Pulsvissen, redder van de zee of fracking van de oceanen?

Pulsvissen, redder van de zee of fracking van de oceanen?

Deze zomer bestede het actualiteitenprogramma News Night van de BBC aandacht aan de zogenaamde onderzoekspilots met pulsvissen van de Nederlandse kottervissers. Ondanks dat de reportage slechts 3 minuten duurt, is deze best waardevol om een punt of wat maken.

Een hele leuke om te zien en je meteen de nodige vragen te stellen is het moment dat de reporter door Pim Visser gevraagd wordt om zijn hand in een bak met water te steken waar enkele actieve pulselektroden in liggen. Deze beste meneer moet 3 keer herkansen eer hij zijn hand effectief in het water blijft houden. Die voelt dat dus behoorlijk en vindt het overduidelijk niet aangenaam. Schokjes van 10-15 volt? Ik wist niet eens dat je dat als mens kon voelen…

Je hoort Pim Visser op een gegeven moment ook zeggen dat hoe groter je je hand maakt, hoe meer je krijgt. Des te beter je het voelt dus. Dat verklaart dan ook meteen waarom grotere vis er harder door beïnvloed wordt dan kleine.

Aan het einde van de reportage stelt de reporter een retorische vraag. Hoeveel schepen heb je nodig om een pilot uit te voeren? Het antwoord op deze open vraag, wat er door de BBC-redactie is achter gemonteerd, is even sarcastisch als fantastisch…

De waarheid is dat Nederland een slordig artikel (14) in de verordening met betrekking tot onderzoek naar bijvangstvermindering (mis)gebruikt heeft om onbeperkt schepen om te bouwen naar puls en voluit, zonder omzien, op tong te vissen… Artikel 14 stelt namelijk geen maximum aan het het aantal schepen wat voor dat onderzoek gebruikt wordt… Dat onderzoek valt dan ook zeer sterk te betwijfelen als je scholvissers omzet die dan gelijk bijna de helft minder vangen en daarom volle bak in de zuid op tong gaan vissen. Katsjing…. kassa!!!!

Deel dit bericht op sociale media Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

You may also like...