Discards voor de sportvisser

Voor alles wat niet in een van onderstaande rubrieken past
Plaats reactie
Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Discards voor de sportvisser

Bericht door Dre Frijters »

Wij proberen zo groen en duurzaam mogelijk te sportvissen.
Ondermaatse, ongewenste vis zetten we zo voorzichtig mogelijk LEVEND terug.
Het is ons ten strengste verboden om jezelf te voorzien van levende aasvis, ondermaatse vis van het bekende lijstje mag je niet aan boord hebben: je wordt zowat als een crimineel afgestraft als ze je pakken.

Kortom, moraliteit en oog voor het milieu staan hoog in het vaandel van de SPORTVISSER.

Hoe anders gaat er dat bij de beroepsvisserij aan toe, zelfs tegen hun wil zullen ze binnen de EU alles DOOD moeten gaan aanlanden: ondermaatse vis, ongewenste vis, gequoteerd of niet, beschermde vissoorten, maakt allemaal geen bal meer uit. Gewoon doordraaien, vernietigen, nodeloze kosten en arbeid. En zoek maar uit waar je die rotzooi laat. Over onnodig veroorzaakte milieuproblemen gesproken…….! ! Ho wacht effe, per ongeluk nog weer meer subsidies nodig? Geen enkel probleem hoor !

En dan zien ze de sportvisserij opeens wel als een interessante partner en afzetmarkt met grote omzetmogelijkheden…..
Discards voor sportvissers
donderdag 17 oktober
In het kader van de Europese Aanlandplicht is in het Verenigd Koninkrijk een project gestart om markten te vinden voor de toekomstige stroom aan ondermaatse vis die moet worden aangeland van Brussel. Discards als aasvis voor sportvissers is een optie.

Beroepsvissers in heel de EU zijn tegen de Aanlandplicht omdat ze het nut niet inzien van het aanlanden van ondermaatse (jonge) vis. Decennialang is heb voorgehouden door wetenschappers en overheid dat jonge vis in zee moet worden gezet en beslist niet mag worden meegenomen. De sancties voor het aanvoeren van ondermaatse vis zijn niet van de lucht. Maar de beleidsmakers in Brussel hebben besloten dat bijgevangen jonge vis binnenkort niet meer mag worden teruggezet maar moet worden aangeland. Naar verwachting gaat het om vele miljoenen kilo's vis die vanaf 1 januari 2015 aan het ecosysteem worden onttrokken en aan wal worden gezet. Om verdere verspilling te voorkomen zullen er nieuwe afzetkanalen gevonden moeten worden voor deze jonge vis.
In het VK is daarom een project gestart om jonge vis te gaan afzetten als aas. De sportvisserij is inmiddels een sector van betekenis en de behoefte aan aas is groeiende. De Engelse vissersbond NFFO is een van de deelnemende partijen.
Sportvisser en Sportvisserij Nederland:
Laat u niet misbruiken om recht te trekken wat krom is, om te helpen legaliseren wat streng verboden zou moeten zijn, om ons GROEN vislabel een ander rottig kleurtje en bijsmaakje te geven en ons als "gelegaliseerde" heler bij dat soort praktijken te betrekken....

Mark Stuyck
Berichten: 537
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:55 pm

Re: Discards voor de sportvisser

Bericht door Mark Stuyck »

Och Dre,

Doe geen moeite. Wat zal SN doen? Niets, niets en nog eens niets.Zo was het, zo is het en zo zal het altijd zijn met SN.
Weggegooid geld die grote luchtbel.

Mvg,

Mark

Koen De Bièvre
Beheerder
Berichten: 598
Lid geworden op: do sep 20, 2007 12:23 pm

Re: Discards voor de sportvisser

Bericht door Koen De Bièvre »

Wat is de reden van deze maatregel?

Het doel is, door het Noorse systeem in te voeren, de vissers te verplichten om o.a. met grotere mazen en selectiever te gaan vissen. In het huidige systeem gaat ook zeer vaak, zeer veel ongewenste bijvangst dood. Alleen wordt die nu nog gewoon in zee gekieperd en weet niemand hoeveel er precies aan het bestand onttrokken wordt. Maar, dood is dood. Als al die bijvangst mee moet naar de kant en VAN HET QUOTUM AF GAAT, is de verleiding om te poteren meteen een stuk kleiner. Dat is dan ook de grootste reden waarom de sector zo tegen is. Al dat prulspul gaat van hun quotum af en KOST alleen maar geld. En als je iemand een hardnekkige gewoonte wil afleren, moet je knijpen waar het zeer doet, in dit geval de portemonnee.

Maar... ja, ook hier is er een maar...
De dames- en heren visserijministers hebben een achterdeurtje open gezet... De vissers mogen toch nog tussen de 5 en 7% discarden. Hoe en wie gaat dat controleren? Wat niet in de boeken staat en niet tussen de lege viskisten verstopt zit, bestaat niet hé....

Je kan hier oprecht ethische bezwaren tegen maken. Kleine vis hoort in zee om lekker groot en dik te worden en later voor heel veel kindjes te zorgen. Maar... in Noorwegen is deze regel al jaren van kracht en daar lijkt het toch te werken. OK, de Noren delen hun water niet zoals de rest van Europa, dat scheelt, maar daar wordt ook zeer veel beroepsmatig gevist...

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: Discards voor de sportvisser

Bericht door Dre Frijters »

Koen,
Zo’n aanlandingsplicht heeft alleen nut als die acceptabel en doelmatig wordt toegepast.

Zoals toegepast binnen EU wateren, voor EU schepen over de hele wereld als het gaat om het verplicht aanlanden van de haai zelf en niet alleen de vinnen. Is het daarom overal van nut voor alle visserijen??

Het succesverhaal van de Noren staat buiten kijf. Zij hebben de meeste en de grootste, economische belangrijke vissoorten onder hun eigen neus in eigen kuststrook, tot aan de aanlegsteigers in de fjorden toe ! De visindustrie is nog steeds enorm groeiende met vele nieuwe kansen. De (kleine) beroepsvisser die slachtoffer van de aanlandplicht werd, kon meteen weer aan de slag in de visverwerkende industrie, andere vis methoden gaan toepassen of wat dacht je van de enorme opkomst van viskwekerijen (kabeljauw, zalm etc).

Nee, dank je de koekoek, met die “eigen” visbestanden, die je onder eigen verantwoordelijkheid en daadwerkelijk kan beheren en mogelijkheden in zich heeft om iedereen een vette boterham te bezorgen. Dan hoor je niemand klagen.

Maar geldt dit dus dan ook als blauwdruk voor alle regio’s in de EU?? Ik weet niet hoe het in Belgie is, maar in Nederland is nauwelijks tot vismeel of dierenvoeding verwerkende industrie. En denk niet dat er die dan vlug nog even komt nu er opeens een hoop rotzooi op de kade wordt gedumpt, want daar is al lang geen nieuwe markt meer voor. Voer voor de ( nieuwe ??) kwekerijen ? Welke ?? Niet voor die in Noorwegen en Azie want daar hebben ze zelf genoeg aanbod aan gratis rotzooi met korte aanvoerlijnen…. Alleen maar kosten, geen opbrengst. Wie betaalt het transport, opslag, verwerking, vernietiging, verbranding of toch maar weer terugstorten in zee…..???
Het is dus zeker niet alleen een ethisch probleem maar vooral een economisch / milieu probleem, wat de EU politici gaan veroorzaken en wat in ieder geval voor onze beroepstak / werkgelegenheid het einde betekent.
Wat dan bijvoorbeeld wel in onze zuidelijke Noordzee?
Wat dacht je van het zeer doelmatige en het probleem bij de bron aanpakkende verbod van een maas van 80 mm. Maak daar eens 100 van en iedereen kan volop genieten van een betaalbare, bordvullende tong met vlees op de graat, in plaats van een zwik ondermaatse en zwarte slipjes….
Dat doet het beroeps wel even pijn, maar ze kunnen wel blijven vissen. En dat valt makkelijker te controleren.
Aanlandplicht: Een nutteloze strijd met alleen verliezers.

henri bollen
Berichten: 23
Lid geworden op: zo okt 31, 2010 10:50 pm

Re: Discards voor de sportvisser

Bericht door henri bollen »

de sportvisser is toch de boosdoener wij zetten de vissen levend terug we zijn al achter een beroeps gevaren dat de meeuwen niet meer konden vliegen zo vol van de dode vis wand alles wat in het net zit is toch dood door de druk gr h

Plaats reactie