Beste,
Ik ben een aaskist aan het maken om in de haven, naast de boot, te hangen, in het verleden werkte ik met een emmer maar dit werkte niet goed. Ik wil hierin pieren en/of kweekzagers gaan bewaren. De zijkanten en onderkant wil ik van rvs gaas maken, kan iemand mij op basis van ervaring adviseren welke maaswijdte geschikt is, zodat het zeewater goed doorstroomt en de pieren en (kweekzagers) in de bak blijven zitten.
Indien mogelijk ook advies waar ik dit soort gaas kan verkrijgen
graag advies
Ontwerp aaskist
-
- Berichten: 107
- Lid geworden op: do okt 25, 2007 1:35 pm
-
- Berichten: 43
- Lid geworden op: vr okt 26, 2007 8:58 pm
Re: Ontwerp aaskist
zal nu ook niet goed werken.voor je zagers kan het een beetje gaan maar pieren????Roald Vos schreef:Beste,
Ik ben een aaskist aan het maken om in de haven, naast de boot, te hangen, in het verleden werkte ik met een emmer maar dit werkte niet goed. Ik wil hierin pieren en/of kweekzagers gaan bewaren. De zijkanten en onderkant wil ik van rvs gaas maken, kan iemand mij op basis van ervaring adviseren welke maaswijdte geschikt is, zodat het zeewater goed doorstroomt en de pieren en (kweekzagers) in de bak blijven zitten.
Indien mogelijk ook advies waar ik dit soort gaas kan verkrijgen
graag advies
reden het water is momenteel te warm (20c?)
best bewaren in een oude ijstkast met emmers zeewater en een zuurstofpomje.
als het water afkoeld naar 10 graden gaat het zeker te doen
-
- Berichten: 44
- Lid geworden op: vr jan 16, 2009 11:45 am
Hallo Roald,
ikzelf gebruik twee oplossingen om het aas te bewaren.
1: een zg zuurkoolvaatje, met schroefdeksel, rondom volgeboord met kleine gaatjes en een gewicht eronder zodat hij op een half metertje diepte hangt. Dit werkt prima zolang de watertemperatuur niet te hoog wordt.
2: een 12v koelbox. zuurstofelementje erin en je aas blijft altijd in superconditie en perfect koel. Wel regelmatig het water verversen dus de voorwaarde is wel dat je dicht bij zee woont. Zagers hou je zo wekenlang in topconditie en het voordeel is dat niemand meer je aas kan "lenen" iets waar ik op een gegeven moment gek van werd... Wil je vissen en trek je je bunnetje omhoog en dan blijkt dat je voor een ander hebt staan steken...
Succes!
ikzelf gebruik twee oplossingen om het aas te bewaren.
1: een zg zuurkoolvaatje, met schroefdeksel, rondom volgeboord met kleine gaatjes en een gewicht eronder zodat hij op een half metertje diepte hangt. Dit werkt prima zolang de watertemperatuur niet te hoog wordt.
2: een 12v koelbox. zuurstofelementje erin en je aas blijft altijd in superconditie en perfect koel. Wel regelmatig het water verversen dus de voorwaarde is wel dat je dicht bij zee woont. Zagers hou je zo wekenlang in topconditie en het voordeel is dat niemand meer je aas kan "lenen" iets waar ik op een gegeven moment gek van werd... Wil je vissen en trek je je bunnetje omhoog en dan blijkt dat je voor een ander hebt staan steken...
Succes!
-
- Berichten: 125
- Lid geworden op: wo apr 02, 2008 8:57 am
-
- Berichten: 44
- Lid geworden op: vr jan 16, 2009 11:45 am
De gaatjes in het zuurkoolvaatje heb ik op 3mm geboord voor pieren en 4mm voor de zagers ( ik vis echt nooit met kweekzagers, ik steek ze altijd zelf). Ik ga iedere dag mijn aas controleren en haal dan consequent het beetje vuiligheid eruit en doe het aas even in een emmer water en vervolgens met een harde wasborstel de ton even van binnen en buiten afschrobben. De bun blijft dan goed schoon en de gaatjes groeien niet dicht. Het enige nadeel is dat er soms wat harders langs de ton azen en de pieren aan hun staartje eruit proberen te trekken.
Omdat ik op de zomerdag mijn zagers altijd in een gekoelde koelbox met apart zuurstofpompje bewaar, ververs ik om de dag het water. Zodra het wat troebel wordt ververs ik het. Bijvoeren hoeft niet want normaal gesproken heb ik ze binnen een paar dagen opgevist. Al zitten ze langer dan een week in de koelbox dan nog hoeven ze niet gevoerd te worden alhoewel sommigen van gebakken biefstuk met champignons houden.
Tip, geen aangestoken zagers bij de onbeschadigde doen want geheid dat ze het loodje leggen. Ik doe dit nu al een jaar of 4 zo dus heb m`n ervaring hiermee...
Zodra ik eenmaal voor anker lig hou ik een paar zagertjes in de boot op een papiertje en de rest gaat meteen in een ( geboord) tonnetje in het water en je zult zien dat je dan springlevende knalrode zagers hebt.
Nogmaals, ik woon vlak bij zee dus dit heeft z`n voordelen t.a.v. de watervoorziening.
Omdat ik op de zomerdag mijn zagers altijd in een gekoelde koelbox met apart zuurstofpompje bewaar, ververs ik om de dag het water. Zodra het wat troebel wordt ververs ik het. Bijvoeren hoeft niet want normaal gesproken heb ik ze binnen een paar dagen opgevist. Al zitten ze langer dan een week in de koelbox dan nog hoeven ze niet gevoerd te worden alhoewel sommigen van gebakken biefstuk met champignons houden.
Tip, geen aangestoken zagers bij de onbeschadigde doen want geheid dat ze het loodje leggen. Ik doe dit nu al een jaar of 4 zo dus heb m`n ervaring hiermee...
Zodra ik eenmaal voor anker lig hou ik een paar zagertjes in de boot op een papiertje en de rest gaat meteen in een ( geboord) tonnetje in het water en je zult zien dat je dan springlevende knalrode zagers hebt.
Nogmaals, ik woon vlak bij zee dus dit heeft z`n voordelen t.a.v. de watervoorziening.