Zeebaarsstroperij Kering
Geplaatst: di sep 06, 2011 11:57 pm
Tjoekelen zou ik toch geen "vissen" willen noemen, dit is purestroperij
Daarnaast lopen vele baarzen, die verspeeld worden (dodelijke) verwondingen op....
Het wordt tijd dat er aan deze misselijkmakende antireclame een einde komt.
Daarnaast lopen vele baarzen, die verspeeld worden (dodelijke) verwondingen op....
Het wordt tijd dat er aan deze misselijkmakende antireclame een einde komt.
Politie pakt illegaal vissen op kering aan
dinsdag 06 september 2011 | 07:27 |
NEELTJE JANS - Rijkswaterstaat en de politie gaan bekijken hoe beter kan worden opgetreden tegen vissers op de Oosterscheldekering.
Het is weliswaar verboden gebied, maar omdat het een prima visplek is, wordt dit verbod genegeerd.
De vissers laten zich niet wegsturen, omdat de zeebaars die ze vangen, veel geld oplevert. Zeebaars is na tong en tarbot de duurste vis. Er wordt legaal 15 euro per kilo voor betaald. "Met die prijzen, een goeie visstek en met lijnen waaraan veel meer haken zitten dan is toegestaan, kan makkelijk zevenhonderdvijftig euro per dag worden verdiend", berekent Ben Biondina, bestuurder van landelijke en regionale sportvisserijkoepels.
Biondina schat de groep zeebaarsvissers die regelmatig de verbodsborden bij en op de Oosterscheldekering negeren op dertig à veertig man.
Een woordvoerder van Rijkswaterstaat vertelt dat in het zeebaarsseizoen dag in dag uit en nacht in nacht uit een stuk of vijf illegale vissers worden gezien.
Het probleem is net zo oud als de Oosterscheldekering; 25 jaar dus. De laatste jaren begint de sfeer evenwel grimmiger te worden. Beveiligers, buitengewoon opsporingsambtenaren van Rijkswaterstaat, provincie, de Voedsel en Waren Autoriteit en Sportvisserij Nederland en medewerkers van aannemers die onderhoud op de kering uitvoeren, worden geïntimideerd en bedreigd.
Er wordt beweerd dat soms met wapens wordt gezwaaid en dat er al eens is geschoten. Een en ander is voor de provincie Zeeland aanleiding geweest haar handhavers de opdracht te geven niet langer op te treden op de kering. In het kader van de samenwerking tussen diverse beherende en controlerende instanties gebeurde dat in het verleden wel.
Rijkswaterstaat stelde zich op het standpunt dat de politie vaker in actie moet komen. De politie meende evenwel dat Rijkswaterstaat als beheerder van de Oosterscheldekering zelf haar verantwoordelijkheid moet nemen.
Burgemeester Rob van der Zwaag van Veere (het grootste deel van de pijlerdam hoort bij het grondgebied van deze gemeente) deelt die mening. "Rijkswaterstaat moet meer doen om die vissers te weren. Een laag hek en wat verbodsborden maken op deze mensen geen indruk. Je zult moeten denken aan betere hekken en camera's. Ik heb begrepen dat Rijkswaterstaat Zeeland het daar wel mee eens is, maar dat Den Haag er geld voor moet uittrekken."
Bron: BNDESTEM.nl