Vanaf 1 oktober voor het restje van 2018: 1 zeebaars per persoon

Vanaf 1 oktober voor het restje van 2018: 1 zeebaars per persoon

het ging al enkele weken rond dat we voor de rest van het jaar die ene zeebaars zouden terug krijgen. Nu is het ook officieel. Onderstaand stukje staat te lezen op de website van sportvisserij Nederland.

Alsnog bag limit voor zeebaars in restant 2018!
Sportvissers mogen vanaf 1 oktober 2018 tot het eind van dit kalenderjaar één zeebaars per vissessie per persoon meenemen voor eigen consumptie. Aan dit succes ging een lange geschiedenis vooraf.

Sportvissen op zeebaars was in 2018 tot op heden beperkt tot catch & release. Dit beleid was gebaseerd op het eerste wetenschappelijke advies van ICES (International Council for the Exploration of the Sea). Na een stevige lobby van de European Anglers Alliance (EAA) en haar leden, waaronder Sportvisserij Nederland, vroeg de Europese Commissie ICES in december 2017 om haar onderzoek nog eens kritisch tegen het licht te houden. Een opzienbarende oproep in een periode waarin zelfs een volledig vangstverbod voor zeebaars dreigde.
 
Huiswerk opnieuw doen
Reden voor de EAA-lobby was de conclusie van ICES dat de steeds strengere regels voor de sportvisserij – met een gesloten seizoen van een half jaar en een bag limit van één zeebaars in 2017 – niet tot vermindering van de invloed van de hengelsport op de zeebaarsstand had geleid. Dat kon gewoon niet kloppen en er was ook niemand die dit ‘feit’ kon verklaren. Uiteindelijk restte de wetenschap niets anders dan haar huiswerk opnieuw te doen.
 
Hengelsport nauwelijks invloed
Met medewerking van de hengelsportsector heeft ICES in de eerste helft van 2018 een herberekening uitgevoerd. De resultaten waren spectaculair. De invloed van de hengelsport op de zeebaarsstand bleek vele malen kleiner dan aanvankelijk werd beweerd, mede dankzij een hogere overleving na hengelvangst. Ook twee sterke jaarklassen (van 2013 en 2014) verklaren dat de zeesportvisser weer op een verantwoorde manier zeebaars kan meenemen.
 
Erkenning groeit
“Onze stevige lobby heeft geloond”, aldus David Vertegaal, senior beleidsmedewerker belangenbehartiging zeesportvisserij bij Sportvisserij Nederland “Het zegt veel dat maar liefst twee visserijministers dit jaar voor herstel van de bag limit hebben gepleit en dat de hengelsportsector voor het eerst binnen het Gemeenschappelijk Visserijbeleid als zelfstandige sector is beoordeeld. De erkenning voor de hengelsport groeit.”
 
Regels in 2019
Omdat ICES voor 2019 flink meer zeebaars voorspelt, mag de totale ‘onttrekking’ van deze vissoort ten opzichte van vorig jaar verdubbelen tot 1.789 ton in totaal. De EAA pleit daarom voor een bag limit van drie en een open seizoen van acht maanden voor de hengelsport in 2019, waarbij de mate van invloed van de sportvisserij op de zeebaarsstand zeer verantwoord blijft. Daarbij dient ook de grote sociaal-economische waarde van de hengelsport op zeebaars niet te worden vergeten.
 

Kortom: we staan er als hengelsport goed voor ten aanzien van de zeebaars. De EAA zet met Sportvisserij Nederland alles op alles om voor 2019 een nóg hogere bag limit binnen te hengelen.


Deel dit bericht

You may also like...