heilbot

Voor alles wat je wil delen aangaande technieken en stekken
Plaats reactie
Erik van der Velden
Berichten: 32
Lid geworden op: za apr 02, 2011 5:07 pm

heilbot

Bericht door Erik van der Velden »

Op 9 mei gaan we voor de tweede keer vissen in Noorwegen. Deze keer zou ik eens specifiek willen vissen op de heilbot. Heeft er iemand tips over welke vistechnieken aangewezen zijn? Vorig jaar hebben we gemerkt dat ze kleine (tot 50 cm) gevangen koolvissen volgen tot aan de oppervlakte, maar ze wilde deze toch niet pakken. Een plaatselijke visgids heeft ons toen de cutbait aangesmeerd, een shad in de vorm van een haring. We hebben ons een lamme arm gevist met die dingen, maar geen enkele beet gehad..... Iemand tips????
Wij vissen in het Froyafjord en de wijde omtrek rond Hitra en Froya

Marcel Oomen
Berichten: 631
Lid geworden op: do okt 25, 2007 7:29 am

Re: heilbot

Bericht door Marcel Oomen »

eric,

heb eens een verhaal gelezen over heilbot vangen en de pluggen die ze adviseerde 'opgeslagen':
- Worden’s sea tiger van dieter eisele ( 22,5 tot 29,5 cm).
- caperlan moundi 220

succes,
grtz, marcel D.1013

Erik van der Velden
Berichten: 32
Lid geworden op: za apr 02, 2011 5:07 pm

Re: heilbot

Bericht door Erik van der Velden »

ik heb al dikwijls gehoord dat je met levend aas moet vissen, maar ik weet niet hoe je het moet aanbieden.
Vlak boven de bodem? Halfweg? De volledige diepte afvissen?
Enkele haak in de bek? In de bek en in de rug?????

Mark Stuyck
Berichten: 537
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:55 pm

Re: heilbot

Bericht door Mark Stuyck »

Hallo,

Er staat een heel artikel in de laatste zeehengelsport.
Nuttig en veel info.

Een goede raad: zorg voor een goede visgids voor een dag of twee.
Daar kan geen andere info tegenop.

Mvg,

mark
Delta 560

Erik van der Velden
Berichten: 32
Lid geworden op: za apr 02, 2011 5:07 pm

Re: heilbot

Bericht door Erik van der Velden »

Hoi Mark

die mannen laten ook niet het achterste van hun tong zien heb ik al gemerkt.
Ze laten je wel wat vangen, maar vertellen je niet waar de grote jongens zitten, die gaan ze liever zelf vangen om ze daarna te kunnen verkopen aan rijke Duitse of Russische "zondagsvissers" die anders zonder of met weinig vis naar huis moeten.....
We gaan wel proberen om deze keer kontakt te leggen met een "gewone" Noorse sportvisser, maar dat gaat ook niet gemakkelijk zijn want de Noren zijn van nature een nogal gesloten volkje....

mvg Erik
Delta 1086

Klaes Dijkstra
Berichten: 129
Lid geworden op: zo mei 17, 2009 6:38 pm

Re: heilbot

Bericht door Klaes Dijkstra »

Dat geslotene van die noren kun je makkelijk breken. Ze zijn gek op jenever en wodka en die is daar niet te betalen...... Je mag wat meenemen uit NL en komt op heel andere visgronden terecht.

Erik van der Velden
Berichten: 32
Lid geworden op: za apr 02, 2011 5:07 pm

Re: heilbot

Bericht door Erik van der Velden »

da' s blijkbaar overal hetzelfde.... Drank en tabak openen blijkbaar overal deuren...
we hebben dat in Schotland en in Ierland ook al ondervonden :D

Mark van Gijzen
Berichten: 2
Lid geworden op: za mei 30, 2009 2:57 pm

Re: heilbot

Bericht door Mark van Gijzen »

Beste Erik,

We gaan deze zomer voor de dertiende keer naar Noorwegen (Lauklines-Tromso). We vissen hier veel op heilbot. Afgelopen jaar mochten we met vier man in één week 54 heilbotten vangen. Dit is ons record tot op heden. We zijn ooit begonnen in het zelfde gebied met 1 heilbot in een week. Door ervaring en kennis van het gebied is het aantal door jaren heen behoorlijk gestegen.

Iedereen is gefixeerd op heilbotten van tientallen kilo’s tot over de 100 kilo. Ga eerst een proberen exemplaren van 5 tot 30 kg te vangen hier heb je handen al behoorlijk aan vol en zijn op onderstaand aangeven goed te vangen.

Voor stekken moet je op zoek naar behoorlijke platau's met zandgrond in de buurt van diep water. Hier moet wel wat stroming lopen waar je op kan driften. Op dieptes van 10 tot 25 meter kun je al prima heilbot vangen. Om deze plaatsen te vinden kun je thuis al zoeken op de deze site http://kart.gulesider.no/

Gebruik niet te zware hengels, zwaar kunst aas en te dikken hoofd lijnen. Een gevlochten lijn van 15-20 lbs voldoet prima. Een voorslag van 1 a 2 meter dikte 60/100. Licht vissen met een strakke zeebaars hengel. Wij zelf gebruiken koppen van 50 tot 80 gram met daarop shads van 4,5 inch bijvoorbeeld Saltshaker van Lunkercity. Werp de kop een eind uit. Kop naar de bodem laten zinken. Laat de kop tijdens binnen draaien om de 3 slagen terug op de bodem bumpen zoals bij snoekbaarzen. Het laatst stuk naar de boot langzaam binnen spinnen. Dit laatst stuks zal ook de nodige volgers geven. Bewaar je rust en probeer de shad op de zelfde wijze opnieuw binnen te vissen.

Gelijktijdig kun je een hengel uitleggen, max 20-30 lbs met een zacht actie. Deze hengel voorzien van een met passende gevlochten hoofdlijn met een voorslag van 60/100. Op de voorslag een schuif constructie met bijvoorbeeld een seaboom, met een stuk lood van ca 100-200 gram. Gewicht afhankelijk van de stroming of wind invloed. Achter de seaboom een zware wartel van 100 Lbs. Aan de wartel een 1mm lijn van bijvoorbeeld Norway King van ca 1,5 meter met hierop een takel constructie van 2 dreggen. Hier aan een levende koolvis tot ca 30 cm lengte. Een te grote koolvis wordt vaak niet gepakt. Presenteer de koolvis ca 1 tot 1,5 meter boven de bodem. Let op, dat je de slip van reel goed instelt, we zijn al diverse hengels kwijt geraakt bij deze manier van vissen.

Vaak zetten we bovenstaande koolvis presentatie ook in tijdens het vissen op kabeljauw. Je zal versteld staan dat de heilbotten ergens tussen water en wind de koolvis grijpen.

Ook bodem vissen met bovenstaande constructie met een lichtere hengel is een goede optie. In plaats van de dreggen, een niet te grote circkel hook. Hier aan een reepje haring of makreel werkt super. Dit jaar hebben we ook kleine ansjovis gebuikt welke we diep gevroren van thuis mee genomen hebben. Dit gaf een super resultaat.

Mocht je meer informatie willen kun je me een privé bericht sturen.

Succes,

Mark van Gijzen

Gerrie van Hengel
Berichten: 84
Lid geworden op: wo feb 02, 2011 10:13 pm

Re: heilbot

Bericht door Gerrie van Hengel »

Ha ha,
Ik heet dan wel geen Erik, maar ben hier heel blij mee.

Bedankt,
Gerrie.

Erik van der Velden
Berichten: 32
Lid geworden op: za apr 02, 2011 5:07 pm

Re: heilbot

Bericht door Erik van der Velden »

We zijn net terug uit Kvenvaer. Een reuze vakantie gehad, gemiddeld 17 graden, veel zon, één keer 's avonds een beetje regen en maximum 2 beaufort. Een droom voor elke visser. En ja, het is gelukt, we hebben onze heilbot gevangen. het was weliswaar maar een kleintje ( net de maat), maar het was toch een vechter. We hebben in totaal 650 kg vis gevangen met vijf vissers op 5 visdagen. Onze beste dag was 206 kg op 1 dag. Koolvissen tot 13kg en onze zwaarste kabeljauw was 15.8kg zwaar. Verder hebben we nog lom, leng, schelvis, rotskabeljauw en sai gevangen. al bij al dus een divers visbuffet...
En zoals steeds was onze vakantie veel te snel voorbij, maar we hebben ginder al afspraken gemaakt voor volgend jaar en misschien ga ik zelfs dit jaar nog terug met een andere groep waaronder enkele leden van het Dieter Eisele team. Word dus vervolgd....

Erik van der Velden
Berichten: 32
Lid geworden op: za apr 02, 2011 5:07 pm

Re: heilbot

Bericht door Erik van der Velden »

nog even melden dat de beste vangstresultaten, ook de heilbot, geboekt zijn met de Cutbait van 180gr. Ze gingen het meest los op de geel met rode shad maar we hebben ook goede resultaten gehad op de haring shad. we hebben ook veel grote kabeljauw gevange op de overbeet. een pilker met ongeveer 50cm daarboven een rode bijvanger. klein koolvisje vangen op de bijvanger en daarna laten zakken tot ongeveer 1 a 2 meter boven de bodem. Als het koolvisje zenuwachtig aan je topeind begint te trekken, een beetje lijn bijgeven, wachten tot je topeind weer begint te trillen, nog wat lijn bij geven en zet je dan maar schrap.... de beten die je hierop krijgt zijn meestal van de grotere kabeljauwen en koolvissen (10kg en meer) of van heilbot. Niet te snel aanslagen want dan trek je de vis uit zijn bek, hij valt namelijk eerst aan in de zij, dan draait hij de vis met de kop vooruit en dan pas bijt hij echt toe. Lang genoeg wachten dus en dan kan de dril, vooral bij de grotere koolvissen beginnen :wink:

erwin huysmans
Berichten: 5
Lid geworden op: za mei 11, 2013 11:12 am

Re: heilbot

Bericht door erwin huysmans »

hoi
kunnen jullie vertellen met welk materiaal jullie daar visse
ik ben van plan om degelijk materiaal aan te schaffen maar weet niet welk

Gerrie van Hengel
Berichten: 84
Lid geworden op: wo feb 02, 2011 10:13 pm

Re: heilbot

Bericht door Gerrie van Hengel »

Hallo, Erwin.
Probeer het simpel te houden ,kort stevig hengeltje, normale flinke molen, loodkoppen 460 gram,
voorslag 1 mm. neem wat verschillende kleuren cutbait mee, Probeer op tij (stroming) te vissen. niet te diep, bij de uitmonding van een fjord.
Ik ben er in het voorjaar geweest,(Hasvik) en heb er een geweldige tijd gehad .

Groet,
Gerrie.

Erik van der Velden
Berichten: 32
Lid geworden op: za apr 02, 2011 5:07 pm

Re: heilbot

Bericht door Erik van der Velden »

zoals Gerrie zegt, houdt het simpel, ikzelf heb buiten meestal gevist met een okuma ledros speed jig, een kort (1.80m) maar stevig stokje met een werpgewicht van 90 tot 180 gram, met daarop een Shimano tiagra 2 speed. Als we voor de sport op de grote koolvis gingen of in de fjord bleven, viste ik met een gewone zeebaarsstok van 2.4m met daarop een BG90.Wij hebben niet zwaarder gevist als 270 gram, maar wij hebben dan ook fantastisch weer gehad. Je moet het gewicht van uw pilkers of jigs aanpassen aan de stroming, je moet zien dat uw jig of pilker niet "achterblijft", anders heb je veel kans om vast te zitten. probeer uw lijn zo verticaal mogelijk in het water te houden.

Plaats reactie