Vlaamse steun, voor Nederlandse pulsvissers!

Voor alles wat niet in een van onderstaande rubrieken past
Plaats reactie
Jerry Van Tilborgh
Berichten: 393
Lid geworden op: do okt 25, 2007 4:05 pm

Vlaamse steun, voor Nederlandse pulsvissers!

Bericht door Jerry Van Tilborgh »

Vlaamse steun voor pulsvissers: vissen lijden niet onder elektrische schokjes

GENT - Pulsvisserij heeft zoveel ecologische voordelen dat het een kans verdient. Dat stelt het Vlaams Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek ILVO na een onderzoek in samenwerking met de Universiteit Gent.
Theo Giele 08-05-18, 19:22


Het Vlaamse pleidooi is een opsteker voor de Nederlandse vissers die dankzij een ontheffing de pulstechniek mogen toepassen. De techniek wordt gebruikt voornamelijk bij de vangst van platvissen en garnalen. Maar er dreigt vanaf 1 januari een Europees verbod op deze techniek.
De pulskor is een alternatief voor de boomkor, waarbij zware kettingen over de bodem slepen. Bij pulsvisserij schrikken elektrische schokken de vissen op van de bodem, waarna ze in de netten belanden. De voordelen zijn volgens de Nederlandse vissers en overheid: minder verstoring van de zeebodem, veel lager energieverbruik en minder bijvangst.
Lijden de vissen?

Wetenschapper Marieke Desender deed een promotie-onderzoek naar de impact van de elektrische pulsen die worden toegepast bij de garnalenvisserij. Ze onderzocht het effect op visseneitjes en larven. Tegenstanders van het elektrisch vistuig vrezen dat de stroomstootjes de visbestanden bedreigen. Experimenten wijzen uit dat de kans erg klein is dat het kabeljauw- of tongbestand lijdt onder het pulsvissen.
Ook de vrees dat haaien van slag zouden raken door de pulsvisserij is ongegrond. Haaien hebben organen die elektrische veldjes, veroorzaakt door beweging van hun prooien, kunnen waarnemen. De pulsvisserij zou de zoekorganen van de haaien verstoren. ,,Ook dat is niet het geval, blijkt uit ons onderzoek. In onze proeven werden pulsen gebruikt van verschillende sterkte, zowel van het pulstuig voor garnaal als voor platvis'', aldus Desender.

Veelbelovend
Desender is niet de eerste Gentse wetenschapper die naar de pulsvisserij heeft gekeken. In 2015 schreef Maarten Soetaert na zijn onderzoek: ,,Op basis van mijn uitgebreide reeks experimenten en veldstudies durf ik stellen dat het gebruik van elektrische pulsen in de visserij veelbelovend is. Het kan in belangrijke mate bijdragen aan de verduurzaming van de bodemvisserij.''
Volgens marien wetenschapper Hans Polet van het ILVO zijn de uitkomsten goed nieuws voor de pulsvisserij, al is voor de tongvisserij volgens hem nog iets meer onderzoek nodig. ,,Maar de ecologische voordelen maken het interessant genoeg om een pad naar implementatie uit te tekenen. Gereglementeerd, gecontroleerd en wetenschappelijk begeleid.”

Europees Parlement
Onder druk van vooral Franse vissers en natuurorganisaties stemde het Europees Parlement begin dit jaar voor een totaal verbod van het elektrisch vistuig. Nederlandse milieuorganisaties pleitten eind vorig jaar daarentegen om de pulsvisserij een kans te geven.
Ook het dagelijks bestuur van de EU, de Europese Commissie, was vóór het toelaten van de techniek. In een driepartijenoverleg moeten het parlement, de commissie en de Raad van Ministers de knoop doorhakken. In Nederland is voor 84 kotters een ontheffing verleend zodat ze met een pulskor mogen vissen: 75 vissen op platvis, 9 op garnalen. In Zeeland gaat het om 17 kotters.

PS: Koen, was die Hans Pollet niet "tegen" het pulsvissen? Die heeft zijn kar dan wel heel snel gedraaid. Tja, voor geld danst den beer zeker...

Koen De Bièvre
Beheerder
Berichten: 598
Lid geworden op: do sep 20, 2007 12:23 pm

Re: Vlaamse steun, voor Nederlandse pulsvissers!

Bericht door Koen De Bièvre »

Hans Pollet is nooit tegen het pulsvissen geweest. Hij heeft het altijd een veelbelovende techniek genoemd. Wat Hans wél al in 2014 gezegd heeft, en dat kan je terug vinden op YouTube, is dat het geen goed idee is om nu al (2014) zo massaal op te schalen en dat ze met te veel in het zelfde gebied bezig zijn. Dat is niet "tegen" zijn.

Plaats reactie