zondebok

Voor alles wat niet in een van onderstaande rubrieken past
Plaats reactie
Frans Salvo
Berichten: 553
Lid geworden op: vr okt 26, 2007 8:08 am

zondebok

Bericht door Frans Salvo »

De beroepssector heeft een nieuwe zondebok gevonden ... en neen, niet zij zijn de boosdoeners !
Bron : Visserijnieuws.punt.nl
"
Zuidelijke Noordzee als gezond visgebied verloren

visserijnieuws 05-04-2018 16:57- permalink- in Allerlei.....Visserij, Belgische Visserij, Garnalen..Visserij, Kotter.......Visserij, Trawler....Visserij




Door de keuze van de overheid en de maatschappij voor windenergie op zee in plaats van visserij gaat de zuidelijke Noordzee als gezond visgebied verloren. EMK-voorman Dirk Kraak (BRA 7) kan het niet anders zien.


Een grote desillusie. Dat gevoel heeft Kraak over de Kaartsessie RVO afgelopen dinsdag over windmolens in zee. Hier werd door de ministeries van LNV en EZ informatie gegeven over de nadere invulling van de zoekgebieden op de Noordzee voor de periode 2014-2030. Er zal in het gebied van Den Helder tot en met Scheveningen 7.000 megawatt aan windenergie bijkomen.

Kraak, die had verwacht dat er op de Kaartsessie mogelijkheid tot inspraak was, is er naar eigen zeggen beroerd van. ,,Er was een aantal vissers en voormannen aanwezig, maar van inspraak van de visserij was geen sprake. We konden alleen maar slecht nieuws aanhoren voor de sector’’, aldus Kraak. Het is voor de EMK-voorman duidelijk: de visserij raakt een gezond visgebied kwijt aan de windindustrie en ook de talloze geplande scheepvaartroutes. ,,We gaan de zuidelijke Noordzee kwijtraken’’, appte Kraak aan de EMK-achterban.

De maatschappij kiest blijkbaar voor energie in plaats van gezonde vis, zonder onderzoeken naar de effecten op de lange termijn. ,,Het wordt een catastrofe voor de natuur en vissers zullen daar weer de rekening van krijgen.’’ Kraak vindt dat de visserij zich moet beraden op verregaande stappen. ,,Maar vooral moet dit verhaal groots naar buiten. Want deze transitie gaat ten koste van voedsel voor de gehele mensheid.’’ [Bron: Visserijnieuws.nl]
"

vooral de laatste alinea is "geweldig" : "zonder onderzoeken naar de effecten op de lange termijn"; welke onderzoeken op de lange termijn zijn er gevoerd naar de pulsvisserij ?? de zuidelijke Noordzee is nu al een woestijn zonder vis dankzij diezelfde pulsvisserij die ongebreideld is doorgegaan.

Mario Wauters
Berichten: 615
Lid geworden op: zo jan 06, 2008 11:19 am
Locatie: antwerpen

Re: zondebok

Bericht door Mario Wauters »

Voor alles is een voor en tegen natuurlijk maaar de windmolenparken zijn misschien toch niet zo slecht zo zijn er toch een aantal gebieden waar het beroeps niet mag slepen en de vis een kansje krijgt .
Zoals reeds meermaals aangehaald de zee is op stervens na dood en toch blijven ze doorgaan om dat laatste visje weg te vangen ,sinds een paar weken waren de berichten iets leuker er kwam gul onder de kust amaaaai lap het beroeps direkt erop en maar slepen voor de Belgische kust en of Nederlandse kust .Ok ik weet het is de broodwinning van een aantal mensen maar de zee is van ons allemaal en het is niet omdat je een vergunning of licentie of wahtever hebt dat ge alles kan het beroeps vangt al onze vis weg waarvoor wij moeten betalen dam.
elpescador

delta 1518

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: zondebok

Bericht door Dre Frijters »

Een visgebied is in de ogen van de beroepsvisser pas "gezond", indien hij naar eigen behoefte en wens, zonder enige beperking, dat gebied tot en met de paaitijd kan afraggen.......

Koen De Bièvre
Beheerder
Berichten: 598
Lid geworden op: do sep 20, 2007 12:23 pm

Re: zondebok

Bericht door Koen De Bièvre »

Die gul onder kust, neem dat maar met een korreltje zout. Af en toe zwemt er een kladdeke papgulletjes langs....
40 cm en klaar (een enkele uitzondering daar gelaten). Word ik niet meteen opgewonden van!
Maar... Als het elektromagnetisch veld of het geluid van de wisselspanning van zo'n puls invloed heeft op de vis, wat ik nog steeds vermoed, wat te denken van dat zelfde veld rond de windparken en de bijhorende kabels waar gigantisch veel meer vermogen doorgesjast wordt? Waarom verdwijnen gulletjes eens ze 2 jaar zijn uit de windparken?

Jerry Van Tilborgh
Berichten: 393
Lid geworden op: do okt 25, 2007 4:05 pm

Re: zondebok

Bericht door Jerry Van Tilborgh »

Koen,

Dat van die gulletjes moet ik (bij ons) toch een beetje tegenspreken. Op de spijkerplaat hadden ze misschien die afmeting, maar bij ons op de bij jou gekende plaatsen zijn er toch aardige vangsten gedaan. Jij weet als geen ander dat ik "zeer" kritisch ben aangaande vangst en ik zeker niet warm loop voor schar, wijting en gulletjes van 40cm. Maar als je met twee man 6 gullen per man (12 dus) kunt vangen op één tij, en de meesten rond de 50-55cm zitten met een paar uitschieters van 60-65 (2,5kg) dan word zelfs ik terug een beetje blij. Ik heb zelfs vangsten gezien van 15, 20 en één boot zelfs een keer 30 gullen! Ook zeer veel mensen met 1, 2 of niks. Je kan het of je gaat het nooit niet kunnen! Het zijn nog niet de vangsten van 5-10 jaar terug, maar als je weet dat de laatste twee winters er helemaal niks is geweest, dan was dit toch "een voorzichtige" aangename verassing.
Sinds vorige week is het weer afgelopen, en zit er weer terug platte schar en wijting onder de kust, dus weg gul!

Voor de tong heb ik er anders wel een hard hoofd in, als je ziet hoe ze nu al een 3 tal weken aan de gang zijn tussen zeebrugge en Oostende, dan betwijfel ik of er nog veel door gaat komen dit seizoen? We gaan het beleven dit jaar (als opstapper), moest het plots weer helemaal goed gaan wat ik niet geloof, is een boot weer snel gekocht. Je hebt ze maar voor het uitkiezen momenteel.

MVG Jerry

Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Re: zondebok

Bericht door Dre Frijters »

Het is niet zo vreemd, dat die “pap-“ gulletjes na een paar jaar weer verdwenen zijn, om elders ( in de diepere, koudere wateren met rots- en kelpbodem ) aan de paai deel te nemen, zich te goed te doen aan de enorme scholen grove haring, smelt enz. enz. Ze worden weer opgevolgd door nieuwe aanwas gulletjes. Althans, dat zou normaal gesproken ook plaatsvinden….…. :shock:

Vandaar dat tot voor de kering, en zelfs in de diepe steenstortputten in de Oosterschelde, er om de paar jaar weer wat van die ondermaatse gulletjes verschijnen, die onze hoop elke keer weer doet herleven. Maar helaas, of er nou windmolens, kabels of wisselstroompjes zijn of niet, er verschijnen nauwelijks volwassen exemplaren voor terug in het kustgebied.
Kortom: in onze kustwateren WAS gul/kabeljauw TREKvis, geen standvis. En dat is zeker niet veranderd. Die trek van de maatse / grote exemplaren wordt te niet gedaan door de beroepsvisserij. Jaren geleden kregen die nog de kans om in de winter in grotere maat terug te keren en tot op het strand achter de garnalen te gaan. Maar op de hotspots van de beroepsvissers worden deze scholen dusdanig kort gehouden en afgeroomd, zodat er nog nauwelijks trek of verspreiding kan ontstaan. En helaas voor ons, dat wordt ook nog eens in de hand gewerkt door de hoger wordende watertemperatuur.

Zowel de maatse Kanaalgul als die uit de meer noordelijke Noordzee geraakt niet meer in de zuidelijke Noordzee. Helaas geldt dit ook voor de maatse wijting, schol en tong.
Dat die papgulletjes er sommige jaren helemaal NIET zijn, komt weer door bijvoorbeeld de Urker vissers, die zich elk jaar in bepaalde perioden specialiseren in het wegvangen van deze scholen papgul van 35 – 40 cm bij de Doggersbank en iets hoger. Dat alleen al voor de kibbeling, lekkerbek en export. Kijk naar de werkelijk massale vangsten in de filmpjes op Youtube.
En zo kan het ook dat bijv. de inmiddels beruchte ARM.-vissers gepakt worden met te kleine maat binnenkuilen. Dit ondermaatse spul gaat gewoon de markt op. Kijk maar eens goed naar de “grootte” van de staarteindjes in je bakje kibbeling dat in Vlissingen en omgeving over de toonbank gaat……. Dan is er niet eens sprake van bijvangst, maar wordt er gericht en bewust op gevist, toch?

Die beschermde windmolenparken zouden op zijn minst een belangrijke opgroei plaats moeten / kunnen worden voor het jonge spul en een veilig gebied voor de trekkende maatgul. Maar aangezien de beroepsvloot weer groeiende is, de regelgeving en handhaving niet fatsoenlijk in de praktijk wordt gebracht en de hotspots alleen maar verder afgeragt worden, krijgt herstel en aanpassing van natuur en verspreiding van de bestanden geen kans.

Plaats reactie