Webstek volledig vernieuwd en aangepast aan de hedendaagse vereisten

Webstek volledig vernieuwd
en aangepast aan de hedendaagse vereisten

Welkom op de volledig vernieuwde webstek van onze vereniging. De website zoals we hem vele jaren gekend hebben, is voltooid verleden tijd. De voortschrijdende technieken en technologieën dwongen me om van nul af aan een nieuwe site te bouwen. Smartphones en tablets, het vraagt allemaal een andere aanpak. Bij de PC’s groeiden de schermen de laatste jaren uit tot flink grote flatscreen monitoren, bij de draagbare apparaten zoals tablets en vooral de mobiele telefoons zijn ze logischerwijs een stuk kleiner. De toverspreuk om op al deze apparaten behoorlijk en leesbaar weergegeven te worden is “responsive design”. Klinkt chique, niet?.. Ook onze grote zoekvriend en Big Brother, Google, wordt steeds strenger voor websites die niet “mobiel vriendelijk” opgebouwd zijn met als gevolg dat je een heel eind naar beneden dondert in de rangschikking van de zoekresultaten. Met mobiele apparaten wordt je op de duur zelfs quasi onvindbaar. Om enigszins tegemoet te komen aan de noden van de mobiele surfers, had ik een mobiel vriendelijke pagina opgestart, maar dat bleek achteraf zo veel werk voor zo’n klein beetje resultaat, dat ik dat idee dan ook maar weer laten varen heb. Nu is er een totaaloplossing voor dit probleem. Ik maak in de nieuwe ontwikkelomgeving 1 bericht aan en de digikaboutertjes in computers, servers, telefoons en tablets doen razendsnel de verbouwing naar een leesbare weergave. Meer moet dat niet zijn… Om plaats te winnen halen ze eerst de sidebars weg. De rechter kant eerst, de linker kant als tweede. Op oudere monitoren zal dus de rechter sidebar dicht geschoven worden. In deze sidebar staan de knoppen voor onze Facebookpagina, Youtube-filmpjes, de knop voor de wedstrijden, het bestelformulier voor de helling in Vlissingen, enz… Door middel van het rode pijltje, kan je die weer open schuiven. op tablets zal in de portretmodus ook de linker sidebar dicht schuiven. Deze kan  geopend worden met het blauwe pijltje. Op telefoons wordt alles in één lange kolom onder elkaar geplaatst.

De motor van onze nieuwe webstek heet “WordPress”, daarop is een responsive blogthema geïnstalleerd. Weken lang heb ik ’s avonds meer dan honderd skins of thema’s bekeken en beoordeeld, tientallen uitgeprobeerd en evenveel weer naar de prullenbak verwezen. Uiteindelijk ben ik zoals zo velen voor mij bij het letterlijk wereldberoemde thema “Hueman” uitgekomen. Aangezien het een van de meest gebruikte thema’s ter wereld is, wordt dit ook zeer goed opgevolgd en geüpdatet om het allemaal veilig en vlotjes te laten lopen. Een ander voordeel van zo’n plat getrapt paadje is dat er zeer veel plug-ins beschikbaar zijn om allerlei zaken te ontwerpen en in achtergrond te laten werken. Mailformulieren zijn nu veel makkelijker te ontwerpen en te beveiligen tegen spammers dan vroeger het geval was. Tabellen zoals wedstrijduitslagen en lijsten van de zware vissen competitie kunnen nu responsive gemaakt worden, zodat ze ook op een telefoon leesbaar blijven in normale weergave, enz…

De site heeft nu ook een interne zoekmotor waarmee je op trefwoord de gehele site kan doorzoeken. In het begin zal dat eerder beperkt zijn, maar, met de tijd wordt dat een interessant hulpmiddel. Alle berichten blijven bestaan. Wedstrijdverslagen zijn bijvoorbeeld makkelijk op te vragen, daar hoef ik geen aparte rubriek of pagina meer voor aan te maken. Berichten krijgen ook een of meerdere categorieën mee, wat het indelen en opzoeken zou moeten vergemakkelijken.

Na 19 jaar, was de site behoorlijk omvangrijk geworden en staat de server vol met oude berichten en verslagen waar niemand ooit nog naar omkijkt. Die komen niet meer terug. De stukken van blijvend belang worden zo veel mogelijk opgevist en beschikbaar gemaakt op de nieuwe site. De lijsten zware vissen, bijvoorbeeld, die komen allemaal terug. De wedstrijdverslagen, daar moet ik echt nog eens over slapen. Als die nog terug komen zal het in ieder geval niet alles van de laatste 20 jaar zijn… Alles wat blijvend van waarde is, opvissen gaat wel enige tijd kosten, want het is een gigantisch werk om al die oude prut uit te spitten. Op mijn PC staan in de map van de website 11.600 bestanden en bestandjes. Die staan niet allemaal op de server, maar minstens ¾ daarvan wel. In de loop van 19 jaar krijgt een mens een berg snippertjes bij elkaar!

Nog een slachtoffer van de vernieuwing: de vangstbarometer. De laatste maanden is er geen enkele melding meer ingestuurd en de laatste jaren was het toch maar een simpele aangelegenheid. Ondertussen zijn er op internet betere alternatieven dan dat anderhalf berichtje wat op onze vangstbarometer terecht komt. Zeevisland.com beschikt over een zéér goed werkende en uitgebreide vangstbarometer in onze regio voor zowel boot- als kantvissers. Coördinaten zal je daar niet vinden, zelfs vage stekkeninfo is dikwijls ver te zoeken, maar je komt wel wat te weten over de vangsten. Vaak hoef je dan niet meer te doen dan de collega bootvissers en charteraars in de gaten te houden om bij de leuke stekken uit te komen. We hoeven niet zo nodig het wiel opnieuw uit te vinden. De informatie is beschikbaar, je moet ze gewoon even opzoeken. Om toch een vorm van eigen vangstbarometer te behouden, is er een rubriek “Vangstbarometer” op het forum actief gemaakt. Iedereen die met voor- en achternaam geregistreerd is voor het forum, kan hier zijn melding posten.

Zoals altijd met nieuwe dingen is het even wennen, maar je zal verstelt staan hoe snel je het gebruiksgemak op alle schermen als normaal gaat ervaren. Hopelijk zijn we weer voor een aantal jaren gesteld met een moderne, strakke en frisse website.


 

Deel dit bericht op sociale media Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

You may also like...