Wilde zeebaars

Voor alles wat niet in een van onderstaande rubrieken past
Plaats reactie
Jan De Jonghe
Berichten: 58
Lid geworden op: vr nov 02, 2007 11:42 am

Wilde zeebaars

Bericht door Jan De Jonghe »

Wilde zeebaars zou in de paai-en samenscholingsgebieden in heel Europa moeten beschermd worden.
Het is ziekelijk dat door bepaalde Nederlandse flyshooters enorme hoeveelheden "wilde" zeebaars in de baai van Gascogne gevangen worden en over de weg naar Nederlandse havens vervoerd wordt en verkocht. Blijkbaar komen er enorme hoeveelheden aan in Yerseke.
Schrijnend. Om doodziek van te worden.
Sportvisserij mag geen enkele aanlanden. Handlijnvissers worden enorm beperkt en in dat Ices gebied verknoeit men de bestanden.
Schandalig gewoon. Kort gewin door Nederlandse kottervissers.
Doordat het enorme hoeveelheden zijn, worden de vissen aan lage prijzen verkocht.

In Frankrijk gaan sportvissers langs bij supermarkten, viswinkels om de handelaars er op te wijzen dat wilde zeebaars in periode van samenscholing niet zou mogen verkocht worden; februari, maart.

Koen De Bièvre
Beheerder
Berichten: 598
Lid geworden op: do sep 20, 2007 12:23 pm

Re: Wilde zeebaars

Bericht door Koen De Bièvre »

Onder de 46e breedtegraad gelden de strenge regels die hier gelden niet. Het is zelfs zo dat volgens mij in de Golf van Gascogne de minimummaat voor het beroep nog steeds 36 cm is en voor de sport 42. Hoe tweezakkig is dat? Sportvisserke moet bloeden, als eerste, als laatste, altijd en overal.

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: Wilde zeebaars

Bericht door Dre Frijters »

Een stukje uit een recent succesverhaal van de Europese Commissie:
Europese Commissie: ‘Doelen visserijbeleid EU worden gerealiseerd’
visserijnieuws 22-02-2018

Het huidige Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB) dat gericht is op exploitatie van visbestanden op basis van maximaal duurzame vangst (MSY) is een succes. Dat maakt de Europese Commissie op 20 februari 2018 bekend in een officieel persbericht.
Het persbericht opent met: “Goed nieuws voor de Europese visserij: visserijondernemingen die actief zijn op de Atlantische Oceaan, de Noordzee en de Oostzee zien hun winst naar een recordniveau stijgen dankzij een gedegen herstel van belangrijke visbestanden als Noordzee-kabeljauw. Bestanden die slechts een paar jaar terug bijna waren weggevist. Een signaal dat het Gemeenschappelijke Visserijbeleid van de EU, dat gericht is op een duurzame visserij, zijn vruchten afwerpt voor zowel de vissers als de visbestanden.”
“Voor wat betreft de visserij realiseert de Europese Unie de zelf gestelde doelen. Meer visbestanden dan ooit worden duurzaam bevist. Vissers die op deze vissoorten vissen zien hun besommingen en inkomens omhoog gaan. Onze prioriteit ligt nu bij de ernstigste overbevissing in de Middellandse Zee en de Zwarte Zee. Waar dat pijn doet, gaan we in gesprek met vissers en wetenschappers om werkbare oplossingen te vinden, zonder daarbij onze duurzaamheidsdoelstelling uit het oog te verliezen,” zegt Visserij-Eurocommissaris Karmenu Vella in het persbericht.

Visvangst Noordzee voor 97 procent duurzaam
Door het hanteren van verantwoorde quota, op voorstel van de Europese Commissie, is de onverantwoorde exploitatie van de Atlantische Oceaan, de Noord- en de Oostzee drastisch gedaald. Momenteel worden 53 van de 76 visbestanden, waarvan bestandsgegevens worden bijgehouden, duurzaam bevist. Ter vergelijking: in 2017 waren dit nog 44 soorten en in 2009 slechts 5. Omgerekend naar volume wordt maar liefst 97 procent van alle vis die onder het GVB valt duurzaam geëxploiteerd.

Het gevolg hiervan is dat visbestanden, die van belang zijn voor de West-Europese vissers, zich op een zeer gezond niveau bevinden. De vissers profiteren van dit herstel. Over 2015 boekten de West-Europese vissersvloten recordwinsten van in totaal bijna 800 miljoen euro. In twee jaar tijd zijn de opbrengsten met 60 procent gestegen en daarmee is de visserij één van de sterkste groeisectoren van Europa. Gezonde marges, van 16 tot 47 procent (variërend per lidstaat), zijn het duidelijkste signaal dat duurzaamheid loont.

Aanlandplicht nog wel nodig?
Bij de hervorming van het Europese Visserijbeleid rond 2012 is in Brussel ingezet op drie speerpunten: duurzaam visserijbeheer (TAC’s op basis van MSY, deadline 2020), effectiever beheer door regionalisering van beleid (meerjarenplannen per zeegebied, geen deadline) en de aanlandplicht (deadline 2019).
De Nederlandse Vissersbond ziet in het persbericht van de Europese Commissie hard bewijs dat voor wat betreft het derde speerpunt, de aanlandplicht, Europa zo snel mogelijk pas op de plaats moet maken. “Adriaan Rijnsdorp zei het onlangs nog: ‘als visserijbioloog zou ik de aanlandplicht niet adviseren aan beleidsmakers.’ De plicht om jonge ondermaatse vis, die nu kan overleven, te doden kan zelfs negatief uitwerken op de visbestanden. We kunnen verantwoord stoppen nu het nog kan. Europa is er namelijk voor het welzijn van mens én dier en nu blijkt dat het huidige beleid volstaat. De EC zegt het zelf: het gaat goed met mens én dier. Een verdere uitrol van de aanlandplicht is simpelweg niet meer nodig, wetenschappers raden het bovendien af,” aldus een vastberaden vissersbondvoorzitter Johan Nooitgedagt.
Enz. Enz. Enz.

Zo, even weer wat goochelen met cijfers van de afgelopen paar jaar, een vleugje “wetenschap-saus” erover en vooral afgaan op de keiharde winst- en vangstcijfers van het beroeps.
EC: Hoe de bestanden na deze paar afslachterij er nu werkelijk voorstaan is nu even niet belangrijk, ’t is nu tijd om een enorme pauwenveer in eigen reet te steken…….

‘t is toch weer puur toeval, dat nou net alleen het Belgisch en Nederlands kustgebied onder die 3 % valt ...... Waar zeur je over, dat is toch te verwaarlozen ! In de rest van de Noordzee is het allemaal GEWELDIG….. !!!!

MSY: een grote oplichterij en zwijnerij, hier gaat het alleen om het dollarteken bij beroeps en politiek.

Zou de EAA ook nog iets te zeggen en te vinden hebben, of blijft het bij een onderonsje, lekker wijntje en "toostje verse zeebaars" op de Nieuwjaarsreceptie bij de EC......?

Plaats reactie