit de energiesector komen en geen gebruikers van de traditionele visgronden zijn moet men goed kijken hoe ze hun geld voor onderzoek verkrijgen en hoe de opschaling naar commerciële afmetingen wordt voorgesteld.
Het is veelzeggend dat gelijke plannen maar dan op commerciële basis namens een groep vissers door MinEL&I op visvergunningsgronden wordt tegengewerkt, omdat men vindt dat het kleinschalig, van korte duur moet zijn en dat de intitiatiefnemers er geen rechten aan kunnen ontlenen.
Dit is in tegenspraak met de conclusie van Imares over aquacultuur op de Noordzee, dat het door grote consortia opgestart moet worden. Deze stichting, die ik alle succes toewens en waar ik graag mee zou willen samenwerken, lijkt daar een voorloper van te zijn.
Ook de oproep tot mosselkweek op open zee van 14 december gaat uit van kleinschaligheid, terwijl een consortium uit de mosselsector als doel heeft om voor lange termijn een groot visgebied voor mosselkweek te verkrijgen.
Die kleinschalige plannen worden ook nog eens beoordeeld door een commissie waarin naast iemand van Pvis ook iemand van Imares en de antiberoepsvisserij op het Wad organisatie, ex Wilde Kokkels nu Stichting Wad, zitting hebben.
Ik ben benieuwd naar de uitspraak van de bestuursrechter uit Alkmaar binnenkort over de rechtmatigheid en de reden van tegenwerking aan vergunningverlening door MinEL&I voor het vestigen van "Visakkers op Zee".
Visserij en visserijbestuurders: Let op uw zaak (en visgronden)
Gert Lont
Kortom:
Er wordt zo druk beslag gelegd in en rond de windmolenparken, dat er nauwelijks ruimte voor de sportvisserij overblijft......

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: "Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Dre Frijters »

En dat het snel en rigoureus zal gaan blijkt weer uit dit bericht. Als deze stichting nu ook nog een beetje succes heeft met de proef, dan komen de zakken met geld vanzelf en is het met een scheet gebeurd.
Tussen neus en lippen door worden de inmense "akkers" al als vanzelfsprekend geclaimd........ 8)

Zeewierteelt in offshore windparken
Ingezonden. | 03 Maart 2012 | 10:26:17


Zeewierteelt in offshore windparken
Ecofys lanceert testmodule

Ecofys begint een proef met de offshore teelt van zeewier voor combinatie met offshore windenergie. Donderdag vertrok de teeltmodule vanuit de NIOZ-haven op Texel naar een oud zandwingebied 10 kilometer ten westen van het eiland. Eind juni hoopt Ecofys de eerste tonnen Hollands zeewier te kunnen leveren voor de productie van vis- en veevoer, biobrandstoffen en energie.

De innovatieve zeewierteeltmodule, die 20 bij 20 meter groot is, bestaat uit een geheel van stalen kabels die twee meter onder water worden gehouden door ankers en drijvende boeien. Tussen de kabels hangen horizontale netten van 10 bij 10 meter. Aan die netten zijn kleine plantjes bevestigd van zeewieren die van nature in de Noordzee voorkomen.

Uit de proef moet blijken hoe ‘Noordzeebestendig’ de module is, hoe de plantjes het gaan doen en wat de ecologische effecten zijn. Als de proef slaagt, heeft Ecofys een wereldwijde mijlpaal bereikt: offshore teelt van biomassa (bio-offshore).

De proef moet ook aantonen dat de module geschikt is voor zeewierteelt in offshore windparken, dus erg ‘positie nauwkeurig’. Want potentieel vormen zeewier en windturbines een goede combinatie. “Een windpark is afgesloten van scheepvaart en visserij,” zegt Anouk Florentinus, projectmanager bij Ecofys. “Daardoor is het een soort natuurpark op zee. Vissen zullen op de zeewiervelden af komen en ze gebruiken als beschutte plaats en zelfs als kraamkamer.”

Zeker als de velden hectares groot worden, wat in theorie mogelijk is. Daarnaast levert het zeewier ook nog voedingsstoffen en energie op. Ecofys’ partner, onderzoeksinstituut ECN, bekijkt momenteel de mogelijkheden van bio-raffinage van zeewier naar eiwitten, componenten voor biobrandstoffen en brandstof voor energieopwekking.


Zo haalt het Ierse bedrijf OceanFuel uit zeewier nu al eiwitten die geschikt zijn als vervanging voor vis- en veevoer. Bij grootschalige productie op zee kunnen grote landarealen aan sojaproductie vervangen worden. Deze combinatie van duurzame voedsel- en energieproductie past goed in de gedachte van de ‘bio-based economy’ die Ecofys uitdraagt. “Het gaat hier om offshore renewables in de breedste zin van het woord,” stelt Florentinus.

De module is onder leiding van Ecofys tot stand gekomen in een consortium met Eneco, ECN, BLIX, Van Beelen Netting, Pipelife, OceanHarvest, VIRO en De Vries & Van de Wiel. Het NIOZ heeft de bouw van de module gefaciliteerd in zijn kennishaven, ondersteund door Noord-Hollandse uitvoerders.

Voor financiering zorgde het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, dat via Agentschap NL een zogenaamd Small Business Innovation and Research (SBIR) regeling heeft opgezet voor onderzoek naar zeewierteelt. “Eind juni gaan we oogsten en hopen we de eerste kilo’s zeewier te kunnen leveren,” zegt Florentinus.

Tegen die tijd wil Ecofys een groot ‘oogstfeest’ organiseren om het resultaat van de teelt te vieren en verdere ontwikkelingen te bespreken. Die ontwikkelingen hangen mede af van nieuwe financiering. Ecofys wil zich in ieder geval inzetten voor verdere ontwikkeling van deze nieuwe groene grondstof. Hiervoor heeft Ecofys de stichting Noordzeeboerderij (www.noordzeeboerderij.nl) opgericht, waarin bijvoorbeeld ook zeewierkweker Hortimare actief is.
Via: Nieuwsbank

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: "Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Dre Frijters »

Subsidie voor Zeeuwse visserij projecten
Allerlei.....Visserij | 13 Maart 2012 | 09:38:25

Subsidie voor Zeeuwse visserij projecten
Provincie en Europa trekken een miljoen euro uit

MIDDELBURG - De provincie en Europa trekken samen een miljoen euro uit voor vier projecten die de Zeeuwse visserij duurzamer moeten maken. Dat heeft de provincie bekendgemaakt.

Zo gaat er onder meer subsidie naar een systeem om mesheften te vangen.
Ook de ontwikkeling van een alternatief vistuig voor de mattenvisserij wordt gesteund.

En er is geld voor een onderzoek naar de mogelijkheden om op de Noordzee mosselen te kweken.

Van de miljoen euro die in de visserij wordt gestoken betaalt de provincie driekwart, de rest komt van Europa. Bron: Omroep Zeeland

Lees ook: Visserij in Zeeland krijgt subsidie Europa
Wel of geen inspraak ten spijt, het gaat van de kant.....

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: "Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Dre Frijters »

‘Joint Fact Finding’ Vlakte van de Raan
Allerlei.....Visserij | 21 Maart 2012 | 10:00:25


‘Joint Fact Finding’ Vlakte van de Raan
Beheerplan voor Natura 2000-gebied
20 mrt 2012 - Begin 2011 is de Vlakte van de Raan aangewezen als Natura 2000-gebied. Rijkswaterstaat en het ministerie van EL&I stellen dit jaar een beheerplan op voor het Natura 2000-gebied de Vlakte van de Raan. In dit beheerplan staat welke natuur moet worden behouden en welke maatregelen daarvoor nodig zijn.

In aanvulling op dit reguliere beheerplantraject, hebben de Zeeuwse Milieufederatie (Zmf) en het Productschap Vis gezamenlijk het project ‘Joint fact finding als basis voor adaptief beheer van de Vlakte van de Raan’ opgestart.

Dit project wordt gefinancierd vanuit een subsidie collectieve acties van het ministerie van EL&I, welke mogelijk wordt gemaakt door het Europees Visserijfonds.

In het project Joint Fact Finding verzamelt een projectgroep gedurende 2011-2012 bestaande veldkennis bij onderzoekers en vissers.

Op basis van de resultaten en inzichten, wordt gewerkt aan het ontwikkelen van wederzijds begrip en vertrouwen, het bouwen van een gedeelde kennisbasis van de Vlakte van de Raan, en het ontwikkelen van een adaptatief beheerplan waarin duurzame vormen van visserij een belangrijke rol zullen spelen.

De bevindingen van dit project zullen leiden tot een advies aan de regiegroep ‘Visserij in beschermde gebieden’(Vibeg), zodat het kan worden gebruikt bij het opstellen van het uiteindelijke beheerplan. Bron: Productschap vis
Eerder werd verondersteld, dat sportvisserij hier gewoon door kan blijven gaan, zoals in de omgeving Walvischstaart en Geul van de Walvischstaart.
Worden onze belangen en “veldkennis” ook ingebracht? Of vallen we misschien toch gewoon onder de beperkingen zoals die voor het beroeps gaan gelden?

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: "Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Dre Frijters »

Zoals al eens eerder gemeld vindt niet alleen beslaglegging op ruimte plaats in de Voordelta maar ook dichter bij huis: Grevelingen en Oosterschelde.
Meer duidelijkheid over oesterinstallaties
Allerlei.....Visserij | 11 Juni 2012 | 07:06:30

Meer duidelijkheid over oesterinstallaties
Het Watersportverbond ziet de komst van nieuwe oesterinstallaties in de Grevelingen en de Oosterschelde minder problematisch in.
Regiovertegenwoordiger Henk Botterweg heeft op uitnodiging van Rijkswaterstaat deze week een gesprek gehad met de secretaris van de Nederlandse Oestervereniging

Kritisch
Het Watersportverbond had zich eerder in een zienswijze kritisch uitgelaten over de plaatsing van oesterbroedinvanginstallaties en oesterbroedkweekinstallaties bij Brouwershaven en het Goese Sas.

Het verbond vreest dat de installaties ten koste gaan van het open vaarwater. "In de aanvraag die ik had gekregen stonden fouten. Op kantoor bij Rijkswaterstaat heb ik nieuwe tekeningen en kaarten gezien die er beter uitzien", zegt Henk Botterweg.

Watervergunning
Binnen enkele weken publiceert Rijkswaterstaat een officiële watervergunning. Afhankelijk van de exacte inhoud van de vergunning, zal het Watersportverbond dan alsnog overwegen om bezwaar aan te tekenen.
Bron: Watersportverbond.nl


Al eerder bleek, dat het Watersportverbond wat betreft de beslaglegging op ruimte, en dus verlies aan vaarwater, in ieder geval de vinger aan de pols houdt.

Geldt dit ook vanuit de hoek van Sportvisserij, als het behalve om vaarwater ook kan gaan om het verloren gaan van ankermogelijkheid en visstekken ? Of geldt hier gewoon: Geen nieuws is Goed nieuws ?

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: "Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Dre Frijters »

Eén derde van Belgische Noordzee natuurgebied
Belgische Visserij | 04 Juni 2012 | 16:39:51

Eén derde van Belgische Noordzee natuurgebied
‘Vlaamse Banken’ als natuur op zee aangeduid

De Belgische regering keurde vrijdag de instelling van het grootste beschermde gebied op de Belgische Noordzee goed in eerste lezing. Minister van de Noordzee Vande Lanotte heeft samen met de minister voor wetenschapsbeleid Magnette de aanwijzing van het natuurgebied voorgedragen.

Dit gebied werd in 2010 –op basis van een wetenschappelijk rapport- door de toenmalige Staatsecretaris Schouppe aangemeld bij Europa. Europa heeft daarop het gebied in 2011 op de lijst van beschermde gebieden geplaatst.

Dit gebied, dat de naam ‘de Vlaamse Banken’ heeft meegekregen, wordt nu ook in de Belgische wetgeving vastgelegd.

Het gebied ‘de Vlaamse Banken’ is een grote uitbreiding zeewaarts van het vroegere gebied ‘Trapegeer-Stroombank’. Het volledige gebied heeft nu een oppervlakte van 1099,939 km² (dit is een uitbreiding met ongeveer 920 km²) en beslaat hiermee ongeveer één derde van het totale oppervlak van de Belgische zeegebieden.

Op wereldschaal zijn ondiepe zandbanksystemen zoals wij ze kennen niet zo vaak terug te vinden.

Het gebied werd daarom aangemeld omwille van de meest waardevolle ondiepe zandbanken en de ‘riffen’ die gevormd worden enerzijds door stenen (zogenaamde grindbedden) en anderzijds door schelpkokerwormen (zogenaamde Lanice-aggregaties).

Behalve de Vlaamse Banken, werden er vroeger al drie vogelrichtlijngebieden voor de kust afgebakend en was er al het klein integraal reservaat dat aansluit bij het strandreservaat ‘de Baai van Heist’.

De komende maanden zal een beheerplan worden opgesteld om de zogenaamde instandhoudingsdoelstellingen voor de te beschermen habitats en soorten te halen. Minister Vande Lanotte zal hierover een intensief overleg opstarten op alle niveaus en met alle gebruikers en belanghebbenden.
Bron: Samen aan het werk.be


Nu een beheerplan opstellen en nu intensief overleg gaan voeren op alle niveau met alle gebruikers en belanghebbenden van dat gebied ???? Krijgt de Sportvisserij België dan nu toch nog kans op die inspraak waar ze recht op had?

Kijk, snap je nou hoe slim de Belgische politici al in een veel eerder stadium “afrekende” met een belangrijke gebruiker en belanghebbende in dat gebied. Huhhh, nee ehhhh hoezo dan ?
Nou, door de Hengelende Sportvisser, toen niemand dat nog verwachtte (en niemand nog begreep of het wel een eerlijke en doelmatige maatregel was), al onverbiddelijk een BAGLIMIT om zijn strot te binden……… En daarmee wordt dan heel simpel als VOORZORGSMAATREGEL aan het touwtje getrokken om de vrijheid, drukte en pottenkijkers in zo’n gebied aan banden te leggen…..

Tja, maar als het in Belgie op EU-verzoek zo kan werken, dat kan Nederland niet achterblijven met zo’n “nuttige” maatregel, toch ?
Maar dit is waarschijnlijk een krom verzinsel van mijzelf… :roll:

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: "Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Dre Frijters »

Voor ons relevant stuk uit onderstaand weekjournaal:
Weekjournaal
Nederlandse Vissersbond
vrijdag 28 september


EU-besluit over VIBEG akkoord maatregelen
Afgelopen dinsdag heeft de Europese Commissie besloten dat de visserijmaatregelen uit het VIBEG akkoord ook van toepassing zijn op buitenlandse vaartuigen. Het ministerie van EL&I heeft dat deze week laten weten. Nederland heeft daarvoor een intensief notificatieproject opgestart bij de Europese Commissie en heeft vooraf de betrokken lidstaten en de Noordzee RAC geïnformeerd en geconsulteerd. Buitenlandse vaartuigen die in de Noordzeekustzone en Vlakte van de Raan gaan vissen moeten vooraf bekend maken aan de Nederlandse overheid zodat ze geregistreerd kunnen worden op de lijst van Nederlandse vergunninghouders. De praktische uitwerking moet nog plaatsvinden. In de Noordzeekustzone en Vlakte van de Raan zijn gebieden aangewezen waarin de natuur extra worden beschermd. Zone 1 gebieden zijn gesloten voor iedere vorm van visserij.

GEEN Sportvisserij in zone 1 gebieden
Hoewel het lange tijd onzeker was heeft het ministerie van EL&I deze week bekend gemaakt dat de zone 1 gebieden in de Noordzeekustzone waar ieder vorm van visserij is verboden OOK van toepassing zijn op sportvissers. Hierover bestond lange tijd onzekerheid omdat de sportvisserij aanvankelijk niet bij het VIBEG akkoord was betrokken. Het is een goede zaak dat er door de overheid uiteindelijk geen onderscheid wordt gemaakt tussen beroeps- en sportvisserij als het gaat om visserijbeperkende maatregelen ten behoeve van de natuur.



Wij mogen (helaas) uit de beroepshoek vernemen dat door EL&I is vastgesteld dat in de ZONE-1 gebieden behalve het beroeps nu definitief ook DE SPORTVISSERIJ wordt geweerd.
Denk nou niet: 10 % van het gehele Nederlandse deel van de Noordzee, dat stelt niks voor. Fout, want die 10 % ligt dan wel hoofdzakelijk in de voor de bootvissers EN kantvissers bereikbare kuststrook. Het ZONE-1 gebied valt in ieder geval ruw weg tussen de hoogwaterlijn en de permanente dieptes van 5 meter in de Natura 2000 gebieden.
En wat betekent dit nu precies dan voor de Voordelta en bijvoorbeeld voor de Vlakte van de Raan ?

Zou SN dan richting leden zachtjes aan eens voor kunnen gaan lichten welke de (beoogde) Zone-1 gebieden zijn, waar wij de komende jaren niet meer mogen vissen en varen ?

Jerry Van Tilborgh
Berichten: 393
Lid geworden op: do okt 25, 2007 4:05 pm

Re: "Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Jerry Van Tilborgh »

Dre,

Inderdaad! Het zou een stuk duidelijker zijn mocht het (verboden!) gebied op een zeekaart ingekleurd staan. Misschien dat het bestuur hier meer van weet, of komt het bij hun ook als een donderslag bij heldere hemel? Misschien dat er iemand hier op het forum zo'n tekening of kaart kan posten?

In elk geval, het word mij sinds lange tijd duidelijker en duidelijker, dat wij als sportvisser zo stilletjes aan al onze vrijheid aan het verliezen zijn, en we geen rechten maar enkel nog plichten (=lees verbiedingen!) hebben!!! Ik weet dat zeer veel mensen van onze vereniging zich vrijwillg dagelijks inzetten om deze problemen aan te kaarten en er weerwerk tegen te bieden, MAAR ik vrees als de vangsbeperking er in Nederland "mocht" doorkomen (al hoop ik uiteraard van niet) dat het een beetje vechten tegen de bierkaai word! In elk geval "veel" respect voor deze heren die zich er al jaren voor inzetten.

MVG Jerry

Koen De Bièvre
Beheerder
Berichten: 598
Lid geworden op: do sep 20, 2007 12:23 pm

Re: "Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Koen De Bièvre »

In grote lijnen gaat om gebieden vanaf Petten en boven de waddeneilanden en een klein stukje van de Vlakte van de Raan. Voor de laatste lokatie is nog niet helemaal geweten hoe het gaat uitpakken.
http://www.rijksoverheid.nl/documenten- ... a2000.html

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: "Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Dre Frijters »

De wat verder weggelegen zandbanken (en wrakken), vanaf 15 km uit de kust, gaan vooralsnog geen beperkingen geven. :)
Zeeuwse banken geen Natura 2000-gebied
visserijnieuws 23-02-2013 12:10- permalink- in allerlei-visserij
Het natuurgebied de Zeeuwse banken op de Noordzee krijgt niet de status van Natura 2000
Dat blijkt uit een brief die staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.
De Zeeuwse Banken zijn dynamische zandbanken die doorlopen in de kustzone en het Belgische deel van de Noordzee. Ze liggen parallel aan, en op een afstand van 15 tot 30 kilometer uit, de kust. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken heeft het onderzoeksinstituut Imares onderzoek gedaan naar de natuurwaarde van het gebied.
Imares stelt vast dat er 'permanent overstroomde zandbanken' aanwezig zijn in het gebied, maar dat die zich onvoldoende onderscheiden van de naastgelegen gebieden Voordelta en Vlakte van de Raan. Die gebieden zijn al wel als Natura 2000 -gebied aangewezen. Volgens Dijksma voldoet Nederland al ruimschoots aan de norm voor dekking van het landelijke areaal aan zandbanken. Bron: Ministerie van EZ.

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: "Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Dre Frijters »

Je wordt niet blij als je leest hoeveel hectaren windmolenparken er (nog) bij gaan komen. En waarbij de verwachting steeds sterker wordt, dat WIJ daar erg ver van uit de buurt moeten blijven.
Ook de beroepsscheepvaart eist steeds meer ruimte op.
Nieuwe scheepvaartroutes op de Noordzee
woensdag, 10 april 2013
Per 1 augustus 2013 (02.00 lokale tijd) verandert de gehele routestructuur voor de Hollandse kust ingrijpend. De basis van de huidige routestructuur kwam in de jaren ‘60 tot stand. Sindsdien is het scheepvaartverkeer en het gebruik van de Noordzee voor andere doeleinden flink toegenomen. Dit maakt een aanpassing van de routes nodig.

Scheepvaartverkeer veiliger, havens beter bereikbaar
De Nederlandse Noordzee is een van de drukst bevaren zeeën ter wereld. Ook wordt de Noordzee steeds intensiever gebruikt voor, onder andere, het opwekken van windenergie (windmolenparken), natuurbescherming, visserij, olie- en gaswinning en zandwinning. De aanpassing van de routes is nodig om de veiligheid van het scheepvaartverkeer te waarborgen, bereikbaarheid van de havens te verbeteren en de ruimte op de Noordzee efficiënter te gebruiken.
Wat verandert er?
De wijzigingen vinden plaats in de Nederlandse Exclusieve Economische Zone (EEZ) tussen de Belgische grens en Den Helder. De belangrijkste wijzigingen zijn:

• in het aanloopgebied naar IJmuiden komt, net zoals bij Rotterdam al het geval is, een
verkeersscheidingsstelsel (VSS, traffic separation systems (TSS)). Hierdoor heeft het
scheepvaartverkeer in tegengestelde richting ieder een eigen vaarweg
• de routes komen verder uit de kust te liggen
• de routes kruisen elkaar minder vaak
• ankergebieden worden verschoven of opgeheven
• de ruimte rondom objecten (platforms e.d.) wordt anders ingericht
• er komen ‘areas to be avoided’ en precautionary areas
Kijk hier voor een kaart van de huidige situatie en de nieuwe situatie.

Routeringsmaatregelen
De scheepvaartroutes op de Noordzee zijn vastgelegd met diverse internationaal vastgestelde routeringsmaatregelen, zoals verkeersscheidingsstelsels (traffic separation systems), aanbevolen routes (recommended routes), te vermijden gebieden (areas to be avoided) en voorzorgsgebieden (precautionary areas).

Verkeersscheidingsstelsels (VSS)
Verkeersscheidingsstelsels zijn het belangrijkste instrument om het scheepvaartverkeer in goede banen te leiden en zijn bedoeld om een zo homogeen mogelijke verkeersstroom te realiseren. Bij een verkeersscheidingsstelsel heeft het scheepvaartverkeer in tegengestelde richting ieder een eigen vaarweg. Dit principe wordt toegepast in drukke zeegebieden en zorgt voor minder kruisende bewegingen en daarmee voor een overzichtelijker en veiliger verkeersbeeld. De verbindende lijnen tussen verkeersscheidingsstelsels vormen een routestructuur die door het merendeel van de schepen gevolgd wordt. In de praktijk maken voornamelijk grote schepen graag gebruik van een VSS omdat het stelsel van VSS een veilige structuur geeft aan hun zeereis. Verkeersscheidingsstelsels zijn minder geschikt voor kleine recreatievaartuigen. De Noordzee is niet op alle plaatsen even diep en schepen met een grote diepgang kunnen daardoor niet alle routes bevaren. Daarom is een deel van de verkeersscheidingsstelsels gesitueerd op de plaats waar de Noordzee voor deze schepen diep genoeg is. Dit zijn diepwaterroutes. Deze routes zijn geschikt voor schepen met een grote diepgang.

Te vermijden gebieden en voorzorgsgebieden
In te vermijden gebieden (Areas to be avoided) mag niet meer gevaren worden omdat daar bijvoorbeeld een munitiestortplaats aanwezig is. Rondom objecten zoals boorplatformen en windmolenparken is meestal een veiligheidszone (Safety zone) ingesteld. Ook hierin mag niet gevaren worden. Voorzorgsgebieden (precautionary areas) zijn ingesteld op drukke kruisingen of op kruisingen met grote, geulgebonden schepen die niet (gemakkelijk) kunnen uitwijken. Het nadrukkelijke advies is om in deze voorzorgsgebieden voorzichtig te navigeren.
Advies aan de vaarweggebruiker
Het is de verantwoordelijkheid van iedere gezagvoerder om de meest recente (en bijgewerkte) zeekaart aan boord paraat te hebben en voor en tijdens de reis de berichtgeving aan de scheepvaart te volgen. De nieuwe zeekaarten en digitale kaarten (ENC’s Electronic Navigational Charts) worden half juni 2013 gepubliceerd en zijn via de gebruikelijke kanalen, reders, agenten en online abonnementen, te verkrijgen.

Belangrijke data op een rij
• april 2013: eerste berichten aan de scheepvaart met vooraankondigingen van aanpassingen en
beschikbaarheid nieuwe zeekaarten
• tussen 30 mei - 15 juni 2013: nieuwe zeekaarten beschikbaar
• vanaf 15 juni: dagelijks navigatieberichten en Berichten aan Zeevarenden (BAZ)
• 30 en 31 juli en 1 augustus: verleggen boeien (betonning) op de Noordzee
• 1 augustus 2013 - 00.00 uur UTC (02.00 uur LT): invoering nieuwe routes
Meer informatie: RWS
Bron: Rijkswaterstaat

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: "Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Dre Frijters »

Energie eilanden voor Vlaamse kust stap dichterbij
visserijnieuws 24-05-2013 17:31- permalink- in Belgische Visserij

Mogelijk komen er twee energie-eilanden voor de Belgische kust ter hoogte van Zeebrugge en Blankenberge-De Haan. De ministerraad heeft het ontwerp van het ruimtelijk plan goedgekeurd.
Alles past in het Ontwerp Marien Ruimtelijk Plan dat door Minister van de Noordzee Johan Vande Lanotte (SP.A) aan de ministerraad is voorgelegd. Het plan is vanmorgen goedgekeurd met uitzondering van de hoofdstukken over de kustvisserij.
Er komen voorlopig geen nieuwe zones voor windmolenbouw, maar wel voor een energie-eiland waar opgewekte windenergie kan worden opgeslagen voor piekmomenten.
Vande Lanotte hoopt dat de eilanden tegen 2016 operationeel zijn. ‘We voorzien twee plaatsen na overleg met het Vlaams Gewest om een dergelijk energieatol mogelijk te maken’, zegt hij op Radio 1. ‘Dat betekent dat privé-investeerders zich moeten aanmelden, zonder dat er steun van de overheid is.’
Ongetwijfeld komen ze op Nederlands gebied ook.
Extra kansen om dergelijke atollen te koppelen met (extra) kunstmatige onderwaterriffen ten behoeve van bescherming en verbetering van de visstand.

Nieuwe kansen en stekken, of is het weer: Streng verboden er naar te kijken, laat staan om als sportvisser in de buurt te komen om er te vissen….?

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: "Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Dre Frijters »

Belgisch plan voor zeevisserij op Noordzee goedgekeurd

visserijnieuws 19-06-2013 12:06- permalink- in Belgische Visserij
Nieuwpoort
- De federale ministerraad heeft nu ook het luik zeevisserij goedgekeurd, binnen het marien plan voor ruimtelijke ordening op de Noordzee.
Dat zegt minister van Noordzee Johan Vande Lanotte. De rest van het plan is twee weken geleden al goedgekeurd. Voor zeevisserij moest de federale regering nog overleggen met haar Vlaamse collega’s en met de sector zelf.
De Noordzee wordt al maar drukker gebruikt en vandaar dat er afspraken zijn vastgelegd over wie waar wat mag doen. Ook de visserijafspraken over ruimtelijke ordening in het marien plan liggen nu vast.
Naast de vier zones waar milieuvriendelijk moet gevist worden is ook de zone voor kustvisserij uitgebreid naar 4 en een halve mijl, Bron: KW.knack.be
Ik lees of hoor nog steeds nergens, dat (ZEE-) HENGELSPORT onder MILIEUVRIENDELIJKE visserij wordt begrepen. Wij vinden zelf natuurlijk en vanzelfsprekend van wel, maar is die mening daarmee officieel en wordt daarmee op politiek niveau, waar belangrijke besluiten als voornoemd worden genomen, dan ook rekening gehouden?
Kortom, zijn wij op enig moment en in enige invloedrijke mate PARTIJ in deze ontwikkeling ?? Die in België al zijn beslag heeft gekregen en waarin Nederland snel zal volgen….

Ik ben ernstig bang van niet, getuige ook de manier waarop de baglimit in België en Nederland in onze maag is gesplitst en hoe minderwaardig en onbelangrijk de EU onze tak van sport vindt…… Dat moet zogezegd lokaal/nationaal maar worden geregeld. NIET DUS, in ieder geval niet in een normale en acceptabele vorm !!
En we worden helaas ook niet “lastig gevallen” door voorlichting, strijdvaardigheid en speerpuntcampagnes van onze overkoepelende organisaties als SN en EAA. Ze zien wel waar het sportvisbootje strandt…….

Als je naar het kaartje kijkt in het filmpje, schrik dan net als ik (ook al kom ik daar nooit om te vissen) van de gebieden die in de nabije toekomst verboden gebied gaan worden voor de Belgische sportvisser. Ruw geschat ongeveer zo’n 25 % van de, voor onze bootjes, bereikbare (Belgische) kuststrook. En nogmaals, bij goed voorbeeld zal Nederland snel volgen….. Want die zwartvissende en stropende milieuboeven moeten natuurlijk uit al die (economische BEROEPS-) zones worden geweerd.
:?

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: "Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Dre Frijters »

Maar het kan ik ons kustgebied nog gekker:

Nbw vergunning boomkor
donderdag 13 juni


Het ministerie van Economische Zaken heeft op 31 mei 2013 een vergunning verleend in het kader van de Natuurbeschermingswet (Nbw) voor de boomkorvisserij met wekkerkettingen en de alternatieve vistechnieken Pulskor, Sumwing en Pulswing in de Noordzeekustzone, de Voordelta en de Vlakte van de Raan. De vergunning is op 15 november 2011 aangevraagd door het Productschap Vis, VisNed en Nederlandse Vissersbond. Uit de passende beoordeling is gebleken dat de boomkorvisserij en alternatieven geen significant negatieve effecten hebben op de natuurdoelstellingen in de Noordzeekustzone, de Voordelta en de Vlakte van de Raan.
Voor deze gebieden zijn wel visserij beperkende maatregelen vastgelegd in het Convenant Duurzame Voordelta en Toegangsbeperkingsbesluit in het kader van het VIBEG Akkoord.
Buitenlandse vaartuigen mogen onder dezelfde beperkende voorwaarden in genoemde gebieden vissen maar daarvoor moeten ze zich dan wel vooraf aanmelden bij het ministerie van EZ.
In de Voordelta mag tot 260 PK met boomkor en alternatieve vistechnieken zoals Pulskor, Sumwing en Sumpuls worden gevist.

Voor alle gebieden geldt adat verstoring van vogels en zoogdieren tot een minimum moet worden beperkt, dit betekent dat tot groepen vogels een afstand van 500 meter moet worden aangehouden en zeehonden 1.500 meter. Rustende en/of zogende zeehonden mogen niet worden verstoord. Boomkorvissers die zijn aangesloten bij de Nederlandse Vissersbond krijgen deze week een kopie van de Nbw vergunning thuisgestuurd. Deze dient aan boord te worden gehouden voor controle.
In 2012 oordeelde de Raad van State in een door Greenpeace aangespannen procedure nog dat de kwaadaardige boomkor uit Naturagebieden moest worden verbannen.
Nu worden ze met een (1) simpele vergunning in een klap allemaal weer binnengehaald, zij het dan met een paar pk minder……

Is er iets op wetenschappelijk gebied en (gedegen ?) onderzoek dan iets over het hoofd gezien en moet alsnog 100 % de andere kant op geoordeeld worden ???
Om te janken dat wetenschap het ook niet meer weet, rechterlijke macht kennelijk uitspraken doet zonder behoorlijke of overtuigende kennis van zaken. :cry: :cry: :cry:

Maar van onze politici moet wel worden gezegd, dat ze er bovenop blijven zitten ! :D Zo zijn en blijven ze zeer consequent en volhardend in het bedenken van nutteloze regeltjes, in de sprookjesbosgedachte dat er toch nog enige “bescherming” van uit zou kunnen gaan.

De beroepsvisser heeft namelijk tijd, geld (extra uitkijkpost in de mast) of radar en/of warmtebron registrerende apparatuur aan boord om een zeehond op 1500 meter te spotten. En anders zou hij eerst een heli (in fluistermode) de omgeving af kunnen laten zoeken………. :)
Maar nog lachwekkender wordt het ten aanzien van het regeltje om zeevogels te ontzien.
Ik heb nog NOOIT een vissende boomkorkotter zonder een witte wolk aan zeevogels gezien. Jan van genten, alle soorten meeuwen, zeekoeten enz. enz., blijven angstvallig dicht bij de boot om hem onder te schijten en maar geen visje te missen als de netten omhoog gaan komen…. :lol: :lol:

Goedbeschouwd kan hier dus GEEN ENKELE BEROEPSVISSER aan voldoen.

Ik ben nu toch zeer benieuwd wat er nog (aan beheersmaatregelen ?? ) verzonnen moet of kan worden om een sportvisbootje of opstapboot uit deze gebieden te weren….. :evil:

Onze staatsecr. Shanon DIJKSMA heeft het met haar overtuigende, inhoudelijke kennis en regelgeving weer prima voor elkaar ! Waar heeft ze haar verstand dan zitten.... :roll:

Ik moet SN hierbij toch zeer dringend adviseren om in beroep te gaan tegen de ons opgelegde baglimit, die, vanuit alle hoeken invalshoeken bekeken, zeer nutteloos en onterecht is. Stap desnoods naar de Raad van State en onrecht wordt weer recht gezet.
En kom dan eens praten over zinnige beheersmaatregelen, waar we het dan wel snel over eens kunnen zijn.

Koen De Bièvre
Beheerder
Berichten: 598
Lid geworden op: do sep 20, 2007 12:23 pm

Re: "Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Koen De Bièvre »

Het wordt nog beter... :(

Het EU-sportvisserijamendement wat door het EU-parlement met meerderheid werd goedgekeurd is door de dames en heren visserijministers tijdens de jaarlijkse handjeklap naar de prullenbak verwezen. Tot zo ver de macht van het Europees parlement en de rechten van de democratie. Dijksma is gewoon een visionair, ze zag dit aankomen! Het moet niet gekker worden!!! ....

Jerry Van Tilborgh
Berichten: 393
Lid geworden op: do okt 25, 2007 4:05 pm

Re: "Onze" ruime Voordelta....

Bericht door Jerry Van Tilborgh »

Dre,

Waar is dat filmpje dan te bekijken, over gesloten gebieden voor de Belgische kust?

MVG jerry

Plaats reactie