Tong versus Schar ...

Voor alles wat je wil delen aangaande technieken en stekken
Plaats reactie
Pim Janse
Berichten: 104
Lid geworden op: wo mei 25, 2011 8:40 pm

Tong versus Schar ...

Bericht door Pim Janse »

Beste mede-vissers, ik denk dat we ondertussen allemaal wel weten hoe we de scharren aan de haak krijgen - dat is zeker in deze tijd niet al te moeilijk :wink:

Maar nu mijn vraag: wat is toch de truc om ook eens een mooie tong te vangen?? Zijn hier andere materialen voor nodig, ander aas, of gaat het echt om de stek die van belang is? Ik heb wel eens gehoord dat je voor tong op modder-bodem moet vissen - klopt dat en hoe kun je dat ooit zelf vinden? Of is het vooral een kwestie van 's-nachts vissen - of misschien puur geluk?? Wie kan mij wat tips geven?

Groeten,
Pim - Delta 806

Koen De Bièvre
Beheerder
Berichten: 596
Lid geworden op: do sep 20, 2007 12:23 pm

Re: Tong versus Schar ...

Bericht door Koen De Bièvre »

Tong vind je volgens de boekjes op de wat zachtere bodems. Vaak is dat ook zo, maar een wet is dat niet. Ze zitten ook regelmatig erg ondiep.
In helder water zal je overdag weinig tong vangen, in dik, door het opgewoelde zand en sediment, bruin water zoals in de monding van de Westerschelde, vang je ze ook overdag, soms zelfs zeer goed.
Mijn favoriete aas voor tong zijn kweekzagers, gevist op een drie-haaks paternoster met fijne stalen afhouders en haakje 4.
Als het hobbelig is, verdient het de aanbeveling om een molen met nylon lijn te gebruiken i.p.v. gevlochten lijn. Dit is de enige visserij die ik met nylon doe. Tong vissen als de boot ligt te slingeren. Is het rustig, dan gebruik ik ook voor tong gevlochten lijn. Voor de kering en het Banjaardstrand zijn altijd dé tongstekken vanuit Neeltje Jans geweest. De laatste jaren is dat echter niet meer zo spectaculair, maar af en toe zitten er nog beste beurten tussen voor de volhouder. Net om het hoekje bij Westkapelle (buiten het vaarwater!!!!!!!!!!) kan je ze overdag ook wel eens leuk aan de schubben komen. De echt goede stekken bevinden zich voor de Vlaamse kust in de omgeving van de Paardenmarkt en de oostelijk havendam van Zeebrugge. Ook iets verder naar binnen, terug de Westerschelde op, zijn aardige plekjes te vinden om een tongetje te vangen. De Maasvlakte is ook altijd een zeer goede plek geweest om 's nachts tong te vissen. Ik heb geen reden om aan te nemen dat dat niet meer het geval is.

Mario Wauters
Berichten: 615
Lid geworden op: zo jan 06, 2008 11:19 am
Locatie: antwerpen

Re: Tong versus Schar ...

Bericht door Mario Wauters »

Ik heb vorig jaar ondervonden als je anker krabt heb je een goede tongen stek dwz modderige zachte grond .
elpescador

delta 1518

Mark Stuyck
Berichten: 537
Lid geworden op: wo okt 24, 2007 7:55 pm

Re: Tong versus Schar ...

Bericht door Mark Stuyck »

Of "als je anker krabt", kan dit ook zeggen dat je niet goed kan ankeren.
Wel een vreemde methode om tong op te sporen. Vrees dat je daar niet veel succes mee zal hebben.
kijk gewoon op je dieptemeter om je bodemgesteldheid te weten.
Of vaar naar Knokke en ga daar voor het Casino liggen bij een matig tij op een 400 m van het strand. Van je bijna altijd goed tong overdag.

Plaats reactie