Wordt de pulskor teruggedraaid naar de originele maximale 5% van de gehele vloot?

Wordt de pulskor teruggedraaid naar de originele maximale 5% van de gehele vloot?

Onderstaand stuk staat te lezen op de website van de PZC en geeft stof tot nadenken…

Ik geloof meteen dat de Zeeuwse vissers, en met hen hun noordelijke collega’s, nu met toegeknepen billen de resultaten van de raad afwachten. Je zal maar 3 á 400.000 euro in een ombouw naar puls geïnvesteerd hebben… Maar, dat is een risico wat je neemt als je op grote schaal, onder de vlag van een pilot, gaat ombouwen. De Europese regels zijn duidelijk. Elektrisch vissen is bij wet verboden, punt. Maximaal 5% van de vloot kan ontheffing krijgen en mag in een testfase, waarin we vandaag nog altijd zitten, elektrisch vissen. In het krantenartikel van de PZC is er sprake van 84 ontheffingen, ik heb een aantal maanden geleden 104 voorbij zien komen. Dat is zowat de gehele boomkorvloot van Nederland. Véél meer dan 5% in ieder geval. Deze week lees ik nog op visserijnieuws.nl dat Hakvoort een nieuwe pulskor besteld heeft bij Maaskant. Geen ombouw, maar een leeg casco wat nog volledig afgebouwd dient worden tot een kotter van 41 meter. Er wordt links en rechts behoorlijk vooruitgelopen op de muziek zeg maar.

Hoe Nederland het voor mekaar heeft gekregen om zo veel ontheffingen te versieren, is me een raadsel. Wel geeft het nog maar eens overduidelijk aan hoe goed, sterk en machtig de beroepsvisserijlobby in Nederland is. Eerlijk is eerlijk, ik geloof niet dat het hele pulskorverhaal ooit nog terug gedraaid wordt. Er is zo veel in geïnvesteerd, dat het bijna zoiets is als de banken onder staatsgarantie: te groot en te duur om nog om te vallen. Zo voelt het bij mij in ieder geval aan. Zware compensaties loeren wellicht om de hoek als het effectief teruggedraaid wordt.

Ik weet het, er zijn studies die aantonen dat de milieuschade wel meevalt met die pulskor, maar er zijn ook aanwijzingen dat het toch niet helemaal koosjer is. Het is opvallend hoe snel de grote rondvis zich uit onze wateren heeft teruggetrokken nadat de pulskor op korte tijd fors in aantal toenam. Vooral als je weet dat het precies in het drukst gepulste stukje van de Noordzee (Zuidwest Nederland, de Vlaamse banken en tot aan de Engelse kust) de kabeljauw compleet verdwenen is, ondanks het feit dat het bestand al jaren weer aan het groeien is én dat dat plotse verdwijnen naadloos overeen valt met het even plotse opschroeven van de pulskorren. Ik ga de bevindingen van de wetenschappers betreffende de goede overlevingskansen (zolang ze niet in het net terecht komen) van grote rondvis bij correct gebruik van de pulskor niet in twijfel trekken, daar heb weinig reden toe. Ze hebben ook aangetoond dat de ruggengraatbreuken enkel voorkomen als ze op 10 cm of minder van de puls komen. Daar ga ik verder niet lastig of moeilijk over doen, ik geloof hen. Maar… Al dat gezap is voor die vissen voelbaar, dat kan haast niet anders. Die beesten gebruiken hun zijlijn om drukverschillen waar te nemen en zo prooien te vinden of predatoren waar te nemen. Vissen hebben allerlei gevoelige organen en zintuigen om in het diepe, donkere water nergens tegenaan te botsen, de weg te vinden en voedsel te vinden. Het kan dan toch niet anders zijn dan dat die beesten gewoon last hebben van al dat gezap met die elektriciteit? Ze gaan er dan misschien niet van dood, maar ze bollen het wel af naar andere oorden waar die vervelende “prik ” niet in het water zit.

Als, wat ik dus niet geloof, de boel nu weer terug gedraaid wordt en de gul komt in het najaar weer terug op de vertrouwde stekken in de Westerscheldemonding, de Wenduinebank, en noem maar op, dan is voor mij het bewijs geleverd. Dan ben ik er echt van overtuigd dat het alles met die pulstoestanden te maken heeft. Bovendien is de visserij op zichzelf met die pulskor ook niet allemaal hosanna. Ja, er wordt minder stookolie verbruikt, veel minder. En nee, de bodem wordt niet meer omgeploegd. Prima allemaal, maar de destijds voorgestelde selectiviteit valt toch behoorlijk tegen. Afhankelijk van de doelsoort wordt in de béste gevallen 15 tot 25% gerealiseerd. 75 tot 85% is dus bijvangst! Nog steeds! Wat nu selectiever?!


 

Deel dit bericht op sociale media Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

You may also like...