Beroepscijfers 2017...

Voor alles wat niet in een van onderstaande rubrieken past
Plaats reactie
Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Beroepscijfers 2017...

Bericht door Dre Frijters »

Cijfers top, vooruitzichten somber

DEN HAAG – Na het recordjaar 2016 zijn ook de economische cijfers over 2017 met een nettoresultaat van 73 miljoen euro voor de Nederlandse visserijsector weer top. Voor het eerst sinds jaren groeide de kottervloot zelfs. Kijkend naar de toekomst is het echter onzekerheid troef en alle hens aan dek.
Tijdens de presentatie van Visserij in Cijfers vorige week vrijdag deed het vernieuwde team van Wageningen Economic Research er veel aan om vooral perspectieven te blijven zien in een zee van onmogelijkheden. Met de aanlandplicht, de Brexit, de antipuls-lobby in de EU en een toekomstige Noordzee vol windparken ging ze dat moeilijk af.

Ongezonde prijsstijging
Er zit heel veel dynamiek in de kottervloot, met heel veel transacties in 2017 en ook volop nieuwbouwactiviteiten. Vooral in de garnalenvisserij. ,,Ronduit een goed jaar’’, concludeert sectorspecialist Arie Mol. Het nettoresultaat kwam uit op 73 miljoen euro. Ter vergelijking: in het recordjaar 2016 was dat 81 miljoen euro. Als verklaring noemt Mol de tegenvallende vangsten, vooral van schol maar ook van tong. Alles bij elkaar werd er 9,9 miljoen kilo minder vis aangevoerd. Hogere visprijzen compenseerden de kleinere vangsten deels. Anno nu wordt er maar liefst rond de 2,50 euro voor de kleine schol betaald, Mol noemde dat een ongezonde prijsstijging in de markt. ,,Dat moet niet te lang duren, anders wordt er weer gezocht naar substituten.’’
In het bijzonder stond Mol stil bij de pulsvisserij. Na een lange en zware recessie is de kottervloot mede dankzij de pulstechniek er vanaf 2012 weer bovenop geklommen. Wat samen met lagere brandstofkosten en hogere prijzen leidde tot het record van 2016. ,,Maar nog steeds zijn er bedrijven onder speciaal beheer van de bank en met achtergestelde leningen en dus zonder vlees op de botten. De hoop of het idee vanuit ngo’s dat met wat slimme plannetjes het straks zonder puls ook wel weer goed kan komen is een verkeerd beeld. Als de pulsvloot weer op wekkers moet, zullen de winsten in combinatie met extra kosten voor de aanlandplicht snel verdampen’’, klinkt de kanttekening van Mol bij de actuele economische zegeningen.

Booming op Urk
Voor sommige vissers kon het tij, na de jarenlange lage of negatieve resultaten, niet meer keren. Verschillende schepen zijn opgekocht door grotere (familie)bedrijven. Er zijn 29 kotterbedrijven met meer dan één schip. De grotere bedrijven groeien ook. Het valt ook Wageningen Economic Research op dat er meer met wisselbemanningen continu wordt gevist teneinde het beschikbare quotum optimaal te benutten. Daarnaast is de vloot voor het eerst sinds 2010 in omvang toegenomen; er zijn zes schepen toegevoegd. Mol merkt daarbij op dat het vooral op Urk booming gaat, zowel in de aanvoer als in de handel trouwens. ,,Er wordt daar enorm geïnvesteerd, het groeit en bloeit op Urk’’, zegt Mol. Waar de opvolging van familiebedrijf landelijk een zwaar issue is geworden, is ook Urk hier de grote uitzondering.

De garnalenvlootruim de helft van de 286 schepen tellende Nederlandse kottervloot vist op garnalen – telt zwaar mee in het overzicht van de economische bedrijfsresultaten. De aanvoer van garnalen is niet toegenomen. Het is puur de prijs die zorgt voor een hoerastemming onder de garnalenvissers. Ter vergelijking: in 2011 werd gemiddeld 1,97 euro voor een kilo garnalen op de afslag betaald, in 2016 was dat 7,29 en vorig jaar gemiddeld 7,45 euro. De aanvoer daalde vorig jaar naar 14 miljoen kilo, een kwart minder dan in 2016. Ook hier een (winst)waarschuwing van Mol: ,,Een iets lagere constante prijs zal voor iedereen in de keten beter zijn.’’

Flyshooters doen het ook uitstekend, zie de recordbesommingen eind vorig jaar dankzij enorme trekken met inktvis. Vangsten van inktvis blijven gestaag stijgen. Rode poon springt er bovenuit, maar de aanvoer is in 2017 voor het eerst sinds jaren iets omlaag gegaan.

Grote uitdagingen
Tot zover de cijfers. Onder het thema ‘Een zee van (on)mogelijkheden’ wilde Wageningen Economic Research vorige week ook graag vooruitkijken. Dan blijkt dat de uitdagingen groot zijn, want: onzekerheid over de pulsvisserij, de Brexit, steeds meer windparken op zee en ook nog eens de aanlandplicht. Duidelijk is dat deze ontwikkelingen grote invloed zullen hebben op de bedrijfsvoering en winstgevendheid van de ondernemingen. Zestig procent van de trawlervangsten en 35 procent van de kottervangsten komt nu uit Britse wateren. Wat als die verboden worden? Uit onderzoek blijkt dat de aanlandplicht de kottervloot jaarlijks op 20-30 miljoen euro extra kosten jaagt. Bij afschaffing van de pulsvisserij en terugkeer naar de wekkers zullen grote kotters bij gasolieprijzen van 45 tot 60 cent jaarlijks 275 tot 370.000 euro extra brandstofkosten kwijt zijn.
Arie Mol wil de bedreigingen niet bagatelliseren, maar er toch op wijzen dat de vloot ook in het verleden heel wat te verduren heeft gehad. Hij noemt als voorbeelden de afsluiting van de Zuiderzee en de Delta-zeegaten en de sluiting van de haringvisserij in de periode 1977-1984. ,,Het komt zeker niet zomaar goed, de sector zal koers moeten bepalen. Want de Noordzee wordt opgedeeld en steeds drukker, dat zijn ontwikkelingen die niet tegen te houden zijn.’’
Het merendeel van de aanwezigen – vissers waren in de minderheid – denkt dat er niet tegen windmolens te vechten valt en daarom het beste onderzocht kan worden hoe vissers gebruik zouden kunnen maken van windparken. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. ,,Een kottervisser wordt niet zomaar een zeewierteler. Wij verwachten eerlijk gezegd ook niet dat de sleepnetvissers die ruimte moeten maken zullen worden gecompenseerd’’, aldus Maarten Drijver, voorzitter van VisNed. ,,Wij hadden liever gezien dat er noordelijker parken zouden komen, hebben altijd gedacht dat er nog te schuiven viel op de kaarten, maar dat blijkt een gepasseerd station te zijn. We staan erbij en kijken ernaar. We zijn ons rot geschrokken. Bij de overheid zien we terugtrekkende bewegingen. Als je op de uitnodigingslijst genoemd wordt, dan heet het dat er overleg met je is gevoerd en zijn ze van je af. Dat is de realiteit.’’ Mike Turenhout (Visfederatie): ,,Kan de windenergiesector zelf ook niet innoveren en zo ruimte blijven bieden aan de bodemvisserij? De voedselzekerheid mag zeker niet vergeten worden!’’
High-tec vissen met beeldherkenning onder water, het naar binnen zuigen van de vangst tijdens het vissen en in een leeftank aan boord bewaren van de vis, diervriendelijk afdoden en met robots sorteren kunnen op termijn zeker oplossingen zijn voor maatschappelijke problemen. Maar of we binnen vijftien jaar alleen maar die maatse vissen kunnen vangen die de visser wenst, was voor de helft van de aanwezigen nog een grote vraag. Vissersbondvoorzitter Johan Nooitgedagt riep op tot de vorming van een internationale kenniskring.
De stelling dat in de Nederlandse platvisserij met een goed verhaal een meerprijs te vragen is in een afzetkanaal zonder alternatieven wordt door een meerderheid betwijfeld. Eenvoudigweg omdat er alternatieven zijn. Jan Willem van der Schans van Wageningen Economic Research verdedigde zijn stelling met het voorbeeld van het kipster ei. Dat ei komt uit een futuristische stal, waar geen soja wordt gevoerd en waarin haantjes-kuikens niet vernietigd worden. Deze kipster eieren liggen tegen een meerprijs bij de Lidl naast een ‘gewoon’ ei.

Trawlers
De grote zeevisserij kende een bescheiden resultaat van 4 miljoen euro in 2017. Ietsje minder dan in 2016. Arie Mol van Wageningen Economic Research noemt de ontwikkelingen voor 2018 gunstig. Per saldo mag er 7 procent meer vis worden gevangen.

Kleine zeevisserij
Het aantal (actieve) vaartuigen onder de grote en diverse groep van de kleine zeevisserij loopt ietsje terug. Vorig jaar werden er 231 geteld. Opvallend is in dit vlootsegment de daling van het aantal staandwantkotters: nu nog maar 12 (met een jaarbesomming van minimaal 10.000 euro), terwijl dat er vijf jaar terug nog 48 waren.
Ik ben natuurlijk maar een sportvisser en zeker geen wetenschapper.
Maar ik lees uit deze cijfers en feitelijkheden dat er in het algemeen sprake is van OVERBEVISSING
Waarvan de gevolgen, dank zij de marktprijzen van de vis en garnaal, tot op heden nog meevallen.............
En waarbij de concurent, dankzij het PULSverhaal (lees misbruik pulsvergunningen), mooi het nakijken heeft.

Koen De Bièvre
Beheerder
Berichten: 598
Lid geworden op: do sep 20, 2007 12:23 pm

Re: Beroepscijfers 2017...

Bericht door Koen De Bièvre »

Dit stuk toont aan dat ik geen halve gare ben die zo maar wat roept. In tal van stukken die ik schreef op onze website in in het clubblad heb ik herhaalde malen aangekaart dat heel die pulstoestand niet deugt. Vooral de manier waarop is een schande, niks minder. Sinds de voor de vissers rampzalige stemming in het EU parlement, zijn de lijken ook "officieel" boven komen drijven. De zogenaamde onderzoekspilots met 84 schepen, bleken een grote oplichting te zijn. Slechts enkelen bleken op een of andere manier in meer of mindere mate bij te dragen aan het werkelijke onderzoek. Heel dat pulsdossier is nadrukkelijk GEEN onderzoeksproject geweest, maar een businessmodel wat gigantisch veel geld gegenereerd heeft. Pas sinds 2017 zijn ze onder druk van de omstandigheden en aanzwellende protesten van alle andere partijen dan de pulsvissers datacollecties op alle schepen gebeurd. Hadden ze het moeilijk toen de olie erg duur was? Ja, dat zal wel. Maar de Vlaamse vloot, die niet op de puls zit, is er ook nog, die zijn niet failliet gegaan en die vangen ook hun visje, ondanks dat hun kosten veel hoger liggen omdat ze veel meer verbruiken en veel verder moeten varen naar hun visgronden.

En dan nu naar de kern van de zaak. Als wij als sportvissers aanklaagden dat het grondig fout aan het gaan is in de zuidelijke Noordzee en dat de bestanden angstaanjagend snel achteruit gaan en verdwijnen, werden we weggelachen en waren we een stel zageventen die zich vooral niet moeten bemoeien met zaken waar we geen verstand van hebben. Wel, ik heb nieuws voor al die denken dat de zee en wat er in rondzwemt voor hen alleen is gereserveerd. De sportvisserij merkt het als eerste dat er wat schort.

In 2017 is er in vergelijking met 2016 zo'n 10.000 ton minder vis, voornamelijk schol en tong, aangeland, maar door de zeer goede prijzen, is de sector nog altijd tevreden. Je hoeft geen wetenschapper of hoogopgeleide te zijn, om hier een heel duidelijk patroon in te zien. Een patroon wat de hoerastemming van vorige zomer in de media totaal niet ondersteunt. Ook de sector ziet het gebeuren, maar wil dat liever ontkennen.

Waarom is er minder schol aangeland?
Als je de scholvissers, die hoofdzakelijk in de noord vissen, onder het mom van een onderzoekspilot naar bijvangstreductie bij scholvissen, op de puls zet, waarvan geweten is dat je aanzienlijk minder schol vangt omdat je daarvoor o.a. te traag vaart, gaan die mannen allemaal, per direct op tong vissen in de zuid met een tuig wat minder bijvangst genereert, 30% meer tong oplevert en de helft minder verstookt. Gevolg, de scholaanvoer daalt omdat er minder op gevist wordt.

Waarom daalt de tongaanvoer?
Sinds 2014 is er massaal op tong gevist in IVc, ook op gronden waar ze vroeger niet konden komen, wat geresulteert heeft in een kaalslag die zijn voorgaande niet kent. Gevolg is dat de tongstand compleet aan het instorten is, iets wat wij al enkele jaren merken. Eerst vingen we geen fatsoenlijke tongen meer, later zelfs geen slippers meer... Zware overbevissing van het kleine stukje zee wat IVc heet, is overduidelijk.

Hou de schar en de bot in de gaten!
Ook bij de schar zie ik een negatieve evolutie. De aantallen zijn nog regelmatig leuk, maar de kwaliteit is opvallend minder dan enkele jaren geleden. Met andere woorden, ze worden gemiddeld kleiner en dat is een gigantische alarmbel! Het feit dat afgelopen zomer schar en bot uit de TAC- en quotaverordening is gelicht en dus ook uit de aanlandplicht, zal hier geen goed aan doen. Klinkt tegenstrijdig niet? Ik verklaar me nader. Doordat ze vrij kunnen discarden, kunnen ze "rechtdoor" varen in gebieden waar, samen met tong, veel schar voorkomt. Voorheen werd er met een bocht omheen gevaren omdat die schar geen stuiver oplevert en hun visserij in bepaalde sectoren in gevaar kon brengen. Schar werd een zogenaamde "choke-species". Een schar die een rit in een sleepnet en een sortering aan boord van een kotter meemaakt heeft maar weinig overlevingskansen. Daar is in verschillende landen onderzoek naar gedaan en tot 80% legt het loodje. 20% overleeft het dus en dat is een goede zaak in vergelijking met de aanlandplicht waarbij 100% het loodje legt. Toch zie ik hier een denkfout en die zit in dat "rechtdoor varen". Er zal zonder enige twijfel veel minder moeite gedaan worden om schar te vermijden en zo dus toch een grotere slachting veroorzaken dan er onder die draak van een aanlandverplichting was, daar ben ik rotsvast van overtuigd.

Diegene die me van deze overtuiging wil afhelpen zal met een héél straf verhaal moeten komen... Ik ben geen wetenschapper en ik ben niet hooggeschoold, maar meer dan 30 jaar sportvissen op zee is ook iets waard. Je pikt onderweg toch een en ander op en je stelt met de jaren meer en meer vast dat de verhaaltjes vaak niet kloppen met de eigen waarnemingen. Ervaring, noemen ze dat. De politiek heeft ons in het verleden nooit ernstig genomen als wij waarschuwden voor rampen die onvermijdelijk moesten gebeuren, ze hebben nooit ons economisch belang willen onderkennen en ons vooral een stel lastigaards en "voor-de-voeten-lopers" gevonden. Wel, de lijken die recentelijk een voor een boven komen drijven, tonen ons gelijk langzaam maar zeker aan.

Jerry Van Tilborgh
Berichten: 393
Lid geworden op: do okt 25, 2007 4:05 pm

Re: Beroepscijfers 2017...

Bericht door Jerry Van Tilborgh »

Koen,

Dat is er "boenk" op! Meer valt er niet over te zeggen, alhoewel? Ik ben toevallig gisteren begonnen met mijn viszolder eens wat op te ruimen en al mijn zeehengelsporten en deltavissers eens een nieuwe plaats te geven, want ik heb ruimte nodig in de kast. En wat doe je dan, dan blader je zo nog eens "vluchtig" door die boeken. Resultaat, de tranen kwamen bijna in mijn ogen. Ik heb "elke" zeehengelsport van het jaar 1999 (het jaar dat ik echt op zee ben beginnen vissen!) tot nu nog op de plank liggen, en wat je dan ziet van toen en nu??? 1999 was het ook zo een beetje de tijd dat het wrakvissen op volle gang was en ook een beetje op zijn hoogtepunt. Resultaat, elke zeehengelsport van dat jaar stampvol met kanjers van eigen kust, met kabeljauwen van dik over de meter en 12-17kg zwaar. Ook gigantisch grote schollen van 50-65cm waren toen nog heel normaal, net zoals tongen van dik over de 50cm werden nog veel gevangen. Palingen van over de meter, en toen ook al dikke zeebaarzen, al dan niet bewust op gevist. De charterboten kwamen toen als paddenstoelen uit de grond in die periode. In elke haven van Nederland en België kwam er maandelijks wel zo'n nieuw schip bij. Sportvissers kochten nieuwe boten, al dan niet trailer baar of met een inboard! occasie boten werden toen verkocht voor astronomische bedragen, terwijl je ze nu niet meer "nieuw" aan de straatstenen verkocht krijgt?

Vanaf 2002 zag je in de vangsten al stilletjes een kentering komen. Vooral in zo'n blad als de zeehengelsport valt dat direct zeer hard op, zeker als je er snel door bladert. Bij de kanjers van eigen kust werd het flink minder. Af en toe nog wel eens een grote kabeljauw of zeebaars, maar je zag het zo elk jaar afnemen, tot het dieptepunt dat we nu kennen. Charterboten verdwenen uit het landschap, zeker die voor de wrakvisserij. Veel sportvissers verkochten met de jaren hun boot, en sommigen werden beroeps (al hebben ze "allemaal" hun winst van de gouden tijden, ook als sneeuw voor de zon zien verdwijnen)! Nu het heden: Kabeljauw daar praten we niet meer over, want die is op. Schollen (en zeker de groten) worden in onze regio al jaren niet meer gevangen. Paling is ook helemaal klaar! Tongen, tja als je er 3van 40cm+ op een heel seizoen kunt vangen heb je veel geluk. Zeebaars is even top geweest tussen pakweg 2004 en 2014, maar is nu ook zo goed als klaar!

Dus om even samen te vatten! Hoe je het op "20 jaar" van overvloed aan mooie vis, volledig naar de kloten kunt helpen....

MVG Jerry

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: Beroepscijfers 2017...

Bericht door Dre Frijters »

Gelukkig, ik ben niet de enige !

Mocht de "wetenschap" nog een zwart-op-wit feit willen weten in bijv. het scholverhaal( alsof ze het zogenaamd toch al niet weten :? ):
Jarenlang zijn duizenden tonnen schol DOORGEDRAAID ( vernietigd ) op de veiligen om de scholprijs toch een beetje aan de kostprijs te houden, met maar als een doel: Door te kunnen raggen op de tong en vooral ook de "zwartvis" (tarbot, griet, rog) omdat daar wel veel op te verdienen was.

Deze doordraai is echter vorig najaar vanzelf gestopt tot 0. Eenvoudig, omdat er VEEL MINDER SCHOL werd gevangen in deze gemengde boomkorvisserij. En men mag nog steeds doorgaan met de 80 mm maas. En er staan nog steeds geen camera's aan boord.
Ongelooflijke hoeveelheden vis, boven- of ondermaats, en ook de voor hen ondankbare soorten als bot en schar, gaan naar de vaantjes. Ook wel of geen aanlandplicht zal daar niet veel aan veranderen.

Bij de nieuwe quota-afspraken zal e.e.a. duidelijk in de cijfers terug moeten komen, ten nadele van de beroepsvissers.
Als dat nu dit jaar niet gebeurd, dan is heel dat wereldje echt definitief corrupt inclusief de politiek en hebben we de komende decennia alleen maar kommer en kwel.....

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: Beroepscijfers 2017...

Bericht door Dre Frijters »

Zie 2 citaten uit het bericht van Koen op de homepage.
PULSVISSERIJ VEROORZAAKT GEEN SCHADE

Dit staat te lezen op de website van De Telegraaf. De krant verwijst naar een doctoraatsstudie van de Rijksuniversiteit van Gent in verband met de GARNALENpuls. Zoals gebruikelijk hebben ze een klokje gehoord, maar weten ze de klepel totaal niet hangen en wordt er een tendentieus stuk in de krant neergepoot die de puls vrij pleit van alle zonden. Minuutje, zo eenvoudig is het niet! De krant scheert hier de garnalenpuls en de tongpuls over de zelfde kam en het zou me niet verbazen dat met name de Nederlandse politiek dat ook zal doen om de tongpuls te rehabiliteren na de krakende nederlaag in het Europese parlement. Er zijn echter gigantische verschillen tussen beide technieken. De tong- of kramppuls is een elektrische visserijmethode, die zoals de naam het zegt, een kramp veroorzaakt bij de vis waardoor deze van de bodem opveert en in het net terecht komt. Deze techniek maakt gebruik van wisselspanning bij 60 volt per meter en mag maximaal 8 kW vermogen hebben.
De garnaalpuls heeft een maximaal vermogen van maximaal 1 kW en werkt op gelijkspanning. De tongpuls en de garnaalpuls zijn dus 2 totaal verschillende technieken die je niet met elkaar kan vergelijken. Als je dat wel doet, ben je onwetend of… te kwader trouw.
Ook de bewering van o.a. ondergetekende dat de puls mogelijk de grote rondvis verjaagt om een of andere reden, won afgelopen week weer aan geloofwaardigheid dankzij de schol! Jawel, de schol. Sportvissers die tijdens het scholvissen bij de banken voor Nieuwpoort en de Panne, een gebied waar tot voor enkele jaren aan de hengel fantastische scholvangsten gedaan konden worden, geloofden hun eigen ogen haast niet toen er op enkele honderden meter van hun boot een vissend (klein) pulskorvaartuig passeerde. Schollen kwamen gedesoriënteerd en schijnbaar opgejaagd aan de oppervlakte zwemmen, om na enkele minuten weer naar de bodem te verdwijnen. Dit bizarre fenomeen herhaalde zich élke keer een pulser hen passeerde. Op onderstaand telefoonfilmpje is te zien hoe de schol vlak onder de oppervlakte “een baantje trekt”.
Hoewel ik het zoals altijd voor 99,9 % eens ben met Koen moet ik hier nu toch een voorzichtige kanttekening maken.
Allereerst enkele vragen/opmerkingen:
Was het zo druk daar dan met pulsvissers of kwam er een ( 1 ) vissersschip enkele keren voorbij?
De schol in beeld leek me niet erg van streek en “trekt inderdaad gewoon een baantje”

Een dicht aan de oppervlakte, in helder water zwemmende schol is dan ook zeker geen fenomeen. Ook voor grove schar en bot is dit geen uitzondering. Tijdens scholsessies in de Grote Belt Denemarken hebben we dit in het kraakheldere water herhaaldelijk gezien: Grote schollen, scharren en botten die pal onder de oppervlakte vanaf het diepere water hun foerageer plekken bij het strand opzoeken. Kennelijk gaat dat via deze “snelweg” sneller dan “binnendoor” over de bodem. Vandaar dat er ook diverse waarnemingen zijn van zee- en visarenden, die op dieper water de kans krijgen een platvis te grijpen………En daar waren alleen staand want vissers in de buurt, maar zeker geen pulskorvissers.

Waarmee ik maar wil aangeven, dat we moeten uitkijken dat we de echte indianenverhalen van het beroeps of de pers niet gaan bestrijden met verhalen met mogelijk verkeerde conclusies of waarnemingen, die helaas eveneens naar het rijk der fabelen verwezen zullen worden.......

Mario Wauters
Berichten: 615
Lid geworden op: zo jan 06, 2008 11:19 am
Locatie: antwerpen

Re: Beroepscijfers 2017...

Bericht door Mario Wauters »

Man man man wat is nu de klote discussie van puls kor of wantvisserij het eind resultaat is hetzelfde de zee geraakt leeg 20j geleden ging ik van de kant rustig een hengeltje gooien en kon een 30tal gepen of haringen of makrelen vangen in de buurt van de roompot wissekerke kats enz ook prachtige zeebaarzen en kabeljauwen nu ha ha als je nog op 1tij 5 gepen kunt vangen kampioen nog 10j verder en al die vissen zien we enkel nog in de dierentuin ,en niet door de recreatie vissers maar door het beroeps die door allerlei maatregelen licenties kopen of krijgen en de vis van ons ALLEN wegvangen en die wij dan nog vet moeten betalen en dan spreken we nog niet van alle discart ge word er gewoon moedeloos van .
elpescador

delta 1518

Plaats reactie