Bemanning viskotter aangehouden voor poging tot doodslag

Onderstaande 2 berichten staan sinds vandaag te lezen op de website van Omroep Zeeland. Ook op de website van de NVWA staat een stukje betreffende het incident.

Bemanning viskotter aangehouden voor poging tot doodslag

Acht bemanningsleden van de Arnemuiden 7 van Siereveld B.V. zijn gisteren in de haven van Vlissingen aangehouden. De mannen zouden op volle zee visserij-inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in gevaar hebben gebracht. De NVWA heeft aangifte gedaan van poging tot doodslag.

Verstrikt in netten
Drie inspecteurs en twee medewerkers van de Rijksrederij voeren samen op een rubberboot naar de kotter om daar inspectie te doen. Toen de inspecteurs langs de kotter voeren, haalde de schipper van de ARM-7 plotseling zijn netten op. De rubberboot raakte daardoor verstrikt in de netten en werd grotendeels onder water getrokken. Nadat twee inspecteurs aan boord van de kotter waren geklommen, lukte het hen om de kotter te laten stoppen.

Aan boord bleek dat de kotter gebruik maakte van netten met een kleinere maaswijdte dan toegestaan, zogeheten binnenkuilen. Deze netten worden in de legale netten gehangen, waardoor kleine vissen niet kunnen ontsnappen. Jonge vissen moeten juist kunnen ontsnappen om schade aan het visbestand te voorkomen.

Overboord
De inspecteurs namen de illegale netten en de gevangen vis in beslag, maar de schipper gooide de in beslag genomen netten en vis op volle zee overboord. De kotter is vervolgens overgebracht naar de haven van Vlissingen waar de acht bemanningsleden zijn aangehouden. De mannen zijn overgebracht naar een politiebureau en zitten nog vast.

Geschrokken
De directeur van de vismijn in Vlissingen, Foort Lokerse, is geschrokken van het bericht. Hij benadrukt dat hij niet weet wat er precies is gebeurd aan boord, maar het aanhouden van acht bemanningsleden vindt hij wel erg ingrijpend. “Zo gaat het altijd, als je ze een duw geeft, is het direct poging tot doodslag.” Volgens hem is er de laatste tijd geen sprake van spanningen op zee. “De controle is gewoon heel intensief, dat weten we.”

Volgens Kruimel gaat de vergelijking van een duw niet op. “Als het schip waarin vijf mensen zitten deels onder water komt omdat de netten worden opgetrokken, dan gaat dat natuurlijk veel verder dan een duw.”

Toen de inspecteurs de illegale netten en de gevangen vis in beslag namen, gooide de schipper ze overboord. Dat beaamt Lex Benden, woordvoerder van de NVWA. “Dit is wel een heel extreem iets. Gelukkig maken we dit soort dingen niet vaker mee, dat willen we graag zo houden.”

De inspecteurs zijn geschrokken.
“Naar omstandigheden gaat het goed met ze. Ze zijn lichamelijk niet gewond geraakt, maar je kan je voorstellen dat zo’n incident behoorlijk impact heeft.”

Eigenaar viskotter:
Inspecteurs NVWA brachten zichzelf in gevaar

De eigenaar van de Arnemuiden 7 ontkent dat zijn bemanning opzettelijk de inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in gevaar hebben gebracht. Volgens Joop Siereveld brengen de inspecteurs juist zichzelf in gevaar door hun manier van controleren. De acht bemanningsleden zitten sinds gisteren vast op verdenking van poging tot doodslag.

Volgens Siereveld ontdekte de bemanning van zijn schip te laat dat de boot van de inspecteurs naast hun kotter lag en waren ze toen al bezig om de netten op te halen. De NVWA zou regelmatig in het donker met een rubberboot langs het schip varen en aan boord springen. “Ze brengen zichzelf in gevaar. De schipper is vlug gestopt want die is er helemaal niet op uit om mensen in gevaar te brengen”, vertelt Siereveld.

Ander verhaal
De NVWA heeft een andere versie van het verhaal. Toen de inspecteurs zichzelf kenbaar gemaakt hadden kwam er geen reactie vanaf het schip en begon de schipper plotseling de netten op te halen. De rubberboot van de inspecteurs raakte verstrikt en kwam deels onder water te staan. Aan boord zouden illegale netten zijn aangetroffen en die zouden vervolgens door de schipper over boord zijn gegooid.

Dat er illegale netten aan boord waren ontkent Siereveld. “De jongens ontkennen dat en wij willen dat ook niet. Als directie geven we ze de opdracht om dat niet te doen. Ik geloof de jongens.” Hij vindt het verhaal van de NVWA over het over boord gooien van de netten onrealistisch. “Hoe kan de schipper nou netten over boord gooien terwijl hij zelf op de brug staat en de inspecteurs erbij staan?”

Veel verdriet
De aanhouding van de bemanningsleden is volgens Joop Siereveld erg ingrijpend voor het bedrijf en voor de families. “Je sleept gezinnen mee. Hun kinderen komen op school en worden uitgelachen omdat hun vader in de cel zit. Je doet er heel veel mensen verdriet mee.”


 

In mijn laatste stuk in verband met de catastrofale toestand op zee, heb ik bewust niet geschreven over het gestroop van de sector als een van de oorzaken dat de druk op de bestanden extra hoog is, ik wilde het bij feiten houden die iedereen die aan of op het water vist kan zelf kan vaststellen. Maar nu vestigen ze de aandacht nog maar eens op zichzelf en hun praktijken. Fraai is anders, zacht uitgedrukt. In het eerste stuk krijg je het verhaal van de NVWA, in het tweede stuk komt de eigenaar aan het woord. Laat ik, al het gedoe met binnenzakken, geknoei met motorvermogen, dubbele logboeken en zwarte circuits uit het verleden indachtig, alvast meer waarde hechten aan de versie van de inspecteurs dan aan die van de reder. De geloofwaardigheid van de kottereigenaar is maar héél dunnetjes. Stropen, want dat is het en niks anders, is nog steeds een rendabel businessmodel, dat kan haast niet anders. Keer op keer worden er beroepsvissers betrapt op illegale praktijken. En dan gaat het niet om een paar visjes, maar om grote hoeveelheden. Vaak lopen dezelfde beroepsvissers binnen de kortste keren wéér tegen de lamp.

Hoe kan je nu het verzet van de sector tegen de discardban nu nog één seconde ernstig nemen als je met binnenzakken gaat vissen terwijl 80 mm in mijn optiek al veel te klein is en veel te veel kleine vis in de vangst tot gevolg heeft. Ik kan me niet voorstellen dat ze dat doen om extra klein spul te kunnen vangen die dan aan de wal vernietigd kan worden. Nee, natuurlijk niet! Dat is om week na week kisten vol sliptongetjes, via allerlei “parallelle” circuits aan de man te brengen. Officieel is die vis nooit gevangen, uiteraard. Als de pulskor tot 4x meer tong kan opleveren met dezelfde inspanning, als je ook de zachte bodems kan bevissen waar je vroeger niet kon komen, kan je je afvragen waarom er dan nog binnenzakken in het net moeten? Omdat véél nog niet genoeg is. Dáárom gebruiken ze binnenzakken in hun netten en al de rest is praat voor de vaak. De ARM 7 is nu betrapt, maar er zijn er zonder twijfel nog een boel die zich hier mee bezig houden.

Meneer Lokerse laat zich weer van zijn beste kant zien… In plaats van zedig te zwijgen, minimaliseert hij het incident tot “een duw waar ze dan meteen doodslag van maken…” Dat hij begrip vraagt voor de situatie van de visser, daar kan ik inkomen, het zijn zijn klanten. Maar met uitspraken als deze of zoals na een inval bij een beroepsvisser thuis waarbij talloze kisten illegale tong werden aangetroffen: “Een beetje zwart moet toch kunnen…” klink je misschien stoer, maar het lijkt me echt niet slim, om het voorzichtig uit te drukken.


 

Deel dit bericht op sociale media Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

You may also like...