Visserijcommissie van het Europees Parlement stemde technische maatregelen

Visserijcommissie van het Europees Parlement stemde technische maatregelen

In het pakket dat van de visserijcommissie groen licht kreeg zat ook het gebruik van de puls. Als de wetenschap in de komende twee jaar kan aantonen dat de puls minder schadelijk is dan de klassieke technieken, dan kunnen de pulsontheffingen wat de commissie betreft omgezet worden in vergunningen en kan iedereen van de techniek gebruik maken. Daarmee is het verhaal nog niet afgelopen. De hele mik verkast nu van de commissie naar de plenaire vergadering van het Europees parlement waar een nieuwe stemming zal plaatsvinden. Tot slot komt het ook nog op tafel in de raad van visserijministers. Van deze laatste is geweten dat die niet echt warm lopen voor dit verhaal.

Aantonen dat iets minder schadelijk is, hoe doe je dat? Hoe vergelijk je appelen met peren? Een uitgebreide set onderzoeksvragen beantwoorden door proefondervindelijk brede kennis te vergaren, dat moet er gebeuren. Als daaruit onomstootbaar blijkt dat het geen nadelige effecten voor het marine milieu heeft, dan is de weg vooruit. Maar… als deze “groene” innovatie weer zo iets is waarbij de remedie erger blijkt dan de kwaal en er toch schade aan het milieu ontstaat, dan moeten de boeken onherroepbaar dicht. Met de traditionele wekkerkettingen of –matten treedt er toch ook schade op? Zeker, zonder twijfel, maar er was altijd nog een leuk visje te vangen, dat is vandaag behoorlijk anders! Een mooie om mee te beginnen is een antwoord zoeken op de vraag: Waar is onze vis naar toe en waarom? Dit is echt geen loze vraag. De eerste provisoire resultaten van de 2017 tongsurvey uitgevoerd door het ILVO hebben aangetoond dat er voor de Belgische kust haast geen tong groter dan 15 cm meer te vinden is. Dat is reden voor onze wetenschappers om zich zorgen te maken en daar een onderzoek naar op te starten. Het kalf is mogelijk nog niet helemaal verdronken want er werden wel behoorlijk veel kleine -15 cm tongetjes aangetroffen.

De toekomst zal het uitwijzen… Wordt vervolgd.

Deel dit bericht op sociale media Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

You may also like...