EU wil vissen op zeebaars in 2018 deels verbieden

EU wil vissen op zeebaars in 2018 deels verbieden

Nadat wetenschappers van de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES) eerder al adviseerden om volgend jaar geen zeebaars te onttrekken, heeft de Europese Commissie onlangs haar voorstel voor het zeebaarsbeheer in 2018 gepubliceerd. Daarin wordt de sportvisserij alweer hard geraakt.

De maatregelen die de Europese Commissie voorstelt om de slechte toestand van het zeebaarsbestand te verbeteren komen neer op:
• Een beperking van de beroepsvisserij tot enkel de handlijnvisserij, gedurende tien maanden van 2018
• Een verbod op gericht recreatief vissen op zeebaars voor de eerste helft van 2018
• Enkel catch & release recreatieve visserij op zeebaars voor de tweede helft van 2018

Dit voorstel van de EU Commissie dient als input voor de bijeenkomst van de Europese Visserijministers in december. Volgende maand nemen zij in Brussel een definitief besluit over de zeebaarsonttrekking en vangstquota van andere vissoorten in 2018.

Schieten doel voorbij
De slechte toestand van het zeebaarsbestand is niet nieuw: na jaren van slecht rentmeesterschap neemt het bestand sinds 2010 elk jaar af. De sportvisserij deelt de zorgen van de wetenschap en de Europese Commissie, maar de nu voorgestelde maatregelen schieten hun doel voorbij. Zo is het verbod op het vissen op zeebaars in één woord onzinnig.

Het is niet mogelijk een onderscheid te maken tussen een zeevisser die met aas of kunstaas zeebaarzen belaagt en een visser die andere soorten zeevis probeert te vangen. Bovendien is dit verbod ook niet te handhaven: de handhavingscapaciteit in Nederland schiet op dit moment al tekort. Daarom pleit Sportvisserij Nederland ervoor om dit rare voorstel te schrappen.

Baglimit in plaats van C&R
Ook met het enkel catch & release vissen in de tweede helft van 2018 kan de georganiseerde hengelsport niet akkoord gaan. De sportvisserij is namelijk niet de oorzaak van de problemen die zijn ontstaan met het zeebaarsbestand. Beschermen is goed en noodzakelijk, maar na alle maatregelen van de afgelopen jaren heeft onze sector genoeg bijgedragen.

Wij pleiten daarom voor een herhaling van de maatregelen voor het lopende jaar: vrije catch & release visserij gedurende het hele jaar en een baglimit van 1 zeebaars per dag gedurende de tweede helft van 2018.

Teken de petitie!
De European Anglers Alliance (EAA) en de EFTTA (European Fishing Tackle Trade Association) hebben het initiatief genomen voor een petitie. Door deze petitie te ondertekenen spreek je je steun uit voor bovenstaande standpunten en teken je verzet aan tegen de onrechtvaardige plannen van de EU.

Klik hier om de petitie tegen de plannen van de Europese Commissie te tekenen.

Deel dit bericht op sociale media Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

You may also like...