Vlaanderen sluit de 12-mijlszone voor pulsvisserij

Vlaanderen sluit de 12-mijlszone voor pulsvisserij

Vlaanderen heeft, net zoals Frankrijk, haar 12-mijlsone in de Noordzee gesloten voor de pulsvisserij. Deze mogelijkheid is voorzien in de verordening die het pulsvissen per 1 juli 2021 definitief verbiedt in alle Europese wateren. Het verbod is reeds op 14 augustus ingegaan, maar pas vanaf vandaag, 21 augustus, wordt er ook gehandhaafd, verbaliseerd en vervolgd. Deze maatregel betekent uiteraard niet dat er geen Nederlandse kotters meer mogen vissen binnen de 12-mijlszone. Op de klassieke manier met de boomkor is het nog steeds toegestaan om tot op 3 mijl van de Vlaamse kust te vissen. In regel gaat het hier om de bekende eurokotters. De grote kotters mogen nergens binnen de 12-mijlzone vissen, met of zonder puls, dat is altijd zo geweest, voor hen verandert er voorlopig niets.

De stroom klachten van iedereen die niet met de puls vist, beroeps en sport, groeide de laatste jaren aan. De laatste regel van elke getuigenis was dezelfde: “Als er zo eentje passeert is de visserij afgelopen.” Nog een veel gehoorde klacht is dat er simpelweg geen schub meer te vangen valt in de zuidelijke Noordzee. Zelf hebben we in de Westhoek, bij de Franse grens, herhaalde malen vastgesteld dat begin maart, als de schol na de paai weer terugkeert naar de Vlaamse banken, aanvankelijk behoorlijke resultaten geboekt worden aan de hengel. Zéér snel nadat in dezelfde periode de pulsers weer op de Vlaamse kust verschijnen, verdwijnen de schollen binnen een week tot 10 dagen. Ik ben er dan ook rotsvast van overtuigd dat het tuig vis in de omgeving verjaagt door verstoring van het elektro-magnetisch veld of het gehoor van de vis. Wat het tuig op de lange termijn met het bodemleven en de micro-organismen doet is ook nog een open vraag.

Door het sluiten van de 12 mijlszone krijgt een deel van een belangrijk paaigebied voor de tong nu het jaar rond toch enige bescherming tegen de dodelijk efficiënte puls. Ook de andere in de zone aanwezige vis, zou moeten kunnen profiteren van de relatieve rust.

Vlaams minister voor visserij, Koen Van den Heuvel, motiveert het besluit met economische en ecologische motieven. De zelfde motieven die Nederland de kop gekost hebben op Europees niveau. Met name oneerlijke concurrentie en een veel te efficiënte techniek die een lege zee achter laat. Waarom de zee leeg is, is een bron van eindeloze discussie en welles/nietes omdat het niet ten gronde onderzocht wordt. De hoofdoorzaak is een chronisch te kort aan centen voor langdurig en onderzoek. De minister kwam vandaag in Nieuwpoort de maatregel toelichten.

Deel dit bericht op sociale media Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

You may also like...