Open brief aan Johan Nooitgedagt, voorzitter Nederlandse Vissersbond

Open brief aan Johan Nooitgedagt, voorzitter Nederlandse Vissersbond

Als liegen en bedriegen de norm is…

Onder de titel “Nederland ziet fraude van kustvissers door de vingers” publiceerde de NOS op haar website een artikel van Thomas Spekschoor over fraude met het motorvermogen van eurokotters.
https://nos.nl/artikel/2303672-nederland-ziet-fraude-van-kustvissers-door-de-vingers.html

Spekschoor heeft bewijzen gezocht en gevonden in een onderzoeksrapport naar PK-fraude in de gehele Europese vloot, wat in opdracht van de EU gemaakt werd, en bij experten, vissers en deskundigen in Vlaanderen, aangaande het zoveelste publieke geheim in de Nederlandse visserij: overdaad aan PK’s bij de eurokottervloot. Dat de getuigenissen allemaal uit Vlaanderen komen is treffend. De omerta, die er wel degelijk is in de Nederlandse vloot, is verstikkend. “Off the record” willen vissermannen wel praten, “on the record” wordt de spoeling om begrijpelijke redenen een stuk dunner.

De regel om binnen de 12 mijl met maximaal 300 pk te mogen vissen werd ingevoerd om de visbestanden in de kustzone te beschermen, maar langs de andere kant kon met een ruime subsidie een zogenaamde eurokotter gebouwd worden waarmee binnen die 12 mijlszone gevist mocht worden. Wat al zo lang de regel bestaat en algemeen geweten is, maar nooit aangepakt, blijkt nu veel groter te zijn dan gedacht. Eurokotters met motoren die 600 tot 900 pk leveren, blijken eerder regel dan uitzondering te zijn. Controles hierop zijn zo goed als onbestaande en als er al eentje ingepland werd, werd de eigenaar daar 2 weken van te voren van op de hoogste gesteld. Dikke motoren werden middels smoorkleppen op de brandstoftoevoer “afgeknepen” tot 300 pk en na de controle ging de kraan gewoon weer open. Modernere motoren met elektronisch brandstofmanagement worden middels de software gemanipuleerd. Iedereen wist het, ook de politiek, maar niemand deed er wat aan.

Meneer Nooitgedagt, u schreeuwt nu moord en brand dat het hypocriet en niet eerlijk is als Nederlandse vissers hier alleen voor gestraft zouden worden, terwijl “iedereen” het doet.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/321946869/vaderlandse-politiek-verbijstert-vissers-opnieuw

Dat zal wel, maar dat ontslaat je niet van vervolging als je betrapt wordt en een ander niet. In de zuidelijke Noordzee heeft Nederland zowat een monopolie en beschikt de vloot over zowat ¾ van het tongquotum en middels nog wat ruil links en rechts kan dat nog verder oplopen. U staat nu te janken als een snotaap die zich heeft laten pakken bij het “belleke trek” spelen, terwijl zijn maten de benen hebben genomen en er mee weg komen. Het gaat nu over Nederland, de grootste vloot in de Zuidelijke Noordzee, het innovatieve, gidsland in de visserij, niet over “de anderen”.

Bovendien, meneer Nooitgedagt, bent u een expert als het over hypocrisie gaat. Elke ton vis en dan vooral tong die er minder aan de wal komt de laatste jaren, is te wijten aan het klimaat, de zandwinning, de zeehondjes, de windmolenparken, de sportvisser is ook wel eens de revue gepasseerd. Het ligt in ieder geval niet aan de vissers, nooit. De waarheid is dat het gros (er zijn ook vissermannen die zich wel aan de regels houden omdat ze volgend jaar ook nog willen vissen) de 12 mijlszone kapot gevist hebben door decennia lang met veel te veel vermogen door die 12 mijls-mijlszone te raggen. Het gebruik van de binnenkuil (net met mazen van 60 mm in het reglementaire net met 80 mm mazen) is ook al decennia lang standaard uitrusting. Tegenwoordig wordt er volgens insiders ook met buitenkuilen gevist, een fijnmaziger net om het reglementaire net. Voordeel van deze techniek is dat die buitenkuil makkelijk gekapt kan worden als het controlevaartuig nadert. De puls en dan vooral pulstuigen, voorzien van zware balken in plaats van vleugels, die je niet ziet in in de propagandafilmpjes en -graphics, waren de laatste druppel die de kustzone over de rand van de afgrond hebben geduwd in het zuiden van de Noordzee. Ik heb ooit op een meeting met de sector, (en ze waren er allemaal bij) afgesproken om eender wie, van gelijk welke bond, club, kerk of techniek die buiten de regels vist, te benoemen met een correct Nederlands woord: STROPER. Wie de schoen past…. Als stropen in het businessplan wordt opgenomen, moet ook het risico om gepakt te worden mee ingecalculeerd worden.

Meneer Nooitgedagt, u gedraagt zich niet alleen hypocriet, u schuwt ook de populistische leugen niet. In al uw verbijstering over de politiek, beweert u in dat zelfde stuk van De Telegraaf dat dat geknoei met die PK’s door Europa moet aangepakt worden omdat Europa ooit de 300 PK regeling heeft ingevoerd. Dat zijn natuurlijk baarlijke nonsens. Elke lidstaat is verplicht om de Europese richtlijnen om te zetten in nationale wetgeving en moet instaan voor controle en handhaving daar van.

Het wordt nog beter… Volgens u bestaat er een manier waarbij al die zware motoren niet nodig zijn: de puls! Maar Europa heeft die afgeschaft… Bijna de gehele boomkorvloot zat op de puls en die hebben allemaal een kleinere motor geplaatst? Dat er ondertussen weer vlotjes aan 6 knopen in plaats van 3 gepulst wordt, doet mij vermoeden dat er toch met wat meer peut aan dat netje gesleurd wordt. En dat is niet alles, het wordt nog straffer. Nog steeds in dat zelfde artikel beweert u dat met de puls 70% op de brandstof wordt bespaard… 70%!!!! Wacht nog 2 weken en ze varen op lucht, gebakken lucht! Wat een gezever! Omdat alles naar de bliksem gevist is, er weer dubbel zo hard gevaren wordt tijdens het vissen met zwaar tuig, wordt er bijna net zo veel verstookt als vroeger.

Als je geschoren wordt, moet je stilzitten. Iets minder arrogant uit hoek komen na al wat er het laatste anderhalf jaar gebeurd is, zou een begin zijn. Hou deze toon nog wat vol en de koude saneringen gaan sneller voorbij komen dan u deze onzin kan uitkramen, meneer “vijf miljoen euro compensatie is nog geen druppel op een hete plaat”. Er is massaal met een verboden techniek als een gek te keer gegaan onder valse voorwendselen, vergeet dat niet. Als een dolle en met veel te veel vermogen is er gevist. Ik stel voor dat er eens ernstig en vooral onafhankelijk gekeken wordt naar wat er allemaal uitgespookt is de laatste 10 jaar en dat dan de balans opgemaakt wordt hoeveel schadevergoeding de rest van de wereld kan krijgen….

Uw collega, Pim Visser, van Visned liet in een reactie bij de NOS weten dat er rotte appels in de mand zitten en dat de overheid die er uit moet halen. Daar ben ik het mee eens, controle en handhaving zijn een taak van de overheid. In een commerciële omgeving zal zelfregulering nooit werken. Maar… Als je de cijfers bekijkt is meer dan ¾ van de gecontroleerde vaartuigen in overtreding, dan heb je niet een paar rotte appels in je mand, dan is je mand een meurende composthoop waar helaas af en toe een goede appel in terecht komt die daardoor kapot gaat… Hoe erg is dat?

De rol van de overheid is op z’n zachtst gezegd bedenkelijk. Regels werden ingesteld, maar niemand hield zich er aan. In plaats van te handhaven werden deze regels dan maar weer afgevoerd omdat handhaven “te moeilijk” bleek. Moeilijk gaat ook! Als er dan toch eentje betrapt wordt in de marge van een andere controle, wordt het dossier van de ene dienst naar de andere doorgeschoven, tot het spoorloos is. Ook dat is geweten bij de politiek en die deed daar na wat Kamervragen en de daaropvolgende standaard antwoorden verder niets mee. De fraude en de passieve en actieve corruptie zitten dus in de gehele keten van Den Haag tot op zee en alles wat er tussen zit. Het is daarom des te storender dat de PvdA nu plots vervelende vragen heeft voor minister Carola Schouten. Het geheugen in de politiek is kort, maar ik zal het graag even opfrissen: voor Schouten daar zat, zat ene Sharon Dijksma op die stoel en raadt eens welke partijkaart die had?…

Een zot ideetje… Dat transitiefonds: opdoeken! Geen belastingcenten meer voor stropers. We gaan die centen gebruiken om de NVWA eindelijk eens op sterkte te brengen, zodat er gewerkt kan worden en de politiek gaat nu eindelijk als goede huisvaders bepalen wie wat gaat doen, zonder marge voor interpretatie en daar ook de middelen voor vrijmaken. De hele zuidelijke Noordzee is om zeep! Stop met zeveren en ga aan de slag, allemaal! Misschien, heel misschien komt het dan nog goed en hebben mijn (klein)kinderen ook nog een visje in de zee…

Koen De Bièvre
Delta 498

Deel dit bericht op sociale media Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

You may also like...