En dan wordt er gezegd dat manifesteren niets uithaalt !!!
EMK
24 november om 14:51 ·
#GoedNieuws: protesteren heeft zin
AANLANDPLICHT VERSOEPELD
Goed nieuws uit Brussel voor vis en voor vissers. Voor de Europese aanlandplicht die per 1 januari wordt ingevoerd, hoeft niet langer alle ondermaatse en alle ongewenste bijvangst dood aan land te worden gebracht. Voor diverse soorten vis zijn na veel inspanningen en intensief overleg tussen visserij, ngo’s en lidstaten uitzonderingen afgesproken.
Concreet betekent dit dat een aantal soorten (niet alle) ondermaatse, nog levende vis, net als nu, na vangst terug in zee gezet mag worden. Vis die het niet redt, blijft ook na 1 januari voedsel voor ander zeeleven.
De aanlandplicht is door de EU aangenomen wetgeving (artikel 15 van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid) die het, in de oorspronkelijke opzet, vissers verbiedt ongewenste vaak nog levende bijvangst terug te gooien in zee. Het gaat daarbij om onverkoopbare vis, te kleine vis, of vis waarvoor de visser geen vangstquotum heeft. De wet is bedoeld om verspilling terug te dringen door vissers te dwingen te investeren in maatregelen die de bijvangst beperken. In Nederland wordt daar al vele jaren met wisselend succes volop aan gewerkt. Bovendien vinden vissers het absurd dat levende kleine vis plotseling dood aan land moet, terwijl die nu teruggezet wordt.
VOEDSELVERSPILLING
Na een zomer vol overleg en onderhandelingen in Brussel ziet de invulling van de wet er nu vooralsnog minder dramatisch uit dan aanvankelijk verwacht. Niet langer gaat het om het verplicht aan land brengen van 100% van de bijvangst, maar van nog slechts specifieke soorten. Het leed voor vis en vissers en de verwachte voedselverspilling, is niet van de baan, maar is wel verzacht.
VOORUITGESCHOVEN
Medewerkers van visserijkoepelorganisatie VisNed en politici zoals Peter van Dalen (CU/SGP) e.a. maakten de afgelopen periode overuren om in Brussel en in Den Haag een werkbare regeling te realiseren. “Door de inspanningen van de visserijsector en het ministerie van LNV is een deel van de pijnpunten uit de oorspronkelijke opzet van de aanlandplicht vooruitgeschoven tot 2021”, zegt Pim Visser van VisNed. “Zo hoeft er in 2019 geen ondermaatse tong worden aangevoerd voor vissers die vissen met aangepaste netten (Belgisch paneel). Ook schol, wijting en rog mogen terug in zee. Tarbot gaat de eerste maanden wel mee, maar valt vanaf 1 mei ook onder een uitzonderingsregel.”
ZALM EN ZEEBAARS
Beschermde soorten zoals steur, zalm, zeeforel en diverse soorten haai moeten al standaard na vangst worden teruggezet. Dat blijft zo. Visser: “De feitelijke aanlandplicht geldt op 1 januari alleen voor ondermaatse zogeheten rondvissoorten zoals kabeljauw. Wijting valt er (in Nederland) buiten en mag ook terug in zee. Over zeebaars wordt nog onderhandeld.”
WERKBAAR
Op de Noordzee ziet de aanlandplicht er volgens Visser nu (voorlopig) werkbaar uit. Het motto voor visserijorganisaties is de komende tijd: “Van een onwerkbare en ongewenste aanlandplicht naar een werkbare discardsban,” zegt de directeur van VisNed. Intussen krijgen vissers de tijd om samen met wetenschappers en technici en gesteund door overheden verder te werken aan nieuwe vangsttechnieken en netinnovaties die ongewenste bijvangst verder terugdringen.
BODEMVISSERIJ
Of dat voor alle soorten vis gaat lukken is de vraag. Voor vissen die op wisselende dieptes (in de waterkolom) in scholen zwemmen is het eenvoudiger bijvangst vermijden dan in de gemengde traditioneel Nederlandse en Belgische bodemvisserij, omdat op de bodem van de zee platvissen en talrijke andere vissen en schaal- en schelpdieren kriskras door elkaar leven.
ALSNOG VAN TAFEL
Job Schot, voorzitter van de 125 viskotters tellende vissersactiegroep Eendracht Maakt Kracht is enigszins opgelucht. “Onze conclusie is: het is prettig dat we wat tijd en ruimte krijgen, maar we zijn er nog niet. Voor Belgische vissers en onder Belgische vlag varende vissers gelden niet alle uitzonderingen. Bovendien hangt de oorspronkelijke dreiging nog altijd in de lucht en moeten er nog steeds levende visjes dood worden aangeland. Niet zo veel als voorheen, maar iedere vis die levend terug kan, is meegenomen. Levende ondermaatse vis dood aan land brengen blijft absurd. De inzet van EMK is dat de complete aanlandplicht alsnog in z'n geheel van tafel moet.”
PROTEST HEEFT ZIN
Volgens EMK wijst de koerswijziging intussen wel uit dat protesteren tegen onzinnige regelgeving zin heeft. Gesteund door een professionele lobby via de officiële Brusselse en Haagse kanalen. Naast rumoer dat via radio en tv, kranten en social media een gezicht kreeg. Zo haalde actiegroep EMK bijna 30.000 handtekeningen op via de website
www.antidiscardban.eu. Zo’n 25.000 van die handtekeningen zijn aangeboden aan Europese visserijvertegenwoordigers tijdens een actiedag in Brussel in mei 2017.
1,4 MILJOEN
Ook was er enorm veel belangstelling voor ons aanlandplicht-Facebookbericht van januari 2017 (met container vol babyvis) dat door ca. 1,4 miljoen mensen is gezien, door duizenden werd geliked en gedeeld en waarop duizenden mensen reageerden met ondersteunende tekstreacties. Die post en talloze berichten elders, zorgden uiteindelijk voor de bijna 30.000 handtekeningen tegen de aanlandplicht. Waarvoor dank.
NIEUWE BEDREIGINGEN
Ondanks de tijdelijke versoepeling van de aanlandplicht zijn de bedreigingen voor Nederlandse en Belgische vissers allesbehalve voorbij. Naast de aanlandplicht dreigt mogelijk verlies van visgronden door Brexit, het uitroepen van zeereservaten en de bouw van naar schatting 100 windmolenparken. Die windparken staan op de beste visgronden waar vissen verboden is. Voor 84 Nederlandse vergunninghouders dreigt ook nog eens een verbod op innovatieve pulsvisserij. De zorgen zijn voorlopig niet van de baan.