Meer zand voor Domburg en Westkapelse Zeedijk

Meer zand voor Domburg en Westkapelse Zeedijk

Rijkswaterstaat werkt van juni tot en met december 2017 aan het onderhoud van de kust bij Domburg en de Westkapelse Zeedijk.

Van 200 m ten noordoosten van Paviljoen Strand90 tot 500 m ten zuidwesten van strandpaviljoen High Hill Beach spuiten baggerschepen 800.000 m3 zand op de zeebodem voor de kust. Tussen strandpaviljoen Noordduine bij de Trommelweg en de KNRM-post bij Westkapelle wordt 2,4 miljoen m3 zand op de zeebodem aangebracht.

Het zand wordt deels aangebracht door te rainbowen, waarbij een mengsel van water en zand door de lucht wordt gespoten. Bezoekers kunnen tijdens de werkzaamheden op het strand recreëren. Watersporters en zwemmers moeten een veilige afstand van minimaal 500 m tot het baggerschip houden. De werkzaamheden gaan dag en nacht, 7 dagen per week door.

Onder water of op het strand
Waar het kan brengt Rijkswaterstaat zand onder water aan en, waar het moet, op het strand. Onder water is meestal goedkoper en geeft minder overlast voor strandbezoekers. Het nieuwe zand op de zeebodem bij Domburg en de Westkapelse Zeedijk zorgt ervoor dat het zand op het strand en bij de dijk onder water langer blijft liggen. Ook versterkt het zand de veiligheid van de Westkapelse Zeedijk en helpt het de kust mee te laten groeien met de stijging van de zeespiegel.

Noodzaak kustonderhoud
Samen met de waterschappen onderhoudt Rijkswaterstaat de Nederlandse kust. Doen we dat niet, dan raken we een groot deel van ons land kwijt aan de zee. En juist in dat deel wonen veel mensen en zijn veel bedrijven gevestigd. Door het opspuiten van zand op en vlak voor de kust houdt Rijkswaterstaat de kustlijn op zijn plaats. Zo blijft Nederland goed beschermd tegen de zee.

Meer informatie
Meer informatie over de werkzaamheden is te vinden op de projectpagina Kustonderhoud of via de landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat, 0800-8002 (gratis).

Bron: Rijkswaterstaat.nl

Deel dit bericht op sociale media Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

You may also like...