6e Zeeuwse Jeugdvisdag

6e Zeeuwse Jeugdvisdag
was uitstekende promotie voor de sportvisserij!

6e Zeeuwse jeugdvisdagWat ooit begon als een los ideetje bij een pint in een of andere Ierse pub aan de westkust van het groene eiland, was afgelopen zaterdag al weer aan zijn zesde editie toe. Dat ideetje vatte René destijds samen in één zin: “Organiseer het maar, ik zal wel varen…” En zo geschiede… Destijds begonnen met 10 vissertjes, nu hadden we er 30... In plaats van 1 boot, werden er deze keer 3 ingezet. Naast The Pirate II van René de Back, die mee aan de wieg van het project stond, stelden deze keer ook Vlissingen-pionier Hank Perrée zijn Wiesje en Frank Smits zijn Nautilus gratis ter beschikking voor deze dag. De hele Vlissingse sportvischartervloot stelde zich vandaag dus gratis in dienst van de jeugd! 's Ochtends zijn we vertrokken met het idee dat met wat geluk de zaak wel droog zou blijven. Er stond weinig wind en dat was het belangrijkste. Toen de zon enkele uurtjes boven de horizon uitkwam, loste de nog aanwezige bewolking op en werd het een ronduit prachtige lentedag, heerlijk...

Tegen half acht was het behoorlijk druk op de kade aan het Vlissingse sluizencomplex. Na de nodige papierwinkel konden de kinderen aan boord van de drie boten. 3 verschillende kleuren petjes moest duidelijk maken wie op welke boot hoorde. Voor de vaartocht werden ze allen voorzien van een reddingsvest. Niet dat we vreesden voor zinken of ander onheil, maar veiligheid voor alles. We zijn per slot van rekening onderweg met andermans kinderen en in het eerste uur weet je ook niet wat voor vlees je in de kuip hebt...

Na het schutten werd koers gezet richting Sluische Hompels en werden de hengels opgetuigd. Voor elk van onze deelnemers hadden we een hengel met molen beschikbaar, welke we zeer aangenaam hadden aangeschaft bij Svendsen Sport. Aan het einde van de dag mochten ze deze zoals beloofd mee naar huis nemen. De haken werden voorzien door uitstekend aas van Brouwers Hengelsport, Topsy Baits en Sea Farm en nog voor de laatste hengel uitgegooid werd, kon eerste al aan een triplet scharen binnen halen. Vis zat er zat, vaak aan de kleine kant, maar net zo vaak van een behoorlijk formaat, zodat aan het einde van de dag iedereen een leuk klusje bakvissen mee naar huis kon, nemen. De hoofdmoet bestond uit schar, aangevuld met wat bot en wijting. Een net maats zeebaarsje, een enkele tong en een zeedonderpadje maakten de categorie “speciallekes” compleet. In de loop van de dag verzorgden onze schippers "versnaperingen", zoals dat netjes heet. Denk daarbij aan pangebakken broodjes hamburger, warme worsten en gebakjes, snoepjes allerhande... Lekker hoor zo een dagje vissen!

Nadat iedereen van boord was geholpen, trok de hele bende richting Frituur Koko bij de ferry-terminal van Vlissingen. Frietjes eten, was het volgende actiepunt van de dag. Heel de ploeg kreeg een lekker bakje frietjes met een frikandel of kroket aangeboden. Voor sommigen was dit misschien wel het hoogtepunt van de dag… Frietjes zijn lekker, maar na een dag op zee smaken die dubbel zo lekker dan anders! Na de frietjes kon iedereen tevreden huiswaarts en ik weet 100% zeker dat er een heel aantal binnen de 10 minuten na vertrek in dromenland waren…


Wij bedanken graag onze schippers voor hun inzet,
Svendsen Sport voor de milde prijsstelling van het materiaal,
Brouwers Hengelsport, Topsy Baits en Seafarm voor het uitstekende aas
en Frituur Koko voor de perfecte afsluiter van een perfecte dag.
Graag tot volgende keer!
30 ongeduldige jongelui op de kade na een te korte nacht, klaar om ingescheept te worden voor een dag zeevissen.


Hengels en molens hadden we aangenaam kunnen regelen bij svendsen Sport. De deelnemers kregen aan het einde van de dag het gebruikte materiaal mee naar huis.


Al heel snel werden de eerste aanbeten geregistreerd.


Naast de grote hoeveelheden schar werd er af en toe een "spacialleke" gevangen. Dit net maats zeebaarsje was er een van.Vooral schar en een enkele bot vormde de hoofdmoot van de vangst.

Deze scheefsmoeltjes staan hoog op ieders culinaire vis-hitlijst. Een verse gebakken tong is niet te versmaden.
Gespannen wachten op een beet, het hoefde niet echt, de hengels rammelden quasi constant.


Af en toe liep er een maatse wijting tussen door. De bot begint ook aardig vlees aan te kweken na de paai.


Voor de rest mag hij alles eten hoor, onze Hank...


Een zeedonderpad. Destijds stikte het er van in onze wateren, tegenwoordig worden ze maar af en toe meer gevangen. Mooie, grote, dikke scharren daarentegen zitten er volop!


En jongens, wat vonden jullie er van?


Samen uit, samen thuis! Broederlijk naast elkaar kwamen de Vlissingse charters Wiesje, nautilus en The Pirate II de buitenhaven binnen gevaren.Na het schutten kon iedereen weer van boord en honderduit vertellen over hun dag.
Voor sommigen een hoogtepunt van de dag. Lekker frietjes eten bij Koko aan de ferry-terminal van Vlissingen. Iedereen liet het zich goed smaken, ook de begeleiding.