Koken kost geld en hellingen onderhouden ook!

Koken kost geld, hellingen onderhouden ook!

Keuzes maken?

Gehoord op de helling van Neeltje Jans uit de mond van een bootvisser die zijn boot aan het traileren was: ”Ja, ik vis ook op het binnenwater dus moest ik een keuze maken bij welke vereniging ik lid bleef, de Deltavissers of de zoetwatervereniging? Ik heb gekozen voor de zoetwatervereniging en mijn lidmaatschap bij de Deltavissers opgezegd. Ja, ik vis met mijn boot wel regelmatig vanaf de helling op Neeltje Jans.”

Tja, de hellingen op Neeltje Jans, Brouwersdam en Stellendam zijn vrij (gratis) te gebruiken, dat is waar. Maar vragen niet-leden van de Deltavissers zich wel eens af wie de pacht en het onderhoud van deze hellingen betaalt?

De pacht aan het Rijks Vastgoed Bedrijf alleen al bedraagt € 800 op jaarbasis.
Klein onderhoud, o.a. borstelen tegen gladheid kost € 1.200 op jaarbasis.
Het verwijderen van het zand voor de helling aan de Brouwersdam, eens in de 2 jaar kost ruim € 4.000. Dat betekent elke 2 jaar een totale investering van € 8.000!

Deze, en andere kosten worden niet door een gemeente of provincie betaald. Rijkswaterstaat betaalt dit ook niet. Bootvisvereniging Zuid-West Nederland, ook bekend als Deltavissers, moet deze kosten betalen. Een gedeelte van deze kosten werd/wordt voor 2016 en 2017 door Sportvisserij Zuidwest Nederland gedragen middels een bijdrage.

De inkomsten van ZWN bestaan uit lidmaatschapsgelden, € 47,50 voor een jaar met een eenmalig inschrijfgeld van € 20,- Nu kampt ZWN de laatste jaren met een flinke terugloop in het ledenbestand. Oorzaak? Vergrijzing, economische crisis, beperkingen (zeebaars-paling-kabeljauw) door de overheid en matige tot slechte visvangsten.

Hoofdzakelijk door het verlies aan leden kleurde de jaarcijfers van 2016 flink rood. Dat vergt ingrijpen, dat begrijpt u. Het verminderen van het aantal borstel beurten van de hellingen is ook een ingreep maar heeft niet onze voorkeur. Liever meer dan minder. Pacht verminderen is niet mogelijk, hier eerder hoger dan lager. Wel kan het zo ver komen dat wij ook die niet meer kunnen betalen. En dan? Sluiting van de hellingen? Zover moeten we het niet laten komen. Wij nemen meerdere bootvissers waar die vrij en blij gebruik maken van genoemde hellingen en niet bijdragen in de kosten daar van.. Anders gezegd zij profiteren van andermans inspanningen. Deels door onwetendheid en deels door (verkeerde?) keuzes? Echter als je financieel in staat bent om zowel op binnenwater als op zee met een boot te vissen kan die € 47,50 niet de financiële doodsteek zijn. Dat is nog geen € 1 per week! Help de zaak in stand te houden door lid te worden van de Deltavissers. Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen, een mooi moment om toe te treden. Aanmelden kan via deze link Doen!

M. Visser
Penningmeester Bootvisvereniging Zuid-West Nederland


Deel dit bericht

You may also like...