ZEEBAARS beperkingen ?

Voor alles wat niet in een van onderstaande rubrieken past
Plaats reactie
Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door Dre Frijters »

INZET OP IERS ZEEBAARSMODEL
zaterdag, 12 november 2011

De zeebaars is een hele belangrijke vissoort voor de zoute sportvisserij. Om recht te doen aan die status, opteert Sportvisserij Nederland voor een variant op het Ierse zeebaarsbeheerplan. Hierin staat de zeebaars centraal voor de sportvisserij en is nog slechts ruimte voor een kleinschalige, duurzame beroepsvisserij.
De zeebaars speelt een steeds grotere rol binnen de Nederlandse kustvisserij (Joran Bal)
De sportvisserij op zeebaars in ons land is booming. Veel sportvissers zijn in de ban van deze magnifieke en sterke vis en specialiseren zich steeds meer en verder in deze visserij. Hiermee volgt Nederland de trend die zichtbaar is in onder meer Ierland. Daar komen sportvissers van heinde en verre naar toe om op zeebaars te vissen.
Deze tak van hengelsport vertegenwoordigt een economische waarde voor de Ierse toeristische sector van minimaal 8 miljoen euro. Een bedrag dat samen met het economisch belang van de hengelsportsector nog hoger uitvalt en ieder jaar groter wordt. Ter vergelijking: in Engeland en Wales bedraagt de waarde van de commerciële aanvoer van de zeebaars als consumptievis slechts zo’n 3,5 miljoen euro.

Succesverhaal
Dit succesverhaal uit Ierland is niet zomaar tot stand gekomen. Pas nadat de beroepsmatige visserij op zeebaars de Ierse bestanden in de jaren ’80 zover had uitgeput dat de aan de zeebaarsvisserij verbonden bedrijvigheid langs de kust terugliep, werden er in 1990 maatregelen genomen door de overheid. Er kwam een commercieel aanvoerverbod en werd een zogenaamde ‘baglimit’ van twee zeebaarzen (voor eigen consumptie) per dag ingesteld voor sportvissers.
Sindsdien heeft de zeebaarsstand in Ierse wateren zich hersteld en floreert de sportvisserij op zeebaars – en de daaraan verbonden economische sectoren – nu weer volop.

Beheerplan
Het Ierse zeebaarsbeheerplan fungeert als voorbeeld van hoe Sportvisserij Nederland de zeebaarsvisserij in ons land – die in 2006, toen de ‘zeebaarsbom’ nog los moest barsten, al een economische waarde van bijna 16 miljoen euro vertegenwoordigde – vorm wil gaan geven. In aanvulling op dit model zou er in Nederland nog ruimte zijn voor het behoud van een kleinschalige, duurzame, commerciële visserij. Dit om de aanvoer van deze vissoort naar de horeca niet in handen van de illegale handel te drijven.
Voor de gespecialiseerde boomkorvisserij op zeebaars is in dit scenario echter geen plaats meer. Het voorstel om een variant van het Ierse zeebaarsplan in ons land te introduceren, zal in de komende periode onder de aandacht worden gebracht van beleidsmakers en de politiek.Bron: Hét Visblad
Ik weet niet hoe een ander onderstaand bericht van SN oppakt, maar toen ik het had gelezen stonden mijn “stekels” zo strak als een snaar…….
Bij het plakken, knippen en plaatsen als quote in het forum worden(helaas) geen foto’s/afbeeldingen uit de SN-bericht meegenomen, vandaar dat ik hierbij de tekst/wetgeving van de waarschuwingsborden weergeef, zoals die in Ierland voor de sportvisser geldt:
“BASS ARE PROTECTED BY LAW
Daily Bag Limit 2 Bass per Angler
Size Limit is 40 cm (15.75”)
Closed season 15 May tot 15 June”

Met als onderschrift van SN:
“ In Ierland is de zeebaars al jaren - en met succes - exclusief voor de sportvisserij”


Mijn bedenkingen:
1. Dat de beroepsvisserij met boomkor, flyshoot, twinrig etc. op zeebaars met effectieve regels aan banden wordt gelegd, prima ! Want zij slaan vernietigend toe op de paai- , trek- en overwinteringsplaatsen. Een gesloten tijd en plaats is daarom zeer terecht. Juist aan de Engelse Zuidkust, Franse en Ierse kust en het Kanaal. In de Noordzee zelf vindt deze vorm van beroepsvisserij nauwelijks plaats. De zogenaamd recreatieve nettenvisserij ( in die landen op zeebaars nog steeds heel gebruikelijk) is / wordt in Nederland al aan banden gelegd.

2. Dat de minimummaat voor iedereen en maaswijdte van netten voor de beroepsvisserij omhoog moet: prima! Ook jonge zeebaars moet eerst de kans krijgen om aan de paai mee te doen. Over de kwalijke toestand van omvang en gevolgen door de staandwantvisserij in de Noordzee wordt door SN in dit artikel niet gerept. Waarbij de indruk ontstaat, dat deze vorm van visserij onder de huidige omstandigheden en omvang nog steeds als “duurzaam” wordt gezien. Zijn we de succesfoto’s van deze visserij, waarbij de beroepsvissers tot hun knieën in de scholenbaarsjes staan, dan al weer vergeten?

3. De komende periode wordt door SN besteed om “een variant van Ierland” onder de aandacht van de beleidsmakers en politiek te brengen……. Maar welke “exclusieve” beperkingen heeft SN nu eigenlijk voor de ons, de sportvisser, in gedachte? ….Zou het dan niet democratisch, helder en transparant zijn haar eigen achterban fatsoenlijk te informeren / voorstellen te doen zodat we op zijn minst vooraf weten welke variant aan beperkingen SN voorstaat?

4. In het recente verleden werd o.a. verondersteld, dat er meerdere Noordzee bestanden zouden kunnen zijn met “eigen” paaiplaatsen. Er zou onderzoek naar worden gedaan. Wat zijn de resultaten daarvan eigenlijk? Welke (nadelige) invloed heeft de duurzaam geachte sportvisserij daarop? De wel bekende paaigronden liggen voor ons te ver weg, bovendien val je daar dan gewoon onder de beperkende regelgeving van die landen. Of sportvisserij nu duurzaam is en/of van invloed of niet, wij bloeien zonder duidelijkheid, slag of stoot mee met de beroepsvisserij.

5. Gezien de zeebaarsvangst van het duurzaam vissende handlijnberoeps en de sportvissers onder ons (zie o.a. de geregeld hoge scores van specialisten bij onze wedstrijden) kun je je afvragen: Is de zeebaars in de Noordzee, naast de normale natuurlijke schommelingen, nu wel zo erg in achteruitgang ? Wat is er mis mee als de gemiddelde bootvisser onder de huidige omstandigheden eens het geluk hebt een klus zeebaars voor de pan te vangen?? Ik ben benieuwd welke “varianten” SN bijvoorbeeld voor ons in petto heeft wat betreft de daadwerkelijke schaarste aan tong en kabeljouw….

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door Dre Frijters »

Hier een voor ons nog belangrijke aanvulling op de regels die in Ierland gelden.
De eerdere genoemde regels staan op borden aan de kust en gelden voor de kantvissers. Die mogen dus per man per dag nog twee baarzen meenemen, wat dan als “exclusief voor de sportvisser” wordt gezien.

Voor de sportvisser in een bootje geldt daar echter:
- Verboden om vanuit een boot (gericht) op zeebaars te vissen;
- Verboden om op een vissersboot (zowel beroeps als sportvisser) zeebaars aanwezig te hebben.


Dus bij toevallige vangst netjes buiten boord onthaken en nikskenie meenemen. Wat dan als exclusief voor de sportvisser wordt beschouwd… En dat terwijl er in Ierland kennelijk geen beroepsvisserij op zeebaars bestaat en de problemen hoofdzakelijk worden veroorzaakt door de massamoord van beroepsvissers in de Franse en Engelse wateren. En waar inmiddels strengere regels en quota gelden.

Wat wordt nu door SN als “Ierse variant” beschouwd en bij de politiek aanhangig gemaakt ? Een virusvariant met “ Belgisch-Ierse limittrekjes, EU-bijwerkingen en BASS-huiduitslag” ?
Maar ik ben kennelijk de enige hier die op basis van te vage onderzoeksfeiten op te korte termijn niet in de rij wil gaan staan voor een opgelegde antivirusprik……

Koen De Bièvre
Beheerder
Berichten: 598
Lid geworden op: do sep 20, 2007 12:23 pm

Re: ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door Koen De Bièvre »

Uiteraard ben ook ik - en met mij vele anderen - absoluut géén voorstander van "2 baarsjes de man en met de boot al helemaal niet meer"! Het Iers model waar hier naar gerefereerd wordt, is in hoofdzaak een, naar mijn mening, utopische wens om de baars te reserveren voor de sport. Dat daar dan wat tegenover moet staan spreekt voor zich, wat dat moet zijn, zal onderwerp worden van veel en lange discussie. Maar om heel eerlijk te zijn, ik zie het niet gebeuren dat we die soort exclusief voor ons krijgen. 2 baarzen de man is ook niet realistisch, ik leg verderop uit waarom ik dat vind.

Realiseer je wel dat Nederland zo langzamerhand op een eiland zit wat betreft regulering/beperking voor de sportvisserij. Frankrijk, België, Engeland, Ierland, ... overal gelden er op een of andere manier regels en beperkingen. Dat er hier nog geen van dat soort regels zijn, is niet vanzelf gekomen, dat moet iedereen zich echt goed realiseren. De overheid zou niks liever doen dan een generieke regeling "á la Belgique" invoeren, dan zijn ze gelijk van alle gedoe af... Het mag echt op het conto van SN geschreven worden dat we dat niet al lang aan onze rekker hebben!

Ik ben dan ook van mening dat dit verhaal in een veel te prematuur stadium in het wild is losgelaten. Als je dat doet, hoort daar een op onze leest geschoeide omkadering bij en deze ontbreekt compleet! Nederland is Ierland niet!

Niet realistisch.
De situatie in beider landen is absoluut niet te vergelijken. Voor ons zijn er, normaal gezien, 2 soorten grote rondvis beschikbaar op redelijke vaarafstanden: gul en baars. Over de gul kunnen we kort zijn, die is bijna op, dat is een heel triestig plantje geworden... De baars is de enige grote rondvis die nog in behoorlijke aantallen voorkomt in onze regio. Voor de rest hebben we NIETS aan grote, sterke rondvissoorten. In Ierland daarentegen beschikt men aan zeer grote delen van de kust, op zéér korte afstanden, over veel meer prachtige sportvissoorten zoals pollak, koolvis, schelvis, leng, diverse kleine en grote haaien- en roggensoorten, enz... Dan doet het ook een heel stuk minder zeer als je daar wat aan gaat zitten morrelen. Wij hebben die luxe niet! Na baars en gul vallen we hoofdzakelijk terug op schar en wijting, een enkele steenbolk, schol en bot daar gelaten... De overgang is nogal fors, toch? Niet dat er iets mis is met het vissen op schar, in tegendeel, ik doe het doodgraag, maar de "kick" die je krijgt van een flinke baars is toch iets groter dan de "adrenalinerush" die je overkomt bij het opdraaien van een triplet scharren...

Bovendien was/is de baars in Ierland zo goed als uitgestorven, compleet onbestaande, nog slechter dan de gul hier de laatste paar jaar! Ik ga deze zomer voor de 10e keer op rij naar de Ierse westkust en in al die jaren zijn we nooit verder geraakt dan wat scholenbaarsjes. Er zullen best plekken zijn waar je een meer dan behoorlijke baars kan vangen, maar dik zitten ze er niet! Op die manier is het beroep niet geïnteresseert om daar zijn tijd en geld in te steken en is het een stuk makkelijker om er een "commercieel verbod" op te leggen... Zie je dat hier bij ons al gebeuren?...

Klakkeloze overname van het Ierse model: nee dank u!

Mario Wauters
Berichten: 615
Lid geworden op: zo jan 06, 2008 11:19 am
Locatie: antwerpen

Re: ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door Mario Wauters »

Zeer juist Koen.
elpescador

delta 1518

Frans Salvo
Berichten: 553
Lid geworden op: vr okt 26, 2007 8:08 am

Re: ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door Frans Salvo »

"Ongeveer 15% van de wereldvangst - tussen de 11 en 26 miljoen ton per jaar - is afkomstig van illegale visserij."

deze bewering komt van de EU, welke zich bewust is dat er hier dient tegen opgetreden;
als ik dan anderzijds zie welke kosten, middelen en energie er wordt gestoken in de controle en beperkingen van de sportvisser, dan krijg ik het gevoel dat alle rede en logica ver, heel ver weg is.

Stel dat je die kosten, middelen en energie nu eens inzet tegen die illegale visvangst van die beroeps- en fabrieksschepen, en je zou er in slagen om 10% te voorkomen; dan heb je 1,1 à 2,6 MILJOEN TON gerealiseerd....

Jerry Van Tilborgh
Berichten: 393
Lid geworden op: do okt 25, 2007 4:05 pm

Re: ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door Jerry Van Tilborgh »

Binnenstaarten in kuilen aangetroffen

ARM 18 verspeelt tuigen en besomming
donderdag, 17 november 2011
AMSTERDAM – De nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA) heeft bij een controle onder leiding van het Functioneel Parket in Amsterdam zowel de opbrengst (8.000 kilo vis voor 23.000 euro) als de vistuigen van de ARM 18 in beslag genomen. Nadat de tuigen door de Kustwacht opgedregd waren zijn in beide kuilen binnenzakken aangetroffen.

De Arnemuider bokker van Rederij Meulmeester, de voormalige GO 59, werd vorige week dinsdagmiddag gecontroleerd tijdens een internationale controle in de Belgische Noordzee. Het visserijinspectievaartuig ´Barend Biesheuvel´ was bij de actie aanwezig met internationale controleurs aan boord.

Volgens een persbericht van de nVWA constateerden enkele Franse inspecteurs ´dat tijdens een inspectie aan boord de vistuigen werden losgemaakt en naar de zeebodem verdwenen´.

Hierna was het voor de inspecteurs onmogelijk om nog een netcontrole uit te voeren. Omdat de Arnemuider schipper geen medewerking verleende om direct de beide tuigen boven water te halen, is de Nederlandse Kustwacht om assistentie gevraagd. De sleepboot ´Zeehond´ die regelmatig visserijcontroles uitvoert heeft samen met de ´Arca´ van de Nederlandse Kustwacht bij de Noordhinder gedregd en de tuigen gevonden. De ´Arca´ heeft de beide tuigen inclusief de visdraden overgebracht naar het opslagterrein van Rijkswaterstaat in Scheveningen waar ze zijn opgeslagen.

De kosten van de ophaalactie worden op de rederij verhaald. Na het boven water halen van de vistuigen bleek dat in de netten binnenstaarten waren aangebracht met een te kleine maaswijdte. Het aanbrengen van een binnenkuil wordt als een ernstige overtreding aangemerkt. Woordvoerder Jaap Fenijn van de Beheergroep Delta Zuid vindt het opvallend dat de ARM 18 na binnenkomst in Vlissingen later van de AID geen toestemming kreeg om de tuigen zelf op te halen. Nog bijzonderder vindt hij dat na een controle ´buiten de twaalfmijlszone´ de besomming in beslag is genomen. Volgens hem is dat nog nooit gebeurd. De nVWA heeft het onderzoek overgenomen. De ARM 18 ´Joris Senior´ ligt in Vlissingen tegen de kant.

Vanuit de Europese lidstaten Engeland, Frankrijk, België en Nederland zijn onder de vlag van het Europese visserij controle agentschap Community Fisheries Control Agency (CFCA) de laatste weken diverse gezamenlijke controles uitgevoerd op vissersschepen op de Noordzee. Er wordt gecontroleerd op toepassing van verantwoorde vismethodes conform het Europese visserijbeleid. Het agentschap CFCA is onder andere belast met het harmoniseren van de visserijcontrole binnen de Europese Unie. Nederland steunt verzet tegen korting zeedagen


PS Hier hoeft geen uitleg bij denk ik, maar voor degene die veel op de baars vist op de wrakken, komt die mannen van de ARM-vloot wel eens regelmatig "akelig dichtbij" tegen op het wrak!!!!

Frans Salvo
Berichten: 553
Lid geworden op: vr okt 26, 2007 8:08 am

Re: ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door Frans Salvo »

Weeral de ARM 18 dus; in 2008 vluchtte hij weg voor de Belgische overheid; weigerde hij te stoppen en, als ik me niet vergis, kreeg hij een boete (?) voor "negeren van de bevelen en weerspannigheid"; en that's it... compleet fout signaal ook van de Nederlandse overheid die niets deed, als je het me vraagt...

de vlucht van de ARM 18 in 2008 kan je trouwens nog steeds terugvinden op het internet; leuk filmpje trouwens

Frans Salvo
Berichten: 553
Lid geworden op: vr okt 26, 2007 8:08 am

Re: ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door Frans Salvo »

correctie : het vluchtincident dateert van 93

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door Dre Frijters »

Terecht ontvangen deze milieuvriendelijk met de werphengel vissende en gespecialiseerde beroepsvissers dit MSC-label :!:

Waarom zouden dan wij, als bij gelegeheid zeebaarsvissende SPORTVISSER, beperkingen moeten worden opgelegd :?:

Bron: Visserijnieuws.
MSC voor zeebaars ‘lijnvissers’
dinsdag, 27 december 2011

DEN HAAG – De Nederlandse zeebaarsvissers, aangesloten bij de Vereniging van Beroepsmatige Handlijnvissers Nederland (VBHL), hebben het MSC-certificaat behaald.

De met werphengels gevangen zeebaars mag nu het internationaal erkende blauwe MSC-keurmerk dragen.

In de Nederlandse vereniging zijn momenteel 21 vissersboten met een lengte tot tien meter actief. Volgens opgave vangen ze rond de 75 ton zeebaars per jaar.

De VBHL heeft in 2010 voor haar MSC-beoordeling gebruik kunnen maken van een subsidie van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie, het Europees Visserijfonds en het Sustainable Fisheries Fund.

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door Dre Frijters »

VERKENNING ZEEBAARSPLAN DOOR BLEKERdonderdag, 19 januari 2012

Staatssecretaris Henk Bleker (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) wil samen met de sport- en beroepsvisserij een verkenning doen naar het zeebaarsplan dat Sportvisserij Nederland voorstelt.
Deze toezegging deed hij gisteren in de Tweede Kamer op vragen van PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi tijdens het Algemeen Overleg Landbouw- en Visserijraad.
Tijdens dit overleg bracht Tweede Kamerlid Jacobi het zeebaarsplan van Sportvisserij Nederland naar voren. Dit plan is gerelateerd aan het model waarop het beheer van de zeebaars in Ierland wordt gereguleerd. In de Nederlandse situatie opteert Sportvisserij Nederland voor een variant op het Ierse zeebaarsplan.
Daarbij staat de zeebaars centraal voor de sportvisserij en is er tevens ruimte voor een kleinschalige, duurzame beroepsvisserij op deze soort.

Lutz Jacobi (PvdA) bracht het zeebaarsplan naar voren tijdens het Algemeen Overleg met staatssecretaris Bleker.

Risico
De achterliggende gedachte van dit beheerplan is dat de zeebaarsstand zo niet het risico loopt te worden bedreigd door overbevissing, de aanvoer van deze vissoort naar de horeca niet in handen van de illegale handel wordt gedreven en de stroperij op zeebaars streng kan worden aangepakt.
Het plan zal dus ook voorzien in een zogenaamde ‘baglimit’ voor sportvissers.
Daarmee wordt de weg vrijgemaakt om de sportvisserij op zeebaars – een hele belangrijke vissoort voor de zoute sportvisserij – en de daaraan verbonden economische sectoren te laten floreren. De staatssecretaris wil nu samen met de sport- en beroepsvisserij in gesprek om te verkennen of een dergelijk plan gezamenlijk kan worden ontwikkeld.
En van lieverlee komt de aap toch wel uit de mouw ! Maar dan wel op een eigenaardige, laat ik maar zeggen onfrisse, manier….. :?
De PvdA, de 2e Kamer en Bleker kennen nu inmiddels het zogeheten ZEEBAARSPLAN (naar Iers model) van SPORTVISSERIJ NEDERLAND.
Maar de (zee-)sportvissers weten inhoudelijk nog van NIETS ! Nou ja, niets ? In dit berichtje worden we - op naar mening achterbakse wijze - geconfronteerd met het voorgenomen besluit van SN, dat we een BAGLIMIT verdienen…. :shock:
Ondanks het feit dat er inmiddels een verkoopverbod voor de sportvisser van gevangen vis bestaat, moeten we (kennelijk zijn we bij voorbaat potentiële stropers en handelaren) op die manier STRENG moeten worden aangepakt.
Wat een achterdeurpolitiek…..

Frans Salvo
Berichten: 553
Lid geworden op: vr okt 26, 2007 8:08 am

Re: ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door Frans Salvo »

Dre, het volstaat dat je 1 iemand kan "overtuigen" om de zaak naar je hand te zetten. In België was er 1 Nieuwpoortse beroepsvisser, met de jusite relaties, die er in geslaagd is om de 20 kg baglimit in België te laten instellen.
Ik heb geen reden om aan te nemen dat het er in Nederland anders aan toe gaat. Wat SN moge beweren of welke argunmenten ze ook aanhalen.
Er gaat daar zoveel geld rond in die beroepsvisserij en er wordt daar zo met subsidies gegoocheld, dat je er bang van wordt.
De oplossing : wordt beroeps (handlijnvisser met Nederlandse nummer) en alles kan want die zeebaars is neit gequoteerd hé, noch in gevaar volgens europa.
Het nadeel : je moet er wel eerst een paar tienduizend euro tegenaan gooien....
Wat ik wel niet begrijp is hoe ze het gaan oplossen om de Arm 18 en co te verbieden om op zeebaars te vissen...

Ik kan hier nog wel een aantal zaken aan toevoegen maar ik vrees dat ik me zo ook al niet echt sympathiek heb gemaakt en ik heb mijn boot al eens teruggevonden met schade en met kogelgaten er in.
En bovendien, 95% van de sportvissers hier liggen echt niet wakker van wat er gebeurt met de zeebaars en eventueel baglimit.
mijn conclusie : wij zijn veel te klein, veel te weinig geld en veels te verdeeld om ook maar enige kans te hebben om iets te kunnen betekenen/veranderen.

Ron Hermse
Berichten: 154
Lid geworden op: do okt 25, 2007 7:10 am

Re: ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door Ron Hermse »

Frans,


Er is mij iets niet duidelijk in jouw verhaal.

Leg eens uit wat de Arm18(beroep) te maken zou hebben met een maatregel voor de "sportvisserij"?

Koen De Bièvre
Beheerder
Berichten: 598
Lid geworden op: do sep 20, 2007 12:23 pm

Re: ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door Koen De Bièvre »

Hoe ze die kotters gaan verbieden als dat plan er door zou komen?...
Da's nogal simpel. Als ze nergens aangeland mogen worden, ga je ze ook niet vangen, toch?
Of zien jullie het gebeuren dat er aan het einde van de winter/begin van de lente tonnen baars op zee overgezet zou worden op kleine bootjes met een nummer? Ikke niet. Overzetten op een kotter onder een andere vlag misschien?... Veel gedoe hé... dat gaat in de gaten lopen...
Als er iets gevonden wordt om het scheren en slopen van wrakken te stoppen en het opscheppen op de paaigronden gestopt wordt... Dat is dan toch alleen maar goed?

Even een hypothetisch verhaal.
Als nu aan die bovenstaande voorwaarde voldaan wordt (ZEER BELANGRIJK VOOR DE GANG VAN HET VERHAAL, ZONDER DAT IS HEEL HET SPEL WAARDELOOS) en de sportvisserij moet daarvoor een offer brengen in de vorm van een baglimit. Wat is dan een redelijk voorstel? "Geen baglimit" is ook mijn favoriete antwoord, maar die keuze krijg je nu even niet. Wanneer ben je tevreden als je met z'n tweetjes gaat vissen voor de sport, de pan en de diepvries?

Het heeft natuurlijk weinig zin om dat zo lokaal zo te regelen. Dan landen ze gewoon aan in een ander land... Of ze sluiten enkel hun eigen vissers uit en de buurman gaat vrolijk verder... Ik zie dit alleen maar goed werken als dat voor de gehele Noorzee en het Kanaal gaat gelden. Frankrijk, Groot-Brittanië, België, Nederland, Duitsland en Denemarken... Allemaal mee in het zelfde verhaal. Op die manier zie ik er brood in, anders niet.

Stel dat het zo geregeld wordt. Wat zal dan het effect zijn op ecologisch niveau? Stel dat de baars echt gaat boomen als gevolg van een en ander. Kan de baars het gat opvullen dat de gul de laatste paar jaar achter laat? Wordt er dan weer niet iets uit balans gehaald, waardoor er andere soorten in de problemen komen? Of zal de resterende visserijdruk volstaan om het binnen de perken te houden? Hij die het weet, mag het zeggen!

Frans Salvo
Berichten: 553
Lid geworden op: vr okt 26, 2007 8:08 am

Re: ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door Frans Salvo »

Ron,
Sportvisserij Nederland wil een variant van het Ierse zeebaarsplan implementeren. Het waarom en op verzoek van wie, en waarom dat nodig zou zijn : is me echt niet duidelijk; maar dat was het aalgebeurenvoor mij ook niet; dat was er ook ineens, voor sportvissers toch...
Dat zeebaarsplan stelt dat zeebaars voorbehouden is voor sportvissers (met "een" (zware) beperking) en voor beroepsmatige handlijnvissers; boomkorvissers zouden daar niet bij zijn ingevolge : niet duurzaam; geen idee of en wat met staand want...

wat ik wel weet is dat er boormkorvissers zijn die zich gespecialiseerd hebben om in de maanden feb/maart/april op zeebaars te vissen (en daar is oa de ARM 18 bij; ik viseer niet specifiek de Arm 18);
en ik kan je ook verzekeren dat zij op die maanden tonnen en tonnen zeebaars vangen, terwijl sportvisser noch beroepsmatige handlijnvisser op dat ogenblik ook maar een schub zeebaars vangen.

En Koen meent wel dat het in de gaten gaat lopen als er vis zou overgezet worden, maar er blijven hardnekkige geruchten (in België) die zeggen dat het "binnenkort" verboden gaat zijn voor sportvissers om verder dan de 12-mijlszone te zijn/varen/vissen. Wie gaat het dan zien ?
Anderzijds : stel dat het in Ned wordt verboden : dan vaar je toch naar België/Frankrijk/Gr Britt;
maw : zorg eerst voor een Europees plan anders heeft het geen enkele zin;
en dan hoop ik dat dit impliceert dat er een gesloten tijd en reservaatgebieden worden ingesteld.
mijn mening natuurlijk;
maar al die verschillende regeltjes op een paar honderd km kustlijn zorgen niet bepaald voor gelijkvormigheid :

Frankrijk : 10 stuks gul/boot; geen beperking op zeebaars tenzij dat je moet knippen
België : 20 kg/persoon waarvan maximaal 15 kg gul/persoon
Nederland : ?
Ierland : 2 zeebaarzen
alleen voor de sportvisser geldig; uiteraard zijn er kab.beperkingen maar dat quota is in België al minstens 2 x naar boven bijgesteld, voor het beroep dan, maar niet voor de sportvisser.

en dan nog iets : er wordt jaarlijks, naar schatting, tussen de 12 en 26 miljoen ton vis zwart of niet-aangegeven, gevangen, verhandeld; beroepsmatig dan.
En ik weet wel dat we eerst voor onze eigen deur moeten vegen, maar als je ook maar 10% van die zwarte handel kan inperken, scoor je 1.2 tot 2.6 MILJOEN TON.
Kwestie van alles even in perspectief te zetten en niet vergeten te vragen wie en waarom om quotamaatregelen vraagt voor de sportvisser.

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door Dre Frijters »

Het is ons belang om hierbij nauw betrokken te worden/te zijn om te komen tot eventuele reële en acceptabele maatregelen voor de sportvisserij. Niet dus om alleen maar ongefundeerde schuld, kritiek en of vermeende problemen weg te leggen bij een ander (het beroeps).

Frans oplossing om handlijnvisser te worden is niet mijn ding, dan was dat al lang geleden gebeurd en maakte ik me op dit forum niet druk. Ik wil die 1 of 2 keer per jaar, dat ik als sportvisser de gelegenheid en het geluk heb om sport te beleven aan pakweg 20 baarzen, ook het genot ervan behouden om daarna een gezond stukje verse vis uit de vriezer te kunnen blijven eten.

En als enerzijds door SN wordt vastgesteld dat de zeebaarspopulatie op de Noordzee zelfs toeneemt, dan is een baglimit voor de sportvisser simpelweg niet realistisch. Dat er maatregelen nodig zouden kunnen zijn om de grootte en voortplanting van zeebaars te beheren, prima. Daar kan op ingespeeld worden door o.a. aanpassing van de minimum maat. (Die vreemd genoeg voor het grote beroeps, ook in Frankrijk en Engeland, nog steeds op 35 cm wordt gehandhaafd). En als de sportvisser nog steeds in beeld zou zijn als het gaat om het verkopen / verhandelen van vis, heb ik er geen enkele moeite mee om van de door mij (sporadisch) gevangen klus zeebaars de staart en/of stekels af te moeten knippen.

Het is zeker niet de (of mijn) bedoeling de verhouding met de handlijnvissers te ontwrichten. Ik stel hier nog eens duidelijk dat ze, met de nieuwe voor hen geldende (en zichzelf opgelegde) regels, keurmerk etc., prima bezig zijn en hoop dat ze hun boterham kunnen blijven verdienen.

Als je zoekt op internet zoekt naar cijfers over aanlanding van zeebaars, dan kom je niet veel verder dan alleen de afslag Vlissingen: 2006 122 ton en 2007 122 ton. Dit is dan alleen het “ grote” beroeps, want de handlijnvissers hadden toen nog geen aanland/registratieplicht. Vergeet niet dat de meeste “ Nederlandse” beroepsvissers op zeebaars onder Franse (of andere) vlag zeebaars vissen onder de Franse en Zuid-Engelse kust vissen en ook daar aan (moeten) landen.
En wat te doen met de "bijvangst" van zeebaars van twinriggers en flyshooters? De EU staat nog steeds een totale, verplichte aanlanding voor..... Hoe krom moeten alle regels worden en hoe dik het bos, voordat de gehele problematiek van de beroepsvisserij IN HET BELANG VAN DE VISSTAND eindelijk wordt opgelost???? Ook het woordt "BEHEER" krijgt een steeds groter worden wanklank.

En de door Frans genoemde conclusie slaat dan zeker op de Belgische situatie, bij gebrek aan een meebeslissende en nauw bij de uitvoering betrokken instituut zoals SN in Nederland. Ik vind dat SN echter aangaande het Zeebaars(beheer)plan Noordzee en de strikt noodzakelijke, voorgenomen maatregelen, niet transparant richting haar achterban handelt.
De achterliggende gedachte in hun bericht komt niet verder dan “ het risico (1) op bedreiging (2) van overbevissing (3) “. Da’s nogal een eind weg van daadwerkelijk vastgestelde overbevissing, waaraan zich dan het “grote” beroeps zich schuldig zou maken. Terwijl het zeebaarsbestand op de Noordzee toeneemt. Ik stel, dat onder de huidige bekende en wetenschappelijke gegevens bovendien de sportvisserij niet debet is aan overbevissing op zeebaars. Is het dan reëel de zeesportvisser, als voor-voor-voorzorgmaatregel, een baglimit op te leggen ?
Je kunt je ondertussen ook al vast zorgen gaan maken hoe SN het Kabeljouw(beheer)plan “ in het vat gaat gieten”… Ik denk dat elke op of aan zee vissende sportvisser zich moet gaan realiseren hoe zijn hobby er de komende jaren uit kan of zal gaan zien…..

Ron Hermse
Berichten: 154
Lid geworden op: do okt 25, 2007 7:10 am

Re: ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door Ron Hermse »

"want de handlijnvissers hadden toen nog geen aanland/registratieplicht "????

En hoe wil je het dan noemen dat elke vangst in een logboek genoteerd moet worden???

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door Dre Frijters »

Ron,
waarmee ik alleen wilde geven dat, los van hun normale beroepsverplichtingen, zij volgens mij nog niet verplicht waren hun vangst aan te landen bij de veiling (Vlissingen) en hun vangstregistratie daar ook door te geven. Hun jaartotalen zitten dus m.i. niet bij de veilingcijfers van 2006-2007.

Ron Hermse
Berichten: 154
Lid geworden op: do okt 25, 2007 7:10 am

Re: ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door Ron Hermse »

Dre,


Hoe kom je er bij dat wij verplicht zouden moeten aanleveren op Vlissingen?


Mvg Ron

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door Dre Frijters »

Pfff Ron,
ik stel nergens, dat jullie verplicht zijn in Vlissingen aan te leveren, ik merk alleen op dat kennelijk alleen in Vlissingen zeebaars werd aangeleverd, in ieder geval in 2006-2007, en dat daar toen kennelijk geen aanlevering van jullie bij zat.....
Als je iets dwars zit, zeg het dan gewoon.

MvGr
Dre.

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door Dre Frijters »

Gelukkig worden in Nederland, in tegenstelling tot bijv. Ierland en België , niet altijd zo maar klakkeloos vergaande regels uit de mouw geschud omdat er iemand iets begint te roepen….

Staatsecretaris Bleker schrijft op 17 februari 2012 in zijn Verzamelbrief Visserij, referentie 258154, gericht aan de Voorzitter van de 2e Kamer der Staten Generaal aangaande dit onderwerp in ieder geval letterlijk:
ZEEBAARS en het IERS MODEL

Op 2 februari heeft een goed gesprek plaatsgehad tussen mijn departement en
vertegenwoordigers van Sportvisserij Nederland en IMARES over de zeebaars en
het ‘Ierse model’. IMARES trad in dit overleg tevens op als vertegenwoordiger van
de kenniskring kleinschalige kustvisserij (hierin hebben ook beroepsmatige
staandwantvissers en handlijnvissers zitting).

Met het 'Ierse model' wordt gedoeld op de maatregelen die in Ierland enkele jaren
geleden zijn getroffen op basis van onderzoek waaruit bleek dat de Ierse
zeebaarspopulatie er slecht aan toe was. De beroepsvisserij op zeebaars is toen
verboden en voor de sportvisserij is een baglimit (maximum aantal mee te nemen
vissen) en een minimum aanlandingsmaat ingesteld. Inmiddels gaat het weer
beter met de Ierse populatie.

Uit het overleg bleek dat er te weinig gegevens bekend zijn over de Nederlandse
zeebaarspopulatie om duidelijke uitspraken te kunnen doen over de situatie van
het bestand. Wel wordt in ICES verband onderzoek gedaan naar de zeebaars. Ook
wil Sportvisserij Nederland zich inzetten om gezamenlijk met de kenniskring
kleinschalige kustvisserij en de beroepsmatige handlijnvissers een verkenning op
te zetten naar de toestand van de zeebaars. Ik wacht deze resultaten af
.
Dus logischerwijs eerst deskundig, transparant, gedegen onderzoek en analyse a.u.b.!
:)

Waarbij SN ook met de Kenniskring Kleinschalige Kustvisserij en de handlijnvissers (het beroeps) een verkenning wil uitvoeren naar de toestand van de zeebaars. Wat naar mijn idee nauw verbonden zal zijn met vangstregistratie ( hoeveel, wanneer en waar) en analyse daarvan.

Is het dan niet nodig dat de SPORTVISSERIJ-tak op dit punt ook nog nuttige gegevens aan zou kunnen leveren , en zo ja hoe? Of is dit al een gepasseerd station en is bij voorbaat en vooruitlopend op de resultaten van het onderzoek al door SN besloten dat wij eenzijdige beperkingen opgelegd krijgen?
:shock:

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door Dre Frijters »

En welke beperkingen zitten er dan nog meer aan te komen ?

In het eerste bericht ( van SN ) is er niets aan de hand zou je zeggen…:
THEMA-AVOND ZEESPORTVISSERIJ WIJK AAN ZEE
woensdag, 14 maart 2012

De commissie Zeevissen van federatie Sportvisserij MidWest Nederland nodigt u uit voor een interessante avond waarop het onderwerp zeevissen van vele kanten wordt benaderd. U bent vanaf 19 uur van harte welkom in café De Zon, Voorstraat 54 in Wijk aan Zee.
De avond is vrij toegankelijk, u moet zich echter wel tevoren aanmelden via info@sportvisserijmidwestnederland.nl of een telefoontje naar het kantoor van Sportvisserij MidWest Nederland: 0251 - 318 882. Tot dan!
Programma
• 19:00 uur zaal open en ontvangst met koffie
• 19:20 uur opening
• 19:30 uur Stand van zaken Commissie zeevissen: Maikel van Breugel
• 20:00 uur Lezing ‘Haring in ’t IJ’ door stadsecoloog Martin Melchers
• 20:30 uur Pauzefilm ‘Haring in ’t IJ’
• 21:00 uur Toelichting Sportvisserij Nederland door Jan Willem Wijnstroom
• 21:30 uur Discussie: de toekomst van de zeesportvisserij o.l.v. Ron Gatowinas
-> Check hier de uitnodiging (pdf)
Bron: Sportvisserij Midwest Nederland
Maar dan kom je op visserijnieuws.punt.nl het bericht tegen over hetzelfde onderwerp:
Strengere regels voor sportvissers
Sport .......Visserij | 14 Maart 2012 | 21:04:21

Strengere regels voor sportvissers
Discussie over toekomst van de zeesportvisserij

WIJK AAN ZEE

- Sportvissen in zee- en kustwateren is razend populair. Op een mooie dag gooien duizenden sportvissers een dobbertje uit in het zeewater vanaf een boot of de wal. Het onderwerp komt vrijdag aan de orde tijdens een bijeenkomst in Wijk aan Zee.
Er wordt in café De Zon gesproken door Maikel van Breugel over de stand van zaken van de commissie, stadsecoloog Martin Melchers houdt een lezing over haring in ’t IJ.
Daarna volgt een toelichting van Jan Willem Wijnstroom (Sportvisserij Nederland) en als laatste onderdeel volgt een discussie over de toekomst van de zeesportvisserij.
De bijeenkomst (begin 19.30 uur) is niet alleen voor vissers vanaf de wal, maar ook voor hen die wel eens meegaan met een sportvissersboot waarvan er vele vertrekken vanaf IJmuiden. Bron: Noordhollandsdagblad.nl
Steeds vaker lijkt het erop - vooral als het gaat over beperkende maatregelen - dat binnen SN bepaalde visie en plannen al klaar liggen, terwijl de leden nog zogezegd “vrijelijk kunnen gaan discussiëren over de toekomst”……
Je kunt je dan ook afvragen of uitgevoerde of nog uit te voeren onderzoeken iets anders dan het gewenste resultaat op kunnen leveren………

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door Dre Frijters »

Op visserijnieuws.nl verscheen onderstaand bericht over de problematiek en kamerverhandelingen inzake visserij. Ik bespaar u al die tekst, behalve het laatste stukje, vooral het cursief deel over zeebaars......
Europa op derde plaats bij visserijakkoorden?
‘Discardsban geen doel op zich’
vrijdag, 16 maart 2012

DEN HAAG -

- - - - - - - -
- - - - - - - - bla bla bla - -

De Kamer prees Bleker tenslotte voor de schaderegeling voor de door de dioxineproblematiek getroffen binnenvissers. Minder enthousiast was men over de verruiming van de nachtvisserij op aal door sportvissers, en de vertraging in de door Bleker beloofde rapportage over illegale verkoop van zeebaars door sportvissers. Die rapportage komt nog voor de zomer.


Ik ben zeer, zeer benieuwd naar deze rapportage, waarin waarschijnlijk aannemelijk moet worden gemaakt, dat de huidige regel ( verbod verkoop van vis door de sportvisser ) niet afdoende genoeg is en dat er nog meer beperkende maatregelen ( op aanwijzing van wie ???) noodzakelijk zijn.
Wellicht een baglimit ?? :o 8)

Frans Salvo
Berichten: 553
Lid geworden op: vr okt 26, 2007 8:08 am

Re: ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door Frans Salvo »

Dré, het is geen kwestie van ""wellicht" en "of" die bag limit er komt; het is gewoon nog een kwestie van "wanneer".
En ondertussen gaat de slachting in het Kanaal, door de bokkers en twinvissers, onverminderd voort; tonnen zeebaars per boot per week !
ronduit belachelijk om te veronderstellen dat je ook maar iets zal oplossen met een bag limit voor sportvissers;
de hele probelematiek moet Europees wordt aangepakt, anders zijn alleen de sportvissers de dupe en is het resultaat 0,0 voor de zeebaars; en dat is toch de bedoeling ????.... of vergis ik me ???

als je weet dat 1 beroepsvisser er in België is in geslaagd om een baglimit te laten invoeren voor de sportvisser, dan zou je bijna geneigd zijn om te denken dat een dergelijk scenario zich ook aan het voltrekken is in Nederland....
ik twijfel in ieder geval niet !

jan van den berg
Berichten: 44
Lid geworden op: vr jan 16, 2009 11:45 am

Re: ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door jan van den berg »

Inderdaad een ronduit ridicuul idee dat een Bag Limit de zeebaarsstand zou redden.
Sportvisserij Nederland die dit idee naar voren brengt en hiermee denkt te bewerkstelligen dat de beroepsvisserij ( als tegenprestatie) de baars dan ook met rust gaat laten en er een situatie zal volgen a la Iers model?
Gevoelsmatig kan ik maar èèn ding aanbevelen, weg, lees ver weg blijven van Sportvisserij Nederland die dit soort ideeën op deze manier en op politiek niveau naar voren brengt. Temeer daar het gros van de sportvissers tegen het invoeren van een Bag Limit is en dit louter ziet als een "wit politiek" voetje halen van S.N.
Het pobleem van de baarsvisserij zal niet worden opgelost en uitsluitend een doelgerichte Europese besluitvorming zal effect hebben. Eerst maar eens Europese quotering van de zeebaars en een algemene verhoging van de minimummaat naar een 40, liefst 45 cm zodat er een grotere kans op kuitschieten is want met de huidige minimummaat gebeurt dit te beperkt omdat simpelweg de baars met 36cm niet altijd op geslachtsrijp formaat zit. Afscherming van de wrakken, ( tja, is ook niet grappig) zou wèl kunnen zorgen voor een laatste beetje bescherming van de laatste oases zoals die ooit waren. Iedereen weet dat er geregeld 5-8 boten bij bijv een wrak liggen te baarzen ( en wàt een onderlinge gezelligheid!!) en de grotere kotters al menig wrak hebben verwoest door de baars met hun tuigen op te scheppen om nog niet eens te spreken over de staandwantvisserij en het doelmatig slopen en strippen van wrakken vanwege de metalen.

Ik ben zelf ook een fanatiek visser, alhoewel ik tegenwoordig steeds meer op de Engelse banken vis( ik woon in de UK), met een leuk bootje die wat centjes op jaarbasis kost maar als ik soms anderen hoor zeggen dat het een "duur " jaartje was omdat bijvoorbeeld de apparatuur vervangen moest worden of een heckdrive vernieuwd moest worden of eh, de diesel aan de prijs is, dus er meer vis gevangen ( lees verkocht) moet worden dan kan ik alleen maar zeggen: sluit je aan bij de VBHL ( Vereniging van Beroepsmatige Hand Lijnvissers) en investeer in de benodigde licenties etc. Want, dat de illegale verkoop steeds verder aangepakt wordt is een noodzakelijk feit!
Sportvissers die pretenderen sportvissers te zijn dienen zich ook als zodanig te gedragen, ik denk dat menigeen het hiermee eens zal zijn.
Echter een Bag Limit voor sportvissers die op redelijk beperkte schaal vissen en eens meer dan 2 visjes mee naar huis willen meenemen lost niets op, iedereen met een beetje gezond functionerend verstand zal zich dit realiseren.

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door Dre Frijters »

En Bleker heeft afgevuurd........ Zie zijn onderstaande brief.

Of de kogel ook door de kerk zal gaan? Die kans is wel onvermijdelijk groot geworden, vooral als je bijlage van zijn brief ( het onderzoek aangaande illegale vangst, handel en verkoop voor sportvissers door de NEDERLANDSE VOEDSELWAREN AUTORITEIT ( NVWA)) en hoe de sportvisserij als een stokvis op de paal wordt gestoken, een oor wordt aangenaaid, etc. etc. en -althans in de huidige vorm zoals wij die kennen als bootjesvissers- om zeep wordt geholpen.
:evil: :twisted:
P.S. Ik probeer deze bijlage hier ook in zijn geheel te plaatsen, maar weet nog niet of dit lukt, zijn namelijk 6 pagina's pdf. Anders volgt in ieder geval waar je hem kunt lezen...)
Bleker wil limiet aan vangst sportvissers
Sport .......Visserij | 11 April 2012 | 16:28:21

Bleker wil limiet aan vangst sportvissers
DEN HAAG (ANP) – Staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw overweegt de hoeveelheid vis die sportvissers uit zee ophalen, aan een limiet te binden.

Op die manier kan worden tegengegaan dat de vissers hun vangst aan de handel verkopen. Dat is verboden, maar gebeurt niettemin op ruime schaal, zo blijkt uit een rapport van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Vooral kabeljauw en zeebaars komen in aanzienlijke hoeveelheden via sportvissers in de handel terecht. Op dit moment kan er alleen tegen worden opgetreden als sportvissers op heterdaad worden betrapt bij de verkoop.

Het voorstel van de NVWA om een vangstlimiet te gaan hanteren, lijkt Bleker „een goede oplossingsrichting”, heeft hij dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven. Bron: Reformatorisch Dagblad

Te Downloaden:

Aanbiedingsbrief bij rapportage NVWA
'Het vangen en verkopen van zeevis door sportvissers: Indicties van illegaliteit'
Eindrapportage 'Het vangen en verkopen van zeevis door sportvissers'
Duidelijk mag zijn, vooral als je die bijlage goed hebt gelezen, dat het toch wel erg kort dag is geworden om het tij nog te keren...... :mrgreen:

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door Dre Frijters »

De link naar de bewuste bijlage van de brief:

http://www.rijksoverheid.nl/documenten- ... /verslagen

Dan kun je openen:
"Eindrapportage Het vangen en verkopen van zeevis door sportvissers"

Ik waarschuw u alvast; schrik niet met welk gemak conclusies worden getrokken, "ambtshalve" vergelijkingen worden getrokken, halve waarheden als hele koe worden aangenomen, met welk gemak en hoe vaak wij bij nacht en ontij de zee optrekken om fabelachtige vangsten te scoren, hoe wij cijfermatig worden ingeschat in vergelijking met de geregistreerde beroepshandlijnvissers, hoe waarnemingen van politie, controleurs etc. worden "vertaald". Te veel en te zot om nu even op te noemen.

Kortom:
Mijn vrieskist is op dit moment toch echt leeg, wat vis betreft.
En datzelfde geldt voor mijn bankrekening en zwarte portemonnee, ik wist niet dat ik al die jaren al zo rijk had kunnen zijn, stomkop die ik ben...... :cry:

Jerry Van Tilborgh
Berichten: 393
Lid geworden op: do okt 25, 2007 4:05 pm

Re: ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door Jerry Van Tilborgh »

Als ik het allemaal zo is lees moet ik hard lachen en huilen tegelijk. Het komt er eigenlijk op neer dat wij "allemaal" moordenaars en stropers zijn die massa's kabeljauw en zeebaars vangen op een jaar, en er 60.000€ per man/per jaar aan verdienen? Sommige punten raken kant noch wal, maar het geen wel dikwijls naar voren komt is de doorn in hun oog van de vele illegale vangsten op de kering en koelwateruitlaat op de maasvlakte! Je kan niet ontkennen dat het gebeurt, en die enkelen het verzieken voor de vele duizenden sportvissers! Ik kan zo nog wel een tijdje doorgaan met zagen en zeiken, maar denk dat het kwaad al is geschied en er zowizo een beperking aankomt?

Ik ga morgen lekker vissen en probeer nog wat van (misschien wel de laatste???) gullen te vangen. Misschien wel een geluk dat ik ben verhuisd naar Zeebrugge, daar mag ik tenminste nog 20kg vangen ipv die 5 visjes/man die ze voorstellen!!! Triestig, echt triestig!!!

Veel sterkte
Jerry :cry: :cry: :cry:

Koen De Bièvre
Beheerder
Berichten: 598
Lid geworden op: do sep 20, 2007 12:23 pm

Re: ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door Koen De Bièvre »

Ik was echt van plan om het te laten rusten tot na een aantal vergaderingen. Het lukt me niet.
Heel dat rapport is een aanfluiting van wat een ernstig onderzoek zou moeten zijn. Gelijk wie had het kunnen schrijven zonder van achter een bureau te komen en werkelijk iets te onderzoeken.
Bladzijden lang vol aannames, indicaties en veronderstellingen. Optelsommen, vermenigvuldigingen en conclusies die verder op geen enkel PV of getal gebaseerd zijn. Als je een halve kist vis aan boord hebt, ben je al veroordeeld tot stroper en zit je met vuil op, kan niet anders. Dat is een conclusie die je probleemloos kan trekken uit dat rapport. Dat je van de illegale handel af wil, snap ik helemaal, dat vind ik zelfs terecht, maar in het blinde weg het kind met het badwater weggooien is ook de oplossing niet! Bovendien wordt zoiets dan meteen in het wild gegooid zonder onze belangenorganisaties daar eerst eens even over te interpelleren. Vervolgens worden zelfs de voornemens van de staatssecretaris via de krant bekend gemaakt. Voor de duidelijkheid: dat rapport is geschreven door de dienst die ook moet controleren. Met andere woorden, ze hebben vooral en eigenlijk uitsluitend naar hun eigen gemak gekeken in hun adviezen.

Als de wantoestanden met name op de kering en bij spuien en uitlaten de spuigaten uitlopen, pak dat daar dan aan! Als ze zonder vis van de kering komen wanneer ze opgewacht worden, zorg dan dat er een ander instrument is om boetes uit te delen waar een mens niet goed van wordt, gewoon omdat je op de kering hebt gezeten, ongeacht wat je daar aan het uitspoken was! Als we de bevoegde instanties vragen om het aan te pakken hebben ze geen tijd, geen zin, te weinig volk en te weinig middelen... Daarom gaan ze mogeklijk heel de groep sportvissers aanpakken op een manier die geen moeite kost om te handhaven. Waarom zit weer enkel de sportvisser in het beklaagdenbankje? Waarom zitten de handelaars en horeca niet mee op de strafbank. Als het dan toch duidelijk aantoonbaar is dat er zwarte vis in hun winkeltje zit, pak dat dan eens keihard aan, dat kan je wél bewijzen en vervolgen! Het zal gauw afgelopen zijn met illegale vis in huis halen. En nog eens wat. Wie zegt dat die zogenoemde overvloed aan zwarte vis allemaal sportvis is? Kom hé zeg, een oude aap moet je geen smoelen leren trekken!

Zinvolle alternatieven zoals vinnen knippen, strippen, maatverhoging, e.d. worden als veel te lastig ervaren en van tafel geveegd. Ik hoop dat de staatssecretaris zich heel goed realiseert wat hij, naast een fantastische hoobby, kapot maakt als hij zo'n rigoreuze maatregel doorvoert. De economische waarde van de sportvisserij zal een forse duik nemen. Charterbedrijven gaan in de problemen komen, hengelsportzaken en watersportbedrijven gaan serieus omzetverlies lijden. Kwestie van de crisis even aan te pakken... Onze belangenbehartigers zijn er ondertussen jaar na jaar in geslaagd om beperkingen buiten de deur te houden. Lees er Sprtingtij maar eens op na, beperkingen kunnen enkel in het kader van een beheersplan, dus niet als gemakkelijkheidsoplossing voor de ambtenaren. Dat je niet op een eiland binnen Europa kan blijven zitten, zat er aan te komen, maar dit is onwaarschijnlijk. De redelijkheid is compleet zoek!

Eén ding moet ik Bleker wel meegeven, hij is niet zo hypocriet als Vera Dua en de Vlaamse overheid die er allerlei beschermende blabla bij sleurt zoals "het wegvangen van moederdieren" om de maatregel te verantwoorden. Het gaat om poteraars en valsspelers, klaar uit. Wij, de duizenden goedmenende sportvissers, krijgen de rekening gepresenteerd voor de kloterij van enkelen en de gemakzucht van anderen. Willen de dames en heren beleidsmakers er ook even bij stil staan dat, in tegenstelling tot Engeland, Ierland en Frankrijk, de baars en de gul de enige relatief grote vissoorten zijn die hier door iedereen kunnen gevangen worden? Als je daar al te gortig aan gaat prutsen, rest ons enkel nog wat schar, wijting en een verloren gezwommen bot. Haaitjes vissen in de zomer is leuk, maar zo dik zitten die er ook weer niet!

Voorlopig heet het nog een voornemen van de staatsecretaris te zijn, dat laat dus nog enige ruimte voor onze belangenbehartigers om de redelijkheid de bovenhand te laten halen.

Frans Salvo
Berichten: 553
Lid geworden op: vr okt 26, 2007 8:08 am

Re: ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door Frans Salvo »

Koen, wie (en waarom) die beperking in België heeft gerealiseerd weet jij evengoed als ik. Anderzijds toch even aanhalen dat ik begrip kan opbrengen voor een beperking op gul; dat is een gequoteerde soort. Daar ZOU dus iedereen moeten aan meehelpen. Of dat ook maar enige zoden aan de dijk brengt, op de manier waarop dat nu gebeurt, dat is een heel andere kwestie !

Maar als je een quota gaat instellen voor zeebaars terwijl dat een niet gequoteerde vis is; terwijl er geen gesloten tijd voor is; geen reservaatgebieden, terwijl terzelfdertijd de bokkentrailers en twinvissers tonnen en tonnen per week aanlanden, net in de paaimaanden van de zeebaars...
waar is de logica ?

Heel zwak oa van de AID die het "te veel werk vindt" om te controleren of vis al dan niet geknipt is... geen probleem om met een grote en kleine boot, met pakweg 6 politiemensen, enkele tientallen km op zee te varen; kleine boot overboord; aan boord gaan en controle te doen van papieren, marifoontoestemming, eigendomspapieren, witte diesel eventueel, enz. (ik spreek uit ondervinding zowel in België als in Frankrijk) maar controleren of de vis geknipt is, dat zou dan te tijdrovend zijn ???????????? zelfs de Fransen maken daar geen bezwaar over ...

idiotie ten top

ik denk er nog even over na en zie nog wel wat er gebeurt, maar ik denk niet dat ik me nog een Nederlandse visvergunning ga aanschaffen; ik heb me die nog steeds aangeschaft uit solidariteit en om de "hoop te vergroten" maar na dit 2e debacle (na de paling) zie ik het nut er niet meer van in.
SN = geen inspraak, geen overleg met de achterban, geen info, geen pro-activiteit, te fel gericht op zoet, te onderhevig aan fanatiekelingen.

Frans

Marco Van Meeuwen
Berichten: 174
Lid geworden op: do okt 25, 2007 3:02 pm

Re: ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door Marco Van Meeuwen »

ik ben blij dat ik onze boot heb verkocht,,, gedaan met die onzin.

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door Dre Frijters »

EEN SPORTVISSER VERKOOPT GEEN VIS
donderdag, 12 april 2012

Het illegaal verkopen van met de hengel gevangen zeevis dient te worden aangepakt. Sportvisserij Nederland onderschrijft deze conclusie uit het rapport van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dat onlangs door staatssecretaris Henk Bleker aan de Tweede Kamer is aangeboden. Illegale verkoop van vis werpt immers een smet op de talloze goedwillende sportvissers.
De NVWA heeft in 2011 een onderzoek uitgevoerd naar het vangen en verkopen van zeevis door sportvissers. In dit rapport ontbreken echter duidelijke en harde cijfers over de omvang van dit probleem. De staatsecretaris overweegt nu om maatregelen te nemen op basis van de adviezen van de NVWA. Sportvisserij Nederland is van mening dat de illegale verkoop van vis moet worden uitgebannen, maar wil voorkomen dat goedwillende sportvissers door deze maatregelen worden getroffen. Sportvissers vissen immers voor de ontspanning en niet om vis te verkopen. Bovendien verbiedt de VISpas de verkoop van vis.

Minder dan 1%
Sportvisserij Nederland is daarom in gesprek met het ministerie van Economische zaken, Landbouw & Innovatie om gezamenlijk naar een oplossing voor het probleem van illegaal verkopen van vis te zoeken. Daarbij zal worden aangegeven dat slechts een uiterst kleine groep, minder dan één procent, van de in totaal 650.000 mensen die met een hengel aan zee vissen zich schuldig maakt aan deze vorm van illegale handel. Er zal dus naar een proportionele oplossing moeten worden gezocht om alle goedwillende sportvissers niet de dupe te laten worden van een relatief minieme groep die de regels aan zijn laars lapt. Ook zal Sportvisserij Nederland er op inzetten om de hele keten, alle vormen van visstroperij op zee en illegale handel, aan te pakken.

Bag limit
Eén van de door de NVWA voorgestelde maatregelen om de illegale handel aan banden te leggen, is de invoering van een zogenaamde bag limit voor sportvissers op zee. Daarin is vastgelegd hoeveel vis een sportvisser mee mag nemen voor eigen consumptie. Deze en andere door de NVWA voorgestelde adviezen heeft Bleker momenteel in beraad en zullen aan de orde komen in het overleg dat het ministerie van EL&I binnenkort heeft met de verschillende sectorpartijen.
En dan eindelijk, na een lange periode van onbegrijpelijke radio- en communicatiestilte, van SN een reactie over deze onheilspellende ontwikkeling richting achterban. Gelukkig laat SN haar tanden zien, maar de vraag is nog hoe lang ze zijn.
SN is toch een van de sectorpartijen, die (naar ik aanneem) betrokken werd bij het aanleveren van informatie, cijfermateriaal etc. die NVWA in zijn rapport heeft gebruikt ( tegen wil en dank misbruikt misschien?). Daarenboven is SN inzake handhaving, (zelf-)regulering en ontwikkeling daarvan zeer nauw betrokken.

Als je het rapport van NVWA zo wil lezen ( en er zijn m.i. geen feitelijke gegevens om het anders te lezen ) dan wordt de sector waar ook SN onder valt een aardig brevet van onvermogen toebedeeld:

- NVWA haalt op geen enkel moment “Sportvisserij Nederland” als zodanig aan en zwijgt over haar werk en belang in relatie tot vertegenwoordiging van de achterban: de sportvisser;
- Er is de laatste jaren ( sinds invoering van het verkoopverbod ) maar weinig veranderd;
- Het structureel, stelselmatig en in grote hoeveelheden voorhanden hebben (stropen) van ONDERMAATSE VIS wordt fijntjes en nadrukkelijk aangehaald als tekortkoming, terwijl dat (volgens mij) NIETS te maken heeft met het probleem van illegale verkoop van vis door de sportvisser en de oplossing van dit laatste probleem. Ondermaatse vis is simpelweg niet interessant voor de handel;
- De huidige handhaving wordt tussen neus en lippen afgedaan als “ slechts symptoombetrijding”;
- NVWA houdt een “krimpende organisatie” voor ogen. Er blijft dus weinig ruimte over voor de plannen en het vele (goede) werk wat SN voorstaat richting haar achterban;
- De inbreng en info vanuit de beroepssector wordt wel nadrukkelijk ingebracht en uitgespeeld ten nadele van ons.

Kortom: Als je dit zo lees, dan moet SN zich toch wel ernstig schamen en in haar hulpbehoevende hoekje blijven zitten. Althans zo wil NVWA ons doen geloven. SN krijgt van mij nog steeds het voordeel van de twijfel en ze hebben onze steun echt HEEL HARD NODIG om het tij te keren, maar dan zullen er toch wel spijkers met koppen geslagen moeten worden.
Als dit debacle (te) nadelig voor ons afloopt, is dit in ieder geval het laatste jaar dat ik een Vispas aanschaf, want dit papiertje heeft dan maar weinig meerwaarde meer en zijn we allemaal verliezers.

Mario Wauters
Berichten: 615
Lid geworden op: zo jan 06, 2008 11:19 am
Locatie: antwerpen

Re: ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door Mario Wauters »

Juist Dre dan vraag ik mij ook af waarom ik al 15-20jaar een vispas koop zonder dat ik hem eigentlijk nodig heb want ik vis altijd aan of op zee maar een mens denkt steun onze spreekbuis om onze belangen te verdedigen ,ik denk zo stilaan dat we ons geld int'water gooien.
Ik hoop echter dat er toch nog iets positief uit de bus komt.
elpescador

delta 1518

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door Dre Frijters »

Helemaal eens met de reactie “ Sportvisserij Nederland gaat in de tegenaanval” van onze redactie.

Gelukkig stelde SN al vast, dat van de berekening, die als basis dient voor dit “brevet van onvermogen” van NVWA, geen ene moer kan kloppen. Naast je normale werk als werknemer of zaakwaarnemer gemiddeld 1 dag per week als een beroeps-handlijnvisser ver de zee op om effe 180 kg zeebaars te vangen en nog een zooitje kabeljauw als bijvangs ???? Alsof we allemaal bij de Neeltje Jans of toch pal aan de kust wonen en nooit geen last hebben van slecht weer…..etc etc.
Een “gelijk speelveld” met België, hoe krijgen ze het verzonnen. Staat het kantoor van de NVWA in de Efteling of zo?

En de “langs de neus weg” opmerkingen inzake vaststellingen (het structureel voorhanden hebben van grote hoeveelheden ) ondermaatse vis/zeebaars. Die jongens kunnen dus wel verbaliseerd worden. Echter wij (en zij) weten ook, dat ondermaatse zeebaars/kabeljouw op de zwarte markt en dito handel totaal geen waarde heeft…. Pure stemmingmakkerij en aandikkerij dus.

Nog enkele punten die m.i. van belang zijn:

* Met een opmerking over de minimum maat zeebaars die dan aan de paai kan deelnemen, slaan ze de plank ook aardig mis. Iedereen weet, of zou toch moeten weten, dat bij die door de EU opgelegde maat de zeebaars nog niet of nauwelijks aan de paai heeft kunnen deelnemen. Pogingen vanuit de hengelsport die verhoogd te krijgen lopen op niets uit of worden teruggedraaid. Het feit dat GEKWEEKTE baars financieel-economisch aantrekkelijk in de winkel NAAST die van de beroepsvisserij moet kunnen liggen: dat is de ware reden. En dit nog naast het feit dat de gebruikelijke maaswijdte van de netten van de beroepsvissers op deze maat is afgesteld.

* Een “krimpende organisatie” versus te moeizame mogelijkheden om vlot en effectief te kunnen handhaven, beheren en verbaliseren…. Hoe is het in dat licht bezien (als voorbeeld) dan mogelijk, dat Bleker WEL besluit, dat RECREATIEVE VISSERIJ in de vorm van staandwandt etc. toch weer wordt toegestaan op de eilanden en langs de kust !! Is die tak van visserij dan wel effectief te controleren, hebben deze vissers dan wel in de hand hoeveel zeebaars of kabeljauw dag-in-dag-uit in hun netten kan zwemmen en wat heeft zo’n visser “ voor eigen gebruik” nodig. Is deze vorm van visserij in de visie van NVWA dan wel te handhaven ? Het zou te zot voor woorden zijn, als hierop GEEN baglimit zou komen…….. Verder blijkt NVWA totaal geen kijk te hebben op de recreatieve visserij (waar hengelsport maar een klein onderdeel van is) in de rest van de EU, de onderscheidenlijke problemen en aangedragen oplossingen daarvan.

* Discards tegen wil en dank, wat blijft er over van weidelijke sportvisserij?? Stel je nou eens voor. Er is inmiddels een baglimit, die voorschrijft dat je maximaal 5 zeebaarzen en/of 5 gullen als boot-, kant- of opstapsportvisser mee mag nemen. Nou heb je toevallig zo’n dag dat alles meezit. Je vangt binnen een uur al vijf gullen, die je met een klap op de kop netjes doet inslapen en in de bak gooit. Stop je er dan mee, of ga je (kan je dan wel) gericht verder vissen op nog vijf zeebaarzen en andere vissoorten op het gevaar dat….? Je besluit aldus door te gaan maar vangt vervolgens een “kneiter” van een kabeljouw, in gewicht net zoveel als die vijf gulletjes samen…..
Maak je die mooie dag niet meer af, zet je die “kneiter” levend terug en ga je maar naar huis met vijf gulletjes? Leuk he !? Je loopt dan in ieder geval geen gevaar voor een bekeuring…;
Gooi je een of alle gulletjes (dood) terug, in de hoop en met reële kans op nog meer (max. 5 ) grote kabeljouw? Dus het scenario: Komt een grotere aan boord, gaat een kleinere dood overboord ?;
Je besluit door te vissen op andere soorten. Zet je elke bijvangst gul terug, ook al zijn ze groter dan de voorgaande, in de hoop dat ze het overleven? Want je wil geen bekeuring oplopen;
Bewaar je alles toch maar tot het eind van de visdag, om dan de beste keuze te maken om de vijf zwaarste gullen mee te nemen. Waarmee je tussentijds een bekeuring riskeert;
Je neemt alles toch maar mee, want de vis is dood. Je riskeert zeker en vast een bekeuring;
Een charter- of opstapboot ligt op een wrak, de een vangt snel zijn limit, de ander (nog) niet, gemor en ruzie aan boord ? Neemt de schipper enige verantwoordelijkheid en licht hij voortijds het anker om maar wat anders uit de hoek te zoeken?
En zo kunnen we wel even doorgaan……

* Heeft iedereen al in de gaten wat dit voor negatieve consequenties zal hebben voor het houden/organiseren van wedstrijden en kampioenschappen ? Schrap kabeljauw en zeebaars maar van de lijst en kijk wat er als schrale troost nog overblijft……

* De verzoeker om deze rapportage is de DIRECTIE DAD, zeg maar de ACCOUNTANT (en adviseur) van de overheid/minister/staatsrecretaris. Het is toch wel erg vreemd, op zijn zachts gezegd onder de maat, dat Bleker bij zijn brief de Volksvertegenwoordiging opzadelt met een vaag rapport van alleen de onderzoeker, de NVWA. Als de 1e en 2e Kamer dit afdoende zou vinden om een baglimit erdoor te drukken, dan zijn we niet veel meer dan een gemiddelde bananenrepubliek……. Een accountantswaardige verklaring, als vanzelfsprekend gevolg op dit waardeloze rapport, dient dus eerst overlegd en openbaar te worden.

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door Dre Frijters »

Ik was nog een belangrijk punt vergeten.

* Als de cijfers, berekeningen en daaruit te trekken conclusies door NVWA dan toch als betrouwbaar en naar waarde moeten worden ingeschat, dan is het volgende uit administratieve controles bij vishandelaren gebleken:
boekjaar 2007 - 2008: ruim 35.000 kg zeebaars afgenomen van sportvissers;
boekjaar 2010 - 2011: ruim 25.000 kg zeebaars afgenomen van sportvissers;
wat de (negatieve) conclusie “Vandaar ook perspectieven over de structurele aard” oplevert…..

Ik zie dat natuurlijk anders, namelijk:
Over deze jaren is dus een duidelijke daling van 30 % te zien van de afname van zeebaars van sportvissers, wat de (positieve) conclusie “een toonbeeld van zelfregulerende werking van het verkoopverbod voor de sportvissers” aantoont en uitstekend perspectief biedt voor verdere ontwikkeling van spontane naleving.
Kortom: NVWA kan (voor wat betreft de sportvisserij) gerust verder inkrimpen…..
:wink: :D

Frans Salvo
Berichten: 553
Lid geworden op: vr okt 26, 2007 8:08 am

Re: ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door Frans Salvo »

Dre, ik steun je conclusie maar de explosieve groei van beroepsmatige handlijnvissers, zal er ook wel iets mee te maken hebben.

jan van den berg
Berichten: 44
Lid geworden op: vr jan 16, 2009 11:45 am

Re: ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door jan van den berg »

Volgens de nieuwsberichten wordt vanmiddag het ontslag van het huidige kabinet aangeboden. Laten we hopen dat de huidige discussie op politiek vlak ten aanzien van een eventuele vangstbeperking wat naar de achtergrond raakt tot er een nieuw kabinet zitting zal nemen.
Tevens: laat degenen van SN die ècht welwillend de zilte belangen van de sportvisserij behartigen, hun zaken op orde krijgen om er alles aan te doen om in een volgende kabinetsperiode goed beslagen ten ijs te komen indien deze discussie zich weer voordoet ( kwestie van tijd)!

Frans Salvo
Berichten: 553
Lid geworden op: vr okt 26, 2007 8:08 am

Re: ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door Frans Salvo »

Hallo Jan, het zal ondertussen wel genoegzaam bekend zijn dat ik niet zo een fan ben van SN; toegegeven, er zijn veel leden; maar er zitten daar meer leden tussen die zo fanatiek bezig zijn en zo tegen iedere vorm van een vis meenemen, dat hun stem veel luider klinkt dan wat lief is voor een zeevisser.
Ik pleit al geruime tijd voor een exclusieve "zout-water-club" en zit er echt op te wachten; nadeel is natuurlijk dat (blijkt nu nog maar eens) er weinig zeevissers zijn die zich de moeite getroosten om hun stem te laten horen.
En om wat munitie klaar te hebben zitten, stel ik (nogmaals) voor om, binnen de Delta-vereniging, eens een eigen enquete te doen naar ons visgedrag; zoals je weet gaan wij allemaal minstens 100 x per jaar vissen en vangen wij iedere keer minstens een paar kisten (gequoteerde kabeljauw);
dixit het beroep dan.
De werkelijkheid is "iets" genuanceerder; kan ook zijn dat ik niet kan vissen natuurlijk, maar ik hoor toch ook niet veel positiefs van anderen.
Hoeveel boojes telt onze vereniging; hoe groot zijn ze; binnen of huitenboord motor; hoe dikwijls gaan we; met hoeveel personen; zand- of wrakvisserij;

lijkt me handig en nuttig om dit te weten en voor te leggen op het moment dat er weer "animo" is over onze hobby.

vr gr

Frans

jan van den berg
Berichten: 44
Lid geworden op: vr jan 16, 2009 11:45 am

Re: ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door jan van den berg »

Hallo Frans, ook ik ben geen fan van de SN club in de huidige vorm. Ik heb mij op het forum gematigd kritisch over SN uitgelaten en eenieder die al jaren de stelling en houding van SN volgt, had kunnen zien aankomen dat oa de beroepssector een keertje terugbijt. In het verleden heeft SN al eens een bag limit voorgesteld ( vanuit de zoetwatervissers van deze club), destijds zou het dienen als "tegenprestatie" zodat de politiek oa de beroepsvissers op het zoete verder zou aanpakken.
Het gevolg van de jarenlange houding van SN is dat er op sites als "visserijnieuws.punt.nl" de complete sportvisserij wordt uitgelachen en weggejoeld en er opzeker geen enkele vorm van begrip meer is voor de ( zoute) hengeltak. Net zoals jij ben ik voorstander van een zilte afdeling van SN die verstand van zaken heeft en vanuit een andere optiek de dialoog kan aangaan. Al is het maar om het laatste beetje vrijheid te waarborgen en het doemscenario voor oa de charterbootjes en wellicht uiteindelijk de hengelsportdetailhandel, uit te sluiten tengevolge van het wangedrag van enkelen...
Hier in de UK zijn ze op dat gebied in ieder geval een stuk verder.
Ter info, B.A.S.S. stelt voor de minimummaat van zeebaars te verhogen naar 45 tot 48cm om te waarborgen dat de vis in ieder geval 1x degelijk kan paaien en zo kan bijdragen aan een instandhouding van de soort en sport.

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door Dre Frijters »

Nog enkele onjuistheden of te makkelijke aannames uit het rapport NVWA:

Keringvissers
Dit ongewenste fenomeen wordt door NVWA handig geassocieerd met HENGELENDE vissers, maar heeft er in feite niets mee te maken, het zijn HANDLIJNvissende stropers. Daar komt kennelijk geen hengel meer aan te pas, is ook veel te onhandig op zo’n moeilijke en gevaarlijke stek. Men laat simpelweg met de hand een aan een limonadefles gebonden reep, beaasd met (kunst-)aas aan een plastic limonadefles in de stroming hangen. Door de fles meer of minder te vullen wordt op de gewenste diepte “gevist”. Heeft dus totaal niets meer met hengelsport of sportvisserij te maken ……..

Enorme toename vloot sportvissersvaartuigen
Waaruit blijkt, dat “de vloot van kleine sportvissersvaartuigen de laatste 3 jaar ENORM is toegenomen” ?
Als je kijkt naar het verloop van het aantal leden/boten van bootvisvereniging “Zuid-West Nederland”, dan WAS er een jaarlijkse toename vanaf de jaren ’90, die alweer enkele jaren geleden tot stilstand kwam. De laatste jaren is een daling ingezet, die mede gezien de aanslepende crisis alleen maar zal doorzetten. Ik denk dat dit beeld ook geldt voor de “vrije” bootvissers. Dus een “enorm”, onjuist en misbruikt angstbeeld door de NVWA.

Registratie- gekoppeld aan identificatieplicht
De beroepsvisserij kent een uitgebreide registratie- en identificatieplicht. Zelfs volgsystemen en overeenkomstige verplichtingen op verpakkingen worden ingevoerd. Waarom ontbreken deze (administratieve) controlemiddelen en verplichtingen nog steeds bij de opkopers/handelaren, viskramen, restaurants etc. ?? Zoals een illegaal vuurwapen “is verkregen van een onbekende cafébezoeker tijdens de Vogeltjesmarkt te Antwerpen”, komt de zwarte zeebaars van een toevallig langsrijdende “auto met boortrailer”. Iedereen kent het gezegde: Je schijt niet in je eigen nest……

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door Dre Frijters »

25 mei 2012
Sportvissers vingen 231 ton aal in 2010

Sportvissers hebben in 2010 naar schatting 231 ton rode aal gevangen. Het grootste deel daarvan werd weer teruggezet. Toch werd nog 55 ton paling mee naar huis genomen, hoewel dat sinds oktober 2009 verboden is. De hoeveelheid staat gelijk aan ongeveer 13 procent van de commerciële palingvangst in 2010. Dit blijkt uit een onderzoek van het Wageningse onderzoeksinstituut IMARES, uitgevoerd in samenwerking met Sportvisserij Nederland.

Het IMARES-rapport, verschenen in april 2012, beschrijft de omvang van de aal- en kabeljauwvangsten van sportvissers.
De cijfers zijn gebaseerd op de resultaten van een onderzoek naar de aantallen sportvissers en hoe vaak deze sportvissers per jaar gaan vissen, gecombineerd met maandelijkse online enquêtes onder sportvissers.

Overleving paling met haak
De onderzoekers benadrukken dat hun schatting van de hoeveelheid onttrokken aal geen rekening houdt met de sterfte onder de aal die door de sportvissers is teruggezet. Het is onbekend hoeveel van 176 ton teruggezette paling alsnog sterft. Dit blijft voorlopig een openstaande onderzoeksvraag.
De sportvissers die per ongeluk een aal aan de haak krijgen, wordt geadviseerd om niet te proberen de haak te verwijderen. Het advies luidt de lijn zo kort mogelijk af te knippen. De overlevingskansen van paling met haak zijn echter onduidelijk. DUPAN had subsidie aangevraagd voor onderzoek naar deze kwestie. Het onderzoeksvoorstel is helaas niet goedgekeurd.
IMARES meldt dat de sterfte onder teruggezette vis in mei 2012 besproken zou worden in de Werkgroep Sportvisserij van ICES, de internationale organisatie van visserij-onderzoekers.
De CvB zou graag zien dat in de toekomst, bij het vormgeven van het aalbeheer in de visstandbeheercommissies, rekening gehouden wordt met de uitkomsten van dit onderzoek.

Lees hier het volledige IMARES-rapport: Recreational fishery in the Netherlands: catch estimates of cod (Gadus morhua) and eel (Anguilla anguilla) in 2010 (pdf-bestand, 61 blz).
Het rapport is Engelstalig, maar bevat een zeer uitgebreide Nederlandse samenvatting
Hier komt het eerdere bericht van Frans over de aalvangst door sportvissers ( pas op 25 mei 2012) eindelijk in beeld.

Lees in de opgegeven link / het officiële rapport in ieder geval goed hoe IMARES dit “onderzoek” – ik zou dan liever willen spreken over niet meer dan “een enquête met de bekende natte vinger en natte zakdoek”.

Hoewel dit “onderzoek” ook weer “in samenwerking met Sportvisserij Nederland” heeft plaatsgevonden, vindt SN het in ieder geval niet nodig haar achterban op enigerlei wijze ter zake te informeren of achtergronden toe te lichten.

Maar pas op:
Met diezelfde vinger en zakdoek wordt in datzelfde rapport – en dat is in verband met een terugzetverplichting (aal) toch wel erg frappant– de kabeljauwvangsten door de sportvisserij “even onder de loupe “ genomen.

Maar ook hier vanuit SN geen krimp……
Wel vreemd dat 9 mei jl IMARES met de navolgende advertentie op onze site komt….
IMARES zoekt vrijwilligers voor meetproject


IMARES heeft van de Europese commissie de opdracht gekregen om te onderzoeken wat de impact is van de sportvisserij op de bestanden. In het verleden is dat al een aantal keer gebeurd, maar dat is steeds in meerdere of mindere mate mislukt omdat door aannames en vooral overschatting van de maten de foutenmarges veel te groot waren. Om een beter beeld te krijgen is IMARES op zoek naar 4 duo's van sportvissers die één maal per maand langs de kust de vis van de daar aanwezige sportvissers gaat meten en noteren én één maal per maand met een opstapboot meegaan om te vissen en dan tijdens de terugreis alle vis aan boord te meten. Het gaat enkel om de vis die meegenomen wordt, terugzetters tellen niet mee.
Wat biedt IMARES in de plaats:

• Een training in soortenkennis in IJmuiden.

• Betaling van de gemaakte kosten:
km-vergoeding en kosten voor de opstapboot.

• Meetplanken.

• Invullijsten

• Determiniatieboekjes
Mensen die interesse hebben om samen met hun vismaat mee te werken aan dit onderzoek, kunnen contact opnemen met André Dijkman bij IMARES op andre.dijkman@wur.nl of 06-22700373
Je kunt “ deze ontwikkeling” , bij gebrek aan betere informatie, natuurlijk op diverse manieren proberen in te vullen, maar waar ik ernstig rekening mee hou is de volgende:
Er hoeft alleen nog maar “effe met een toverstafje een natte steekproef op zee” gehouden te worden, en zie je nu wel: Die enquêtecijfers klopten al als een natte, zwerende vinger……..Dus na “jarenlang onderzoek en monitoring “ zijn de baglimit en verdere beperkingen bij deze gerechtvaardigd…..

Of zou nu de aap uit de mouw komen zoals:
- Een (zee-)hengelende sportvisser vang nauwelijks nog een paling, tong of schol;
- En die hoeveelheden gevangen kabeljauw en zeebaars zijn schromelijk overdreven, als ook dus de verhalen dat er zoveel vis verkocht zou worden aan de handel;
- Wat het beroeps steeds maar roept: er zit volop kabeljauw en tong, je loopt over de schol naar Engeland etc etc., klopt voor geen meter. Niet wij maar ZIJ moeten aan een veel strengere vangstbeperking.
Maar als dat het geval is, dan hebben we evengoed weer een levensgroot probleem: Ook deze “vaststelling” zal voor sommige personen het noodzakelijke bewijs aantonen, dat WIJ toe zijn aan een baglimit……..

Ik vraag me steeds meer af of er überhaupt nog wel over andere, meer reële en DOELMATIGE beperkingen te discussiëren valt. Daarvoor blijft het namelijk te stil aan de SN-kant………

En het gemak waarmee een HENGELENDE sportvisser WEER gelijk gesteld wordt met de ongecontroleerde RECREATIEVE visser, zoals semie/hobby/beroeps nettenvissers ( hoekwant-staand wandt-reep), peurders die nog steeds aal meenemen, etc., begint al aardig de strot uit te komen.

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door Dre Frijters »

TAC-verlaging voor (hors)makreel
Allerlei.....Visserij | 04 Oktober 2012 | 18:22:52

TAC-verlaging voor (hors)makreel

ICES-vangstadviezen 2013

KOPENHAGEN – Tot verbazing van de sector zijn de ICES-vangstadviezen voor 2013 voor makreel en westelijke horsmakreel lager dan vorig jaar. Ook Atlanto Scandic haring wordt fors gekort. Naast vangstadviezen voor pelagische soorten gaf ICES vorige week voor het eerst adviezen voor zeebaars en rode poon, tot verdriet van de platvissector. Positief: de geadviseerde TAC voor blauwe wijting voor 2013 is fors hoger dan de TAC van dit jaar.

Voor makreel adviseert ICES een TAC voor 2013 die tussen 497.000 en 542.000 ton ligt. Vorig jaar was het vangstadvies 586.000-639.000 ton. Bij de makreel hangt de aanhoudende controverse tussen EU en Noorwegen enerzijds en IJsland en de Faerøer anderzijds als een donkere wolk boven de toch al verlaagde vangstadviezen.

Hoeveel makreel er uiteindelijk uitgedeeld wordt aan de EU en Noorwegen voor 2013 zal onherroepelijk samenhangen met de uitkomsten van de tot nu toe zeer moeizame onderhandelingen en van de waarschijnlijk opnieuw eenzijdig vastgestelde vangstvoornemens van IJsland en de Faerøer.

Over de blauwe wijting is goed nieuws te melden. Aan de harde achteruitgang van het paaibestand is een eind gekomen en het bestand is in 2011-2012 gegroeid met 1 miljoen ton naar 3,8 miljoen ton. Hoewel in absolute cijfers nog onzeker is de laatste twee jaar ook een verbetering van het recruitment vastgesteld. De vangst van blauwe wijting kan in 2013 dan ook fors omhoog. ICES adviseert ‘niet meer dan 643.000 ton’.

Voor dit jaar was de TAC 391.000 ton, na een reparatie van een TAC van slechts 40.100 ton voor 2011.

Het advies voor het vooral voor Noorwegen zeer belangrijke Atlanto Scandic haringbestand ligt weer fors lager: niet meer dan 619.000 ton ten opzichte van 833.000 ton vorig jaar. Voor westelijke horsmakreel is het advies 126.000 ton, tegenover 158.000 ton vorig jaar. Voor de Noordzeehorsmakreel is de geadviseerde TAC 25.500 ton, en het is de eerste keer dat ICES voor dit ‘data-limited’ bestand een advies geeft.

Naast de pelagische bestanden heeft ICES vorige week adviezen uitgebracht voor twee demersale soorten, waarover nog niet eerder een advies is uitgebracht vanwege het ontbreken van belangrijke gegevens over bestandsgrootte, vangsten en eventuele discards. Voor rode poon adviseert ICES uit voorzorg een verlaging van de vangsten met 20 procent, voor 2013 en voor 2014. Vanwege het ontbreken van gegevens kan ICES geen concrete TAC stellen. Voor zeebaars wordt wel een kwantitatief advies gegeven: de vangsten mogen niet boven de 6.000 ton uitkomen.

De Nederlandse (platvis)sector heeft meermalen gewaarschuwd voor het instellen van TAC’s uit voorzorg bij soorten waarvan weinig cijfers beschikbaar zijn en die meestal niet gericht bevist worden maar worden bijgevangen. Men spreekt dan over ‘choke-species’; bijgevangen soorten die belangrijke visserijen ernstig kunnen beperken als de voorzorgs-TAC’s van die ‘bijvis’ zijn opgevist.


Voorzitter Gerard van Balsfoort van de PFA (Pelagic Freezertrawler Association) reageert op de geadviseerde TAC’s voor de voor Nederland zo belangrijke makreel en horsmakreel. ,,De survey in de Noorse Zee dit jaar gaf aan dat het makreelbestand ongewijzigd is qua omvang. Deze survey wordt echter nauwelijks meegenomen in het advies. Ook op de visgronden merken de schippers geen verschil in de vangbaarheid van makreel. Echter, conform de systematiek die ICES al enige jaren toepast op dit bestand zat er een verlaging in van het advies. Opvallend is ook dat de Farøer dit jaar niet in staat is gebleken hun eigen zo hoog opgevoerde makreelquotum te benutten. Circa een derde blijft onbenut.’’

Over het verlaagde advies van de westelijke horsmakreel verbaast Van Balsfoort zich meer. ,,Het advies voor 2013 is gebaseerd op MSY, terwijl het eigenlijk een advies op basis van het door de Pelagische RAC ontwikkelde managementplan moet zijn. Dat managementplan geeft een constante TAC over een periode van drie jaar, gebaseerd op de driejaarlijkse ei survey. Op basis hiervan is de afgelopen jaren de TAC ook vastgesteld. Voor 2013 zou die TAC uitkomen op 181.000 ton. Dit jaar adviseert ICES echter ineens op basis van MSY, en dat zou een TAC geven van 126.000 ton. Fors lager dus.’’ En een dubbel verlies voor de visserij. Was voor 2012 de TAC vastgesteld op basis van MSY, dan was die juist hoger (220.000 ton) uitgekomen dan de 181.000 ton volgens het managementplan.’’

Van Balsfoort: ,,Om maar aan te geven dat we echt niet voor de kortetermijnwinst gaan. Het is nu aan de EC om samen met de industrie te blijven kiezen voor het beheerplan en ook voor 2013 een TAC voor te stellen van 181.000 ton.’’
Bron: Visserijnieuws.nl



Denk nou niet meteen, wat heeft makreel nu met het trieste zeebaarslimit verhaal voor de sportvisser te maken.

Er komt toevallig wel een belangrijk stukje over de toekomst van de zeebaars in naar voren. En hoeveel is 6000 TON wel niet als wildvangst ? Een toekomst waarin nu ook zeebaars als discard een begrip zal worden. En bij de toenemende kweek ervan valt zelfs niet uit te sluiten dat ie op een dag ook nog vanwege verplichte aanlanding op de veiling zal worden doorgedraaid of afgevoerd als kattevoer……..om de handelsprijzen nog een beetje overeind te houden…..

Of zal de zwarte toelevering aan de restaurants de beroepsvissers nog wat soelaas bieden?....... :roll:

Maar ja, met dat voorzorgprincipe, waarbij van de sportvisser die een of twee dagen sport per jaar wordt afgepakt of verplicht is zijn vis ook als dooie discard over boord te donderen, kun je je weer wat geknoei met het zeebaarsbestand veroorloven, niet dan? Ja toch ?
Misschien staat dit stukje zeebaars toch nog wel op de goede plek, zo tussen “zorgenkindje makreel”….

Want SN, zeg nou zelf: wat moeten al die opstapboten op die mooie zomerdagen met al die sportvissers nou met pakweg 150 makrelen de man per dag ??? Van heinde en ver komen die gelegenheidsgekken de Noordzee op om een of twee keer per jaar wat sport te beleven.

Is Bleker niet bang, dat ze die misschien wel gaan roken en dan verkopen op de camping of aan het restaurant in de wijk ?? In de winkel kost zo’n gouden jongen toch ook al weer gauw een paar euro per stuk….. En wees nou eerlijk, als het om de aantallen gaat – het “hele jaar” door genomen - kan een baglimit op makreel ook in die enorme, maar kennelijk afnemende tac beroepsmakreel wel degelijk een wereld van verschil maken!
Vanuit voorzorg gezien dan toch ….. :o

Of geldt hier nu ineens een heel ander voorzorgsprincipe? Hoe het ook zij, ook daar zou geen hond nog wat van snappen……. :shock:

Wat ik wel snap is, dat als je die paar keer per jaar dat geluk hebt om een mooie klus vis te vangen (zeebaars en/of kabeljauw en/of makreel, maakt niet uit) die dan kennelijk in grote getalen aanwezig is, je dan je vriezer wilt vullen. Voor de magere maanden. Of je vriend of familie trots een dankbaar visje wil geven.

Frans Salvo
Berichten: 553
Lid geworden op: vr okt 26, 2007 8:08 am

Re: ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door Frans Salvo »

Dré, jij gelooft toch ook niet dat het beroep zich ook maar iets aantrekt van quota ?

http://www.hln.be/hln/nl/6276/Overbevis ... nnen.dhtml

Frans Salvo
Berichten: 553
Lid geworden op: vr okt 26, 2007 8:08 am

Re: ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door Frans Salvo »

http://www.sportvisserijnederland.nl/sp ... sboot.html

heel bedenkelijk dat SN zelfs geen onderscheid kan/wil maken tussen een beroeps-handlijnvisser en een sportvisboot;
en dat is de organisatie die de kastanjes uit het vuur moet halen voor ons...

bedenkelijk en veelbetekenend

sterkt me nogmaals in mijn overtuiging dat wij, zeevissers, niet op onze plaats zitten bij SN en nu weet ik wel dat een paar honderd of duizend zeevissers geen indruk maken, maar als 21 leden van de Vereniging van Beroepsmatige Handlijnvissers er in slagen om EN een MSC-label te bekomen (met Europeese steun) EN Bleker voor hun kar kunnen spannen, dan vraag ik me of we met een paar duizend niet minstens evenveel kunnen bereiken ? vooropgesteld natuurlijk dat al onze neuzen in dezelfde richting wijzen; en dat, dat is nu bij SN zeker niet het geval.

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door Dre Frijters »

Ik zat even te twijfelen of dit bericht nu thuis hoort onder "Beperkingen Voordelta" ( ivm beslag op ruimte door windmolenparken) of onder "Beperking zeebaarsvisserij" (voor de sportvisser).
Kan goed onder beide, want uit onderstaand bericht en de tot nu opgedane ervaring met de Belgische overheid inzake sportvisserij blijkt dat:
- visserij in de windmolengebieden verboden zal zijn, als ook in een zeker gebied daaromheen als er "afgerichte" zeebaars moet worden bijgevoerd, meegelokt, geoogst etc. etc.....
- steeds duidelijker wordt, dat de sportvisser (tevens kritische pottekijker en zwart gemaakt als potentiele zwartvissende stroper) uit het kustgebied dient te verdwijnen;
- daarom de Belgische overheid voorop loopt om de sportvisserij op zee te ontmoedigen door nu al strenge beperkingen (baglimit) op te leggen.
Geluidsconditionering sleutel van nieuw visserijconcept?
visserijnieuws 06-11-2012 16:57- permalink- in belgische-visserij


ILVO werkt aan een innovatief concept dat open zeeboerderijen in windmolenparken combineert met een duurzame passieve visserij. Door zeebaars te conditioneren op een geluidssignaal dat gepaard gaat met bijvoedering, hopen de onderzoekers de vissen met hetzelfde signaal te kunnen lokken naar plaatsen buiten het windmolenpark waar ze met gebruik van passieve visserijmethoden gevangen kunnen (mogen) worden.
ILVO ziet op termijn mogelijkheden om de windmolenparken in te schakelen in een intelligent take-in-take-out visserijsysteem met een lage input. Het plan is om zeebaars op te kweken in aquacultuur, die vervolgens nabij een windmolenpark uit te zetten in zee om ze dan te conditioneren door een geluidssignaal in combinatie met bijvoedering. De onderzoekers verwachten dat de zeebaars, die tuk is op windmolens als alternatief voor een natuurlijk rif, met hetzelfde geluidssignaal weggelokt kan worden. Dat is nodig om de vis te kunnen vangen want elke visactiviteit tussen de windmolens is verboden.
De keuze valt op zeebaars omdat deze soort trouw blijft aan zijn foerageergebied. Zeebaars is - met dank aan de klimaatopwarming - sinds een tiental jaar aanwezig in het Belgisch deel van de Noordzee. Commercieel is zeebaars, ook voor de Belgische reders, een interessante en niet-bedreigde soort. Sedert een aantal jaren zijn er in ons land een drietal reders die specifiek op zeebaars vissen door middel van passieve visserijmethoden. Dat kan professioneel hengelvissen zijn, staande wand of fuikvissen vanaf boeien.
ILVO bouwt volop aan de nodige kennis rond de combinatie open zeeboerderij en passieve visserij maar verwacht dat nog minstens zes jaar wetenschappelijke proeven nodig zijn. Het concept open zeeboerderij en passieve visserijtechniek bestaat al, bijvoorbeeld in Japan wordt al langer vis aan land gekweekt en geconditioneerd en vervolgens op zee uitgezet. Het bijkomend element windmolenparken integreren in dit concept is echter nieuw en vergt heel wat onderzoek. Volgens ILVO zou het een Europese primeur zijn en zou het kansen bieden om de Belgische visserij verder te verduurzamen.
Bron: Vilt

Jan De Jonghe
Berichten: 58
Lid geworden op: vr nov 02, 2007 11:42 am

Re: ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door Jan De Jonghe »

Dre, misschien moeten ze de helft van de kweekbaars dan opleiden om te reageren op de Brabanconne , Belgisch volkslied ) en andere helft voor het Nederlands volkslied met dan opties voor sportvissers , handlijnvissers, warrelnetvissers. Dan kan iedereen hier zijn eigen portie van vangen. Niet te geloven, waar zijn die mensen toch mee bezig ? Moeten we daar belasting voor afdragen ?

Peter Lavrijssen
Berichten: 20
Lid geworden op: vr okt 26, 2007 5:07 pm

Re: ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door Peter Lavrijssen »

Dit is weer een project gefinancierd met belastinggeld dat men kan verkopen aan de onwetende politici . Zolang het project loopt kan men ongestoord de zeebaars bevissen rond de windmolenparken onder het mom van onderzoek. Iedereen weet dat de windmolenparken met hun steenstort rond de molens een grote aantrekkingskracht hebben op zeebaars en gul. Men laat hier een prachtige kans liggen om deze gebieden ongemoeid te laten en te laten fungeren als kraamkamer of als gebied waar geen visserijdruk is. Elk sprankeltje hoop voor het herstel van de bestanden wordt steeds opnieuw de grond ingeboord, maar wie de Belgische situatie kent kan eigenlijk niet meer verwachten

Marco Van Meeuwen
Berichten: 174
Lid geworden op: do okt 25, 2007 3:02 pm

Re: ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door Marco Van Meeuwen »

Heeft er iemand nog een stand van zaken? heb een gerucht horen vliegen dat het er dan toch nog niet zou komen.
Ik zeg het er wel bij,,,, een gerucht.vandaar mijn vraag hier

Rinus Visser
Beheerder
Berichten: 171
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:09 pm

Re: ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door Rinus Visser »

Geruchten, geruchten. Gisteren 12 december 2012 zou het behandeld worden maar een persoon waarbij het op het bordje lag moest kort daarvoor zijn koffers pakken. Afgetreden zogezegd.
Wij van ZWN weten nu (nog) niet wanneer het dan behandeld wordt.
Als er nieuws is, ongeacht positief of negatief melden wij het direct.

Marco Van Meeuwen
Berichten: 174
Lid geworden op: do okt 25, 2007 3:02 pm

Re: ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door Marco Van Meeuwen »

Ik dacht al dat het geruchten waren,,, alvast bedankt rinus

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: ZEEBAARS beperkingen ?

Bericht door Dre Frijters »

Zal aan mij liggen maar mij is niet helemaal duidelijk om welke geruchten / aftreden het hier gaat.

Wat volgens mij wel erg duidelijk is, dat de baglimit er zeker gaat komen:
EAA BOEKT SPORTVISSERIJSUCCES IN BRUSSEL
woensdag, 19 december 2012

Meer dan tien jaar lobbyen door de Europese sportvissersbond EAA (European Anglers Alliance) betaalde zich op 18 december eindelijk uit. De Visserijcommissie van het Europees parlement heeft gisteren een amendement aangenomen dat de sportvisserij een plek geeft in het gemeenschappelijke EU visserijbeleid.
Eén van de eerste amendementen die tijdens een vergadering op het wetsvoorstel tot wijziging van het EU visserijbeleid werd aangenomen, betrof het toekennen van een plek voor de sportvisserij in dit beleid. Waar er voorheen niets geregeld was op dit vlak, is de sportvisserij nu expliciet vernoemd als doelstelling van het (zee)visserijbeleid. Dit betekent dat er bij het maken van Europees beleid op het gebied van de zeevisserij, voortaan altijd rekening dient te worden gehouden met de sociaal-economische belangen van de sportvisserij.

Eerste stap
De goedkeuring van amendement 2 is de eerste, beslissende stap op weg naar een positieve erkenning en omschrijving van de sportvisserij in het EU visserijbeleid (GVB, Gemeenschappelijk Visserijbeleid). Het amendement is nog geen wet en moet nog worden goedgekeurd door de plenaire vergadering van het EU parlement (naar verwachting februari 2013) en daarna door de EU Commissie en de Raad van Visserijministers. Dat zal waarschijnlijk in de loop van 2013 zijn.

8 miljard omzet
De European Anglers Alliance en Sportvisserij Nederland hebben goede hoop dat het amendement het haalt. Het GVB regelt namelijk al een aantal onderwerpen over de sportvisserij. Bovendien vult het expliciet noemen van onze sector in de basisverordening een lang bestaande lacune op en zal dit recht doen aan de sociaal economische betekenis van de sportvisserij in Europese wateren (8 miljoen sportvissers, 8 miljard omzet).
Sportvisserij Nederland bedankt CDA-Europarlementariër Esther de Lange en haar team voor haar inbreng en lobby voor dit voor de Europese sportvisserij belangrijke resultaat.
En zoals bekend: EAA ( European Anglers Alliance, waarin Fred Bloot als lid zit namens SN), is fervent voorstander van een baglimit voor de hengelende sportvisser. En als je als EEA zo’n EU-club door lobby binnen wilt wandelen, tja dan moet je natuurlijk - ook politiek gezien – wel een cadeautje meebrengen.
En dat is dan in dit geval een baglimit zoals elders al ingevoerd en dus als europese eenheidsworst ook bij iedere SPORTVISHENGELAAR door de strot moet worden geperst.
En dan zijn ook die diepgaande onderzoeken, die de EU-commissie toch wilde (?), om de invloed van de RECREATIEvisserij en de HENGELSPORTvisserij op de bedreigde visbestanden vast te stellen, ineens NIET meer nodig of inhoudelijk nog van belang. Ook de inmiddels nationaal ingestelde regelgeving niet, zoals het verkoopverbod van vis door de sportvisser.

Als je dit cadeautje dan verpakt in de beruchte bilnaadrapportage met Bleker-NVWA opdruk, door de achterban zelfs als wc-papier afgekeurd, dan is goedkeuring binnen de EU-commissie wel gegarandeerd ? Misschien alleen omdat het een eenvoudige en goedkope controle mogelijk maakt ? Maar dat heeft geen bal met de werkelijke toestand van de onderscheidenlijke visbestanden te maken en wie daar voor de mistoestanden verantwoordelijk is.

Over de site van EAA kan kunnen we kort zijn: gebrek aan heldere, transparante informatie voor de achterban, www.eaa-europe.org wordt verre van actueel bijgehouden.

Plaats reactie