9e Zeeuwse Jeugdvisdag met mooi weer een blije gezichten

9e Zeeuwse Jeugdvisdag
met mooi weer en blije gezichten

De negende alweer… Elf jaar geleden hebben we voor het eerst een Zeeuwse Jeugdvisdag georganiseerd, toen nog vanuit Neeltje Jans en met 1 boot, de vorige Pirate. Een ideetje wat tijdens een visvakantie in Ierland, letterlijk tussen pot en pint, ooit eens naar boven kwam borrelen. Kregen we de eerste keer maar net een boot vol, dan is dat vandaag de dag wel anders… The Pirate 2, Wiesje, Zeearend en Limanda raken nu héél makkelijk vol met enthousiaste aspirant vissertjes. Daardoor gebeurde het dat afgelopen Pinkstermaandag om half acht ’s ochtends ruim twee busladingen volk stonden te wachten aan de kade bij de sluizen van Vlissingen. Bij de naamafroeping bleek ook iedereen al aanwezig te zijn, zodat er snel aan boord gegaan kon worden en de dag écht kon beginnen. Na een voorspoedig tripje richting visgronden ging het anker over boord en kon het vissen beginnen.

De door Pure Fishing, van o.a. Penn, Mitchel en Shakespeare, ter bechikking gestelde hengels en molens werden een na een opgetuigd en voorzien van het prima aas wat we van Het Piertje uit Colijnsplaat en bestelzeeaas.nl uit Bergen-op-Zoom hadden meegekregen. Er moest niet lang op de eerste aanbeet gewacht worden. Heel snel kwamen de eerste wijtingen over de railing. De schar die tot voor kort massaal aanwezig was, liet het de laatste dagen behoorlijk afweten en dat was tijdens de sessie van onze jongeren niet anders. Massa’s kleine wijting, een occasionele bot en hier en daar een hele leuke tong bepaalden de vangst van deze dag. Die gasten vonden het allemaal prachtig en hadden de grootste pret. Dan is het goed hé? Dan moet je verder niet moeilijk doen en lekker genieten van het moment, het lekkere zonnetje en het verkoelende briesje. Zalig!

Schipper Hank had daags te voren voorgesteld om de visdag uit te breiden naar een “zeebelevingsdag” en er een uurtje zeehonden spotten bij in te bouwen. Strak plan, goed idee! Dat was echter buiten de bemanning van de Limanda gerekend! Die gasten waren zo gigantisch fanatiek visgek, dat ze veel liever een uurtje langer wilden vissen dan naar de zeehonden gaan kijken. Kom dat tegen! Er brak bijna muiterij uit aan boord toen het plan voorgesteld werd om op te draaien en te verkassen naar de “Snorremansen” en “Hermannen” van de Westerscheldemonding. Op de andere drie boten was er wel interesse, dus gingen die de talrijk aanwezige zeehonden met een bezoekje vereren. Als je het maar naar je zin hebt, toch? De Westerscheldemonding kent een aanzienlijke populatie zeehonden, wellicht de grootste van Zuidwest Nederland, en het is altijd leuk om die dieren eens van relatief dicht bij in het wild te zien. Die beesten zelf zijn zo benieuwd dat ze vaak vlak bij de boot polshoogte komen nemen. Ze kennen de sportvisboten ook en weten dat er vaak een makkelijk maaltje te halen valt in de vorm van teruggezette vis die nog even moet bekomen. Grote, zwarte ogen en een grote, lange snor… schattig toch als dat kopje boven water uitsteekt…

Aan het einde van de dag heb ik in ieder geval enkel blije, vrolijke kinderen met een gezond kleurtje op de wangen gezien. We hebben de zeesportvisserij op de meest positieve manier die er bestaat in beeld gebracht en de deelnemers waren buitengewoon enthousiast voor én, veel belangrijker, na het avontuur. Wat kan een mens dan nog meer verlangen? Missie geslaagd!

Zin om tussendoor nog eens een dagje te vissen en stiekem al wat te oefenen voor een volgende keer? Of gewoon om je pa, oom, grootvader of allemaal te gelijk eens te laten zien wat je allemaal kan met een hengel en een haakje? Bel een van onze schippers en regel een trip!

Een organisatie als deze kan uiteraard niet bestaan zonder de medewerking van een groep mensen die er hun hart, tijd en middelen instoppen. Onze schippers/booteigenaren die hun boot en tijd geheel gratis ter beschikking stellen van deze dag. Pure Fishing, distributeur van o.a. Penn, Mitchell en Shakespeare die alle 40 gasten voorzien hebben van een hengel met molen en lijn die ze aan het einde van de dag gewoon mee naar huis mochten nemen. Zonder de vrijwilligers die de ganse dag ingestaan hebben voor de begeleiding van de kinderen kunnen we uiteraard ook geen jeugdvisdag organiseren. Voor iedereen die op welke manier dan ook bijgedragen heeft aan het welslagen van deze dag: hartelijk dank! Wie weet zijn we weer allemaal te zien op Zeeuwse Jeugdvisdag tien… Tot die tijd zullen we het moeten doen met onderstaand filmpje en de foto’s van deze editie! 

Deel dit bericht op sociale media Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

You may also like...