Een zeebaarsmontage

Voor alle vragen en tips in verband met hengelsportmateriaal
Plaats reactie
Dre Frijters
Berichten: 784
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:21 pm

Een zeebaarsmontage

Bericht door Dre Frijters »

Eigenlijk niks nieuws onder de zon voor de ervaren visser op zoet en zout qua soort onderlijn, maar het is maar om beginnende zeebaarsvissers op weg te helpen.
En om eens met iets anders te vissen dan met kunstaas op zeebaars en alle andere roofvis bij wrakken en steenstort vanuit de boot.

Gewoon een eenvoudige schuiflood- of jojo montage, zoals ook al wordt gevist vooral op paling en snoekbaars, maar dan wat aangepast.

Werkwijze:
- schuiflood in div. gewenste gewichten in de vorm van langwerpig of bol met inwendig kanaaltje of druppel/peervormig lood met ingegoten wartel;
- steekzagers of de liefst wat grotere kweekzagers;
- steek de hoofdlijn door het loodkanaal of oog van de loodwartel;
- knoop aan het uiteinde van de hoofdlijn een wartel ( met of zonder speld ). Het lood kan dus op de hoofdlijn schuiven tot tegen de wartel;
- hang in de speld, of knoop aan het andere oog van de hoofdlijnwartel nu een lange haaklijn, liefst van kleurloze, in het water onzichtbare, fluorcarbon met een zwarte, voor de zeebaars geschikte haak;
- prik de haakpunt slechts dwars door de harde en taaie kop van de zager, zodat hij "vrij" kan zwemmen achter de haak in de stroming.

Afstemming/omstandigheden:
De haaklijn mag gerust tot drie meter lang zijn, maar ik bepaal de lengte altijd op die van de afstand tussen molen en hengeltop, om het geheel nog net gecontroleerd stroomopwaards te kunnen gooien en om de vis zonder gevaarlijke capriolen bij de boot of in het schepnet te krijgen.
Anker op stroom ruim voor het wrak ( een puntje of 2-5, mede afhankelijk van de diepte) om de zeebaars niet bij voorbaad weg te jagen.
Met de combinatie loodgewicht en getijstroomsterkte bepaal/ voel je of je op/bij de bodem blijft in de slijtgeul bij/tegen het wrak. Of dat het lood en onderlijn in/met de stroming over, boven of achter het wrak meezweeft.
't Is maar net waar ze zitten en toehappen. Je kunt deze hengel zo in de hengelsteun zetten en de zager/stroming op rustige momenten zelf het werk laten doen en ondertussen ook gaan "kunstazen" of jiggen.
Ook gul is er zo gek op!

Vangze !

Plaats reactie