Gewonde vissen aanmelden

Gewonde vissen aanmelden

De laatste tijd horen we steeds meer verhalen over vissen met allerlei verwondingen aan vinnen en op het lichaam. Wetenschappers van het VLIZ, ILVO en de Rijksuniversiteit van Gent zijn daar druk mee bezig en zoeken naar antwoorden op de vraag waar al die verwondingen vandaan komen. Als we roepen dat er opvallend veel vis met rare wonden boven komt, wekt dat de interesse van de wetenschappers, maar kunnen die daar verder niets mee. In plaats van alleen maar roepen, kan je ook actief meewerken om een en ander goed in beeld te krijgen.

Vang je een vis met verwondingen, maak dan enkele foto’s waarop de verwonding goed en duidelijk te zien is. Als je later thuis bent, kan je de vis aanmelden op de speciale “losse meldingen”-pagina van de website van de onderzoekers: www.platvisziekten.be

Ondanks de naam van de pagina, kan je hier ook terecht voor andere soorten dan platvissen. Help de wetenschap inzicht te krijgen in wat er gaande is met de vis en stuur je foto’s in. Alleen roepen, tieren helpen ons geen meter verder.

Wat als je denkt een vis met BRANDWONDEN te hebben gevangen?

Vang je een vis met een wonde die jullie herkennen als brandwonde? Volg dan onderstaande instructies en help het onderzoek naar deze letsels:

– Bewaar de vis (eventueel in een plastic zak) zo koel mogelijk (op ijs) maar vries hem niet in anders zal de structuur van de huid niet behouden blijven. Raak de wonden niet aan!

– Contacteer één van volgende personen:
• Kevin Vanhalst (ILVO): +32 (0)59 56 98 25
• Felien Festjens (ILVO): + 32 (0)59 56 98 23
• Kaitlyn Vanhoutte (ILVO): +32 (0)59 56 98 16
• Maaike Vercauteren (ILVO): +32 (0)9 264 77 42 of +32 (0)478 04 22 28

Gelieve eerst Kevin te contacteren, indien hij niet beschikbaar is mag je Felien of Kaitlyn contacteren. Indien zij beiden niet beschikbaar zijn mag je Maaike contacteren.

• Breng de vis zo snel mogelijk naar het ILVO (Ankerstraat 1, 8400 Oostende); om een goed onderzoek te kunnen doen is het immers heel belangrijk dat de vis zo vers mogelijk is.
• In het ILVO zal er een formulier klaarliggen waar je een aantal basisgegevens kan invullen.

Wat zal het ILVO doen:
Wij verzamelen een staal van de wonde voor microscopisch onderzoek. Hierbij fixeren we de huid en snijden we deze in hele dunne sneetjes. We maken een speciale kleuring waardoor wede cellen en structuren in de huid onder de microscoop kunnen bestuderen. Op basis van deze observaties kunnen we bekijken hoe deze wonden eruit zien en of we bepaalde kenmerken terugvinden in de verschillende wonden. Als onderzoekers kunnen we voorlopig enkelde structuur van deze wonden bestuderen. Het zal sowieso moeilijk zijn om uitspraken te doen over mogelijke oorzaken. Jullie bijdrage en ons onderzoek kunnen wel helpen om mogelijke aanknopingspunten te vinden voor eventueel toekomstig onderzoek.

Wanneer wij een reeks wonden hebben onderzocht, zullen we hiervan een verslag opmaken en verspreiden. Indien je persoonlijk op de hoogte gehouden wil worden van de resultaten vandit onderzoek, kan je jouw e-mail adres achterlaten op het formulier dat je kan invullen bij afgifte van de vis.

Opgelet, dit kleinschalig onderzoek focust ENKEL op wonden die jullie herkennen als BRANDWONDE. Andere letsels zullen niet verder onderzocht worden.


 

Deel dit bericht op sociale media Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

You may also like...