Openbare trailerhelling Vlissingen gesloten

Openbare trailerhelling Vlissingen gesloten

Zoals alles deze dagen heeft het zijn tijd geduurd, zowat 2 jaar gehakketak over en weer, maar sinds 1 mei is de openbare trailerhelling in de 2e Binnenhaven van Vlissingen dan toch gesloten. Dit ondanks een raadsmeerderheid die voor het openhouden stemde einde 2017. De gemeente argumenteert dat ze niet in concurrentie wil gaan met de commerciële helling van het naburige Bankert Boating en dat de helling niet aan de specificaties van de sportvisserijbelangenorganisaties voldoet. Het College vreest ook dat de gemeente als eigenaar van de helling aansprakelijk gesteld kan worden in geval van ongevallen of schade, ondanks het waarschuwingsbord. De oppositie is het daar volmondig mee oneens en argumenteert dat de gemeente haar argumenten wel heel ver gaat zoeken en dat wanneer de helling de gemeente geen geld kost, deze makkelijk open kan blijven. Over het politieke luik is het laatste woord nog niet gezegd, de oppositie overweegt een nieuwe motie in te dienen om de helling toch open te houden. Wordt dus wellicht nog vervolgd.

Er is wel een argument van het gemeentebestuur waar toch een ferme kanttekening op z’n plaats is. “De helling voldoet niet aan de specificaties van de hengelsportorganisaties”. Die is even een kilometertje of wat uit zijn verband gerukt! Het is geen geheim dat het hellinkje in de 2e Binnenhaven ver van ideaal is. Ze is smal en steil. Maar een smalle wat (te) steile helling is nog altijd beter dan helemaal geen helling! Als men ons vraagt hoe zo’n helling er voor ons moet uitzien, komen wij uiteraard met een voorstel wat voor ons ideaal is. Wij geven al jaren tijdens de diverse overleggen de zelfde specificaties mee. Hellingsgraad van 1 op 10, ruw oppervlak en lekker breed. Dat is het ideale beeld dat we voor ogen hebben, maar dat wil niet zeggen dat het door omstandigheden ook niet anders kan of moet. Zo is er ook op onze vraag destijds overleg geweest met Bankert Boating en hebben wij ook daar de zelfde 1 op 10 neergelegd. Dat bleek de helling dermate veel duurder te maken voor het bedrijf, dat het 1 op 7 is geworden. Is daarom die helling niet geschikt? Nee, natuurlijk niet! Als alleen de hellingen met een stijgingsgraad van 1 op 10 open mogen blijven dan zijn we heel gauw klaar! Dat was dus een hele flauwe en inderdaad nogal vergezochte reden van de gemeente.

Bon, de openbare helling is dus gesloten, er ligt een betonblok voor. Mensen die toch vanuit Vlissingen willen blijven varen en vissen zijn nu uitsluitend aangewezen op de helling van Bankert Boating, niet eens 50 meter verderop. Aangezien dit een privéhelling is, gebouwd met privaat geld, is deze niet gratis te gebruiken. Elke beweging kost je € 5,- Voor een visdag betaal je dus € 10,-. Hiervoor dien je een slagboomkaart te bestellen bij Bankert Boating. In de rechter kolom naast dit stukje staat een knop die je naar een bestelformuliertje leidt. Je kiest zelf hoeveel beurten je wil aankopen. Je krijgt een nota voor de beurten en de borg voor de slagboomkaart. Zodra je de rekening betaald hebt, wordt de kaart naar je opgestuurd. Is de kaart leeg, stuur je ze terug met een begeleidend briefje met daarin je wensen om te herladen.

Voor die € 10,- krijg je een minder steile helling die diep doorloopt onder water, zodat ook in de winter, als het kanaalpeil 60 cm lager staat, normaal getrailerd kan worden. De steiger lans de helling is ook een heel stuk handiger voor in en uitstappen. Doordat ze minder steil is, zal je ook je auto minder geweld moeten aandoen om weer boven te komen, zeker als het peil laag staat. Parkeren kan probleemloos op de stroken langs de jachthaven en langs het verbindingsweggetje tussen de 2e binnehaven en de jachthaven (achter ’t Smoske). Parkeren in de berm van de haven is niet toegelaten!

Deel dit bericht op sociale media Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

You may also like...