Flyshoot gaat het niet worden…

Flyshoot gaat het niet worden...

Onderstaand een clipje wat op zondag 5 april op zo’n 20 mijl voor de Vlaamse kust werd gemaakt. De bijvangst van een flyshooter dreef in een mijlen lang lijkenspoor op zee. Allemaal gulletjes, wijtingen en steenbolken. Dit is een grove inbreuk op de aanlandplicht en een aanslag op de toekomst.

De flyshootvisserij neemt na de pulsban een grote vlucht. Probleem met deze techniek is dat er een zeer hoge bijvangst aan kleine vis bestaat. Flyshooters vissen in regel op ongequoteerde soorten zoals poon en mul. Ongequoteerd vissen leidt tot excessen en problemen met de bestanden van die soorten.

Jaren lang hebben we na het opschalen van de puls geen gul meer gezien. Even plots als het instortte na de opschaling van de puls, zien we nu de gul terug komen na het uitfaseren van die zelfde puls. We zien de laatste weken regelmatig goede vangsten van mooie gullen tussen 2 en 4 kilo. Uit het clipje blijkt ook dat er weer zeer jonge gul voor onze kust voorkomt, wat heel goed nieuws is. Op deze manier zal het echter niet lang duren…

Handhaving en controle is meer dan ooit nodig. Zoals in de laatste uitgave van Deltavissers al te lezen stond is de straffeloosheid totaal. Dit clipje bewijst dat het op zee gewoon de Wild West is, waar de regels niet zo nauw genomen worden. Wat heb je aan regels als ze niet gehandhaafd worden? De lijst pertinente inbreuken en de onmacht/onwil van de overheid om de regels te handhaven is groot: geknoei met motorvermogen, geknoei met binnen- en buitenkuilen, geknoei met de aanlandplicht, geknoei met logboeken, geknoei met visuren, geknoei met vislocaties, geknoei met blackboxen…

Deel dit bericht op sociale media Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

You may also like...