Startbijeenkomst 2025

Startbijeenkomst 2025

Tijdens de bestuursvergaderingen van het afgelopen najaar is er aardig wat gebrainstormd over de vragen: “Wat gaan we volgende jaar doen?”, “Wat kunnen we anders doen dan vroeger om het interessanter te maken?”. Dat laatste had dan vooral betrekking op de wedstrijden, die waren echt een zorgenkindje geworden. Een andere weerkerende vraag was: “Wat gaan we met de startbijeenkomst doen?” Wel… dat hebben de aanwezigen op deze bijeenkomst meegemaakt op 22 februari. De kern van deze bijeenkomst blijft uiteraard dezelfde zoals altijd: gezellig samen zijn, wat drinken, wat eten, babbeltje hier, babbeltje daar… Wat spulletjes van eigenaar laten veranderen en als bestuur een woordje uitleg geven over de plannen die al concreet uitgewerkt zijn.

Te beginnen met de bijeenkomst zelf. De verhuis van Ouddorp naar Hellevoetsluis was geen maat voor niets! In tegendeel! Het verschil qua ruimte en beleving was groot. We waren te gast, na bemiddeling van Marco,  in de gebouwen van de middelbare school Penta Jacob van Liesveldt, waarvoor dank, en dat was top! Ik kom nog uit een tijd dat een schoolgebouw een monotone blok met allemaal dezelfde ruimtes was, de refter een wat muffige kelder zonder daglicht met lange rijen TL-lampen en het lerarenlokaal eigenlijk ook maar een klaslokaal was met tafels in plaats van banken, een koffieapparaat en dertig centimeter “blauwe doemp” van het roken tegen het plafond… Jaja, ik weet het, ik word stilaan een oude vent… Wat zijn de tijden veranderd! Veel ruimte, licht en lucht met alle nodige infrastructuur om zo ongeveer eender wat nodig is door te kunnen laten gaan.

De dag begon in de aula, met koffie bij de ontvangst, een woordje van de voorzitter en het ceremoniële lintje wat doorgeknipt werd. Vervolgens kon de mini tweedehandsmarkt van start gaan. Negen tafels met spullen zijn zeker geen overhoop, maar ik heb toch een en ander van eigenaar zien veranderen. Een hele dag kan je hiermee niet meer overeind houden, maar om de dag starten is het nog steeds een prima formule. Anderhalf uurtje tussen de tafeltjes met spullen rondhangen, praatje maken, best aangenaam.

Vervolgens nam Rob het woord om een ander over de wedstrijden uit de doeken te doen. De wedstrijdplanning, de Deltacup en ook de veel jongere Haaiencup, zijn voor de geschiedenisboeken. Te veel geplande wedstrijden waaien weg of kennen op z’n minst veel te weinig belangstelling. In de plaats daarvan komen er nog slechts twee wedstrijden per jaar. Eén in het voorjaar en één in het najaar. Een gereserveerde datum, telkens met 2 uitsteldata binnen dezelfde maand. Wij menen dat zo de kansen dat de wedstrijd ook echt kan doorgaan aanzienlijk zullen stijgen. Elke wedstrijd levert dan een “periodekampioen” op. Dat zelfde geldt ook voor de vanger van de grootste haai. Het jaarbudget van de wedstrijden blijft onveranderd, maar wordt ingezet op twee wedstrijddagen. Het wordt dus een stuk interessanter om mee te doen. Bij het aanmelden ’s ochtends word je ontvangen met een kop koffie of thee en ook voor na de wedstrijd is er wat voorzien om iets te happen of te drinken. De prijzentafel en verloting zullen niet langer voorzien zijn van spulletjes allerhanden. Voortaan vissen en loten we voor aankoopbonnen. De details hier rond communiceren we via de nieuwsbrief, maar ik kan alvast verklappen dat iedereen die meedoet prijs heeft.

De zware vissencompetitie blijft een zorgenkindje, ondanks de hele leuke, nette geborduurde polo’s die de leden met de zwaarste vis van een soort aan het einde van het jaar verdienen. Toegegeven, de diversiteit in de vangsten is niet meer wat ze ooit geweest is, maar er zwemmen nog aardig wat soorten in onze wateren en vaak véél dichter bij dan je denkt!

Niet voor de lijst zware vissen, maar wel terug van weggeweest: de haaien.
Ook met een grote haai kan je een geborduurde polo verdienen. Vang je een haai, groter dan 120 cm, dan kan je daarvan een duidelijke, ik benadruk “duidelijke”, foto op de meetmat (ideaal) of langs het meetlint insturen naar redactie@deltavissers.nl. Als de jury de foto duidelijk genoeg acht en de vis voldoet aan de voorwaarde van +120 cm, dan verdien je een geborduurd poloshirt. Ook al stuur je 10 foto’s van een haai in doorheen het seizoen, meer dan 1 poloshirt per persoon valt er per jaar niet te verdienen. Maar, je hoeft dus niet langer de grootste van heel de club te hebben om een shirt te krijgen.

Als afsluiter van dit hoofdstuk werd de winnaar van de enige wedstrijd die in 2024 kon doorgaan ook uitgeroepen tot winnaar van de allerlaatste Deltacup: Ad van Kinderen, Delta 715. Het zelfde verhaal voor de Haaiencup, enkel de naam van de winnaar is anders: Carel Doodkorte, Delta 264. Heren, gefeliciteerd!

Daarmee was het voormiddaggedeelte afgerond en wachtte in een bijzonder sfeervolle ruimte een uitstekend verzorgd en gevuld broodjesbuffet waarbij er genoeg was voor iedereen. Er werd gezellig gebabbeld bij het eten en uiteraard kwamen de sterke verhalen van vroeger weer boven water. Ook dát behoort tot de kern van zo’n dag: lekker ouderwets kletsen, eten en drinken. Laat het buiten maar guur en nat zijn, gewoon gezellig…

Als afsluiter vertoonden we de prachtig gemaakte natuurfilm “De wilde Noordzee” in de aula. Zoals al eerder aangegeven in dit verhaal, er zwemt veel meer in onze zee dan waar we ons van bewust zijn. Er verandert ook veel in de zuidelijke Noordzee de laatste jaren. Kijk naar wat er gebeurde met de haaien, hoe hard is dat geëxplodeerd? Nu zie je ook steeds meer meldingen van stekelroggen en congers, soms meerdere op dezelfde boot op de zelfde dag… Dat maakt dat er nog materiaal genoeg rondzwemt om nog zo’n film te maken, zonder in herhaling te vallen! Het was een mooi slot aan een leuke dag.

Tot slot houden we er aan de mensen van de school te bedanken voor de medewerking en gastvrijheid. Het licht dat brandt, de koffie die dampt, de verwarming die het behaaglijk maakt, het eten wat lekker smaakt… Dat wordt niet door de kaboutertjes geregeld! Hartelijk dank!

Deel dit bericht

You may also like...