MEERJARENPLAN NOORDZEE

Voor alles wat niet in een van onderstaande rubrieken past
Plaats reactie
Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

MEERJARENPLAN NOORDZEE

Bericht door Dre Frijters »

Rampzalige uitkomst stemming rapport Rodust over Meerjarenplan Noordzee

Visserijnieuws.punt.nl
Met een meerderheid van 378 tegen 232 stemmen ( bij 19 onthoudingen) heeft het Europees Parlement het rapport Rodust over het meerjarenplan visserij Noordzee aangenomen.
Hoewel de fracties van ECR en EVP tegenstemden kwam er toch deze meerderheid. Een zeer omvangrijke en intensieve lobby van NGO's heeft veel collega's tot de opvatting gebracht, dat de overbevissing van de Noordzee moet worden teruggedrongen.
Ook worden de normen voor visserijbeperking aan gescherpt en zal de recreatieve visserij eveneens gaan vallen onder het nieuwe plan.

Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP, visserij fractiecoördinator ECR) is zeer teleurgesteld. Van Dalen: ' De Noordzee is een van de meest gereguleerde visgebieden ter wereld. Alle belangrijke visbestanden staan er mede daardoor goed voor en de totale trends zijn positief. Om dan toch te stellen dat deze zee wordt overbevist: tsja, dan regeert de leugen'.
Het Parlement gaat nu onderhandelen met de Ministers van Visserij over een finaal besluit.
Van Dalen:' Ik ben zelf bij die onderhandelingen. Ik hoop dat in de Raad meer steun is voor onze opvattingen'.
Zo, dat is een forse meerderheid van stemmen. Ook weten we welke leugens meestal regeren...... :shock:

Maar wat is het rapport Rodust? Het gaat in ieder geval over het Meerjarenplan Visserij Noordzee.
En de beroepsvisserij is er helemaal niet blij mee. Ik schat in: Nog strengere regels voor het beroep.
Maar ook de recreatieve visserij gaat er onder vallen ! En dan zijn de ervaringen en gevolgen voor de sporthengelaar in het verleden gezien vanuit de EU niet bepaald positief geweest…….
Die meneer Van Dalen gaat zijn uiterste best voor het beroeps, dat weten we al !

Wat gaat SN voor ons doen? Misschien zouden ze de achterban al vast eens wat voor kunnen gaan lichten en er meer bij betrekken.
Of wordt het alleen in het achterkamertje stoofklaar gemaakt (zoals we in het verleden helaas ook aan den lijve hebben ondervonden) en worden we opeens met de neus op voldongen feiten gedrukt? :shock:

Mario Wauters
Berichten: 615
Lid geworden op: zo jan 06, 2008 11:19 am
Locatie: antwerpen

Re: MEERJARENPLAN NOORDZEE

Bericht door Mario Wauters »

Víva Europa het is niet alleen Belgie-Nederland de sportvisserij telt niet mee alhoewel economisch gezien,ik ben met bootje zo een 3tal maanden in spanje actif aan het vissen hetzelfde verhaal sportvissres zijn de stropers en beroeps slepen alles leeg en de controle op de sportvissers niet mals rode tonijn vangen tot 3000€ boete.Verleden week werd 30000kg kleine witte tonijn door 1boot geveild voor minder dan 1€/kg alles voor visvoer,3mnd geleden in Pontevedra 10000kg zeebaars tussen 2-5kg per stuk OK het is BEROEPS die de zee van ons ALLEN leeg Vissen.Ik sprak hier met een Franse tonijnvisser die ving per dag 60ton tonijn,als ik hem vroeg om nog wat over te laten voor zijn kinderen zij hij dat ze maar ander moest en zoeken.Er hebben indertijd ook stropers op kering gezeten alle dagen 50-60kg zeebaars makkelijk verdiend en nu is het op op .
elpescador

delta 1518

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: MEERJARENPLAN NOORDZEE

Bericht door Dre Frijters »

Van onze homepagina:
Minister Schauvliege wordt ondervraagd in het Vlaams parlement over de instorting van de bestanden
N-VA parlementslid Sabine Vermeulen interpelleerde minister Joke Schauvliege over de ineenstorting van de bestanden in de zuidelijke Noordzee. Hoewel het uitsluitend  op het Vlaamse deel van de Noordzee betrokken wordt, moet het gezegd dat ook het Nederlandse deel van de Noordzee getroffen is.
Daar waar eerder niemand stil stond bij de mogelijke nadelige effecten van de puls, lijken we nu toch links en rechts een luisterend oor gevonden te hebben en wordt de minister gevraagd door een aantal parlementsleden om voorzichtig te zijn met zaken waarvan we de draagwijdte op de lange termijn niet kennen. De minister blijft in haar antwoorden op de vlakte, maar ziet wel heil in onderzoek. Laat ons hopen dat er dan ook fondsen voor vrij gemaakt worden, zodat dit op een behoorlijke manier gedaan kan worden.
Vermeulen kreeg bijval van Johan Verstreken (CD&V), Francesco Vanderjeugd (Open Vld) die de vragen van Vermeulen als een SOS beschouwt en Bart Caron (Groen) die de opmerking maakte dat het voor het eerst is dat de hoera-berichten van de laatste tijd doorkruist worden met een ander geluid...
Inderdaad. Eindelijk.
Na alle hoeratjes van het beroeps horen we nu - heel voorzichtig - eindelijk eens de harde feiten zoals wij die ervaren in het Deltagebied - Zuidelijke Noordzee.
Of dat nu komt door de pulskor of gewoon simpele overbevissing, het wordt in ieder geval veroorzaakt door het beroeps, basta ! :twisted:

Het is nu wel erg van belang, dat ook in Nederland, o.a. door SN, en andere omringende landen onderhand eens druk op de ketel wordt gezet OM ONAFHANKELIJK WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK te (laten) doen voordat het weer eens op de lange baan wordt geschoven, of dat het beroeps voor jaren weer eens zijn zin blijft krijgen !

Koen De Bièvre
Beheerder
Berichten: 598
Lid geworden op: do sep 20, 2007 12:23 pm

Re: MEERJARENPLAN NOORDZEE

Bericht door Koen De Bièvre »

Er beweegt nu plots heel veel in het Vlaamse politieke landschap! Eén vraag wordt niet gesteld omdat ze wellicht het onderwerp van de het nieuw op te starten onderzoek zal worden. Ligt het aan de puls omdat de puls irritant is voor rondvis? Is de schol en tong weg omdat ze zo verdomd efficiënt vissen met dat apparaat en hebben ze werkelijk álles opgeschept? Of... is het combinatie van beiden?

De interpellatie van Sabine Vermeulen was zeer behoorlijk, enkel haar slotwoord was niet erg sterk. Dat gedoe met het klimaat, wellicht voor de volledigheid, had er niet bij gehoeven. Het is géén klimaatkwestie, daar ben ik 100% zeker van. Klimaat-invloeden werken langzaam, die veroorzaken geen totale instorting van zo wat alles wat er zit in 2-3 jaar tijd! Dat bereik je alleen met zware overbevissing of dubieuze technieken of een combinatie van beiden... Maar... als het zo goed gaat met de bestanden in de Noordzee en iedereen houdt zich aan zijn quota, hoe kan het dan overbevissing zijn?... Toch niet naast de boeken gevist zeker?....

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: MEERJARENPLAN NOORDZEE

Bericht door Dre Frijters »

Vissen worden minder oud, en dat is een probleem


25sep 2017
Dat we de zeeën en oceanen leegroven wisten we al. Maar naar nu blijkt heeft de visserij niet alleen effect op de omvang maar ook op de demografie van vispopulaties: er zijn nauwelijks nog oude vissen te vinden.
Uit een studie naar de visserij in de wateren rond de VS en Europa is gebleken dat het aantal oude vissen met gemiddeld 72 procent is teruggelopen. In sommige populaties, zoals die van rode snapper en kabeljauw in zowel de Stille als de Atlantische Oceaan, is het aantal oudere individuen zelfs met ruim 95 procent gedaald.

De onderzoekers bestudeerden gegevens over 63 verschillende vissoorten. Voor sommige soorten gingen de gegevens 24 jaar terug in de tijd, voor andere soorten tot 140 jaar. De onderzoekers bepaalden de leeftijd van vissen door middel van meerdere technieken, waaronder de analyse van otolieten. Otolieten zijn ‘steentjes’ in de oren van de vis die jaarlijks aangroeien, vergelijkbaar met de ringen in boomstammen.

‘Onze gegevens laten zien dat de achteruitgang van oude vispopulaties is versneld met 180 procent’, zegt ecoloog Lewis Barnett van University of Washington in Seattle, hoofdauteur van het onderzoek.
Hoezo WE
????!!!! :shock: Noem dat paard gewoon bij naam !
Hoe kan het dan zijn, dat de beroepsvisserij, daarbij gesteund door zogenaamd wetenschappelijk onderzoek, keurmerkinstanties etc. etc. toch echt wel DUURZAAM aan het stro…. uhh sorry… vissen is ?
De Europese en vooral de nationale politici knijpen ondertussen in ruil voor wat extra’s (ik bedoel dan natuurlijk om te stemmen op hun partij……. ) nog steeds liever een oogje dicht.

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: MEERJARENPLAN NOORDZEE

Bericht door Dre Frijters »

De Europese Raad heeft besloten, dat voor de sportvisserij in de (westelijke) OOSTZEE de broekriem in 2018 ook aangehaald blijft.
Dat betekent, dat de huidige beperkingen (met name in de Grote Belt per sportvisser per dag, niet meer dan 5 kabeljauwen aanlanden) in 2018 gehandhaafd blijft.

Citaat Visserijnieuws.punt.nl:
Naast de vastlegging van de TAC's en de nationale quota voor een aantal soorten bevestigde de Raad de verlenging tot 2018 van de momenteel toepasselijke beheersmaatregelen ter verbetering van de toestand van het kabeljauwbestand in de Oostzee (vangstbeperkingen in recreatievisserij en sluitingsperiodes, met uitzonderingen voor kleinschalige kustvisserij).
:(

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: MEERJARENPLAN NOORDZEE

Bericht door Dre Frijters »

Hoewel je het uit de TAC-cijfers voor 2018 nog niet zou concluderen, lijkt het er in ieder geval op, dat niet alle beroepsvissers in de Noordzee blij zijn met de Nederlandse beroepscollega's, die met hun PULSkor de Noordzee leegtrekken.......


* (Citaat 28 dec. 2017 publicatie Visserijnieuws)
De Urker (vlag)vloot beleefde in 2017 een enorme groeistuip. Komend jaar groeit de kottervloot verder. Er kwamen afgelopen jaar maar liefst vijftien kotters bij, onder de vlag van Urker visserijondernemers.

* (Citaat 5 jan. 2018 Visserijnieuws)
Pulsvissers gaan Britse visbestekken ontzien
visserijnieuws 05-01-2018
Nederlandse pulsvissers gaan vrijwillig enkele vangstbestekken voor de Engelse oostkust ontzien. Een sterke Nederlandse kotterdelegatie vloog in de week voor Kerst op en neer naar Londen voor overleg met de zeekaarten op tafel.
Eerst werd er gesproken met de Britse ngo EDF, vervolgens op het ministerie (DEFRA) met Britse kustvissers en tot slot werd op de Nederlandse ambassade ook ambassadeur Simon Smits geïnformeerd over het ontzien van vangstbestekken buiten de 12-mijlszone.
De Britse kustvissers – staandwant en longline - willen in de eigen voortuin ook graag een boterham verdienen en doen dat nu niet. Via de media wordt snel een link gelegd met Nederlandse pulsvissers die actief zijn in Britse wateren. Pulsvissers zijn ook actief op bestekken waar traditionele bokkers nooit kwamen.
Om de discussie over de toekomst van de pulsvisserij zuiver te houden, willen de Nederlandse kotterbestuurders hun Britse collega’s tegemoet komen. Voor twee gebieden is er een akkoord: bij Ramsgate in de Theemsmonding en het gebied Welland (van februari tot eind mei). Over een gebied bij Lowestoft vindt nog overleg plaats.
De Nederlandse visserijorganisaties willen ook de dialoog aangaan met Franse, Deense en Belgische vissers. Met de Belgen wordt volgende week in Yerseke gesproken. De Vlaamse Rederscentrale meldt dat de activiteit van Nederlandse pulsvissers is toegenomen en dat uit analyses van ILVO blijkt dat de aanwezigheid van schol en tong binnen de 12-mijlszone de laatste jaren wel degelijk is verminderd. [Bron: Visserijnieuws.nl]
Er wordt door het pulsberoep steeds maar de nadruk gelegd op de brandstofbesparing en "het ontzien van de zeebodem". Ze roepen om het hardst dat "de wetenschap" daarbij het gelijk aan hun kant bewijst. Verder worden er tegen alle bedoelingen in maar "ontheffingen" uitgedeeld en misbruikt.
Maar of de visbestanden zelf blij moeten zijn met de stroomvisserij en de negatieve gevolgen ervan, is nog steeds de vraag. Wanneer komt DE WETENSCHAP nu eens met duidelijk en vooral betrouwbaar en ONAFHANKELIJK onderzoek ?

Jerry Van Tilborgh
Berichten: 393
Lid geworden op: do okt 25, 2007 4:05 pm

Re: MEERJARENPLAN NOORDZEE

Bericht door Jerry Van Tilborgh »

Die komt er als het kalf al verzopen is! Met andere woorden (met wat geluk) binnen twee jaar, als heel de zee en vooral kustlijn is leeg getrokken!
Het moet gewoon kapot dat ziet een blinde zelfs van mijlen ver aankomen!

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: MEERJARENPLAN NOORDZEE

Bericht door Dre Frijters »

Meerderheid Europees Parlement verbiedt pulsvisserij
visserijnieuws 16-01-2018
Eind november 2017 heerste er opluchting na de stemming in de Visserijcommissie van het Europarlement wat betreft pulsvisserij: de puls werd niet geblokkeerd. Die opluchting was echter van korte duur, omdat een Franse lobby meteen daarna volop inzette met fake news over de pulsvisserij.
Het ging rap de verkeerde kant op: meer en meer Europarlementariërs vielen als dominosteentjes om voor de emotionele argumentatie van die Franse lobby.
Hoezeer de Nederlandse lobby ook met rationele en wetenschappelijke argumenten kwam, een event organiseerde in Straatsburg over de voordelen van puls: het was tegen dovemans oren gericht. Op dinsdag 16 januari heeft het voltallige Europarlement gestemd in de plenaire zaal. Met 399 stemmen voor en 189 tegen op het rappport Technische Maatregelen, heeft de pulsvisserij het helaas niet gered.
Amendementen 303 tot en met 306 zijn anti-pulsamendementen en helaas met een ruime meerderheid aangenomen. Een zwarte dag voor de visserij, innovatie, milieu en de Europese samenwerking. Dit houdt in dat het Europees Parlement puls verbiedt.
Er moet nog 1 stap gezet worden tot wetgeving: een definitief onderhandelingsakkoord tussen het EP, de Raad van Ministers en de Europese Commissie.
Maar omdat in de Raad van Visserijministers afgelopen zomer ook door de Franse minister de puls werd geblokkeerd, lijkt het zeer moeilijk in die onderhandelingen (de Triloog) nog tot een ander resultaat te komen. Nu is alleen de Europese Commissie voorstander van deze innovatieve, milieuvriendelijke visserijmethode.
Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP): " Dreun in het gezicht van de Nederlandse vissers. Bal ligt bij de Europese Commissie. Het oorspronkelijke voorstel is zo anders geworden, dat ik hem adviseer om het voorstel van de tafel te nemen, maar dat bepaalt de Eurocommissaris helemaal zelf."
" Diverse amendementen, voorgesteld door links en rechts door alle Franse leden, de pulsvisserij de nek om te draaien, hebben het gehaald. Dit is een diep zwarte dag voor de NL-visserij. Fake nieuws heeft gewonnen, niet de argumenten."
"Nederlandse vissers hebben veel geld geïnvesteerd in pulskorvisserij, maar de kans is nu heel groot dat dat weggegooid geld is en dat er ook bedrijven zullen zijn die het economisch niet gaan redden. Dit is echt een diepzwarte dag voor de Nederlandse visserijsector, en de toekomst ervan."
Zo, dat is dan (voorlopig) duidelijk: Geen elektrische stroom in de Noordzee !
Ze hebben het aan zichzelf te danken dat er nu 87 pulsvissers een probleem hebben. Hadden ze met enkele vergunningen geëxperimenteerd, dan was in ieder geval die schade niet zo groot geweest.

En dit betekent dan volgens mij ook, dat ook de GARNALENVISSERS, SCHELP- en MESHEFTVISSERS onze kustwateren, inclusief de voorzorg- en natuurgebieden, niet verder kunnen gaan verpesten.
Het is kennelijk zo, dat de door de beroepsvisserij geroemde, WETENSCHAPPELIJKE ??, voordelen en argumenten, net zo wazig en bedenkelijk dik opgestapeld liggen zoals hun platvisbestanden “waarover ze zo met gemak en zonder natte voeten naar Engeland kunnen lopen”……………. :roll:

Bij de EU zitten dus toch ook nog mensen die zich niet zo makkelijk laten omlullen en omkopen.
Let op: VOORLOPIG.

Cees Laban
Berichten: 57
Lid geworden op: do jan 23, 2014 10:07 pm

Re: MEERJARENPLAN NOORDZEE

Bericht door Cees Laban »

Inderdaad voorlopig...... Het is politiek dus morgen kan het weer 180 graden zijn gedraaid.
Ik lees me momenteel suf op de verschillende nieuwsites over de stemming en (voorlopige) uitslag. Opeens worden "onze" volksvertegenwoordigers in Brussel wakker en gaan ze lopen janken omdat ze vinden dat ze de laatste weken zijn ingehaald door extreem links en rechts en "franse achterlopers". Slapen heet dat beste heren.......slapen. Zoals jullie gewend zijn te doen. Morgen nog een spannende dag ....... Daarna weer lekker onder de wol en lekker slapen. Weltrusten nederlandse europarlementariers :lol: :lol:

joeri wilmssen
Berichten: 169
Lid geworden op: ma jan 14, 2013 10:38 pm

Re: MEERJARENPLAN NOORDZEE

Bericht door joeri wilmssen »

Die zogenaamde Europese 'triloog' duurt al minstens een jaar en met een berg politieke 'truuken van de foor' gaat dit pulsverbod, dat er uiteindelijk wel zal komen, nog jarenlang tegen gehouden worden.
Tegen de tijd dat het daadwerkelijk zo ver is, is de zee zeker een lege bak water en zijn we 5 jaar verder.

Mvg, Joeri
Somnium
Delta 1609

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: MEERJARENPLAN NOORDZEE

Bericht door Dre Frijters »

Is het misschien om onderstaande reden, dat men die "lovenswaardige" pulsvisserij liever ziet vertrekken ?
Voorlopig geen schol op contract via Visveiling Urk
Veel minder aanvoer, scholmarkt onder druk
29-12-2017 Visserijnieuws.nl

URK – Visveiling Urk stopt voorlopig met het aanbieden van schol op contract. Handel en aanvoer maken zich zorgen over de verminderde aanvoer. Scholprijzen stijgen.
Tot half februari gaat zeker alle schol in Urk over de klok. Leden/aanvoerders nemen dan een besluit of en voor welke maanden er weer schol op contract wordt aangeboden. Vissers voerden afgelopen zaterdag daarover op de Urker visafslag overleg.
Om stabiliteit in de markt te bevorderen bood Visveiling Urk dit jaar schol 4 op contract aan. Leden konden er voor kiezen maximaal 70 procent van hun kleinste scholsortering voor een vaste prijs te verkopen. Voor de tweede helft van het jaar lag die contractprijs op 1,60 euro. Op de klok is de prijs echter steeds hoger gestegen. Er zijn de afgelopen maanden dagen geweest dat er in de mijnzaal meer dan 2,50 euro voor schol 4 betaald werd. Dat leidt tot scheve gezichten op de vloot. Enkele kotters zijn ook afgehaakt.

Sinds september valt de scholaanvoer dik tegen. Er zijn weken dat in vergelijking met voorgaande jaren de helft minder schol wordt aangevoerd. Werd er vorig jaar vanaf september nationaal gemiddeld dik 1.000 ton schol per week aangevoerd, nu is dat gemiddeld nog geen 650 ton. De oorzaken zijn divers. Niet alleen vallen scholvangsten zelf tegen; er vissen ook minder kotters gericht op schol, tongnetten zijn eerder ingestoken en het succesvolle Kanaalseizoen is vroeger begonnen. Ook het onstuimige weer dit jaar speelt een rol.
Van handelszijde is er afgelopen jaar goed verkocht en dus nauwelijks tot geen voorraad. Afgesloten contracten op basis van een veel hoger verwachtte aanvoer (die dus zwaar tegenvalt) en oplopende prijzen zorgen nu voor spanning in de markt. Diepvriesfilet gaat onder de kostprijs de deur uit. Er moet geld bijgelegd worden om de in contracten vastgelegde leveringsplicht aan de retail te voldoen. Er zijn handelaren die daarom weer meer en meer kijken naar alternatieven voor Noordzeeschol. VisNed noemt de verminderde scholaanvoer zorgwekkend. ,,De bevoorrading van de markt staat op een verkeerde manier zwaar onder de druk’’, zo wordt aan de vissers gemeld.

,,Schol lijkt zich te ontwikkelen tot een seizoensproduct, de top is duidelijk in het zomerhalfjaar en de onvoorspelbaarheid in het laatste kwartaal is groot’’, merkte afslagdirecteur Teun Visser zaterdag op. Met het oog op contracten voor de retailmarkt verdedigt Visser de noodzaak om een deel van de kleine schol op contract te blijven aanbieden. Marktonderzoek laat zien dat het omslagpunt op circa 1,75-1,80 euro ligt, daarboven prijst schol 4 zich uit de grote retailmarkt. Op het dieptepunt in 2013 werd er voor de kleinste schol gemiddeld 1,01 euro betaald, vorig was dat gemiddeld 1,52 euro en dit jaar is de klokprijs gemiddeld 1,73 euro. De afgelopen tien jaar was schol 4 gemiddeld 1,33 euro per kilo, zonder kennis van alternatieven in de platvismarkt werd in voorgaande jaren 2 euro per kilo op de afslag betaald.
Vorig jaar december draaide er nog schol door. Afgelopen maandag deed de schol op Urk (307 ton) gemiddeld 2,18 euro, voor de vieren werd 1,60 euro (contract) tot maximaal 2,46 euro op de klok betaald.
Zie nu ook in Nederland de scheuren in die hele dikke, rood gespikkelde pladijsvloer, waarover je volgens de beroepsvissers zonder natte voeten zo naar Engeland kon lopen. 8)
Na België beginnen ze nu ook zelfs in Urk achter hun oren te krabben……. :shock:
Niet dat ze in Nederland al toegeven, dat ze de laatste paar jaar die geweldige Noordzeebestanden helemaal kapot aan het vissen zijn. Nee hoor, volgens VISNED mankeert er nu iets aan de markt- en veilingwerking……………. :wink:

De goedgelovige burger en politicus trapt er wel weer in. :x

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: MEERJARENPLAN NOORDZEE

Bericht door Dre Frijters »

Liep Nederland te hard van stapel?

STRAATSBURG – Heeft Nederland met het omarmen van de puls als redding van de kottervisserij zijn hand overspeeld? Die vraag komt op na de kater van Straatsburg.
De puls is meer een sociale dan een wetenschappelijke zaak geworden, vindt de Britse wetenschapper Michel Kaiser. Hij is niet de eerste de beste, want professor Conservation Ecology aan de Bangor University in Wales, Verenigd Koninkrijk, en bovendien voorzitter van het internationale Wetenschappelijk Adviescomité dat toeziet op het wetenschappelijk pulsvisserij-onderzoek. Volgens Kaiser waren er tijdens de expertmeeting afgelopen maandagavond in het Europarlement in Straatsburg, waar hij een van de sprekers was, niet veel Europarlementariërs; hij schat een stuk of vijf, van de in totaal rond de 60 aanwezigen. Er was vooral veel ‘negativisme’.
Kaiser is niet betrokken bij pulsonderzoek an sich. Zijn adviescomité kijkt alleen of het wetenschappelijk onderzoek correct wordt uitgevoerd. Hij is geen tegenstander van de pulsvisserij maar ook geen fanatiek voorstander. ,,Ik zie voordelen, zeker boven de traditionele boomkorvisserij, maar er moeten nog vragen beantwoord worden’’, zegt hij. Op de website https://theconversation.com/uk geeft hij zijn standpunt duidelijk weer in het artikel ‘Is fishing with electricity less destructive than digging up the seabed with beam trawlers?’. In het artikel worden vooral de voordelen van de puls benadrukt, maar ook Kaiser pleit voor onderzoek om de vragen naar mogelijke effecten van de puls op bijvoorbeeld bodemleven en andere vissen te kunnen beantwoorden.
Kaiser zegt begrip te hebben voor de tegenstanders van de puls, ook al hebben zij volgens de wetenschapper Kaiser hun informatie uit bronnen die niet het volledige en juiste beeld geven van de pulsvisserij. Hij ziet bij de Franse en Britse tegenstanders van de puls vooral zorgen om nieuwe concurrentie, met een nieuwe visserijtechniek, en kan begrijpen waarom ze in hun emotie naar die bronnen grijpen. ,,De Nederlandse overheid heeft in haar strijd voor de puls niet genoeg oog gehad voor deze zorgen, voor deze sociale component van de weerstand tegen de puls.’’
Twee jaar geleden kwamen (toen nog) student Tim Haasnoot en zijn begeleider Marloes Kraan in feite tot dezelfde conclusie in de afstudeerscriptie van Haasnoot: Lessons learned from the transition towards an innovative fishing technique. A case study on the introduction of the pulse trawl.
Een van de lessen die uit het onderzoek van Haasnoot getrokken kon worden was dat in de transitie de nadruk te veel op de techniek is gelegd, terwijl het niet alleen om de techniek, vangbaarheid, innovatie en efficiëntie gaat, maar om verschillende sociale en politieke processen met meerdere belanghebbenden. Haasnoot en Kraan stelden toen: ,,Woorden als innovatief en efficiënt zijn in Nederland toverwoorden als het om acceptatie van nieuwe technieken gaat, maar in landen als Frankrijk (waar begrippen als traditie en ambachtelijk ook heel belangrijk zijn) roepen ze ook weerstand op. Nederland had meer steun moeten zoeken bij andere landen, meer moeten informeren en luisteren.’’
Spel
Gelijk hebben is niet hetzelfde als gelijk krijgen, werd ook geconstateerd op de door Peter van Dalen belegde persconferentie na afloop van de stemming. Annie Schreijer-Pierik wees op het overleg dat vanuit de visserij met de Fransen en Britten is gevoerd en wierp van zich af dat Nederland verkeerd in de discussie heeft gezeten. ,,Die hele hype die door de Franse ngo’s is opgezet heeft ons wel overvallen.’’ Voor haar is het duidelijk: ,,Het ging erom hoe de Nederlanders met hun innovatie afgestraft kunnen worden.’’ VVD’er Jan Huitema: ,,Nederland geloofde in de puls; dat is niet verkeerd geweest.’’
Behalve Michel Kaiser sprak ook de bekende visserijbioloog Adriaan Rijnsdorp in Straatsburg afgelopen maandag. Hij denkt er na afloop van de stemming dinsdagmiddag het zijne van. ,,Ik was nog niet eerder in deze democratische tempel geweest. En nu vraag ik mij in alle gemoede af: hoe geïnteresseerd zijn ze daar in de waarheid? Allerlei belangengroeperingen berijden hun eigen stokpaardjes en verdedigen vooringenomen standpunten. Het is een spel, en voor een wetenschapper is die politieke context best lastig.’’
Rijnsdorp gaf als wetenschapper een samenvatting wat wij op basis van onderzoek weten en wat we nog niet weten over de puls. De feiten staan volgens hem tegenover veel misinformatie die door een ngo als Bloom wordt verspreid. Een voorbeeld? ,,Bloom rept over 50-70 procent gebroken kabeljauwruggen. In het tot nu toe gepubliceerde onderzoek is tien procent gevonden. Evident is ook dat pulsvisserij leidt tot een hogere overleving van discards. Ook dat strookt zeker niet met het dramatische beeld van een massavernietigingswapen dat in Frankrijk werd geschetst.’’
Op 26 januari komen Kaiser en de leden van het adviescomité bijeen in ons land. Op deze meeting worden afgesloten en lopende pulsonderzoeken besproken.

Uitdaging
Uit het artikel van Kaiser:,,Het gaat hier niet alleen om milieueffecten. De pulsvloot komt nu op visgronden die historisch gezien alleen werden bevist door vissers met low impact methoden, wat leidt tot wrok en conflicten tussen vissers. Maatschappelijke acceptatie van welke voedselproductie dan ook is van wezenlijk belang, en op dit moment is dat voor pulsvisserij een grotere uitdaging dan het beantwoorden van de ecologische vraagstukken. De kwestie zou opgelost kunnen worden door zonering, zodat pulsvisserij beperkt blijft tot gebieden waar het niet in conflict raakt met traditionele low impact vissers, en initiatieven daartoe zijn momenteel gaande.”

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: MEERJARENPLAN NOORDZEE

Bericht door Dre Frijters »

Visserijnieuws.nl:
Tussenrapportage vervolgonderzoeken Best Practices

Niemand is klaar voor de aanlandplicht

IJMUIDEN – Niemand is klaar voor de Europese aanlandplicht die komend jaar volledig van kracht wordt. Tongvisserij zonder (veel) scholdiscards is een schier onmogelijke opgave. Vissers en bestuurders roepen dat al jaren. Mijden van discards, vergroten van de maaswijdte, verkleinen van de minimummaat; het zet allemaal geen of beperkt zoden aan de dijk, hooguit zou de problematiek iets minder nijpend kunnen worden. Het blijkt ook overduidelijk uit de tussenrapportage van het overkoepelende onderzoeksvervolgproject ‘Best Practices 2’. ,,De chaos voor de kottervloot wordt compleet als er geen uitzonderingen komen, terwijl iedereen weet dat de aanlandplicht niet kán werken! Er moeten antwoorden op vragen komen, de tijd van naar het plafond staren is voorbij’’, zegt Pim Visser, directeur VisNed. VisNed is penvoerder van het project.
Simpel gedacht: vergroot de maaswijdte, dan vang je veel minder ondermaatse vis, toch? Met de pulskotter TX 94 is vorig jaar de proef op de som genomen. Gedurende twee reizen zijn de verschillen gemeten tussen het gebruik van een 80 en een 90 mm-kuil, het vangstverlies werd gemeten door gebruik te maken van een fijnmazige overkuil. Het resultaat: je verliest door de wijdere maaswijdte veel meer marktwaardige tong (14-25 procent), terwijl je maar 4 tot hooguit 25 procent scholdiscards spaart. Onderzoeker Pieke Molenaar van Wageningen Marine Research: ,,Wanneer je tongquotum leidend is en je die met 90 millimeter zou moeten opvissen, dan moet je dus meer zeedagen maken en vang je netto uiteindelijk meer scholdiscards!’’ Conclusie Lotte Huisman van Stichting De Noordzee: ,,Met 90 mm vissen heeft dus geen zin!’’
Het onderzoek met de TX 94 betreft momentopnamen. De verschillen tijdens de twee reizen in juni en augustus waren ook best groot: tongvangsten varieerden van 7.630 tot 15.215 stuks, ondermaatse scholvangsten van 7.718 tot 26.751 stuks. Molenaar wijst er echter nadrukkelijk op dat met 90 millimeter in de zuid nog meer maatse tong verloren zal gaan; dat zijn dan wel vooral tongen kleiner dan 31 centimeter, aldus Molenaar. Maar… ook met 80 mm weten grotere flexibele tongen te ontsnappen (10 tot 13 procent). Bij gebruik van de wijde mazen blijk je alle schol vanaf 21 centimeter te vangen. Overigens bleek bij het nameten op de TX 94 dat de wijde kuilen gemiddeld nog geen 88 mm in plaats van 90 mm waren.
In het voorafgaande Best Practices 1 werd geconcludeerd dat invoering van de aanlandplicht de kottervloot op jaarbasis minimaal 25 miljoen euro gaat kosten. Aan boord zal met meer mensen harder gewerkt moeten worden met minder verdiensten. Welke schipper krijgt zijn bemanning zo gek? In het vervolg is precies geklokt hoeveel tijd de bemanning kwijt zou zijn met het oprapen en stapelen van discards in het geval van de aanlandplicht: dat is makkelijk een kwartier per bemanningslid per trek.
Het wetenschappelijk begeleide vervolgonderzoek bestaat uit vijf werkpakketten. Naast het vergelijkend vissen met 80 en 90-millimeterkuilen worden er nog dertien discardreizen uitgevoerd, redelijk verspreid over de hele Noordzee. Daarbij wordt ook gekeken of er mogelijk sprake is van een geografische spreiding/clusering van discards, teneinde bijvoorbeeld met het instellen van gesloten gebieden met relatief veel discards deze te mijden en zo selectiever te vissen. Onderzoek wordt ook gedaan naar de consequenties van het eventueel verlagen van de minimummaat voor schol van 27 naar 25 centimeter en tot slot naar de gevolgen van de aanlandplicht op de visbestanden c.q. bestandsmodellen. Van de discards overleeft immers een percentage, terwijl onder de aanlandplicht al die visjes doodgaan. Voor de vervolgprojecten is in 2016 door de rijksoverheid vanuit het Europese EFMZV-fonds subsidie toegekend.
Tijdens de discardreizen worden van schol, tong, tarbot, griet, wijting, schar, tongschar, rog en kabeljauw alle vissen meegenomen en op de afslag van Den Helder uitgezocht. Vorige week was dat het geval bij de TX 1. De TX 1 had maar liefst 3.345 kilo rog bijgevangen, terwijl er maar 125 kilo aangevoerd mag worden. Nee, verzekert schipper Cor Vonk, er was niet gericht op een rogbestek gevist. ,,Het barst van de roggen.’’
Hoewel de Texelse bemanning ervan overtuigd was alle vis te hebben opgeraapt, was op camerabeelden te zien dat er toch wat doorheen kan glippen. Ondanks alle inspanningen. Conclusie: eventueel cameratoezicht zal tot processen-verbaal leiden wegens overtredingen van de aanlandplicht. ,,De wet zegt dat we het ook nog allemaal per soort moeten uitzoeken en registreren, dan zijn we helemaal van het padje af’’, aldus Vonk. Ook van de zijde van het ministerie van LNV wordt ingezien dat dit onbegonnen werk is, maar een discardplan met een oplossing is nog niet gepresenteerd. Afgelopen week had de UK 246 tijdens een discardreis een camera op de leesband gericht.
Afgelopen jaar zijn drie discardreizen uitgevoerd. Daaronder eentje met een Zeeuwse Eurokotter in april op de Vlaamse kust. In vier dagen tijd werden 99 trekken van een half uur gedaan. Voor het extra werk waren zeven man aan boord, inclusief een onafhankelijk waarnemer. De discards van de laatste tien trekken pasten niet meer in het visruim en moesten aan dek worden gestapeld. Het discardpercentage voor tong kwam uit op 28 procent, voor schol op 70 procent. De vangsten in kilo’s: 6.501 kilo marktwaardige vis plus 6.826 kilo discards. Twee grote pulskotters voor de Hollandse kust hadden op commerciële vangsten van 5 en 9,5 ton vis respectievelijk 4.295 en 5.232 kilo discards, met 42 tot 74 procent scholdiscards en 3 tot 4 procent tong-discards. Conclusie: de discardproblematiek betreft voor het overgrote deel schol. Schar-discards varieerden van 421 tot 876 kilo, maar schar is sinds vorig jaar ongequoteerd en valt dus niet meer onder de aanlandplicht.
De variatie in discards kan per trek, seizoen, locatie, bodemgesteldheid, weer enzovoort enorm verschillen. De discardreizen leveren zeker zinvolle informatie op dit gebied, maar duidelijke patronen zijn niet waar te nemen. Dus: vermijden van discards lijkt onmogelijk. Het zijn allemaal momentopnamen. Wanneer de minimummaat voor schol verlaagd zou worden van 27 naar 25 centimeter, zouden de scholdiscards met gemiddeld 20 procent gereduceerd kunnen worden. De consequenties voor de scholmarkt van zo’n maatregelen moet nog wel onderzocht worden.
,,Onze vissers steken hun nek uit met onderzoekssamenwerking van de bovenste plank’’, prijst directeur Pim Visser van VisNed, om vervolgens te somberen: ,,Maar wat we nodig hebben zijn uitzonderingen op de aanlandplicht. Want hoe je het ook wendt of keert: 2019 wordt anders een rampjaar voor onze kottervloot.’’
Niemand is klaar voor de AANLANDPLICHT, de sportvisserij wel…….. :?
Of je nu voor of tegen de aanlandplicht bent, in de praktijk dreigt het op alle fronten uit te draaien op een grote mislukking, een wangedrocht, dat alleen maar een berg geld en nutteloze energie zal kosten. En vooral averechts zal gaan werken.
Dure, onuitvoerbare, ongeloofwaardige en nauwelijks te controleren regels, die vervolgens voor de ”armlastige” beroepsvisserij gecompenseerd moeten worden door uitzonderingen te creëren…..En waarbij een betere visstand dus toch weer het nakijken heeft.
Er zijn vele, wel doelmatige maatregelen denkbaar (waar de beroepsvisserij dan ook niet blij mee zal zijn, maar zij willen altijd meer, meer, meer….) Ondertussen gaan positieve ontwikkelingen om zeep.

Uiteindelijk zal steeds meer (ondermaatse en marktonwaardige) vis van allerlei soort DOOD OP DE KADE worden gezet om te worden doorgedraaid, terwijl die zelfde vis NOG GEEN KANS HEEFT GEHAD OM EEN KEER TE PAAIEN………..
- Bestand Schar werd al opgeofferd,
- Bestand Schol is de afgelopen twee jaar naar de klo…. gevist, er wordt sinds december 2017 zelfs niet meer “doorgedraaid”,
- Om reden, dat men nu al veel eerder dan normaal is overgeschakeld om de portemonnee gevuld te houden door overwinterende en paaiende Tong bestanden te vernietigen,
- Over kabeljauw, wijting, bot, makreel enz. zullen we maar zwijgen.

Ondertussen is ons kustgebied leeg, in ieder geval wat betreft een redelijk percentage MAATSE vis. Rampjaren zijn voor ons al heel gewoon en dat wordt vanaf 2019 dus alleen maar erger.
De door ons teruggezette, ondermaatse vis, zien we volgend jaar op deze manier NIET meer maats terug. :shock:

Het is ronduit misdadig, wat de EU, de nationale politiek, de beroepsvisserij en de zogenaamd onafhankelijke “wetenschap” met de visbestanden uitspookt……”Zij steken hun nek uit met onderzoekssamenwerking van de bovenste plank......”
Wij gaan ondertussen roggen kweken om uit te zetten in de Oosterschelde ( hahahahaha, is inderdaad als galgenhumor bedoeld…… :mrgreen: )

Die kaalgeplukte kip met z’n gouden eieren na Pasen gedraagt zich al lang genoeg als een kip zonder kop. Als ie dan toch al op de bovenste plank ligt, wordt het tijd dat de bijl er in gaat……. :twisted:

Cees Laban
Berichten: 57
Lid geworden op: do jan 23, 2014 10:07 pm

Re: MEERJARENPLAN NOORDZEE

Bericht door Cees Laban »

Het is te gek voor woorden wat er allemaal gebeurd op het gebied van de aanlandplicht. Maar wat zou de oplossing zijn?

Cees
Delta 1576

Koen De Bièvre
Beheerder
Berichten: 598
Lid geworden op: do sep 20, 2007 12:23 pm

Re: MEERJARENPLAN NOORDZEE

Bericht door Koen De Bièvre »

De discardban is een gedrocht met, zo blijkt nu, meer na- dan voordelen. Er zijn alleen maar verliezers. De visserman, de vis en wij...
Ik geeft grif toe dat ik het helemaal in het begin wel een goed idee vond, omdat het in Noorwegen werkt.
Alleen draait het in Noorwegen hoofdzakelijk om rondvis en hier om platvis. Dat blijkt dus een giga-probleem te worden.
Blijkbaar zijn die discards in de platvissector niet of nauwelijks te vookomen. Een schol is nu eenmaal veel breder dan een tong en kan zich niet oprollen... Nu wordt er enkel massa's nodeloze vissterfte georganiseerd en vooralsnog is er geen oplossing in zicht onder de huidige omstandigheden.

Grotere maaswijdtes (90 i.p.v. 80 mm) lijken de discards niet echt op de goede weg te helpen in verhouding tot de vermindering aan vangsten van "marktwaardige" tong. Nu wil ik wel eens een boomke opzetten over die zogenaamde marktwaardige tong. Een visje van 24 cm is wat mij betreft niet marktwaardig. Ik begrijp de restauranthouders en culinaire visliefhebbers echt niet op dit vlak. Wat heb je nu aan een kop, een graat en een staart waar een vel omheen zit? Meer is dat niet hé, al dat prulspul! Die maat is gewoon veel te laag! Ik begrijp de technische kant en het probleem dat zich stelt met tong. Die beesten kunnen zich zowel in de breedte als in de lengte oprollen, waardoor ze door opvallen kleine gaatjes kunnen, ook als ze bijna 30 cm zijn. Maar ik heb ook nog een biologische reden om die maat te verhogen.

Op de site van het VLIZ kan je een pdf vinden uit 2001 van de, toen nog, licentiaatsstudent Daan Delbaere over de levencyclus van de tong.
http://www.vliz.be/imis?module=ref&refid=239401

Een stukje uit dat document stelt het volgende:
Hoewel tong gedurende zijn eerste levensjaren een zeer snelle groei kent, vertraagt de groei daarna aanzienlijk. Bij een leeftijd van twee jaar hebben de dieren een gemiddelde lengte van 22 cm en aan drie jaar zijn ze 28 cm. De leeftijd van de tongen die de minimum aanvoerlengte van 24 cm bereikt hebben, ligt dus tussen twee en drie jaar. Zijn deze dieren dan ook al geslachtsrijp? Onderzoek toont aan dat maar een heel klein percentage van de dieren paairijp is aan twee jaar. Het is pas op een leeftijd van vier jaar (en een gemiddelde lengte van 32 cm) dat meer dan 90 % van de tongen geslachtrijp is. Een groot deel van de tong wordt dus gevangen nog voor ze zich hebben kunnen voortplanten.
Nu bestaat er ook een meerjarige Duitse studie, uitgevoerd in de Duitse Bocht, in 2007, 2008, 2010 en 2012, waarbij in die 4 jaar 942 vrouwelijke en 503 mannelijke tongen onderzocht werden en waaruit blijkt dat op 24 cm (2 jaar oud) 90% van de gevangen tong in het project geslachtsrijp was. Dit gesteld dat de Duitse bocht representatief is voor de rest van de Noordzee.

Maar.... Als in 2001 een tong nog 4 jaar oud moest zijn om geslachtsrijp te zijn en in 2007 nog maar 2 jaar, wil dat wat zeggen hé. Dat hebben we met zo wat alle vis in de Noordzee zien gebeuren. Het is niet toevallig dat de zwartste dagen van de Noordzee rond 2004 tussen de beide onderzoeksdocumenten valt. Een soort die onder druk staat, wordt steeds vroeger geslachtsrijp. Dat is geen goed teken en al helemaal geen reden om daarom opgejaagde, graatmagere, juveniele visjes marktwaardig te maken. Ook in 2001 was de minimummaat al 24 cm. op basis van wat is die maat dan ooit eens vastgesteld? Niet op biologische gronden! Bij de zeebaars is het precies zo gegaan. Iemand steekt zijn vingertje in de lucht en schrijft 36 cm op, zonder dat daar een fatsoenlijke motivatie achter zat. Vele jaren later blijkt dat baars pas geslachtsrijp is eens hij boven de 40 cm uitkomt. De laatste jaren kon ook bij zeebaars vastgesteld worden dat ze steeds vlugger geslachtsrijp werden. Het zelfde hebben we zien gebeuren bij de kabeljauw. Ik mag er niet aan denken dat de maat voor schol ook nog eens 2 cm verlaagd wordt omwille van dat gedrocht.

Om daar wat aan te doen, zal er een heuse mentaliteitsverandering moeten komen en zit je een aantal jaren dat je tong ondermaats blijft tot hij 30 cm en 4 jaar is. Het evenwicht in de zee is helemaal zoek en hoe ze dat ooit weer recht gaan breien zal mij benieuwen.

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: MEERJARENPLAN NOORDZEE

Bericht door Dre Frijters »

Europese Commissie: ‘Doelen visserijbeleid EU worden gerealiseerd’
visserijnieuws 22-02-2018
Het huidige Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB) dat gericht is op exploitatie van visbestanden op basis van maximaal duurzame vangst (MSY) is een succes. Dat maakt de Europese Commissie op 20 februari 2018 bekend in een officieel persbericht.

Het persbericht opent met: “Goed nieuws voor de Europese visserij: visserijondernemingen die actief zijn op de Atlantische Oceaan, de Noordzee en de Oostzee zien hun winst naar een recordniveau stijgen dankzij een gedegen herstel van belangrijke visbestanden als Noordzee-kabeljauw. Bestanden die slechts een paar jaar terug bijna waren weggevist. Een signaal dat het Gemeenschappelijke Visserijbeleid van de EU, dat gericht is op een duurzame visserij, zijn vruchten afwerpt voor zowel de vissers als de visbestanden.”
“Voor wat betreft de visserij realiseert de Europese Unie de zelf gestelde doelen. Meer visbestanden dan ooit worden duurzaam bevist. Vissers die op deze vissoorten vissen zien hun besommingen en inkomens omhoog gaan. Onze prioriteit ligt nu bij de ernstigste overbevissing in de Middellandse Zee en de Zwarte Zee. Waar dat pijn doet, gaan we in gesprek met vissers en wetenschappers om werkbare oplossingen te vinden, zonder daarbij onze duurzaamheidsdoelstelling uit het oog te verliezen,” zegt Visserij-Eurocommissaris Karmenu Vella in het persbericht.

Visvangst Noordzee voor 97 procent duurzaam
Door het hanteren van verantwoorde quota, op voorstel van de Europese Commissie, is de onverantwoorde exploitatie van de Atlantische Oceaan, de Noord- en de Oostzee drastisch gedaald. Momenteel worden 53 van de 76 visbestanden, waarvan bestandsgegevens worden bijgehouden, duurzaam bevist. Ter vergelijking: in 2017 waren dit nog 44 soorten en in 2009 slechts 5. Omgerekend naar volume wordt maar liefst 97 procent van alle vis die onder het GVB valt duurzaam geëxploiteerd.

Het gevolg hiervan is dat visbestanden, die van belang zijn voor de West-Europese vissers, zich op een zeer gezond niveau bevinden. De vissers profiteren van dit herstel. Over 2015 boekten de West-Europese vissersvloten recordwinsten van in totaal bijna 800 miljoen euro. In twee jaar tijd zijn de opbrengsten met 60 procent gestegen en daarmee is de visserij één van de sterkste groeisectoren van Europa. Gezonde marges, van 16 tot 47 procent (variërend per lidstaat), zijn het duidelijkste signaal dat duurzaamheid loont.

Aanlandplicht nog wel nodig?
Bij de hervorming van het Europese Visserijbeleid rond 2012 is in Brussel ingezet op drie speerpunten: duurzaam visserijbeheer (TAC’s op basis van MSY, deadline 2020), effectiever beheer door regionalisering van beleid (meerjarenplannen per zeegebied, geen deadline) en de aanlandplicht (deadline 2019).
De Nederlandse Vissersbond ziet in het persbericht van de Europese Commissie hard bewijs dat voor wat betreft het derde speerpunt, de aanlandplicht, Europa zo snel mogelijk pas op de plaats moet maken. “Adriaan Rijnsdorp zei het onlangs nog: ‘als visserijbioloog zou ik de aanlandplicht niet adviseren aan beleidsmakers.’ De plicht om jonge ondermaatse vis, die nu kan overleven, te doden kan zelfs negatief uitwerken op de visbestanden. We kunnen verantwoord stoppen nu het nog kan. Europa is er namelijk voor het welzijn van mens én dier en nu blijkt dat het huidige beleid volstaat. De EC zegt het zelf: het gaat goed met mens én dier. Een verdere uitrol van de aanlandplicht is simpelweg niet meer nodig, wetenschappers raden het bovendien af,” aldus een vastberaden vissersbondvoorzitter Johan Nooitgedagt.

Zuid-Europa zorgenkindje
Het persbericht meldt ook dat de situatie in de Middellandse Zee en de Zwarte Zee een ander verhaal is. Overbevissing blijft hier een groot probleem. Wetenschappers stelden vast dat in dit gebied slechts 7 van de 60 visbestanden duurzaam bevist worden en dat de vissers het veel moeilijker hebben. Hier moet nog snel en fors vooruitgang geboekt worden, om in 2020 alle visbestanden op MSY-niveau te krijgen. Samen met de betrokken lidstaten werkt de Europese Commissie hard aan maatregelen, zoals een (beperkt) visserijverbod in een deel van de Adriatische Zee en visserij-inspecties en een beheerplan voor tarbot in de Zwarte Zee. In de loop van dit jaar komt daar nog een regionaal plan voor het beheer van kleinschalige visserijen bij.
Zo, even weer wat goochelen met cijfers van de afgelopen paar jaar, een vleugje “wetenschap-saus” erover en vooral afgaan op de keiharde winst- en vangstcijfers van het beroeps.
EC: Hoe de bestanden na deze paar afslachterij er nu werkelijk voorstaan is nu even niet belangrijk, ’t is nu tijd om een enorme pauwenveer in eigen reet te steken…….
‘t is toch weer puur toeval, dat nou net alleen het Belgisch en Nederlands kustgebied onder die 3 % valt ...... Waar zeur je over, dat is toch te verwaarlozen ! In de rest van de Noordzee is het allemaal GEWELDIG….. !!!!

MSY: een grote oplichterij en zwijnerij, hier gaat het alleen om het dollarteken. De komende paar jaar zal de boemerang keihard en zwaar aankomen, maar ik hoop dat ik ongelijk krijg.

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: MEERJARENPLAN NOORDZEE

Bericht door Dre Frijters »

Tja, de EC roept dat het allemaal de goede kant uit gaat met de visbestanden en "het herstel" van de beroepsvisserij.

En dan nota bene uit de hoek van de beroepsvisserij zelf ( waar volgens mij ook altijd nog oprechte, eerlijke mensen vissen en werken die het anders zouden willen.....) lees je onderstaand bericht. Waarin je naast het 24/7 -probleem ook zwart op wit leest, dat die fantastische visbestanden op de topbestekken simpelweg uitgemoord en kapot gevist worden......... En dat de goedwillende beroepsvisser snapt dat het zo niet langer kan.
Enquête over ontwikkelingen/vaarpatronen kottervloot
Discussie over nonstopvisserij
5 dagen geleden
EMMELOORD – Nonstopvisserij op de Nederlandse kottervloot neemt toe. De roep neemt ook toe om deze ontwikkeling een halt toe te roepen. Het geeft discussie in de visserij. De producentenorganisaties gaan de meningen onder kottereigenaren, schippers en bemanningen peilen.
Op de jaarvergadering van de PO-Urk in december werd aangekondigd dat er een (landelijke) enquête wordt voorbereid om de mening te polsen over continu-visserij met schema’s van week op/week af en inzet van een dubbele (aflos)bemanning. Los van principes rond zondagsvisserij is het de overtuiging dat nonstopvisserij herstel van vangstbestekken in de weg staat en daarom ongewenst is. Daarnaast wordt ook gewezen op arboregels die in de knel dreigen te komen.
De enquête wordt inderdaad onder de kotters verspreid, ook onder vlagkotters met Nederlandse belangen. Alle Nederlandse producentenorganisaties doen mee. Het samenwerkingsverband Coöperatieve Visserij Organisatie heeft zich gebogen over de vragen. Die vragen gaan niet alleen over continu-visserij, ook wordt de mening gevraagd over ontwikkelingen als het vissen zonder voldoende eigen vangstrechten, de groei van de flyshootvloot/Kanaalvisserij en de Sylt-regeling voor garnalenvissers.
,,We willen eerst alles goed in kaart brengen. Hoe wordt er op de vloot gedacht, wat zijn de voor- en nadelen van bepaalde vaarpatronen, zowel economisch, ecologisch als sociaal?’’, zegt kotterbestuurder Geert Meun desgevraagd. ,,In de evaluatie daarna kom aan de orde of de uitkomst zou moeten leiden tot beleidsmatige vervolgstappen.’’
Op de gezamenlijke pulsvergadering van Vissersbond en VisNed vorige maand in Stellendam werd vanuit de zaal een oproep gedaan om een eind te maken aan het 24/7 vissen. Applaus volgde. Bestuurders wezen er anderzijds op dat de sector zich met succes heeft ingezet om de zeedagenregeling af te schaffen.
Discussie op de EMK-appgroep maakt duidelijk dat continu-visserij een splijtzwam kan zijn; met name weersgevoelige kleinere eenheden zijn bevreesd voor een weekendvisverbod en dus minder flexibiliteit.

Afgekloofde bestekken
Visserman Arjan Buurveld
Op persoonlijke titel is visserman Arjan Buurveld (40) uit Stellendam een actie begonnen om het 24/7-vissen te verbieden. Buurveld is bemanningslid van de GO 44. Volgens Buurveld wil een meerderheid van zijn collega’s de zeedagenregeling terug. Op een mail van hem aan de landelijke organisaties kreeg hij naar eigen zeggen geen reactie.
Via Twitter is Buurveld – onder de accountnaam Fisherman’s Friend – zelf een enquete opgestart, met de stelling: ‘24/7 vissen moet verbannen worden uit de Nederlandse visserij, en zo de Noordzee de tijd gunnen om te herstellen. Wat weer ten goede is voor alle vissers!’ In een week tijd kreeg hij 137 reacties: 73 procent was het er mee eens, 26 procent oneens en 1 procent zou het een zorg zijn. Of de stemmers allemaal vissers zijn, kan Buurveld niet zeggen.
,,Dit is een schreeuw van vissers die wekelijks op maandag op een afgekloven bestek komen. Het kan toch niet zo zijn dat als je een nijpend quotum rog en zwartvis hebt, dat een groep vissers het voor de rest verpest? Het is ook onbegrijpelijk dat als je als pulsvissers zo onder vuur ligt bij buurlanden, dat je je er dan niet van bewust bent dat je vrienden moet maken. We moeten ons verstand gebruiken’’, aldus Buurveld.
Ik kan me ook voorstellen, dat er met die 24/7 -visserij eigenlijk niet meer te handhaven, registreren en controleren valt. Wie is voor welke partij vis verantwoordelijk, waar wordt/ is aangeland, oneerlijke concurentie.
Het is nog steeds een zooitje met die elektronische vangstregistratie, om maar wat te roepen.
Kortom, de bestanden leggen het loodje, maar er is natuurlijk wel in korte tijd een berg geld te verdienen... 8)

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: MEERJARENPLAN NOORDZEE

Bericht door Dre Frijters »

Plek voor recreatieve visserij in gemeenschappelijk visserijbeleid
16 mei 2018

De Visserijcommissie van het Europees Parlement heeft een resolutie aangenomen waarin de Europese Commissie wordt verzocht om de rol van de recreatieve visserij in het gemeenschappelijk visserijbeleid (GVB) te evalueren. Dit zodat beide soorten zeevisserij – commercieel en recreatief – op een evenwichtige, eerlijke en duurzame manier kunnen worden beheerd.
De European Anglers Alliance (EAA) en de European Fishing Tackle Trade Association (EFTTA) zijn erg blij met deze resolutie, die naar verwachting bij de plenaire stemming in juni definitief wordt goedgekeurd. “Dit is een belangrijke stap in de richting van een broodnodige en volledige erkenning van de sportvisserij – en de hiermee verbonden mensen, gemeenschappen en economie – door de Europese instellingen. Zeker als de visbestanden daardoor op een zo optimaal en duurzaam mogelijke manier worden benut”, zegt Fred Bloot, president van de EAA. Samen met de EFTTA heeft de EAA een belangrijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de resolutie, onder meer middels de organisatie van een drukbezochte conferentie in het Europees Parlement in januari van dit jaar.


Belangrijke sociaaleconomische rol
Dat de recreatieve visserij een plek moet krijgen in het GVB, wordt duidelijk aangetoond in het rapport ‘State of play of recreational fisheries in the European Union’. Zo wordt de bijdrage van de recreatieve visserij aan de Europese economie geraamd op ongeveer 10,5 miljard euro per jaar, waarmee bijna 100.000 voltijdbanen zijn gemoeid. En dit betreft dan alleen nog maar de Europese recreatieve visserij op zee. De EAA en de EFTTA ondersteunen dan ook de oproep in het verslag om meer en op regelmatige basis betere vangst- en sociaaleconomische gegevens te verzamelen. Dit om een duidelijker beeld te kunnen geven van de vangsten van de recreatiesector, het sociaaleconomische belang ervan en de trends die zichtbaar zijn. Tevens wordt aanbevolen om de ontwikkeling van de sportvisserij, als belangrijk onderdeel van de blauwe economie, in de toeristische sector te ondersteunen.


Onderscheid maken visserijvormen
Tenslotte werpt het rapport een aantal relevante en belangrijke punten op, zoals de noodzaak om op EU-niveau een duidelijke en uniforme definitie vast te stellen voor de recreatieve visserij. Daaruit vloeit voort dat de verschillende takken van de recreatieve visserij afzonderlijk moeten worden beoordeeld, aangezien deze een verschillende impact hebben op het milieu en de economie.
Dit lijkt voorlopig een stap in de goede richting. Afscheiding van de hengelsport met de recreatieve nettenvisserij, reeplijnvisserij en dergelijke is in ieder geval een zeer goede zaak.
Ja “lijkt”, want enig wantrouwen is zeker op zijn plaats. Enerzijds leert het verleden, dat de E.C. nou niet bepaald interesse en welwillendheid heeft betoond als het ging om het rekening houden met de recreatieve visserij (waar de hengelsport dus slechts een deel van is) en de al vaker opgevoerde miljardenomzet en sociaaleconomische voordelen voor de kustgemeenschappen in de diverse EU-landen.
Anderzijds heeft de inbreng / bemoeienis van Fred Bloot en de EAA tot op heden, via het overleg en adviseren van de landelijke organisaties zoals bij ons Sportvisserij Nederland en de nationale overheden, wel zeer vlot de “bijdragen” voor de hengelsport voor elkaar gekregen. “Bijdragen” die dan vooral werden gekenmerkt door strenge, eenzijdig opgelegde en altijd beperkende maatregelen. Maatregelen, die vooral als bestraffing worden ervaren, ook al zijn we nog zo’n groene tak van sport. En die tot op heden vooral stimuleren om boot en hengelspullen maar in de wilgenboom te hangen.
Het op meerdere fronten beloofde “nader wetenschappelijk onderzoek”, zoals in de beroepssector op zee en in de praktijk wel plaats vindt en van invloed is, blijft achterwege. Het “onderzoek” dat voor de beperkingen in de zeehengelsport wordt aangevoerd, bestaat slechts uit gegoochel met cijfers en veronderstelde, onttrokken hoeveelheden waar niemand nog iets van snapt. En waarbij de mentaliteit van de gemiddelde beroepsvisser ook vooral aan ons wordt toegerekend.
Ik vrees met grote vreze dat we onder de verplichting om alleen vangstCIJFERS aan te leveren, wij vervolgens via “een hocus pocus omrekentabel” voor de zoveelste keer ernstig te kort gedaan zullen worden. En als kind bestraft worden voor wat de “volwassen beroepsmaffia” veroorzaakt. Na de snoekbaars, de paling, de zeebaars zullen uiteindelijk alle platvissoorten volgen.

Een natte vinger in de lucht en ja hoor, de hengelaar heeft weer een tac te pakken……..jabbeda – jibbedi….. :shock:

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: MEERJARENPLAN NOORDZEE

Bericht door Dre Frijters »

Dankzij uitzonderingen kan chaos worden afgewend
Lucht in zware dossier aanlandplicht

BONN/DEN HAAG – Dankzij uitzonderingen ziet het ernaar uit dat de gevreesde Europese aanlandplicht de komende jaren voor de visserman draaglijk blijft. Een uitgebreide proef met controlecamera’s aan boord van kotters geldt als voorwaarde. Chaos is voorlopig afgewend, vindt kotterorganisatie VisNed.
Hoge beleidsambtenaren van de Noordzeelidstaten – de zogenoemde Scheveningen High Level Group – hebben vorige week in Duitsland een belangrijk principe-akkoord bereikt over de aanlandplicht voor gequoteeerde vissoorten. Dat akkoord – Joint Recommendation genoemd – wordt nu voorgelegd aan de Europese Commissie en na advies ook aan het Europees Parlement.

Camera’s aan boord
Op basis van hoge overlevingskansen mag ondermaatse schol de komende drie jaar in de boomkorvisserij 80-119 mm gediscard blijven worden. Daarvoor is wel nodig dat er een groot project met vijf tot tien schepen met camera’s aan boord opgetuigd gaat worden: Fully Documented Fisheries genoemd. De (tijdelijke) uitzonderingen gelden eveneens voor tarbotjes, zowel in de segmenten BT 2 (boomkor 80-119 mm) als TR 2 (borden 80-119 millimeter), kreeftjes in TR 2 en roggen.
In alle gevallen is verder onderzoek naar selectiviteit en overleving een voorwaarde. Garnalenvissers kunnen opgelucht ademhalen. De bijvangst van garnalenvissers zou onder de aanlandplicht vallen. Deze valt straks onder een zogenoemde de minimisregeling, waardoor de visjes gediscard mogen blijven worden. De de minimusregeling geldt ook voor scholletjes in de kreeftjesvisserij.
VisNed is opgetogen, hoewel (nog) niet alle knelpunten zijn opgelost. Ondermaatse schelvis, zwarte koolvis, griet, wijting en wanneer geen gebruik wordt gemaakt van een Belgisch paneel ook tongetjes moeten verplicht aangevoerd worden. Eerder maakte VisNed via haar nieuwsbrief aan de leden bekend alle vertrouwen te hebben in werkbare discardplannen. Benadrukt wordt wel, ook van de kant van de overheid, dat er nog veel werk voorhanden is en vissers ook aan de bak moeten.
Over het FDF-project zegt VisNed-directeur Pim Visser: ,,Zonder dit project met camera’s kunnen we de gewenste uitzonderingen vergeten. Het doel van de camera’s is om straks mee te kijken of vissers het optimale doen om discards zoveel mogelijk te mijden, dat zou dus ook kunnen zijn om te controleren op het gebruik van verboden netvoorzieningen.’’ Eerder schreef VisNed aan de leden: ,,De minister zet zich met haar ambtenaren voluit in om de aanlandplicht werkbaar te maken. Zij verlangt van de sector echter volledige medewerking in de vorm van het loyaal naleven van de regelgeving.’’
Om de scholdiscards te beperken wordt er ook een onderzoeksplan geschreven om de minimumaanvoermaat voor schol te verlagen van 27 naar 25 centimeter. Uit onderzoek is gebleken dat deze stap het discardpercentage van schol met twintig procent kan verminderen. VisNed is hierover in gesprek met rederij Quotter en verwerker NorthSeafood.

Dank aan ngo’s
Naast grote waardering voor het ministerie van LNV bedankt VisNed nadrukkelijk de Stichting De Noordzee en Nederandse Elasmobranchen Vereniging voor de inzet om gezamenlijk pragmatische oplossingen te vinden voor de aanlandplicht. Wat VisNed betreft is er een huzarenstukje geleverd. ,,Er kwam een ‘perfect storm’ op ons af, maar 2019 wordt gelukkig toch geen rampjaar.’’
Inderdaad, voorlopig geen rampjaren voor de beroepsvisserij, maar geldt dat ook voor de platvisbestanden ???

Als de miniumaanvoermaat voor schol zelfs naar 25 cm wordt gebracht, dan ........ ja, dan wat ?
Dit valt voor een normaal denkend en sportvissend mens niet meer te bevatten, laat staan te begrijpen.......... :shock: :?

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: MEERJARENPLAN NOORDZEE

Bericht door Dre Frijters »

Mijlpaal voor recreatieve visserij

14 jun 2018
De plenaire vergadering van het Europees Parlement heeft op 12 juni met grote meerderheid een verslag aangenomen over de ‘stand van zaken van de recreatievisserij in de EU’. In het verslag wordt de Europese Commissie verzocht de rol van de recreatievisserij in het gemeenschappelijk visserijbeleid (GVB) te evalueren om te zorgen voor een rechtvaardig en duurzaam visserijbeheer.
Het rapport, dat is voorbereid door Europarlementariër Norica Nicolai, geeft inzicht in o.a. de meest recente wetenschappelijke schattingen van het aantal recreatieve vissers en de economische impact van de sector: 10,5 miljard euro per jaar ter ondersteuning van 99.000 voltijd banen.

Beleidsaanbevelingen
Bovendien bevat het rapport een aantal belangrijke beleidsaanbevelingen en verzoeken. Zo wordt gepleit voor een duidelijke en uniforme definitie van de recreatievisserij op EU-niveau. Een ander verzoek in het rapport is, om de recreatieve zeevisserij op een passende manier in meerjarige beheersplannen te integreren – rekening houdend met de sociale en economische aspecten van de sector. Tot slot wordt in het verslag gepleit voor het verbeteren en verstrekken van regelmatige gegevens over de sector van de recreatieve zeevisserij. Zo ontstaat een duidelijker beeld van de vangsten en de economische prestaties van de sector in de tijd en dit voor meer visbestanden dan nu.

Reactie EAA
De European Anglers Alliance (EAA) en de European Fishing Tackle Trade Association (EFTTA) verwelkomen de stemming van het Parlement en bedanken de rapporteur, Europarlementslid Norica Nicolai, voor haar uitstekende werk. Fred Bloot, voorzitter van de EAA: "Het rapport is een belangrijke stap naar de broodnodige volledige en eerlijke erkenning van de recreatievisserijsector, op gelijke voet met commerciële visserij en aquacultuur op EU-niveau. Het rapport werd met een overweldigende meerderheid door het Parlement aangenomen. Dit geeft onze sector gewicht in de komende onderhandelingen over de hervorming van het gemeenschappelijk visserijbeleid. Een opname van de sector in het GVB zal bijdragen tot een verbetering van onze visserijmogelijkheden op zee en een beter inzicht geven in de sociaal-economische waarde van onze sector. Beter inzicht in onze sector betekent beter beleid, betere toegang en een beter gebruik van de publieke visbestanden.”

Aldus naar waarheid opgemaakt en ondertekend, ...


Laten we er strak op toezien, dat het toch weer niet uitdraait op meer beperkingen, nog meer regeltjes, quota's op alle vissoorten voor de hengelsport, administratieve rompslomp, die het "lekker een dagje gaan vissen" naar een ver verleden dirigeert.

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: MEERJARENPLAN NOORDZEE

Bericht door Dre Frijters »

De TAC-ADVIEZEN van ICES voor het jaar 2019 zijn weer binnen ( zie Visserijnieuws.nl).

Verlagingen om de bestanden gezond te houden.

De bestanden staan er volgens Ices goed voor.(????!) Echter om alles gezond te houden en op MSY-niveau, adviseert Ices voor vrijwel alle bestanden een verlaging van de TAC’s in 2019.
Dit jaar treedt ook het Europees meerjarig beheerplan voor de gemengde visserij (tong, schol, kabeljauw, schelvis, koolvis, wijting, zeeduivel en Noorse kreeftjes) in werking.
De adviezen voor de belangrijkste vis:

Tong:
Geschat bestand is 59.000 ton. Tac 2018: 15.694 ton. Tac advies voor 2019: binnen bandbreedte van 6.871 ton en 19.9935 ton.
Schol:
Geschat bestand 913.000 ton, ver boven veilige biologische grens. Tac. 2018: 112.643 ton. Tac advies voor 2019: 92.523 ton.
Haring:
Bestand in principe gezond, maar dalend van 1,9 miljoen naar 1,4 miljoen ton. Tac 2018: 600.588 ton. Tac advies voor 2019: 311.572 ton ( halvering dus).
Kabeljauw:
Volwassen bestand 114.000 ton. Echter aanhoudende lage aanwas van jonge kabeljauw. Tac 2018: 52.884 ton. Tac advies voor 2019: 22.331 ton.
Wijting:
Bestand is gezond. Tac 2018: 22.130 ton. Tac advies voor 2019: 13.298 ton.
Zeebaars:
Bestand zit onder de veilige biologische grens en vertoont geen tekenen van groei vanwege de lage aanwas van jonge vis. Voor 2017 en 2018 adviseerde ICES een NULVANGST. Echter, beperkte vangst onder voorwaarden is toegestaan voor het beroeps. Tac advies voor 2019 voor het beroeps: 1.532 ton. TAC ADVIES voor de RECREATIEVE VISSERIJ: 113 ton.

Voor ons is dit alles zeer begrijpelijk, want onze kustwateren geraken steeds leger en leger……….. :x
Onbegrijpelijk, dat gerommel met de zeebaars. We krijgen nu kennelijk wel het advies om af en toe een visje mee te mogen nemen……….. :o
We zijn benieuwd wat het beroeps er ondanks de neergang toch weer uit mag gaan slepen.

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: MEERJARENPLAN NOORDZEE

Bericht door Dre Frijters »

Wat is de overlevingskans voor platvis bij pulsvisserij?


Onlangs werd door WMR ( Wageningen Marine Research), samen met de 3 pulskotters GO23, UK33, TX3 en Mulder Transport onderzoek gedaan naar de overlevingskansen van ondermaatse platvis en roggen.
Dit bij de 80 mm PULSKOR visserij met het oog op de op handen zijnde aanlandplicht, en natuurlijk uitgevoerd met financiële steun van de EU, in opdracht van VISNED.

Gezien het hoge “klant is koning – gehalte” kwamen uit dit onderzoek natuurlijk imposante cijfers:
Schol: 14 % ( tussen 11 en 18 %) vastgesteld;
Tong: 19 % (tussen 13 en 28 % ) vastgesteld;
Tarbot: 30 % ( tussen 20 en 43 %) indicatief;
Griet: 13 % ( tussen 7 en 23 %) indicatief;
Stekelrog: 53 % enz.;
Gevlekte rog: 21-67 % enz.

Wat een geweldige cijfers natuurlijk……. 8)

In de publicaties of uitkomsten valt echter niets te lezen wat het gevolg is van de tot wel honderd duikende meeuwen en Jan van Genten achter zo’n kotter……. :shock:
Met andere woorden, wat blijft er van deze percentages over als deze ondermaatse platvis (weliswaar nog levend maar versuft en verzwakt) weer overboord gaat ? En in het turbulente water van hekgolf en schroefwater langer dan gewenst bereikbaar blijven voor deze rovers? Dit vogeltje-voeren is sowieso al je reinste natuurvervalsing…
Dit effect is directe en onvermijdelijke gevolg van deze visserij. Van de genoemde ondermaatse vis, en zeker die voor schol en tong, bereikt hoegenaamd niets of een zeer klein percentage veilig de zeebodem.
Mag ik concluderen, dat deze “klant is koning”- percentages, hoogst onbetrouwbaar zijn? In ieder geval geen reële weergave van de werkelijke feiten. :wink:

Koen De Bièvre
Beheerder
Berichten: 598
Lid geworden op: do sep 20, 2007 12:23 pm

Re: MEERJARENPLAN NOORDZEE

Bericht door Koen De Bièvre »

Dat "klant is koning"-verhaal valt in deze wel mee, denk ik... Ik weet zeker dat de sector niet blij is met deze uitkomst.
De sterftecijfers zijn ronduit schrikbarend!
Zo wat 4/5 van de vangst legt het loodje, elke keer weer.
Ik zag trouwens ergens een zure opmerking uit de sector langs komen in de trand van: "Staan die proefbakken wel donker genoeg"....
Als de overleving van zo'n platvis af moet hangen van de lichtintensiteit, dan kunnen wel stoppen met discussiëren, want dat lijkt me erg kort door de bocht. De gil: "Met de puls gevangen vis is veel levendiger dan met de traditioneel gevangen boomkor wanneer die aan boord komt", is overduidelijk geen bewijs dat het beter is. Dat die vis levendiger is bij het aan boord komen is logisch. Die heeft geen stenen en andere troep tegen zijn 10 geboden gehad, die is beduidend minder geschuurd door zand en prut wat door het net spoelt bij de traditionele methode. Misschien tintelt dat beest wel van voor tot achter en is die daarom "levendiger"... Ze kunnen het niet vertellen hé.
Een manier om er gedeeltelijk om heen te fietsen is bijvoorbeeld het verlagen van de maat voor schol van 27 naar 25 cm. Dat voorstel ligt op verzoek van de sector nu op tafel. Dat is toch het paard achter de kar spannen! Oeps, er sneuvelt te veel ondermaatse vis.... Dan laat je de maat toch zakken, iedereen blij! De dicardstatistieken dalen, er sneuvelt minder ondermaatse vis... Alles behalve de problemen bij de bron aan te pakken. Ga grover vissen! 20-25 jaar geleden was een tong paairijp rond 30 cm, tegenwoordig is 90% van de tong van 24 cm paairijp. Dat is een alarmbel van de natuur die heel erg hard loopt gillen dat het niet goed is zo...

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: MEERJARENPLAN NOORDZEE

Bericht door Dre Frijters »

Het bovenstaande rapport is ( nu 12 dagen geleden ) weer meer uitgebreid weergegeven op visserijnieuws.nl

Een aanrader om eens te bekijken. Het onderzoek is ook duidelijk over kortere trekken en knooploze netten......
Met mooie foto's erbij, waarop je kan zien dat ook met speciale zorg en een "waterbak" de overlevingskansen voor jonge gul en wijting toch echt nihil zijn...… Ze drijven allemaal met de bekende witte buik naar boven aan de oppervlakte. De rode poon en ondermaatse en bovenmaatse platvissen hebben kennelijk betere kansen.

En op basis van dergelijke belabberde cijfers en overlevingskansen hoeven de beroepsvissers vanaf 1 januari 2019 voorlopig niet te voldoen aan de aanlandingsplicht in de puls- en boomkorvisserij op tong- en schol...…….. Ook niet met die 80 mm moordnetten. De roofmoord op ondermaatse vis, die nog nooit aan de paai mee heeft kunnen doen GAAT GEWOON DOOR. :evil:

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: MEERJARENPLAN NOORDZEE

Bericht door Dre Frijters »

En dan een half jaar later kunnen we weer jammerlijk vaststellen, dat het met de kopzorgen van het “waterhoofd” AANLANDPLICHT slechter dan ooit gesteld is. Of moeten we het “een bel met gebakken lucht” noemen die naar de oppervlakte wil, maar daar nooit zijn vrijheid zal krijgen. Want het lijkt steeds meer dat het niet praktisch, onuitvoerbaar, niet te handhaven, geen medewerking, torenhoge kosten voor vernietiging, nog net zo vernietigend voor de visstand, enz. enz. is.
Kortom: Niemand zit op deze EU-waanzin te wachten…… :shock:

Seminar over ‘succes’ aanlandplicht legt enorme kloof bloot
Brussel doet aan struisvogelpolitiek

BRUSSEL –
De Europese aanlandplicht is formeel dit jaar volledig geïmplementeerd. Vorige week vrijdag organiseerde de Europese Commissie het derde seminar in de reeks om met de sector, ngo’s en overheden (lidstaten en DG Mare) de stand van zaken te bespreken. Partijen blijven heel verschillend tegen het wel en wee van de aanlandplicht aan kijken. Pim Visser en Nathanaël Middelkoop van VisNed waren er namens de EAPO bij en herhalen: voor de industrie is de aanlandplicht in haar huidige vorm niet uitvoerbaar, niet naleefbaar en niet handhaafbaar.
De opening van het seminar kwam voor rekening van de hoogste ambtenaar van DG Mare, directeur-generaal Joao Machado. Hij schetste het grote succes van de invoering van de aanlandplicht, die in zijn beleving volkomen soepel is verlopen. Daardoor zijn er volgens hem grote duurzame stappen voorwaarts gezet.
Die positieve opmerkingen van Machado deden in de zaal de wenkbrauwen fronsen. De ngo’s zijn immers helemaal niet blij met de ‘verwatering’ vanwege de grote hoeveelheid uitzonderingen; de lidstaten hebben grote moeite met verstikkingssoorten, de industrie ziet onwerkbare regelgeving waarvoor bij vissers nul draagvlak is en de controle-instanties zien dat de aanlandplicht niet wordt nageleefd zoals bedacht.
Machado ging ook volledig voorbij aan de kritiek op de aanlandplicht. Hij lijkt bewust een (overmatig) positieve insteek te kiezen. Dat bijvoorbeeld het aantal aanvragen voor uitzonderingen op de aanlandplicht blijft stijgen wordt door hem uitgelegd als een teken dat lidstaten steeds meer bezig zijn met de aanlandplicht. Dat het ook een teken van disfunctioneren van de aanlandplicht kan zijn werd niet eens als mogelijkheid genoemd. Er wordt een droombeeld geschetst waarin lidstaten zeer actief bezig zijn met de aanlandplicht en waarin door DG Mare al veel bereikt is op het gebied van selectiviteit.

Implementatie
De deelsessie over de implementatie van de aanlandplicht werd afgetrapt door wetenschapper Clara Ulrich, de voorzitter van STECF (het adviescomité van DG Mare). Zij zette helder uiteen dat invoering van de aanlandplicht een levendige dialoog over ‘discards’ op gang heeft gebracht. Tegelijkertijd constateert ze dat de kennisuitwisseling over netaanpassingen met het oog op discardreductie onvoldoende is. Hierdoor zijn voorhanden zijnde oplossingen niet voor iedereen bekend en beschikbaar, zo stelt Ulrich. Hiermee was ze vooral kritisch richting haar eigen werkveld en richting DG Mare die kennisuitwisseling onvoldoende heeft bevorderd. Daarbij gaf zij wel eerlijk aan dat netaanpassingen in veel gevallen het verschuiven van het discardprobleem is naar andere vissoorten.
Vanuit de sector gaf Emiel Brouckaert van de Belgische Rederscentrale een presentatie. Hij maakte duidelijk dat de aanlandplicht nooit een doel op zichzelf mag zijn. Het doel is namelijk het bevorderen van selectieve visserij. De Deense visserijvertegenwoordiger Michael Andersen van de Baltic Advisory Council gaat nog een stap verder: Met de aanlandplicht is de route naar een selectievere visserij geblokkeerd.
In plaats van te focussen op het verplicht aanlanden van alle vis zouden we beter werk kunnen maken van het verbeteren van overlevingskansen. Daarnaast wees hij op de strijdigheid van EU-regels met de aanlandplicht, zoals verwoord in artikel 15 van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid. De regelgeving is te complex en in strijd met elkaar. Deze kritiek is niet nieuw, maar daarom niet minder terecht.
Tijdens de sessie werd vanuit de handel aangegeven dat er een marktprikkel ontbreekt voor de visserij om selectiever te gaan vissen. Vissers worden hier nu niet voor beloond, terwijl zij wel voor de kosten opdraaien. Er ontstaat daarnaast een onwenselijke situatie waarbij de sector vis moet aanlanden die niet vermarkt mag worden en die dus vernietigd moet worden. Dit levert voor niemand enig voordeel op. Niet voor de visserij, niet voor de handel noch voor de natuur.
Naast het ontbreken van een marktprikkel werd er nog gesproken over de mogelijkheid om met quotaruilen choke-species te voorkomen. Dat is grotendeels symptoombestrijding. Als er immers te weinig quotum is, wat verstikkend werkt, dan is er gewoon geen andere oplossing dan het sluiten van visserijen. Maar dat wil niemand, dus is het probleem onoplosbaar. De onvermijdelijke conclusie is dat Brussel een struisvogelpolitiek op dit onderwerp voert.

Toezicht en handhaving
In de werksessie over toezicht en handhaving trapten de Europese Commissie en het Europees controleagentschap af. Zij constateren dat er massaal sprake is van niet goed naleven van de regels rond de aanlandplicht. De vangstgegevens die uit ‘last haul’-onderzoeken komen en de in logboeken gevonden informatie komen (Europabreed) in het geheel niet overeen. Daar moet dus wat aan gebeuren.
Het (kort door de bocht) antwoord is: ‘cameratoezicht aan boord’. Dat baseert men op tests in Denemarken waar het ‘high graden’ van kabeljauw enorm afnam toen er camera’s werden geplaatst. Let wel: de Denen kregen als compensatie extra vangstquotum. Voor al die controles met camera’s zijn inmiddels richtlijnen, regels en protocollen opgesteld. Maar over de praktische uitvoering in lidstaten is nog veel (zo niet alles) onduidelijk. Ook over de kosten. Vanuit de sector wordt daar tegen in gebracht dat de overheden op deze manier hun eigen verzet organiseren. Onwerkbare regelgeving wordt er zonder draagvlak doorgeduwd. Omdat het is besloten en het in de regelgeving staat, lijken controleurs het mom te hanteren van: ‘het zal toch moeten’. Er wordt gewezen op de grote successen wereldwijd. Maar die successen zijn er alleen maar als camera’s onderdeel van het management zijn, wat draagvlak heeft bij vissers. Nergens ter wereld is er succes aangetoond van ‘camera’s tegen wil en dank’. Dat is ook nergens geprobeerd. Toch liggen er draaiboeken en protocollen klaar. Wat de sector betreft is dat het paard achter de wagen spannen en dan rijdt die wagen ook nog eens op een heilloze weg.
In dat verband kiest Nederland voor een (heel) andere aanpak. Daar sprak Maarten Wegen van het ministerie van LNV over: het ‘fully documented fishery’-project van LNV, WMR en VisNed. Hier gaat het niet om toezicht door camera’s op de overboord-pijp, maar om het gebruikmaken van de techniek van beeldherkenning, waardoor vangsten correct worden gedocumenteerd. Die camera’s registreren alleen wat er op de opvoerband en sorteerband gebeurt en die beelden worden (uiteindelijk automatisch) omgezet in informatie over vissoorten en kilo’s. Zover is het nog niet, maar dat is wel de toekomst.
Dat is dus een wezenlijk andere aanpak. Geen ‘big brother’, maar wel een correct gedocumenteerde vangst. Dan moeten de autoriteiten straks niet de camera’s inzetten als controlemiddel, maar moeten ze het geautomatiseerde systeem aan boord controleren. Het gaat om goede registratie als hulpmiddel bij verduurzaming, zonder verplichting om ook alle ondermaatse vis aan de wal te brengen. Dat is veel verstandiger dan een aanlandplicht zonder draagvlak, die veel geld kost en niets oplevert aan verduurzaming. De techniek van beeldherkenning ontwikkelt zich met een enorme snelheid. Daar zetten LNV, WMR en VisNed op in, uiteindelijk als alternatief voor de botte aanlandplicht in de gemengde visserij in de Noordzee. Daarmee is het Nederlandse project geen oplossing voor landen waar het quotum gewoon simpelweg te laag is en waar sluiting van visserij gedurende het jaar dreigt. De leveranciers van camerasystemen lieten indrukwekkende voorbeelden zien. Bijvoorbeeld van de wereldwijde tonijnvisserij. Ook hier inzet van camera’s als onderdeel van het beheer en daarvan afgeleid controle op vangsten. Niet als primair controlemiddel. Toch heeft bij velen (ngo’s en controleurs) het idee post gevat dat het gebruik van camera’s een soort Haarlemmerolie voor de problemen is. Dat is ‘oud denken’. Het gaat om intelligent toepassen van technische ontwikkelingen, om werkelijk ‘fully documented’ visserij.

Samenvatting en afronding
In de afrondende sessie brachten visserijvertegenwoordigers uit Denemarken, België, Schotland, Engeland en Nederland nadrukkelijk naar voren dat deze aanlandplicht tot nu toe meer problemen heeft opgeleverd dan oplossingen heeft gebracht. En dat er bij vissers geen enkel draagvlak voor is. Dat in eerdere bijeenkomsten is aangetoond dat draagvlak bij vissers essentieel is voor het succes van beheermaatregelen. Dat gebrek aan begrip binnen de visserij over de aanlandplicht wordt door alle aanwezigen als een probleem gezien. In het slotwoord verbond de vertegenwoordiger van DG Mare daar de conclusie aan dat de lidstaten en sector nog beter hun best moesten doen de aanlandplicht uit te leggen. Deze conclusie bewijst de enorme kloof in beleving. Er is een fout besluit genomen wat tot onwerkbare regelgeving heeft geleid.
Voor DG Mare is dat niet het geval. Die stellen simpelweg “het is nu eenmaal zo en het moet uitgevoerd worden’’. Dus wordt er een positief verhaal verteld, worden lidstaten opgeroepen om het beter uit te leggen en verandert er niets. Er wordt slechts gewerkt aan symptoombestrijding in plaats van serieus werk te maken van de zorgen die aan het gebrek aan vertrouwen ten grondslag liggen. Er wordt wel met de sector gepraat maar niet geluisterd.

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: MEERJARENPLAN NOORDZEE

Bericht door Dre Frijters »

Heel voorzichtig gezegd en gezwegen;

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken, dat het met de algehele visstand en de belangen daarbij voor de Europese Sport - / - Recreatievisserij, nu eerder slechter dan beter zal gaan...... :shock:

Europees Parlement
Nederland sterk in Visserijcommissie


STRAATSBURG – Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) wordt namens de Europese Volkspartij (EVP) vicevoorzitter van de Visserijcommissie in het Europees Parlement. Nederland wordt sterk vertegenwoordigd in de EP-commissie Visserij.
Ook Annie Schreijer-Pierik (CDA) blijft namens de EVP lid van de Visserijcommissie in het Europarlement. Net als Van Dalen was Schreijer-Pierik dat ook de afgelopen zittingsperiode.
Aan nieuwkomer Bert-Jan Ruissen (SGP) is een plaatsvervangend lidmaatschap in de commissie Visserij toegekend. ,,Dat een vrijgekomen plek in de Visserijcommissie als extra positie aan me is toegekend is zeer welkom. Ik kijk er naar uit me in de vakcommissies en daarbuiten in te zetten voor de Nederlandse sectorbelangen’’, zegt Ruisen, die verder zitting neemt in de Landbouwcommissie en ook plaatsvervanger is in de commissie Buitenlandse Zaken.
Europarlementariër Jan Huitema (VVD) wordt ook plaatsvervangend lid van de Visserijcommissie.
Peter van Dalen zegt over de sterke Nederlandse inbreng: ,,Met z’n vieren en ook ik als vicevoorzitter kunnen we grote invloed uitoefenen op de agenda van de visserij in de komende jaren. Dat is heel belangrijk, want de controleverordening wordt snel weer opgepakt door de Visserijcommissie en daarnaast volgt later in dit mandaat de herziening van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid. De visserij in Europa ligt onder vuur en onder druk. Brexit hangt nog steeds in de lucht, en over de pulskorvisserij is al veel gezegd en geschreven, maar ook daarin moeten weer stappen voorwaarts worden gezet. Samenwerken en een stevig geluid laten horen, voor de Nederlandse vissers, is essentieel.
De afgelopen jaren was er al een uitstekende samenwerking in de Visserijcommissie tussen Van Dalen en Schreijer-Pierik. Dit mandaat begint een nieuwe, hechtere vorm van samenwerking. Daarom gaat onder leiding van Van Dalen een eerste Strategisch Europees Visserij Overleg (SEVO) plaatsvinden, volgende week in Brussel met vertegenwoordigers van visserijorganisaties, zoals VisNed, de Nederlandse Vissersbond en Europêche. De gemeente Urk schuift ook aan tijdens dit overleg. Het SEVO heeft als doel om elkaar snel te kunnen vinden en adequaat één lijn te trekken wanneer het over Europese beleidsvorming gaat. Het is de bedoeling eens in het kwartaal samen te komen.
ChristenUnie en SGP zijn na de verkiezingen in het Europees Parlement van elkaar gescheiden. Peter van Dalen is opgestapt uit de fractie van de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) en heeft zich aangesloten bij de EVP. De SGP is in de ECR blijven zitten.

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: MEERJARENPLAN NOORDZEE

Bericht door Dre Frijters »

Discards tussen maatse schol
5
URK
– De NVWA controleert actief op ondermaatse schol, op Urk zijn de afgelopen weken meerdere processen-verbaal uitgereikt.
Donderdag 18 juli twitterde de NVWA dat in de visafslag op Urk 1.030 kilo ondermaatse schol in beslag was genomen. Dat was 9,5 procent van de kleinste sortering in die bewuste vangst, aldus de NVWA. De totale scholvangst van de betreffende kotter was 25 ton. De schol zat tussen de maatse schol, die gereed stond voor verkoop. Tegen de schipper en de rederij is proces-verbaal opgemaakt.
Afgelopen maandag was het weer raak op de Urker visafslag. En ook werd er bij een handelsbedrijf met rechtstreekse aanvoer gecontroleerd, waarna de NVWA een schriftelijke waarschuwing uitdeelde.
Toezicht op ondermaatse vis is een wettelijke taak van de NVWA. De sector doet zelf de controle op de handelsnormen. Het is aanvoerders verboden ondermaatse vis/discards tussen de consumptievis aan te bieden. Ondermaatse vis moet in het kader van de aanlandplicht apart geregistreerd en aangeboden worden als BMS. Die discards worden als zogenoemde categorie 3 afgevoerd, en mogen niet voor menselijke consumptie worden gebruikt, wel voor diervoeder. In de boomkorvisserij moeten alleen bij gebruik van een maaswijdte van minimaal 120 mm scholdiscards aangevoerd worden; bij een maaswijdte van 80-119 mm geldt een uitzondering op de aanlandplicht voor schol.
De minimummaat voor schol is 27 centimeter. Op de sorteermachine van Visveiling Urk is daar geen apart station voor. Pekers sorteren handmatig op lengte, maar machinaal wordt er op gewicht gesorteerd.
De NVWA meldt dat er dit jaar tot nu toe zesmaal een proces-verbaal is uitgeschreven wegens ondermaatse vis.
Vorig jaar zomer voerde de NVWA de controle op ondermaatse schol op, na klachten van handelszijde over aanvoer van te kleine schol. Tijdens het jongste overleg tussen aanvoer en handel deze maand is geen klacht over ondermaatse schol genoemd.
In het kader van de aanlandplicht wenst Nederland overigens de minimummaat voor schol te verkleinen van 27 naar 25 centimeter. Een voorstel daarvoor is voorgelegd aan de Noordzee Adviesraad en de verenigde Europese producentenorganisaties (EAPO).

Het wordt steeds duidelijker, dat de visstand in de Noordzee gewoonweg om zeep wordt geholpen.
Noch de politiek, noch de (zogenaamd….) onafhankelijke wetenschap durven nu eens effectieve maatregelen te nemen……….De massale oplichterij gaat gewoon door.
Ronduit bezopen als dat voorstel voor verlaging van de schol- minimummaat van 27 naar 25 mm zou gaan. :x

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: MEERJARENPLAN NOORDZEE

Bericht door Dre Frijters »

Zo kan het ook: :D :D
REDACTIE DELTAVISSERS · PUBLISHED AUGUSTUS 21, 2019 · UPDATED AUGUSTUS 21, 2019

Vlaanderen sluit de 12-mijlszone voor pulsvisserij

Vlaanderen heeft, net zoals Frankrijk, haar 12-mijlsone in de Noordzee gesloten voor de pulsvisserij. Deze mogelijkheid is voorzien in de verordening die het pulsvissen per 1 juli 2021 definitief verbiedt in alle Europese wateren. Het verbod is reeds op 14 augustus ingegaan, maar pas vanaf vandaag, 21 augustus, wordt er ook gehandhaafd, verbaliseerd en vervolgd. Deze maatregel betekent uiteraard niet dat er geen Nederlandse kotters meer mogen vissen binnen de 12-mijlszone. Op de klassieke manier met de boomkor is het nog steeds toegestaan om tot op 3 mijl van de Vlaamse kust te vissen met een vaartuig van minder dan 70 ton. In regel gaat het hier om de bekende eurokotters. De grote kotters mogen nergens binnen de 12-mijlzone vissen, met of zonder puls, dat is altijd zo geweest, voor hen verandert er voorlopig niets.
De stroom klachten van iedereen die niet met de puls vist, beroeps en sport, groeide de laatste jaren aan. De laatste regel van elke getuigenis was dezelfde: “Als er zo eentje passeert is de visserij afgelopen.” Nog een veel gehoorde klacht is dat er simpelweg geen schub meer te vangen valt in de zuidelijke Noordzee. Zelf hebben we in de Westhoek, bij de Franse grens, herhaalde malen vastgesteld dat begin maart, als de schol na de paai weer terugkeert naar de Vlaamse banken, aanvankelijk behoorlijke resultaten geboekt worden aan de hengel. Zéér snel nadat in dezelfde periode de pulsers weer op de Vlaamse kust verschijnen, verdwijnen de schollen binnen een week tot 10 dagen. Ik ben er dan ook rotsvast van overtuigd dat het tuig vis in de omgeving verjaagd door verstoring van het elektro-magnetisch veld of het gehoor van de vis. Wat het tuig op de lange termijn met het bodemleven en de micro-organismen doet is ook nog een open vraag.
Door het sluiten van de 12 mijlszone krijgt een deel van een belangrijk paaigebied voor de tong nu het jaar rond toch enige bescherming tegen de dodelijk efficiënte puls. Ook de andere in de zone aanwezige vis, zou moeten kunnen profiteren van de relatieve rust.
Vlaams minister voor visserij, Koen Van den Heuvel, motiveert het besluit met economische en ecologische motieven. De zelfde motieven die Nederland de kop gekost hebben op Europees niveau. Met name oneerlijke concurrentie en een veel te efficiënte techniek die een lege zee achter laat. Waarom de zee leeg is, is een bron van eindeloze discussie en welles/nietes omdat het niet ten gronde onderzocht wordt. De hoofdoorzaak is een chronisch te kort aan centen voor langdurig en onderzoek. De minister kwam vandaag in Nieuwpoort de maatregel toelichten.

Drie maal chapeau voor het beleid en overheid in België !!!!
Ik ga er vanuit dat dit pulsverbod ook zal gelden voor de garnalenvisserij met boomkor, mocht de beroepsvisserij dit nog willen gaan ontwikkelen. Deze maatregel gaat wellicht op termijn positief doorwerken naar een beter en noemenswaardig scholbestand in ons Deltagebied. Deze 12-mijlszone sluit immers mooi aan op onze NATURA-gebieden en VOORDELTA. Maar dan moet er natuurlijk ook geen opleving komen voor bijv. de staand want visserij want dan zijn we weer terug bij af.

Hoe anders echter is de situatie, en vooral de houding van de overheid, in Nederland. Als geen ander land in Europa vist de Nederlandse vloot de schol- (en tong-) bestanden naar de klote.
Hoe is het mogelijk, dat NL bij de EU een verzoek durft in te dienen om de minimummaat (om allerlei andere redenen) voor schol te verlagen en bijv. de garnalenvissers in staat worden gesteld om met de pulskor in de naturagebieden te vissen.
De kennelijk corrupte “wetenschap” in NL blijft maar, tegen de harde feiten in de Noordzee in, vol houden “dat je nog steeds over de schol naar Engeland kan lopen”. En de scholbox blijft zo dood en leeg als een pier. Dat, terwijl de beroepsvissers al een paar jaar klagen over sterk teruglopende scholvangsten en nauwelijks hun quotum voor schol kunnen opvissen en aanlanden. (Gedachte zou kunnen zijn, dat er een groot deel “zwart” de handel in gaat voor het geval dat de wetenschap toch gelijk zou hebben…..) Feit is dat op de veilingen al vaak overtredingen worden vastgesteld voor het aanvoeren van ondermaatse schol en dan wel in grote hoeveelheden. Dus niet zo maar een verloren of verkeerd gevallen minischolletje ……
Ik heb al vaker gememoreerd dat op deze wijze ook de aanlandplicht een grote klucht is en zal blijven, die nimmer enig positief resultaat zal hebben op de visstand in de Noordzee.
Als de grotere jongens in de beroepsvisserij EN de politiek in NL alle leugens zo blijven verkopen, dan is het einde van de ellende op de Noordzee nog lang niet in zicht. :evil:

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: MEERJARENPLAN NOORDZEE

Bericht door Dre Frijters »

En dan is de inkt van het vorige bericht nog niet droog en dat lees je dit weer:
BR 14 wordt KW 14
Verslagen door het pulsverbod

BRESKENS/KATWIJK – De BR 14 ‘Cornelia’ wordt verkocht. De 15 jaar jonge kotter van de familie Fenijn, de laatste grote Bressiaander kotter, wordt overgenomen door Maart van Duijn, die de kotter omnummert in KW 14. De Zeeuwse verkopers voelen zich verslagen door het pulsverbod.
Vorig jaar nog serieus bezig met nieuwbouwplannen, en nu helemaal stoppen met de visserij. Bram Fenijn (53), met vader Jaap en broer Adrie eigenaar van de BR 14, is duidelijk over de reden van deze grote stap voor de familie: het pulsverbod. ,,Na een slechte periode zijn we in september 2014 begonnen met de pulsvisserij. Eindelijk konden wij ook meedoen. Maar omdat we in de laatste groep III zaten moesten we in juni jongstleden ook als eerste weer stoppen en terug naar de boomkor. En dat gaat gewoon niet. Met de wekkerkettingen hebben we nu een aantal slechte besommingen achter elkaar gemaakt. Het wordt moeilijk om bemanning te krijgen en te houden. Nu komt uit waar ik bang voor was.’’
Voorwaarde voor de voorgenomen nieuwbouw was dat de puls moest blijven. Het is anders gelopen. Een streep door de rekening en het toekomstperspectief. Fenijn ziet nog meer problemen. ,,In de zuidelijke Noordzee komen windparken op plekken waar wij altijd een groot deel van onze tijd goed gevist hebben, en in de noord is het ook niet alles.’’ In ‘nog jaren doormodderen’ heeft hij in ieder geval geen zin. Wat anders gaan doen? ,,Makkelijker gezegd dan gedaan; bij de flyshooters en twinriggers wordt het erg druk en in de garnalen is het momenteel ook niet best.’’
Aan opvolging ligt het niet bij de familie Fenijn. Bram heeft twee zonen, van 21 en 25, aan boord. Misschien dat de Bressiaanders nog als bemanningsleden op de kotter blijven als die als KW 14 voor Van Duijn mogelijk continu gaat varen met twee bemanningen.

Iets nieuws
Katwijker Maart van Duijn is 77, maar voelt zich nog niet te oud voor een nieuw avontuur. Naar eigen zeggen vindt hij het nog steeds leuk om iets nieuws op te zetten, en de BR 14 van bouwjaar 2004 is daar zeer geschikt voor. Al vindt hij de laatste berichten over de matige visserij in de noord wel zorgelijk worden.
De KW 34 en KW 36 van de familie Van Duijn zijn vorig jaar overgegaan naar dochter Roos, in de nieuwe twinrigger LT 43 van zoon Klaas heeft Van Duijn senior nog een belang. De KW 14, inclusief licenties en quota, is in eerste instantie voor hem zelf. Op de aankomende nieuwe aanwinst voor de kottervloot van Katwijk komt een Urker schipper, Johannes van de Berg, die eerder voor Van Duijn schipper was op de KW 34 en ook in de nieuwe Katwijker kotter zal participeren.
De BR 14 is afgelopen zondag, na enkele dagen vertraging vanwege generator-problemen, vertrokken naar de noordelijke visgronden, zal na deze reis nog een reis maken en dan enkele weken bij Maaskant voor de kant en in dok gaan voor de omnummering naar KW 14, onderhoud en eventuele aanpassingen. Van Duijn verwacht dat het schip eind september als KW 14 visklaar zal zijn.
Voor de haven van Breskens en de afslag van IJmuiden verandert er niets; de BR 14 was de laatste jaren al vaste aanvoerder van IJmuiden.
En de inkt van het vorige bericht over het pulsverbod in België is nog niet droog, of je leest onderstaand bericht.
Voorop gesteld: Ik ken de mensen en de historie achter de BR 14 niet en vind het bijzonder triest, dat zij hun schip en bedrijf achter zich moeten laten. Hoeveel hardwerkende vissers en boeren hebben dit al meegemaakt en zullen nog noodgedwongen volgen?
In deze publicatie komt toch een stukje van de ware oorzaak boven drijven:
1. De boomkor was tot voor enkele jaren geleden HET vistuig om het gehele jaar door met de verschillende netmogelijkheden te vissen op de diverse doelsoorten. Door inkrimping van de bestanden en locaties waar nog redelijk te vissen was, ontstond hier overdruk. De pulskor bracht een tijdelijke oplossing, omdat er NOG MEER VIS uit die bestanden en locaties kon worden getrokken. Ook door de opkomst van de flyshoot- en twinrigvisserij worden door kostenbesparing redelijke besommingen gerealiseerd. Maar hier zit men ook niet meer te wachten op nog meer collega’s.
2. Nu de pulskor van de baan is, helpt de boomkor ( kennelijk ook niet in sumwing-vorm ) niet meer om die afgeragde locaties en bestanden nog economisch verantwoord te bevissen. Natuurlijk zijn de gebieden door uitbreiding scheepvaart en windmolenparken behoorlijk ingekrompen. Vanuit die gebieden zou op termijn weer extra nieuwe aanwas beschikbaar moeten komen. Dat hoopt en denkt men, maar of dat werkelijk gaat gebeuren is nog maar de vraag. Niemand kan nog de gevolgen van die windmolens inschatten. Lege scholboxen zijn in ieder geval een harde realiteit…
3. Vanuit meerdere hoeken lees je nu uit de “eigen beroepskeuken” steeds meer, dat goede vangsten IN DE NOORD ook al niet zo zeker meer zijn om je bedrijf staande te kunnen houden. Daar trokken toch al die massa’s schol en tong naartoe, na overwintering in de Zuid !!?? Het gehele jaar door worden deze bestanden met man en macht op de huid gezeten met als gevolg een kennelijk steeds maar verslechterende Noordzee-visserij.

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: MEERJARENPLAN NOORDZEE

Bericht door Dre Frijters »

Ze zeggen wel eens: Als het jeukt, dan moet je krabben waar het jeukt...... :wink:

Wetenschap en het beroeps weten dat natuurlijk ook en beginnen zich nu eindelijk " achter het oor te krabben...." :o
Uitnodiging OSW-dag voor vissers op 21 september
Vragen over pulsonderzoek en scholvangsten

UTRECHT – Wat is het vangstsucces van pulskotters? Waarom laat de schol zich niet vangen? Het Platform Onderzoekssamenwerking (OSW) organiseert een OSW-dag op zaterdagochtend 21 september in het Van der Valk Hotel Utrecht om deze vragen te bespreken. Geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze dialoog tussen onderzoekers en vissers.
Twee onderzoekers van Wageningen Marine Research komen aan het woord over interessante bevindingen uit het ‘puls-logboekonderzoek’, en over belangrijke ontwikkelingen in het bestandsonderzoek van schol. Zij gaan graag met vissers hierover het gesprek aan om van elkaars inzichten te leren.

Verschil vangstsucces puls en boomkor
Pulsvissers hebben als onderdeel van de vergunningsvoorwaarden gedetailleerde vangsten per trek bijgehouden. Hiermee kun je het vangstsucces van de puls in kaart brengen. Wageningen Marine Research heeft eerder ook het vangstsucces van de boomkorschippers die meededen aan het F-project in kaart gebracht (2002-2005). Onderzoeker Adriaan Rijnsdorp heeft dit met elkaar vergeleken.
Rijnsdorp wil graag de naar voren gekomen interessante verschillen met vissers bespreken en is benieuwd naar vissers hun eigen ervaringen. Omdat het niet uitgesloten is dat de puls in de toekomst opnieuw een rol zou kunnen gaan spelen op basis van het duurzaamheidsaspect, wil Wageningen Marine Research het onderzoek graag/mogelijk vervolgen. Dit onderzoek speelt namelijk een belangrijke rol in het pulsdossier bij het ministerie.

Waar zit die schol in de Noordzee?

Het scholbestand neemt volgens de internationale visserijonderzoekers toe. Er heeft volgens de toestandsbeoordelingen sinds de eerste metingen in 1957 nog nooit zoveel schol - in gewicht - in de Noordzee gezwommen. Toch zien we dat het quotum bij lange na niet wordt uitgeput. Vanuit de visserspraktijk horen we dat de schol niet te vangen is. De centrale vraag is nu: ‘Hoe komt dit?’

Deze vraag houdt niet alleen vissers, maar ook onderzoekers bezig. Vanuit de wetenschap zijn hier ideeën over die door onderzoeker Tobias van Kooten worden gepresenteerd. Van Kooten wil graag met de vissers in gesprek over mogelijke verklaringen vanuit het onderzoek, maar is ook benieuwd naar de ideeën die vissers hier zelf over hebben. Zodat gezamenlijk gekeken kan worden hoe dit alles mee te nemen in vervolgonderzoek naar bestandsontwikkeling van schol.

Het OSW-platform organiseert een structurele onderzoeksdialoog tussen de visserij, wetenschap, maatschappelijke organisaties en overheid. Onderwerpen zijn de kennis voor duurzaam visserijbeheer, de gezamenlijke aanpak daarvan, en de gezamenlijke communicatie. Ook worden de voortgang van lopende onderzoekssamenwerkingsprojecten rond het beheer van de visbestanden besproken.
In het platform vindt overleg plaats tussen de Nederlandse Vissersbond, VisNed, Wageningen Marine Research, het ministerie van LNV, Stichting De Noordzee, de Rederscentrale en Prosea.

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: MEERJARENPLAN NOORDZEE

Bericht door Dre Frijters »

Noordzee kabeljauw raakt MSC-label kwijt
26 september 2019
Vissers mogen binnenkort niet meer het blauwwitte MSC-logo gebruiken voor kabeljauw uit de Noordzee. De reden hiervoor is dat het kabeljauwbestand onder de veilige biologische grens terecht is gekomen, ondanks de inzet van vissers om jonge kabeljauw te mijden. In een persbericht van het Marine Stewardship Council (MSC) staat dat de visserij niet langer aan de MSC standaard voldoet. Een tegenslag voor met name Schotse, Deense en Noorse vissers.

Hard voor gevochten
Vissers hebben hard moeten werken voor het verkrijgen van het begeerde MSC-label op hun kabeljauw uit de Noordzee. Het ging jaren niet goed met de kabeljauw en daarom was het niet mogelijk om te certificeren, maar kabeljauw bleek in staat om zich de laatste jaren flink te herstellen tot boven het gewenste voorzorg niveau. Daarmee was aan de voorwaarden van een van de drie pijlers van MSC voldaan. De voorwaarden van de andere twee pijlers, beperken van de impact op het ecosysteem en een duurzaam visserijbeheer, werden ook behaald. In 2017 ontvingen de eerste vissers het MSC-label voor Noordzee kabeljauw, het bestand bevond zich op dat moment op het hoogste niveau sinds 1982. Nog geen twee jaar later moeten ze het label op 24 oktober 2019 weer inleveren. Een hard gelach en het geeft wel aan hoe fragiel een verkregen label kan zijn. Naast het probleem van het visbestand worden door MSC ook het negatieve ICES-advies en tekortkomingen in het visserijbeheer genoemd, als redenen waarom niet aan de MSC-standaard wordt voldaan.

Kabeljauw onverwacht in de mineur
Tijdens de laatste presentatie van het jaarlijkse ICES-advies van Noordzee kabeljauw bleek dat het, tegen de verwachtingen in, niet de goede kant op gaat met het visbestand. Volgens ICES is de visserijsterfte sinds 2016 toegenomen en bevindt zich boven het veilige niveau. De paaibiomassa, een indicatie voor de grootte en potentie van het visbestand, is sinds 2015 afgenomen en bevindt zich onder het veilige biologische niveau. Tenslotte is de recruitment, de jaarlijkse aangroei van het bestand, op een laag niveau. ICES adviseert voor 2020 een forse reductie van het quotum met maar liefst 63%.

Oorzaken mineur
Er zijn geen duidelijke oorzaken aan te wijzen voor de plotselinge mineur waarin de Noordzee kabeljauw terecht is gekomen. Opwarming van het zeewater in de Noordzee wordt in het persbericht als een mogelijke oorzaak genoemd. Vissers voor de Nederlandse kust vangen de laatste jaren steeds minder kabeljauw, ‘die is naar het noorden getrokken’ wordt vaak gezegd. Maar nu blijkt ook dat de kabeljauw het daar niet goed doet. Het is aan onderzoekers om vast te stellen wat de oorzaak precies is, als die ooit wordt gevonden.
Hier is men toch wel op bijzonder schijnheilige manier verwonderd over oorzaak en gevolg.
Nadat de vissers voor de Nederlandse kust het zuidelijke Noordzeebestand jaren lang naar de klote hadden gevist, is dat bestand zogezegd naar het Noorden getrokken.
Natuurlijk komt vervolgens het Noordelijke bestand steeds verder onder druk, getuige de (te spaarzame) NVWA-controles op de veiling in Nederland. De aanvoer bestaat hier hoofdzakelijk uit maar net maatse kabeljauw EN STEEDS MEER ONDER DIE MAAT.
De toegestane maat is zowiezo te laag. De quotering is steeds in het (economische) voordeel van de beroepsvissers. De vis wordt weggevangen voordat deze fatsoenlijk eerst voor het nageslacht heeft kunnen zorgen. "...ondanks de inzet van vissers om jonge kabeljauw te mijden...." HAHAHAHA
Hoezo PLOTSELINGE mineur. Al jaren ging het bestand zienderogen achteruit, behalve in de wateren van Noorwegen, waar wel strenge regels worden toegepast. Elke opleving werd meteen kapot gevist.
En dan zijn er GEEN DUIDELIJKE OORZAKEN vast te stellen ? Als de wetenschap ze ooit al zou kunnen vinden ???
Een typisch geval van “ je handen wassen in onschuld ”…….. :shock:

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: MEERJARENPLAN NOORDZEE

Bericht door Dre Frijters »

Hoe Nederland visserij-fraude wel doorhad, maar niets deed
(Thomas Spekschoor, NOS-nieuws)

Nederland had vissers die met motorvermogen frauderen al jaren in het vizier, maar deed vrijwel niets. Dat blijkt uit een reconstructie van de NOS. Strenge handhaving werd keer op keer tegengehouden of uitgesteld. Daardoor konden grote vissers de afgelopen jaren veel meer vis en garnaal vangen dan concurrenten die zich wel aan de regels hielden.
April 2006: Eindelijk kan visser Matthijs van der Ploeg zijn haren afknippen. De rechter heeft uitspraak gedaan in een zaak die hij en twee andere kleinschalige vissers hebben aangespannen tegen de Nederlandse staat. Uit frustratie en protest heeft Van der Ploeg z'n haar laten groeien. Het is inmiddels zo lang dat het soms vast komt te zitten als hij tijdens het rijden zijn autoraam dichtdraait.
Van der Ploeg kan zijn protest stoppen, omdat hij gelijk krijgt van de rechter. De staat heeft jarenlang nagelaten om grotere visbedrijven te berispen, terwijl bekend was dat ze meer motorvermogen gebruikten dan toegestaan. Nederland moest strenger handhaven, oordeelde de rechter.

Tienduizenden euro's misgelopen
Volgens schattingen van de rechter liepen kleine vissers als Van der Ploeg tienduizenden euro's mis. Grote kotters konden met meer motorvermogen zwaardere en grotere netten trekken, waardoor ze meer garnalen vingen. Ook konden zij wel varen op dagen dat de kleine vissers aan de kant lagen vanwege slecht weer. Gevolg: minder garnalen voor kleine schepen en een lagere garnalenprijs door een te hoog aanbod.
De uitspraak leek een overwinning voor de kleine vissers, maar dertien jaar later blijkt dat Van der Ploeg z'n haar te vroeg afknipte. Vlak voor de Nederlandse kust wordt nog steeds met veel te grote motorvermogens gevist.
Wie kijkt naar wat er in die dertien jaar is gebeurd, ziet dat de overheid alle beslissingen nam in nauw overleg met de visserijsector. Maar die had geen belang bij beslissingen die zouden leiden tot vissersschepen met kleinere motoren.
Vissers controleren vissers
Als je ze niet kunt pakken, dan moet je maar met ze samenwerken. Dat lijkt in 2004 de enige uitweg die minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit nog ziet. Er zijn "forse overschrijdingen" van het motorvermogen schrijft hij aan de Tweede Kamer en er is niet genoeg geld voor controles. Daarom moet de sector zichzelf maar controleren. In groepjes zouden de vissers elkaar in de gaten houden en waar nodig boetes uitdelen.

NOS
De Wageningen Universiteit schrijft er in de jaren daarna drie rapporten over. De zwakke punten in het systeem zijn makkelijk te vinden. De vissers die de regels zelf moeten controleren, zien het nut er bijvoorbeeld helemaal niet van in. "De regeling slaat helemaal nergens op. 300 pk is veel te weinig om te kunnen vissen," zegt één van hen.
Vissers wordt bovendien gevraagd om hun buurman, vriend of collega te verraden.
Het gevolg laat zich raden: na vijf jaar van zelfcontroles is er geen enkele boete uitgedeeld. Dat is een probleem, want de controles zouden worden gefinancierd uit de geïnde boetes. In 2011 sterft het systeem een stille dood.
De NVWA controleert in die tijd ook amper. In 2009 slechts één keer op een vloot van meer dan 300 schepen. Een jaar later blijken 12 van de 15 gecontroleerde schepen in overtreding. Toch komt men niet in actie.

Moeten we die wet wel uitvoeren?
Het is 2011 en staatssecretaris Bleker kiest partij. "Vissers zitten elkaar op een onbehoorlijke manier dwars. De kleintjes die het netjes doen wordt zo het brood uit de mond gestoten." In de visserswereld bestaat een sterke tegenstelling tussen het noorden en het zuiden, waarbij voor noordelingen het zuiden al rond Urk begint. Groninger Bleker krijgt van de noordelijke vissers het probleem uitgelegd en wil het aanpakken.
Ambtenaren en vissers moeten van hem samen rond de tafel om nieuwe regels op te stellen. Maar die zien dat in eerste instantie nauwelijks zitten, blijkt uit de notulen van de vergaderingen die de NOS in handen heeft.
Volgens de NVWA en de visserij-organisaties is het probleem beperkt en controleren duur. Aan juristen wordt zelfs gevraagd of de Europese wet wel moet worden uitgevoerd. De Inspectie is kritischer, maar krijgt pas steun na een rapport van het Duitse certificeringsbureau Schlott. Dat wordt gevraagd om op vier Nederlandse schepen het motorvermogen zo hard mogelijk te manipuleren. Dat lukt. Eén van de schepen overschrijdt maar liefst drie keer de norm.
In het rapport wordt gepleit voor betere controles. Verzegeling van motoren moet niet langer gebeuren door commerciële bureaus, maar door de inspectie. Schepen die zich niet aan de regels houden moeten niet wegkomen met een boete, hun visvergunning moet worden ingenomen. En ook moet er een lijst komen met voorwaarden waaraan een motor moet voldoen, zodat zware motoren worden uitgebannen.
Dijksma, intussen staatssecretaris, stelt dat ze alle aanbevelingen over zal nemen. Nu, zes jaar later, staat geen van de aanbevelingen ook daadwerkelijk in de wet.

De bijzondere opdracht van Schlott
De opdracht was: vier schepen niet alleen controleren, maar ook kijken of er ruimte is om te sjoemelen. Die ruimte vindt de Duitse motorspecialist Michael Schlott.
Op een schip uit Arnemuiden drukt hij in 2012 na de reguliere controle tegen de brandstofpomp. Met extra brandstof genereert de motor prompt 200PK meer dan daarvoor. Dat is niet alleen verdacht, het maakt ook duidelijk dat de motor veel meer vermogen kan leveren dan toegestaan.
Wat daarna gebeurt is tekenend voor de Nederlandse handhaving. De NVWA is bij de controle, maar ziet zichzelf in dit geval niet als handhaver. Dat zou de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zijn, want die heeft toegestaan dat de motor op dit schip werd geïnstalleerd. Er gaat een melding naar het ILT-kantoor, schrijft de NVWA.
Of daar ooit iets mee is gebeurd? ILT ontkent desgevraagd dat ze de melding ooit hebben gekregen. En als ze die wel zouden krijgen, zouden ze er niets mee doen, zegt een ILT-woordvoerder. ILT is alleen bij de eerste aanmelding van het schip verantwoordelijk. "Het is duidelijk dat die motoren meer vermogen kunnen leveren, maar als wij ze controleren, klopt alles." Als er daarna wordt gefraudeerd, moet de NVWA dat juist aanpakken, zegt ILT. Zo wijzen beide handhavers naar elkaar.
Gevolg: het schip uit Arnemuiden heeft volgens het Visserij-jaarboek nog steeds dezelfde motor waarvan de overheid al zeven jaar weet dat die volgens de wet niet op dat schip mag zitten. Zo'n vijfentwintig soortgelijke schepen vissen met motoren van hetzelfde merk.

13-literregel
"Het motorprobleem is heel makkelijk op te lossen," zegt de Vlaamse motordocent Mark Pecqueur. "Als je voorschrijft dat vissers geen motoren mogen gebruiken met een grote cilinder-inhoud, dan wordt het onmogelijk om te sjoemelen. Daar haal je nooit voor langere tijd meer dan 300PK uit."
Nederland had zo'n soort regeling. In 2015 voerde de Inspectie een regel in dat schepen die vlak voor de kust wilden vissen, maximaal 13 liter cilinder-inhoud mochten hebben. Ter vergelijking: oude motoren gingen tot wel 27 liter.
Motorproducenten als Caterpillar, Volvo en Scania ontwikkelden speciaal een motor voor die nieuwe regeling. Dat kostte veel geld, maar dat zou worden terugverdiend, dacht men. Zo zouden de te grote motoren langzaam uit de vloot verdwijnen. Dat gebeurde niet: in 2018 besloot de overheid de regel alweer in te trekken.
Geen van de betrokkenen wil er on the record over praten, maar de verontwaardiging is groot. "Ik had beter een paar jaar kunnen wachten en een zwaardere motor kunnen kopen," zegt één van de vissers tegen de NOS. "Nu zie ik anderen die nog wel een grote motor hebben, terwijl ik het met 300PK moet doen."
Het ministerie en de inspectie zeggen in een reactie dat de regel "niet meer van deze tijd" is. Ook een 13-litermotor kan meer dan 300PK leveren en dus kan de regel net zo goed worden afgeschaft.
Motorexpert Pecqueur begrijpt daar weinig van. "Als de Nederlandse overheid dit niet van deze tijd vindt, moeten ze eens wat literatuur over motoren lezen. Als men morgen de regel weer invoert, zullen die hele hoge motorvermogens verleden tijd zijn."

Hoe kwam dit artikel tot stand?
De NOS sprak de afgelopen maanden met tientallen vissers, motorexperts, scheepsbouwers, certificeerders en andere betrokkenen. Van hen en van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit kregen we documenten die een beeld gaven van de Nederlandse aanpak van het probleem.
Het rapport, geschreven in opdracht van de Europese Commissie door het Nederlandse certificeringsbedrijf Roos Diesel Analysis, is openbaar en bevestigt het beeld dat betrokkenen gaven. Gegevens over scheepsmotoren komen uit het Visserij-jaarboek en van de website shipdata.nl.
Tja,
Zie hier het bewijs en een duidelijke graadmeter hoe corrupt de Nederlandse overheid / politiek / toezichthouder is, tezamen met de grotere jongens uit de beroepsvisserij………
Wat dus onder meer betekent, dat ook de cijfers die bij wetenschappelijk onderzoek vanuit de beroepssector gebruikt worden, corrupt zijn.
Om over collegialiteit en eerlijk concurrentiebeding onder alle (Europese) beroepsvissers maar te zwijgen…….
En dat soort figuren moet dan ook vergund worden om o.a. door de NATURAGEBIEDEN te rausjen ???

Dit is misschien wel het meest sprekende voorbeeld waarom de Noordzeevisserij er nog lange tijd zo slecht voorstaat……….. :evil: :cry:

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: MEERJARENPLAN NOORDZEE

Bericht door Dre Frijters »

En dan komt al snel weer een vette aap uit de mouw:

Visserijnieuws:
Veel jonge platvis Noordzee; vangstadviezen fors omhoog
Tong en schol uitzonderlijk positief bijgesteld


IJMUIDEN – De bestanden schol en tong in de Noordzee staan er nog beter voor dan eerder dit jaar werd geschat, aldus de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES). De vangstadviezen voor 2020 van deze soorten worden daarom uitzonderlijk positief bijgesteld, in lijn met het behalen van de Europese doelstelling van de maximaal duurzame oogst (MSY).

ICES geeft jaarlijks in juni advies over de vangsthoeveelheden voor het volgende jaar. Na de zomer komen er echter nog resultaten uit verschillende visstandonderzoeken beschikbaar, zoals de boomkorsurvey BTS. Deze resultaten zijn dit jaar aanleiding om de vangstadviezen voor tong en schol fors naar boven bij te stellen.
De aanwas van de belangrijke platvissoorten is veel en veel groter dan eerder dit jaar werd ingeschat. Het gevolg is dat het vangstadvies van Noordzeetong wordt bijgesteld van een daling van 1,9 procent naar een stijging van maar liefst 40 procent ten opzichte van 2019. En het vangstadvies voor schol is veranderd van een daling van 7,6 procent in een stijging van 17 procent.

Veel jonge tong en schol
De nieuwste resultaten uit de boomkorsurvey (BTS) laten zien dat de aanwas van jonge tong groot is. Alleen in 1963 en 1987 waren de jaarklassen sterker. Dit zal leiden tot een groei van het bestand volwassen tong, wat een positieve bijstelling van het vangstadvies tot gevolg heeft. Voor tong geldt een Europees meerjarig beheerplan voor de gemengde visserij in de Noordzee (Multi Annual Plan, hierna: Noordzee-MAP). Op basis van het Noordzee-MAP adviseert ICES dat de totale vangst van tong in de Noordzee in 2020 binnen de bandbreedte van 10.192 en 29.767 ton moet blijven. Wanneer uitgegaan wordt van het maximaal duurzame niveau komt het vangstadvies uit op 17.545 ton tong.
De resultaten uit de BTS laten ook een grote toename van jonge schol zien. Dit komt door de sterke jaarklasse 2018 (scholletjes die in 2018 zijn geboren). Het is de op één na grootste jaarklas ooit gemeten. Dit veroorzaakt een positieve bijstelling van het vangstadvies. ICES adviseert op basis van de MSY-benadering voor 2020 een totale vangst van maximaal 166.499 ton schol voor de Noordzee en het Skagerrak. Dit is een toename van 17 procent ten opzichte van de toegestane vangst in 2019.
Het scholbestand Noordzee/Skagerrak – nu al een record - blijft groeien, en wordt na de geadviseerde TAC-verhoging op 1,2 miljoen ton geschat.

Kabeljauwvangst halveren
Ook voor kabeljauw is het vangstadvies herzien.
De aanwas van jonge vis wordt toch iets groter geschat na de internationale bottomtrawlsurvey (IBTS). Bij een visserijdruk op MSY-niveau luidt het advies van ICES voor deze gebieden dat de visserij in 2020 maximaal 13.686 ton kabeljauw mag vangen, een afname van 61 procent ten opzichte van 2019. Afgelopen zomer werd een nog grotere daling van 70 procent geadviseerd.
Als je kijkt naar alle eerdere berichten eerder dit jaar aangaande de teruglopende hoeveelheden TONG, SCHOL en KABELJAUW in de Noordzee en aangrenzende wateren, wat de beroepsvissers kunnen aanlanden, wat wij zelf bij de hengelvisserij ervaren en wat er allemaal uit “wetenschappelijk“ onderzoek zou blijken, dan kan niet anders worden geconcludeerd dat :

De INTERNATIONALE RAAD VOOR ONDERZOEK DER ZEE ( ICES dus ) en het Europese doel- en richtmiddel MSY, een grote oplichtersbende is. :oops: :evil:

Door het intrekken van het MSC- label voor kabeljauw in de Noordzee vanwege overbevissing, kon ICES het nu natuurlijk niet meer verkopen om ook dit advies de hemel in te prijzen.
Wellicht wordt al een voorschot genomen op de komende klappen voor de beroepsvisserij vanwege inkrimping vangstmogelijkheden en visgebied ten gevolge van BREXIT ………. :roll:
Dit ten koste van een gezonde visstand in de Noordzee. Kennelijk gaat het hier dezelfde weg op zoals aan de Afrikaanse westkust………. :(
Het is werkelijk ongelooflijk.....

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: MEERJARENPLAN NOORDZEE

Bericht door Dre Frijters »

En hier zijn dan de resultaten van de Europese Visserijraad voor de Noordzee en Skagerak:
Visserijquota voor 2020 bepaald; veel aanwas tong en schol
18 december 2019
De Europese visserijministers en de Europese Commissie hebben woensdagochtend 18 december in Brussel een akkoord bereikt over het visserijquotum voor 2020. Voornamelijk tong en schol – belangrijke commerciële soorten voor de Nederlandse vloot – ontwikkelen zich gunstig. Het kabeljauwquotum is drastisch verlaagd.

Zeer tevreden
“Voor de Nederlandse vloot zijn wij zeer tevreden met het vastgestelde resultaat binnen de mogelijkheden die er zijn”, zegt Johan Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond. “De aanwas van tong en schol is explosief dit jaar. Dat is een zeer goede ontwikkeling voor nu, maar voornamelijk voor de toekomst. Een zetje in de rug die de Noordzeevissers in deze moeilijke periode wel kunnen gebruiken”, aldus Nooitgedagt. De kottervissers hebben geen gemakkelijk jaar achter de rug met de invoering van de aanlandplicht, een totaalverbod op pulsvisserij, een toename van windmolenparken op de Noordzee en een naderende Brexit.

Tong en schol
De onderzoekers van ICES (International Council for the Exploration of the Sea) constateerden tijdens het jaarlijkse onderzoek naar de omvang van de visbestanden een bovenmatige aanwas van tong en schol. Hierdoor is het quotum voor schol met 17% verhoogd en voor tong is dat zelfs 40%.

Kabeljauw en zeebaars
Het vangstquotum voor kabeljauw is drastisch verlaagd met 50% ten opzichte van 2019. Kabeljauw is een gedeeld bestand met Noorwegen. Deze verlaging zal veel impact hebben op de vloot van vooral het Verenigd Koninkrijk en Denemarken. Naast de verlaging zullen er begin 2020 ook aanvullende maatregelen opgelegd worden.

Het zeebaarsbestand krabbelt langzaam op vanuit een dal. Omdat de situatie zorgelijk blijft, is het vangstadvies voor zeebaars ten opzichte van 2019 nauwelijks aangepast. Schepen hebben met 520 kg per 2 maanden, iets meer flexibiliteit en ruimte. Lijnvissers mogen 5,7 ton per jaar aanvoeren en staandwantvissers mogen 1.400 kilogram zeebaars aanvoeren. “De Nederlandse delegatie heeft gestreden voor het behoud van de gerichte zeebaarsvisserij voor de kleinschalige staandwantvissers. Gelukkig is een beperkte gerichte visserij voor deze groep nog steeds mogelijk’, vertelt Nooitgedagt.

Maximum Sustainable Yield
Alle visbestanden in 2020 op MSY-niveau bevissen, dat is het doel van de Europese Unie. Maximum Sustainable Yield (MSY) betekent dat een deel van de jaarlijkse aanwas (de rente) van een visbestand mag worden opgevist, terwijl de robuuste omvang van het paaibestand (het kapitaal) in stand blijft voor de toekomst.
Elk jaar brengt ICES naar aanleiding van jaarlijkse onderzoeken een advies uit over hoe een bestand MSY-waardig bevist kan worden. Dit advies speelt een zwaarwegende factor in de besluitvorming over de vangstquota tijdens de Visserijraad.
Alleen voor kabeljauw zit er een kleine afwijking ten opzichte van het ICES-advies, alle andere bestanden worden komend jaar op MSY-niveau bevist”, vertelt Nooitgedagt

MSC keurmerk
Tussen de Visserijraad door werd er stilgestaan bij de grootste MSC certificering tot nu toe. In november is een collectieve MSC certificering afgegeven voor 15 afzonderlijke bestanden van 12 soorten, 10 vistuigtypes, 3 vangstgebieden en 961 schepen. Voor de Nederlandse vloot zijn de twinrig, flyshoot, staand want en boomkor gecertificeerd. De in het certificaat opgenomen soorten zijn: tong, schol, kabeljauw, schelvis, heek, leng, schartong, een deel van de Noorse kreeft, Noorse garnaal, koolvis, lom en wijting. Dit betekent dat bijna de hele Nederlandse kottervloot voldoet aan de eisen van het MSC keurmerk. In Brussel overhandigde MSC-voorman Hans Nieuwenhuis het MSC certificaat aan de visserijvoormannen van Duitsland, Denemarken, Zweden en Nederland.
En dan wordt hiermee naar mijn mening de eindfase van de "totale oorlog" van de beroepsvisserij tegen GEZONDE visbestanden in de Noordzee ingeluid en kan de sportvisserij de komende jaren op een houtje blijven bijten.

En zoals bij de oprichting ervan al werd voorspeld blijkt dat MSC Keurmerk een grote fopneus voor de visetende samenleving is en zie je in deze besluiten ook terug dat de zogenaamd "wetenschappelijke" totstandkoming van de MSY waarden "een fluitje van een Eurocent is"...... :mrgreen:

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: MEERJARENPLAN NOORDZEE

Bericht door Dre Frijters »

Visserijnieuws.nl:
Weer minder schol, inktvis rukt op
Vangsten verschuiven


URK –
Vangsten verschuiven. Dat komt ook tot uiting in de cijfers van de Producentenorganisatie Urk. Ongequoteerde inktvis rukt op naar het noorden.
De Urker vissers vingen in 2019 beduidend minder schol en tong, terwijl de uitputting voor beide soorten in 2018 bleef steken op 67 procent. De tongvangst bleef steken op 1.194 ton, wat 164 ton minder is dan een jaar eerder. Vorig jaar werd niet meer dan 5.423 ton Noordzeeschol aangevoerd, 1.237 ton minder dan in 2018. De uitputting kwam uit op slechts 53 procent van het beschikbare scholquotum.

De schol moet er wel zijn, maar zit volgens de bestandsschattingen vooral noordelijk. Nederland ving vorig jaar in het Skagerrak 2.680 ton, terwijl dat in 2018 beperkt bleef tot 1.526 ton schol. In Denemarken wordt campagne gevoerd tegen Nederlandse activiteiten in Deense wateren, controles zullen worden opgevoerd.

In Het Kanaal werd door de leden van de PO Urk vorig jaar 363 ton wijting bijgevangen, veel meer dan de 162 ton op de Noordzee. Met de korting van 2020 gaat dat dit jaar een probleem worden. Wijting in gebied VII (Het Kanaal) is met maar liefst 44 procent gereduceerd. Vorig jaar werd er op de Noordzee 91 ton wijting bijgehuurd.
Van makreel hadden de Urker vissers veel tekort. In Het Kanaal en de Noordzee hebben de leden van de PO-Urk niet meer dan 95 ton ter beschikking. Het bijhuren van 140 ton was te weinig, want de jaarvangst kwam uit op 400 ton. Daarom moest opnieuw bijgehuurd worden van de reders.
Nederlandse schepen van de PO-Urk - vlagkotters dus niet meegerekend - voerden vorig jaar 561 ton inktvis aan (waarvan 486 ton uit Het Kanaal) en 683 ton mul (waarvan 549 ton uit Het Kanaal). ,,De flyshooters in Het Kanaal hadden niks te klagen. Vooral op inktvis worden prachtige reizen gemaakt. Het is ook niet verwonderlijk dat de meeste nieuwbouwers die nu gebouwd worden, ook in Het Kanaal mogen vissen'', aldus voorzitter Jacob van Urk van de PO-Urk.
Inktvis breidt zich intussen uit en rukt vanuit Het Kanaal meer en meer op naar de Noordzee en wordt daarmee bereikbaar voor een grotere Nederlandse kottervloot. De Pefa-visafslagen (voornamelijk IJmuiden en Scheveningen) veilden in december 522 ton pijlinktvis. Dagelijks is er aanbod van pijlinktvis, er waren topdagen met meer dan 50 ton. Er was in december bijna net zoveel inktvis als schol op alle Pefa-afslagen samen.
In Het Kanaal wordt het drukker en drukker. De Nederlandse vloot is beperkt tot 24 vergunninghouders, maar Nederland heeft een structureel en oplopend tekort aan kW-dagen. Nederland heeft er daarvan 355.000, maar de benutting van het aantal kW-dagen gaat naar de 1 miljoen. Tegen de zin van Frankrijk kan er tot nu toe bijgeruild worden via België en Ierland.
Het aantal (vlag)schepen in Het Kanaal neemt toe, en ook de Fransen weten van wanten. De visbestanden floreren zo te zien. Op initiatief van de Franse overheid gaan Kanaalvissers (onder diverse vlagstaten) brainstormen over beheersmaatregelen, zoals bijvoorbeeld een maximaal aantal kilometers vislijnen voor fly-shooters.
Terugblikkend op 2019 komen de harde cijfers en conclusies toch boven water, zelfs ook bij de grootste boosdoeners, de Urker beroepsvissers en hun ProducentenOrganisatie Urk.
Want al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaald haar wel. Dat duurt alleen soms iets langer. Beweringen van die vissers van enkele jaren geleden, zoals: “Je kunt over de schol naar Engeland lopen” hoor je niet meer……
En toch moet al die schol er wel degelijk zijn in hun ogen, gesteund door de “wetenschappelijk” vastgestelde bestandsschattingen. Steeds duidelijker wordt, dat de wetenschappers en het gebruikte systeem zo corrupt zijn als een laars zonder zool…… Dus, stoom maar op naar het Noorden mannen!!

Ik hoop echt, dat Denemarken en de andere Scandinavische landen deze “rooftochten ” kunnen afweren. Vanuit het verre verleden hebben zij als Vikingen hun ervaring opgedaan en zullen zich hopelijk niet laten bedotten. Niet alleen op basis van “wetenschappelijke inschattingen”, maar vooral op basis van harde feiten en cijfers, die bij strenge controle, handhaving en proefmatig onderzoek boven water komen, aangaande de werkelijke toestand van visbestanden.
Duidelijk is ook, dat het vizier van de visvernietigingsoorlog in het Kanaal zich meer op andere bestanden gaat richten. Dat die bestanden “floreren” ( = geld opbrengen … :wink: ) wijst nog steeds meer op korte termijn denken: zakken vullen !!! Als men nu pas gaat brainstormen over het succes en de gevolgen van een onbeperkte, toenemende flyshootvloot, dan is voor die bestanden het kalf al lang verdronken……

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: MEERJARENPLAN NOORDZEE

Bericht door Dre Frijters »

Europees Controle Agentschap:
'Naleving aanlandplicht slecht'

BRUSSEL –
Het niet naleven van de aanlandplicht is wijdverspreid. Dat concludeert de European Fisheries Control Agency (EFCA), die samen met controle-expertgroepen van de lidstaten onderzoek heeft gedaan in de Noordzee en in de westelijke en noordwestelijke wateren.
De onderzoeken vonden plaats in de periode 2015-2017 voor de makreelvisserijen, en in 2016-2017 voor visserijen op de Noordzee op kabeljauw, schol en tong en visserijen in de noordwestelijke wateren op schelvis, heek en wijting. De controleurs gebruikten vijf verschillende methoden om de mate van naleving van de aanlandplicht te meten, waaronder daadwerkelijke inspecties aan boord, databases-analyses, interviews met stakeholders, marktanalyses en camera's.
Uit de resultaten blijkt dat niet naleving van de aanlandplicht in de onderzoeksperiode wijdverspreid was. Er was onder meer sprake van significant high-graden in de kabeljauwvisserij en hoge discard-rates in de makreelvisserij. Bovendien blijkt het vaststellen van het niet naleven van de aanlandplicht erg moeilijk als de inspecteurs alleen maar afhankelijk zijn van de klassieke inspecties, gezien de 'fleeting nature' (het vluchtige karakter) van discarden op volle zee, dat op elk moment en dag en nacht kan gebeuren.
De EFCA concludeert dan ook dat Remote Electronic Monitoring (REM) systemen, met zogenoemde Close Circuit Television (CCTV) die een continu beeld geven van het vistuig en de visverwerking aan boord, heel nuttig zouden kunnen zijn in het efficiënt monitoren en controleren van de naleving van de aanlandplicht.
En dan eindelijk een (miniscuul) conclusie-berichtje op Visserijnieuws.nl hoe belabberd, barbaars en corrupt de beroepsvisserij te keer gaat met de algehele visstand en de visserijwetgeving op de Noordzee. :(
Toegegeven: Ik was en ben van begin af aan TEGEN DE AANLANDPLICHT, omdat er economisch en praktisch gezien voor de beroepsvisser veel te veel haken en ogen aan zitten. Er is geen marktwaarde aan te behalen, alleen maar vernietigen en doordraaienin plaats van terugzetten of zorgen dat ze niet in de netten komen….. Bovendien is effectieve controle en handhaving (zoals nu ook eindelijk wordt vastgesteld) nauwelijks uitvoerbaar. Ook “politiek Den Haag” heeft daar allemaal niet zoveel zin in en kijkt liever (corruptie??) de andere kant uit. Jaren geleden werd al besloten voor camera’s aan boord …….. :roll:

Nu is hopelijk voor iedereen te begrijpen, dat de toch al “gehavende” kabeljauwstand op de Noordzee helemaal (definitief ??!!) dreigt te verdwijnen, en dat de tong en schol weldra zullen volgen. Zie de eerdere berichten en onbegrijpelijk dwaze quotatoewijzing voor deze bestanden, mede gebaseerd op “onderzoek en monitoring door ook met name de Nederlandse wetenschap”. :evil:

En dan moet het me toch maar weer eens van het hart, dat SPORTVISSERIJ NEDERLAND het kennelijk allemaal niet zo spannend vindt, op een enkel zo neutraal mogelijk berichtje na. :|
Ze zouden nu toch onderhand eens duidelijk hoorbaar op hun achterste benen moeten gaan staan, op tafel slaan en daadwerkelijk opkomen voor de achterban.
Waar tenslotte ook de wegkwijnende ZEEhengelsport toe behoort…….. :!: :!:

Plaats reactie