Pagina 1 van 1
tong????
Geplaatst: vr jul 31, 2009 3:44 am
door Nico Opdebeeck
Hallo
Heeft er iemand recent een beetje succes gehad ergens op de tong of is het echt overal huilen met de pet op? Mss aan de ketting of zo? Ik zou volgende week mss een tongensessie willen doen. Alle berichten zijn welkom, goed en slecht.
Grtz
Delta 946
tong
Geplaatst: vr jul 31, 2009 7:44 am
door Ben Biondina
Hoi Nico,
Recent is Dr? Vriends 2x aan de muur geweest en bij Heist. Resultaat:
ZEER matig. Ik vrees dat het fout zit.
Vriendelijke groet,
Ben
stropen
Geplaatst: vr jul 31, 2009 10:25 am
door Frans Salvo
Dat het fout zit met tong kan bijna niet anders; de hoeveelheid (paaiende) tong die er op minder dan 3 maand tussen Duinkerken en Boulogne uit het water is gehaald, is enorm.
Het Franse quota was voor eind februari al op, maar desondanks zijn al die vissers daar nog WEKEN bezig geweest om DAGELIJKS tonnen en tonnen PAAIENDE tong uit het water te sleuren; die ze dan ook nog eens zwart hebben verhandeld en nooit opgenomen zijn geworden in statistieken of quota of wat dan ook.
Daarom ook dat ik zo argwanend ben tov van de zogenaamde "enquete" die polst naar "het gevoel" van de beroepsvissers. Het "gevoel" van de eerste maanden in het jaar zijn wel een stuk verschillend van wat er nu bezig is. Goede en uitstekende dagen blijven veel langer hangen dan slechte !
Idem voor wat de zeebaars betreft; in de eerste 4 maanden van het jaar is er door bepaalde Nederlandse boomkorvissers MASSAAL zeebaars aangevoerd; compleet weggevangen van de wrakken waar ze samenschoolden. Gevolg is dat er nu nog amper zeebaars wordt gevangen en ik vrees echt dat de zeebaarsstand, in de Noordzee, binnen dit en 2, 3 jaar volledig gedecimeerd zal zijn.
En natuurlijk gaan er dan pas maatregelen genomen worden en natuurlijk gaan wij daar als eerste de gevolgen van dragen door beperkingen en dies meer. Want natuurlijk zijn wij voor de beroepsvissers en hun politieke vrienden de echte dooddoeners. En het is nog altijd veel gemakkelijker (en veiliger) om individuele sportvissers te gaan controleren en beboeten, dan dat ze beroepsvissers iets in de weg gaan leggen. In Belgi? en Frankrijk zijn er dus controles aan de lopende band terwijl het beroep totaal ongemoeid wordt gelaten. Probeer de beroepsvisses van Boulogne maar eens iets op te leggen : ze slaan de boel kort en klein en storten de bureaus van politie en dergelijke vol met rotte vis.
Geplaatst: vr jul 31, 2009 4:05 pm
door ignace moerkerke
hier in belgie is het een ramp
ge hebt een superdag als je er 5 kunt vangen
Geplaatst: vr jul 31, 2009 7:55 pm
door Dre Frijters
Lees hier maar weer het hoe en waarom.....
Van visserijnieuws.nl:
Producentenorganisaties bezinnen zich
Vismarkt onder druk
vrijdag 06 maart 2009
URK ? Alle vis is dit jaar beduidend goedkoper dan begin vorig jaar. Hield de tong zich tot nu toe redelijk op peil, in het laatste weekend van februari ging de prijs voor de grote sorteringen sterk omlaag.
Behoorlijke vangsten met tegenvallende besommingen. Dat is het beeld van de kottervloot de afgelopen weken. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar brengen vergelijkbare weekvangsten nu zo?n 5.000 tot 10.000 euro minder op. Schol is gemiddeld bijna vijftig eurocent goedkoper, voor kabeljauw wordt gauw een euro minder betaald, tong noteert gemiddeld twee euro lager, de lage prijs voor bot is gehalveerd.
Een rondje langs de Nederlandse visafslagen maakt duidelijk dat het totale nationale visaanbod ondanks quotastijgingen niet groter is dan vorig jaar. Na de grote saneringsronde vorig jaar januari zijn de aanvoeren per schip vaak wel groter.
Uitzonderlijk is de aanvoer op Vlissingen. Vorig jaar januari telde de thuisvloot daar nog twaalf grote bokkers, nu acht. Desondanks steeg het tongaanbod de eerste twee maanden van 290 naar 360 ton. Vorige week realiseerden twee bokkers gigavangsten van ruim 9 ton tong! Op de afslag moet men diep graven om na te gaan wanneer dat voor het laatst was.Handelaren wijzen niet alleen op grote aanvoeren van tong in de zuid (inclusief Belgi?), maar afgelopen maand met name ook van nettenvissers op de Franse kust van Boulogne tot Bretagne. Een belangrijke speler op die markt is Urk Export die rechtstreeks inkoopt en aan collega?s doorverkoopt, maar de Fransen verkopen het gros zelf naar Itali? en Spanje. Bij gunstig weer realiseren kleine scheepjes dagvangsten tot dik duizend kilo tong, allemaal groot: van kleinmiddel tot lappen. Sorteringen met vaak een beperkte markt. Urker verwerkers kochten vorige week dagelijks dichte tong uit Frankrijk. Een bedrijf als Dayseaday 30 ton in een week tijd. ,,De vis wordt dagelijks goedkoper en we moeten dus blijven kopen om te middelen om de verkoopprijs omlaag te krijgen. De wereldwijde vraag is belabberd en voorraden nemen alleen nog maar toe??, sombert directeur Jelle van Veen. Van Veen blijft bij de vloot hameren op een visplan.
De vershandel heeft alleen maar last van de Franse ?dumpprijzen? en wijst er op dat in Nederland in vergelijking de visprijzen op het hoogste niveau liggen. Ook wordt er op gewezen dat een belangrijk afzetland als Spanje zwaar te lijden heeft onder de economische recessie. Jakke Ras van Marea Altra: ,,De vismarkt daar ligt op z?n gat. Het is waardeloos.??
De Federatie van Visserijverenigingen gaat in de laatste nieuwsbrief uitgebreid in op de marktpositie voor de kottervisserij. Men is content dat na afspraken over aanvoerbeperking doordraai van schol zo goed als uitgebleven is. Maar dat laat onverlet dat de scholprijs ernstig achterblijft en onder de kostprijs is gezakt. Met een tijdelijk dip zou te leven zijn, ware het niet dat de tong als ruggegraat voor de platvisvloot in een vrije val terecht lijkt te zijn gekomen. De natuurlijke reactie van de vloot daarop is om met meer vis binnen te komen om zo de prijsdaling te compenseren. Dat heeft in de huidige economische crisis waar ook de vishandel hinder van ondervindt negatieve gevolgen voor de marktpositie nu en later. De Federatie waarschuwt nadrukkelijk voor het grote gevaar van extra visserij-inspanning (en dus snellere quota-uitputting), mede daardoor oplopende voorraden en uiteindelijk een lange periode van lage visprijzen en dus verliezen. Afgelopen donderdag hebben de producentenorganisaties in het Kotteroverleg nagedacht over oplossingen om de markt niet te overvoeren.
Kortom, het uitmoorden van de paaibestanden in jan-feb-mrt.
Geplaatst: za aug 01, 2009 12:02 pm
door Rob van der Zande
Ik vraag mezelf wel eens af, misschien "naief" of de vissers zelf daar
als mens nooit mee zitten? Zij weten zelf toch ook wel dat ze de
boel helemaal naar de klote helpen op deze manier. Als ze hier
echt schijt aan hebben, dan wordt het tijd dat ze als criminelen
gezien worden en zodanig aangepakt worden. Mischien een paar
fregatten en mariniers er naar toe sturen voor deze piraterij.
Geplaatst: za aug 01, 2009 8:55 pm
door Mario Wauters
helemaal mee eens Rob!!!!!!!!!!!!!!!!!
Geplaatst: zo aug 02, 2009 9:30 am
door Rinus Visser
Wat zouden wij doen als onze bron van inkomsten zou opdrogen of bemoeilijkt worden? Uiteraard is het visserijbeleid zoals wij dat nu kennen verre van ideaal. Als er kotters worden gesloopt komen er weer een aantal nettenzetters bij. Als dat weer niet genoeg meer oplevert gaan ze wellicht weer wat anders doen. Maar beroepsmatig vissen opgeven, voor de meeste beroeps liever niet. En die beroeps hebben net als u en wij verplichtingen. Een gezin onderhouden, hypotheek aflossen, enz. Wanneer dan "de politiek" de visserij toelaat zoals ze nu is, so be it.
En dat de controle hier en daar mogelijk hapert? Zouden wij, beter gezegd sommigen van ons, ook niet buiten de pot piesen als we (sommigen) er de mogelijkheid voor zouden hebben?
Mijn betoog is bedoeld om te voorkomen dat wij anderen in een verkeerd daglicht gaan zien. Kritisch blijven is goed, is zeer goed, maar wel binnen de grenzen van menselijkheid en visserijwetgeving.
Geplaatst: zo aug 02, 2009 9:45 am
door Rob van der Zande
Hallo Rinus,
Het is ook zeker niet de bedoeling om zomaar te gaan schelden
en een bepaalde groep in een kwaad daglicht zetten.
Maar met de beroeps visserij heb ik nooit geen medelijden gehad.
Ik ben zelf ook een zelfstandig ondernemer, die zeer weers afhankelijk
is. Ik heb nooit geen subsidie gehad voor een zwaardere bedrijfs auto,
geen subsidie voor sanering of geen werkbare dagen, ik ook
moet knokken tegen de vele oosterburen die tegen dump prijzen werken.
Als deze vissers vanaf het begin minder hebberig waren geweest,
hadden deze discussies en natuur orgnisaties en dergelijk
niet eens nodig geweest. En ik geef ik ook geen mening maar puur
een retorische stelling.
Grt
Rob
Geplaatst: zo aug 02, 2009 1:53 pm
door Dre Frijters
Je hebt gelijk Rinus, we schieten met onze emotie wel eens door, de een wat meer dan de ander, omdat bij ons de zorg om te kunnen blijven vissen groter is dan ooit.
Dat zelfde geldt natuurlijk nog meer voor het beroeps, die generatie op generatie hard moeten knokken voor hun bestaan, nu meer dan ooit.
Ik heb dan ook heel veel hoop en respect voor de vernieuwingen en verbeteringen die in hun tak op gang beginnen te komen. Willen ze overleven, dan moeten ze ook wel. Ze hangen zogezegd "als laatste aan de mem". De kleinere boeren en tuinders gingen hun voor, de geschiedenis herhaalt zich weer. Het gaat niet meer om die eenvoudige beroepsvisser met 1 visboot. Bepaalde rederijen/bedrijven hebben zich ook op de (internationale) groothandel gestort en verzieken daarmee het bestaan van hun kleinere collega's. Ze bouwen zo'n ondoorzichtige macht op dat zelfs controle bijna niet meer mogelijk is. Er is kennelijk geen plaats meer voor natuurlijke verhouding en verloop tussen vraag, aanbod en prijs.
Daarmee blijven ook de mega-handelsbelangen vaak te veel voorop staan en blijft aanpak van het probleem bij de bron helaas ondergeschikt: Uitmergelen en afromen tot een minimum van de bestanden.
Om over schade aan een gezond evenwicht en voortbestaan van vele soorten in het zeemilieu maar te zwijgen over de hele wereld bezien.
Het is in die duistere materie moeilijk om altijd positief kritisch te blijven,
zeker als achtergrondinfo ontbreekt en een ander wel uitmaakt wat goed of slecht voor je is.
En dat laatste ondervinden we aan den lijve steeds meer: Enerzijds geen (maat-)vis meer in het kustwater en anderzijds verspilling die zijn weerga niet kent. En maar machteloos toe moeten kijken.
Men is kennelijk niet tevreden voordat ook de sportvisser zijn eetvisje aan de kraam koopt. Knechting noemen ze dat, geloof ik.
Geplaatst: zo aug 02, 2009 4:11 pm
door Chris De Swerdt
http://www.visserijnieuws.nl/index.php? ... 2&Itemid=1
http://www.visserijnieuws.nl/index.php? ... 3&Itemid=2
Je moet beide artikels maar eens lezen... maar doe het niet op een zonnige leuke dag want je plezier zal snel over zijn !?
Je krijgt geen tong of schol gevangen maar je moet de cijfers in de artikels eens bekijken? De biologen waren fout dus vangen we gelijk het verschil maar in 1 keer weg ???
Ik snap er echt geen bal meer van......??