Recreatieve zeevisserij in België anno 2018 Feiten en cijfers

Recreatieve zeevisserij in België anno 2018
Feiten en cijfers

We hebben eerder al melding gemaakt van dit onderzoek naar de recreatieve zeevisserij in Vlaanderen, uitgevoerd door de wetenschappers van het VLIZ en ILVO. Ondertussen is het rapport helemaal klaar en beschikbaar voor het grote publiek. Dit werkstuk waar enkele jaren is aan gewerkt, steunt op échte, herhaalde waarnemingen, in alle jaargetijden, en bij alle disciplines. Het aantal aannames, zoals ze in het verleden regelmatig tegenkwamen, zijn tot een absoluut minimum terug gebracht. De wetenschappers zijn herhaalde malen de complete kust afgegaan, gaan praten met de op dat moment actieve vissers op stranden, pieren en in havens om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van wat de recreatieve visserij in Vlaanderen nu uiteindelijk onttrekt aan de zee. Het stuk gaat dus zeer nadrukkelijk over wat er in het Belgische deel van de Noordzee onttrokken wordt. Ik zie geen enkele reden waarom deze verhoudingen ook niet zouden opgaan in het Zuidwesten van Nederland. Het onderzoek betreft de RECREATIEVE visserij, dat is geen synoniem voor sportvisserij. Sportvissen is een onderdeel van de recreatieve visserij, maar gebeurt met een hengel. Allerhande netjes slepen of zetten voor de hobby is ook recreatieve visserij, maar geen sportvissen. Als ik het rapport heel kort moet samenvatten, zou ik dat als volgt willen doen: “Veel grondiger en betrouwbaarder dan dit gaat het wellicht niet worden. De resultaten zijn van die aard dat nu ook wetenschappelijk aangetoond wordt dat we noch voor de natuur, noch voor de commerciële visserij een bedreiging zijn.”

Het complete rapport kan je hier downloaden.


 

Deel dit bericht op sociale media Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

You may also like...